Dünyanın Dört Bir Yanından En Güzel Botanik Bahçeleri

Yeşilin kaç tonu var, peki nesli tükenmiş bitkilerin adları neler? Bu soruların cevabı botanik bahçelerinde saklı. Bir ülkede estetik ve görselin yan yana olduğu yaşam alanlarıdır bu bahçeler. En güzel dönemi ise festival zamanıdır. 

Montreal Botanik Bahçesi, Kanada

Tam bir üniversite şehri olan Montreal, Kanada’nın 2. büyük kenti. Hem de festivaller diyarı. Kentte bulunan botanik bahçesinde ağaçlardan yapılmış hayvan figürleri görebilirsiniz. Bahçe her sene farklı bir temayla yarışıyor. Bahçede sergilenen çalışmalar fevkalade. Bu arada meraklısına duyurulur; yarışmanın uluslararası bölümü de mevcut. 

New York Botanik Bahçesi

Sergilenen çiçek çeşitliliğiyle dünyanın en büyük bitki laboratuvarlarından biri. Yılda 800.000 turist bu bahçeyi ziyaret ediyor. Açık havası ve çeşit çeşit ağacın gölgesiyle muhteşem bir bahçe. İşte 4 mevsimi anlatan bir çalışma. 

Botanik Bahçe

Butchart Botanik Bahçesi, Kanada

Kocaman devasa bir bahçe ve yüzlerce ışık. Bahçe, güneş batarken daha bir başka. Labirent gibi yollarında kaybolmamak yetenek işi. Deklanşöre defalarca basmak için Kanada’daki bu bahçeyi ziyaret etmek hiç de fena olmaz.

Rio de Janeiro Botanik Bahçesi, Brezilya

Brezilya’da şeker mi şeker kocaman dev ağaçlı bir bahçe. Hindistan cevizi, karabiber, tarçın bile var bu bahçede. Palmiye ağaçları ise sürü sürü. Hem de içeride kocaman bir botanik kütüphane var. Brezilya’nın en büyük botanik kütüphanesi bu bahçede. 

Botanik Bahçe

Kraliyet Botanik Bahçesi, Kew, İngiltere

Londra’nın göbeğinde, 250 yaşında, eskimeyen, hatta günden güne tazelenen bir bahçe. İçinde 44.000 canlı, 7 milyon kurutulmuş bitki barınıyor. Rengarenk bir oksijen deposu. Suyun yüzünde nefeslenen, yeşil yatakları andıran kocaman kocaman nilüferler bu bahçeden bir kare. Unesco Dünya Mirası Listesi’ndeki bahçe, festival zamanı daha da renkli.  

Nong Nooch Botanik Bahçesi, Tayland

Binlerce çiçeğin ve türlü türlü rengin bir arada olduğu huzur dolu bir bahçe. Her tarafta orkideler, bir de etrafta dolaşan yavru kaplanlar ve maymunlar. Gözlerinizin önünde canlandı mı? Tayland’a giderseniz mutlaka uğramanız gereken yerlerden. Adına hiçbir yerde rastlamayacağınız bitkiler bu bahçede. 

Botanik Bahçe

Göteborg Botanik Bahçesi, İsveç

İsveç’in 2. büyük şehri Göteborg’da, gezilecek yerler arasında ilk sırada bir mekân. Her yıl milyonlarca turistin uğrak yeri. Bu bahçede 12.000 çeşit bitki bir arada. Ziyaret edenler büyüsünden kurtulamıyor. Aman dikkat, diyelim.

Rikugien Botanik Bahçesi, Japonya

Japonya’nın başkenti Tokyo’da şiir tadında bir botanik bahçe. Adı, 6 şiirli bahçe anlamına gelen Rikugien. Bahçenin her bir bölümü, 88 ünlü şiirden ilham alınarak hazırlanmış. Tabii Japon geleneksel çiçek düzenleme sanatına göre düzenlenmiş. Sanatsal bir yer. Anlayacağınız, Japonlar yine döktürmüş. 

Botanik Bahçe

Huntington Botanik Bahçesi, Kaliforniya

Kaliforniya’da temalı bir bahçe. İçinde türlü türlü bitkiler ve temalı bölümler: Kaktüs Bahçesi, Kamelya Bahçesi, Shakespeare Bahçesi, Çöl Bahçesi ve Japon Bahçesi vd. Kaktüs Bahçesi en çok ilgi gören bölümlerden biri. Burada en genç kaktüs tam 100 yaşında. Hepsi de birbirinden güzel. 

Kirstenbosch Botanik Bahçesi, Güney Afrika

Cape Town’ın hemen yanı başında devasa mis kokulu bir bahçe. Binlerce bitki ve yanlarında şecereleri. Merak ettiğiniz bitkilerin ya da ağaçların soyunu sopunu burada öğrenebilirsiniz. Hatta ilginizi çeken bitkinin tohumunu parkın yönetiminden satın alma şansınız da var. Bir de hatırlatmak gerek ki bu kocaman bahçede kaybolmamak için haritanızı yanınızdan eksik etmeyin. Korkmaya gerek yok, vahşi hayvan tehlikesi yok.  

Terra Nostra Botanik Bahçesi, Portekiz

Portekiz’in Sao Miguel Adası’nda 1440 yılında sönmüş bir volkan. Bu volkanın çamurlarının kurumasıyla topraklar üzerinde oluşmuş bir bahçe. Mavi ortancalar ve turunç zambaklarla çevrili. Mimarı Portekizli tüccarlar.