Asya'nın 11 Harikası

Yeryüzünün üçte birini kaplayan, yüzölçümü en büyük kıta olan Asya’nın harikaları geçmişten günümüze, dinlerin, toplumların, şehirlerin, krallıkların birer birer yitip gittiğini ve hemen arkasından yenilerinin geldiğini gösterir nitelikte. Günümüze kalan izler ise bugün milyonlarca insanın ziyaretine uğruyor ve hayranlık uyandırıyor. Fuji Dağı, Japonya Japonya’da yer alan volkanik dağların en önemlilerinden biri Fuji Dağı. Bir de buna manzarasını, bulutlarını eklersek dünyada harika olarak kabul edilen doğal bir hazine ortaya çıkıyor. 3.776 m yüksekliğinde olan Fuji Dağı Japonlar arasında barışın, sükunetin sembolü olarak algılanıyor ve tanrıların evi anlamına geldiği için büyük saygı uyandırıyor. 

İtsukuşima Tapınağı

Japonya Ünlü, kırmızı, ahşap bir kapı ile tanınan İtsukuşima Tapınağı Miya Adası üzerinde yer alıyor. Bu ahşap kapının arkasında yer alan ahşap tapınaklar suyun içinde kalmaması adına yüksek direkler üzerine inşa edilmişler. Miya Adası kutsal bir ada olduğu için burada kimsenin ölmesine veya doğmasına izin verilmemiş şimdiye kadar. Yaşlılar, hastalar ve hamileler ana adaya gönderiliyorlar ve mezarları da ana adada yer alıyor. Bölgeyle ilgili bir diğer ilginç bilgi ise adadaki geyikleri korkutmamak için köpeklerin buraya alınmaması.

Potala Sarayı

Çin Potala Sarayı, Kırmızı Tepe adı verilen 91 m’lik br kaya bloğunun üzerine kuruludur. Dalai Lama’nın bu görkemli sarayı, kuleleri, sayısız pencereleri ve beyaz duvarları ile Tibet’in kutsal şehri Lhasa’ya hakim konumdadır. Sarayda 1.000’den fazla oda ve onbinlerce heykel, ibadethane bulunuyor. Bu görkemli saray, ayrıntıları ve hikayeleriyle ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor.

 

Potala

 

Yasak Şehir

Çin Sadece imparatorların girişine izin verilen diğer tüm ölümlülere yasaklanan şehir ‘’Yasak Şehir’’. Kare şeklinde bir geometriye sahip olan, etrafı hendeklerle çevrili ve 9.999 odası olan bu devasa yer oldukça karmaşık görgü kuralları ve tabularla örülmüştü. İmporatorlar geçip gitse de arkalarından bıraktıkları bu şehir en değerli hazinelerle boy ölçüşecek cinsten. 

Tac Mahal

Hindistan Hepimiz dünyaca ünlü Tac Mahal’i en azından kitaplardan, derslerden biliriz. Ve tabii ünlü aşk hikayesini.. Tac Mahal, ünlü bir Moğol anıtı. İmparator Şah Cihan, bu anıtı 17 yıl evli kaldığı eşi Mümtaz için yaptırmış. Eşi Mümtaz imparatora 14. çocuğunu doğururken, 1629 yılında vefat etmiş. Ancak bu vefat Şah Cihan’ı derinden yaralamış eşinin ölümü ardından yas tutmaya başlayan Şah Cihan, imparatorluğu genişletmekten ve yeni ülkeler fethetmekten bile vazgeçmiş, mimari alanda sanat eserleri ortaya çıkarmaya yönelmiştir. Bu görkemli ve mezar, ölüm soğukluğundan zerre barındırmayan anıtın yapımında 20.000 kişinin çalıştığı tahmin ediliyor. Her biri 2,5 ton ağırlığında olan mermer bloklar ise bu bölgeye filler aracılığı ile 300 kilometre uzaklıktan taşınmışlar. Eserin inci şeklindeki kubbesi İslami bir semboldür ve kadınlığı, cenneti temsil ediyor. 

Tac Mahal

Petra

Ürdün Petra antik şehri geçmişten günümüze kalan en etkileyici ve görkemli dünya miraslarından biri. Burası Dünya’nın 8. Harikası olarak adlandırılıyor. Bundan 2000 sene önce Nabatilerin kumtaşından oyarak yarattıkları Petra, mimari bir mucize ile doğal güzelliği harmanlamış durumda. Kayalar dantel gibi işlenmiş. Saray, adalet binası, Kraliyet mezarlığı, meclis binası, halkın barındığı evler... Kraliyet sarayı ve adalet binasının cephesi halkın yaşadığı yöne bakıyor. Adalet binasının halka dönük cephesinin olmasının nedeni ise topluma suç işlememeleri gerektiğini sürekli hatırlatmak içinmiş. 

Lut Gölü

İsrail Lut Gölü denildiği zaman akıllara gelen ilk şeylerden biri tuz olmalıdır. Çünkü Lut Gölü’ne dökülen sular Ürdün Vadisi’nin sıcağında yüksek oranda buharlaştığı için geriye tuz ve mineral anlamında oldukça yoğun konsantrayonu olan sıvı kalıyor. Kaldırma kuvvetinin oldukça fazla olduğu gölde balıklar yaşamıyor fakat tuzu seven bakteriler için bir nevi cennet görevi görüyor. Deniz seviyesinin 396 m altında yer alan Lut Gölü’nün mineral içeriği diğer denizlere göre on kat fazla. 

Nemrut Dağı

Türkiye Dünya harikaları arasında yer alan Nemrut Dağı 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından keşfedildi. I. Antiokhos tarafından Nemrut Dağı’nın zirvesine yaptırılan bu heykeller Antiokhos’un kendisine ve tanrılara adanmıştır. 

Nemrut Dağı

Pamukkale Travertenleri

Türkiye Pamukkale Travertenleri’ne benzer yapıları dünyanın başka yerlerinde de bulabilirsiniz ancak bu şekilde tabak gibi dizilmiş ve terasları böylesine güzel bir halde bulamazsınız. Göz kamaştıran yapısıyla, rengiyle yüzbinlerce turistin akınına uğrayan travertenlerin mineralli suyunun iyileştirici etkisi çok önceden keşfedilmiş. Zamana direnip günümüze ulaşan üst üste dizilmiş bu terasların boyu 91 metreyi buluyor. 

Angkor Wat

Kamboçya Hindu tanrı – kral Suyarvarman tarafından yaptırılan bu tapınak sadece Hindu mimarisinin en güzel örneklerinden biri değil, gösterişin, büyüklüğün ve etkileyiciliğin de kelime anlamı gibidir. Etrafı hendeklerle çevrili olan tapınağın kapladığı alan tam 83.610 metrekare. Ziyaretçiler tapınağın tamamını yüksek bir yerde konumlanan platformun üzerine çıkarak görebiliyor. Buradaki tapınakların neredeyse hepsi 600 yıl boyunca ormanın içinde saklı kalmışlar. Ayrıca tapınaklar kelimesinin çoğul eki 200 tapınağı ifade ediyor. 

Angkor Wat

Ayutthaya

Tayland 1350 – 1767 yılları arasında Tay Krallığı’nın başkentliğini yapmış olan Ayutthaya’da tam 33 kral hüküm sürmüş. Şehir 1767 yılında Burmalılar  tarafından yıkılana kadar 417 yıl boyunca gelişmeye devam etmiş. Şehirden geriye yıkıntılar kalmasına rağmen turistleri cezbeden kuleleri ve 400’den fazla manastırı ile burası vazgeçilemeyecek harika yerlerden biri olmaya devam ediyor.