Renkler ve Gelenekler Sergisi

1 İrem Ortaç Taj Mahal, Agra, Hindistan Sabah saat 5:50. Sisli sabahın yavaş yavaş aydınlamasını huzur içinde, nehrin üzerinde süzülerek izliyorduk. Sanki dünya durmuş, biz orada, Yuna Nehrinde, dökük bir sandalda asılı kalmış gibiydik. Aldığımız her nefes huzurla, aşkla ciğerlerimize doluyordu. Taj Mahal dünyanın 7 harikasından biri oluşunu, tüm asaletiyle karşımızda yeni güne doğan güneşi selamlayarak kanıtlıyordu.

2 Pablo Gonzales Kampala, Uganda Kin Initiative yetim çocuklar eğitim kurumuna gönüllü olarak gittiğim samimi günlerden biri. Çocuklardan biri aralık kapıdan meraklı bir şekilde ne yaptığıma bakıp muziplik yaparken. Hiç bir şeyleri olmasa da yine de mutlu olabiliyorlar.

3 Nihani Bayındır Trinidad, Küba Trinidad Küba’nın her köşesi gibi saflık ve dinginlikle dolu. Yokluk içinde geçen bir hayat illa da mutsuzluk demek olmayabilir, Küba bize bunu gösteriyor. Ve bu ülkenin renkleri! Hayatı müzikle, dansla, gülen yüzle karşılayan Kübalılar, yalnızca kıyafetlerinde ve süslerinde değil, ruhlarının içlerinde rengarenkler.

4 Ali Öktem Moskova, Rusya 2012'yi 2013'e bağlayan gece Moskova-Kızılmeydan'da buz gibi soğuk ve karlı bir havada, saatler öncesinden dolan alanda yeniyılı beklerken, meydana bakan saat kulesinde yelkovan ile akrep gökyüzünü gösterir şekilde bir araya geldiğinde Saint Basil Katedrali'ne rengarenk fon yapacak şekilde dakikalarca süren havaifişek gösterisi başladı. Onca renk arasında en anlamlısı meydan ile uyumu vurgularcasına kırmızı olandı.

5 Behçet Erzincanoğlu Sveti Dorde, Perast, Karadağ İşte fotoğraf meraklısı gezginlerin çok hoşlarına gidecek bir ülke: Karadağ ( Montenegro ). Her yeri 6 günde bitirebilecek büyüklükte olması nedeniyle kısa ama doyurucu bir gezi için ideal ülke diyebilirim. Sveti Dörde adası Kotor körfezinde Perast kasabası karşısında yer almakta. Adada 12. yüzyıldan kalma asıl mezarları bulunmakta. Hemen yanındaki, içinde kilise bulunan Gospa Öd Skrpjela Adası’na gidiş-dönüş 5 Avro tutan küçük teknelerle gidilirken yanından geçilen adanın seyrine doyum olmuyor.

6 Behçet Erzincanoğlu Chefchaouen, Fas Mavi kent diye de anılır. Kent Meknes - Tanca karayolu üzerinde dağlar arasına sıkışmış bir çukurlukta kurulmuş. Yakınlarında kışın kayak merkezi olarak kullanılan bir merkez dahi olmasına rağmen o kadar ılıman ve sıcak ki şaşırtıcı. Tur operatörlerinin gözünden kaçan şirin bir yer. Kısaca kasabanın tarihi ve şimdiki durumu hakkında bilgi vermek gerekirse; İspanya’dan kaçan Müslümanların ve Musevilerin yerleştiği yer. Kuruluş tarihi çok eskilere dayansa da kasabanın gelişimi bu gelenlerle oluyor. Mavi oluşunu ise kendi evlerini boyayan Museviler’den alıyor. Günümüzde kentte pek Musevi nüfus kalmamış olmasına rağmen, çivit mavisi bu güzel renk yerlerine yerleşenler tarafından hem çeşitli haşerelere engel olması nedeniyle, hem de turistik amaçla her yerde kullanılmış. Kasabada eski şehrin içinde bir çok butik otel var. Her yer ama her yer çivit mavisi. Görülecek yerlerin başlarına not edilmesi iyi olur.

7 Cihan Güven “Hayal Geçidi” – Kuzey Denizi Yağmur ve sisin her mevsim olduğu Kuzey Denizi'nin bu kasvetli coğrafyasında aniden beliren gökkuşağı, bir tebessüm yaratıyor denizcilerin yüzlerinde ve onlara hatırlatıyor; insanın hayatında geçmiş yoktur, daima gelecek vardır. Bazen ufukta fırtına, bazen ise gökkuşağı vardır. Fizik kuralları gereği gökkuşağına ulaşmak mümkün değildir, bu nedenle geriye tek bir şey kalır: hayal gücünü zorlamak. Denizcilerin hayatı hayal kurmakla geçer.

8 Emre Karaoğlu Madrid, İspanya Fotoğraf Madrid'de bir Flamenko Show'u sırasında muazzam bir enerji sarf ederek dans eden ve dans sırasında kendinden geçen bir flamenko dansçısına aittir. İspanya dans kültüründe önemli yeri olan Flamenko, Endülüs bölgesine özgü müziğe eşlik eden görsel yönden çok sengin bir danstır. Dans esnasında özellikle el ve ayak koordinasyonu göz doldurur.

9 Gökçe Yılmaz Ganj Nehri, Varanasi, Hindistan Hindistan’ın Varanası kentinde Ganj nehri’nin tanrısı Ganga’ya yapılan Aarti törenleri. Rahipler ve gençler ilahiler okuyor, meşaleler halk arasında dolaştırılıyor ve Ganj’a biraz süt dökülüyor.

10 Gökçe Yılmaz Ganj Nehri, Varanasi, Hindistan Ganj Nehri kıyısında sabah seremonisini yapan bir rahip. Akşam yapılan Aarti seremonisinde olduğu gibi önce ses, sonra koku ve ardından ateş ile Ganj Ana kahvaltıya çağrılıyor. Gün doğumunda güneşi selamlıyor. Rahibin belinde sadece turuncu bir peştamal var, vücudunun geri kalanı ise beyaza yakın gri bir toz ile kaplanmış. Rahip seremoni öncesinde etraftaki küllerle vücudunu kaplıyor. Ve seremoniyi bu şekilde gerçekleştiriyor.

11 Gülderen Kayır Amber Sarayı, Jaipur, Hindistan Yüksek kayaların üzerine kondurulmuş gibi duran Amber Palace Jaipur'un 11 km dışındadır. Sarayın temizlik görevlileri önce çekindilerse de, sonra poz verdiler. Arkadan bakıldığında bile ayak parmakları ve bileklerindeki kolye, bilezik gibi takıları ve düzgün süpürgeleri, renkli kıyafetleri ile Hint kadınını yansıtıyor; insana “işte saraylara layık temizlik görevlisi” dedirtiyor.

12 Gülderen Kayır Swayambhunath Stupa, Kathmandu, Nepal Kathmandu'daki dunyaca ünlü Budist tapinagi Swayambhunath Stupa (Maymunlar tapinagi). ''Om Mani Padme Huma!!''. Acılardan kurtulmaya, ruhun rahatlamasına yarayan Budistlerin meditasyon yaparken yaptıkları müzik tüm tapınakta yankılanırken, rahibin teknoloji dünyasına dalmış hali ilginçti.

13 Gülderen Kayır Turmi, Etiyopya Etiyopya değişik etnik gruplardan oluşan, tarihte bilinen en eski medeniyet. Sefaletleri, yaşam tarzları hayrete düşürüyor ve üzüyorsa da; insan geleneklerinin yine de değişmemesi gerektiğini umut ediyor. Yolda arabayı saran çocuklara verilen yiyeceklerden geç kalıp alamayan küçük çok üzülmüştü. Ama neyse ki ona sahip çıkacak bir ağabeyi vardı.

14 Gülderen Kayır Lobi Köyleri, Burkina Faso Burkina Faso küçük anneler ülkesi. Sırtında sürekli taşıyarak bakmakla görevli olduğu kardeşi ağır gelmiyormuşcasına beyaz adamı görünce bir tane de kucağına alıyor.Yaşadıkları sefalet içinde umutla gelen yabancıya bakıyorlar, ama kendilerine verilen hediyeyi bir diğerinden kapmaya çalışmayacak kadar da saf ve masumlar.

15 Handan Karaağaç Kudüs Kudüs, Ortadoğu'da bulunan Dünya’nın en eski şehirlerinden biridir. Kudüs, üç din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsaldır. Uzun tarihi boyunca iki defa yok edildi, 23 defa işgal edildi, 52 defa saldırıya uğradı ve 44 defa ele geçirilip tekrar kurtarıldı. İnsanı bambaşka duygulara, hayallere, düşüncelere götüren şehir ve sokakları…

16 Handan Karaağaç Chitwan çevresi köyler, Nepal Nepal'de Chitwan milli parkıyla ünlüdür. Hayvanlar için doğal yaşam alanıdır. Bu parkın yanındaki köylerde ise yaşam devam etmektedir. Tabi olabildiğince ilkel koşullarda… Yük her zamanki gibi bayanların sırtındadır. Yemek, bulaşık, yıkanma hep evin dışındadır. Bu bayan da çıkardığı suyla birazdan dışarıda (her mevsim olduğu gibi) yıkanıp kurulanacaktı.

17 Handan Karaağaç Chitwan çevresi köyler, Nepal Nepal coğrafi konum olarak güney Asya'da, kuzeyde Çin ve güneyde de Hindistan’ın arasında. Kuzeyinde Himalayalar ve güneyinde de ormanlık Terrai bölgesi ile çevrelenmiştir. Yaklaşık olarak 29 Milyon nüfusa sahip olan Nepal’de halkın büyük bölümü tarımla uğraşmakta. Yaşam zor şartlarda sürmekte. Nepal'de Chitwan, doğal yaşam alanlarıyla ünlü. Hayat doğal ama bir o kadar da zor. Balıkçı kardeşimiz ağlarını serdi, tuzaklarını kurdu ve evinin yolunu tuttu bir akşam üstü...

18 Handan Karaağaç Kathmandu, Nepal Nepal, Çin ile Hindistan arasındadır. Başkenti Katmandu'dur. Nepal nüfusunun yüzde 40’ı 15 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. Çocukların yüzde 45’i mutlak yoksulluk içinde en temel ihtiyaçlarına dahi ulaşamıyor. Evlilik yaşı yasalarla 18’in üstüne çıkarılmış olmasına karşın kız çocukların yüzde 20’si 15 yaşının altında gelin oluyorlar. Bu kızımız da hem halkının özelliklerini taşıyor, hem de saflığını en güzel şekilde gösteriyordu. Bizlere 'namaste ' (merhaba ) diyordu. İçimden en güzel dilekleri onun için diledim...

19 Hüseyin Yılmaz Bocas Del Toro, Panama Bocas Del Toro Panama’nın en fazla turist çeken bölgelerinden. Adalardan oluşan bölgede evler suyun üzerine inşa edilmiş gibi görünmekteler. Tüm adacıklar arasında ulaşım tekneler ile sağlanıyor.

20 Hüseyin Yılmaz Lhasa, Tibet Tibet’te ülkenin tapınakları gibi insanları da renkli. Her bölgeye göre giydikleri kıyafetler değişiyor. Bazı bölge insanları bir omzunu paltosunun dışında bırakacak şekilde giyinirken bazısı şapka takıyor. Ama en ilgi çekici olanlar ise pek çok bayanın çeşitli toka, boncuk ve tarak takmak suretiyle süsledikleri uzun ve örgülü saçları.

21 Hüseyin Yılmaz Sera Manastırı, Lhasa, Tibet Tibet’in başkenti Lhasa’nın 2 kilometre kuzeyinde bulunan Sera Manastırı, Tibet’in en şaşırtıcı manastırlarından biri. Uze dağı üzerinde yer alan manastır, 1419 senesinde inşa edildiğinde etrafı yabani güller ile çevrili durumdaymış. Bu nedenle ismi yabani gül anlamına gelen “Sera”. Ancak halk arasında bilinen ismi Hail (Dolu) Manastırı. Rivayete göre manastır inşa edilirken çok şiddetli dolu fırtınaları yaşanmış. Budist rahipler burada Budizm’in Gelukpa mezhebi konusunda eğitim alıyorlar. Asıl etkileyici olan aldıkları eğitimi pratikte uygulayış biçimleri. Her gün öğleden sonra yapılan ve “Monk debates” denilen dini tartışmalar izlemeye değer.

22 Hüseyin Yılmaz Thimphu, Bhutan Bhutan’ın başkenti Thimphu aynı zamanda ülkenin en büyük yerleşim merkezi. Tashichoedzong Thimphu kentinin kuzey kısmında kurulmuş,, Bhutan’da hem yönetimin, hem de dini işlerin yürütüldüğü çok büyük bir alan. Dzong beyaz badana ile işlenmiş ahşabın beraber kullanıldığı çok geniş dikdörtgen bir yapı.

23 Hüseyin Yılmaz Las Garifunas, Sambo Creek, Honduras Honduras’ın La Ceiba kentinin doğusunda Corozal ile Sambo Creek arasında yerleşmiş bir topluluk Las Garifuna. İngilizlerin sömürge döneminde Orta ve Batı Afrika’dan zorla bu bölgeye getirilmiş olan kölelerin torunları. Giyimleri, müzikleri, karakterleri çok renkli. Honduras’ta özellikle yoğunlaştıkları bir diğer bölge ise Roatan adası.

24 İpek Baltutan Granada, İspanya İspanya, 365 gününüzü farklı şehirlerde rengârenk festivallerle geçirebileceğiniz bir ülke. Bunlardan biri de yaşadığım şehir olan Granada'nın Corpus Festivali idi. Büyük küçük herkesin özenle giyinip neşeyle sokaklarda gezindiği günlerden birinde Bibrambla Meydanı'nda çocuklar için kurulmuş mini bir lunaparkta oynayan flamenko kıyafetli iki minik kız objektifime bu şekilde takıldı.

25 İpek Baltutan Peru Peru, 2013. Peru'nun yüksek dağlarından birini karşımıza alarak durduk. Peru insanlarının hemen hepsi sanatçı zanaatkar. Alpaka tüyünden yaptığı kazak ve bereleri satmaya çalışan bu Perulu kadının diğer yerlilerin aksine yabancılara alışmış, muzip bir ifadesi vardı. Yanına yaklaştım, bir bere aldım. Birbirimize kanımız kaynadı olacak ki ben çekmeye, o da poz vermeye başladı. Yüzündeki çizgilere rağmen ardındaki dağ gibi heybetli, göğüs germiş hayata o da.

26 İpek Baltutan Xochimilco, Meksika Mariachi’ lerin şarkılarının kulakları doldurduğu ve birçok Meksikalı ailenin sakin ve keyifli bir nehir gezisi yaptığı Xochimilco’da teknesiyle dolaşarak çiçek satan bir Meksikalı kadın.

27 İpek Baltutan Merida, Meksika Köy okulunun müsamere anına denk gelmem büyük sürpriz oldu. Bu minik kız geleneksel kıyafetleri ile gösteride sırasının gelmesini beklerken sevimli bir şekilde bana gülümsedi.

28 İpek Baltutan Antigua, Guatemala Ne kadar güzel olduklarını söylediğimde gülme krizine giren bu iki genç kızı elindeki karpuz gibi kızaran yanaklarıyla hatırlayacağım.

29 İrem Ortaç Hindistan İlk gördüğümde hasta sanarak yanına yaklaşmaya çekindim, sonra annesinin ve babasının da aynı şekilde gözlerinin boyandığını fark edince, onlara özgü sürme çekme tekniği olduğunu anladım. Hindistan'da sürme, bebek doğduğunda göze sürülüyor ve gözün güçlendiği düşünülüyor, buna karşın bebeği nazardan güçlü gözleri koruyor. İlk bakışta akmış göz makyajına benziyor. Gözü sürmeli Hintli gibi tarzı söylemler de buradan gelmiş demek ki...

30 İrem Ortaç Mae Hong Son, Tayland Tayland’ın kuzey sınır bölgesinde Myanmar-Tayland sınırındaki Mae Hong Son kasabasında dünyanın en uzun boyunlu kadınlar kabilesi yaşıyor: ”Long Neck Karen”. Anlatılanlara göre bu halkaların efsanesi oldukça ilginç: Karenlerin ataları dişi bir ejderha ve rüzgâr tanrısıymış. Karen kadınlarının bu geleneği ejderhanın görünüşünün bir yansıması. Kadınlar ejderhayı, erkekler rüzgârı sembolize ediyor. İnanışa göre halkaları sadece çarşamba günü doğan kadınlar, sadece dolunay döneminde takarlar. Her yaşa bir halka takılıyor. Bu kız da onlardan biri...

31 İrfan Altınay Mevlevihane, Afyonkarahisar, Türkiye Türkiye'de Konya'dan sonra en büyük Mevlevihane Afyonkarahisar'da bulunmaktadır. Müslümanlık inancında Mevlevilik önemli bir yer tutmaktadır. Hz. Mevlana’nın Oğlu, Sultan Veled Kızı Mutahhara Hatun Oğlu, Hızır Oğlu, Muhammed Paşa Oğlu, Ahmed Paşa Oğlu, Bâlî Çelebi Oğlu, Dîvâne Muhammed Çelebi olarak secerelenen Sultan Divani Mehmed Çelebi burada yatmaktadır. Mevlevihane dergah olarak tasarlanmıştır. İçindeki çilehaneler ve dergâh içindeki tüm bölümler günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Geleneksel olarak günümüzde hala aşure gününde Afyon Mevlevi (Türbe) Camii'nde 40 kazan aşure 40 hocayla dualarla pişirilip halka dağıtılmaktadır.

32 İzzet Tokur Sahra Çölü, Fizan, Libya Hala geleneklerine son derece bağlı bir hayat sürüyor Tuaregler. Libya’nın Fizan eyaletinin Güney batısında, Gut şehrinde çölde karşılaştık onunla. Palmiye yapraklarından yapılmış kulübesinde ağırladı bizi. Çölün sarısından ayrılmak, hayatlarına renk katmak için renkli kıyafetler ve kendilerini 55 dereceye varan güneş ve sıklıkla karşılaşılan kum fırtınasından korumak için kullandıkları geleneksel bağlanmış başlığı ile Çöl göçeri Tuareg.

33 İzzet Tokur Gito Yaylası, Rize, Türkiye Karadeniz kadını Karadeniz gibidir; coşkun, hırçın, inatçı. Deresinden ağıtlar yakıp türküler söyler horon teper. Karadeniz gibi rengârenktir. Renkler bizim renklerimiz. Işıl ışıl, titriba işlemeli şifonların üzerinde şaylarımız olmadan Hemşinli olduğumuz anlaşılamaz. Yediden yetmişe Hemşin kızının, kadınının cıvıl cıvıl yüreğinin en güzel ifadesidir renkli Hemşin başımız. Gezmek görmek gerek ve unutmamak.

34 İzzet Tokur Wadi Al Hayaa, Fizan, Libya Wadi al hayaa hayat vadisi anlamına geliyor. Çölün ortasında bir serap sanki. Her taraf yeşil. Tarımla uğraşan insanlar çoğunlukta. Çöle uyum sağlayan kabiledaşlarının aksine yeşile uyum sağlamışlar gibi. Yine de güneşe ve her an ortaya çıkabilecek toza karşı geleneksel Tuareg başlığı ile karşımızda.

35 Mehmet Özgen Bali, Endonezya Tropikal bir ada olan Bali’de meyve çeşidi son derece fazla. Ama bunların içinde en yaygın olarak bulunan ve taze olarak suyu tüketilen hindistancevizidir. Her köşe başında susadığınızda içebileceğiniz hindistancevizleri ustaların palayla üç vuruşla açtığı üst kapaklarının ardından pipetle servise sunuluyor. Uluwatu Tapınağı’nı dolaştıktan sonra yorgunluğumuzu atmak için içtiğimiz meyve sularının servise hazırlanış anı.

36 Mehmet Özgen Phuket, Tayland Tayland'ın Phuket adası Patong şehrinde bulunan Bangla Caddesi. Akşamdan sabaha kadar renkli ve sınırsızca süren gece hayatının yaşandığı Bangla Caddesi sabahın ilk ışıkları ile birlikte bambaşka bir kimliğe bürünüyor. Taşıt trafiğine açılan cadde sıradan bir Uzakdoğu Caddesi oluyor ve gecenin ışıltısında kaybolan elektrik telleri yol boyunca çırılçıplak ortaya çıkıyor.

37 Mehmet Özgen Bali, Endonezya Endonezya’nın Balı Adası’nda adanın kültürünü yansıtan ve kendine özgü figürleri ile ziyaretçilere görsel şölen yaşatan dansçı kızların gösteri sonu selamlama anı. Balı halk danslarını icra etmek için adada birçok dans okulu bulunmakta. Dansçılar gösterilere çıkabilmek için küçük yaştan başlayarak ciddi eğitimden geçmekte ve özenle hazırlanan kıyafetleri makyajları ile bütünleşmekte.

38 Menekşe Praagman Gjogv, Tornshavn, Faroe Adaları Faroe adalarında başkent Torshavn’ın 63 kilometre kuzeyinde yer alan küçücük bir yerleşim. Köy adını denizden 200 metre yükseklikteki geçitten almış. Denizde yoğun dalga olduğunda balıkçı tekneleri kaya üzerine kurulmuş merdiven sistemi ile 200 metre yukarıya çekiliyor. 1584’ten beri bölge halkı burada balıkçılıktan, özellikle de kurutulmuş ve tuzlanmış balıktan para kazanıyor.

39 Merve Senem Dağ Geleneksel Aşura Matemi, Halkalı, İstanbul 13 Kasım 2013 tarihinde geleneksel Aşura Matemi'nde çekilmiştir. Bir fotoğraf grubuyla gittiğim bu matemi kaçırmak istemedim. Oradaki insanların birbirlerini zincire vuruşu, gözlerinden akan yaşları, çocukların annelerine sarılıp ağlamaları, tüm kadınların el ele tutuşup birlik olduklarını makineme tek tek kaydettim.

40 Merve Senem Dağ Geleneksel Aşura Matemi, Halkalı, İstanbul 13 Kasım 2013 tarihinde geleneksel Aşura Matemi'nde çekilmiştir. Bir fotoğraf grubuyla gittiğim bu matemi kaçırmak istemedim. Oradaki insanların birbirlerini zincire vuruşu, gözlerinden akan yaşları, çocukların annelerine sarılıp ağlamaları, tüm kadınların el ele tutuşup birlik olduklarını makineme tek tek kaydettim.

41 Merve Yörük Adımların izi, Sahra Çölü, Fas Renkler, kıvrımlar, tekrar. Tüm bunlar doğanın muhteşemliğini gösteriyor, el değmemişliğini. Kumlar, sıcak, ayakları kavuran. Soğuk ve sıcak, ikisi de izlerini bırakmış taneler üzerinde. Hepsi derin bir büyüklüğün içinde oradan oraya savrulmuş rüzgarla. Kum taneleri, rüzgarla sıcaklıkla olan savaşından sonra, insanoğluyla olan savaşına başlıyor şimdi de. Tanımadığı bedenler, tanımadığı adımlar var üzerinde. İzlerini bırakarak ilerliyorlar uzağa doğru. Çölün, sıcağın derinliğine doğru.

42 Murat Moralı Havana, Küba Küba’da az görülen sokak satıcıları özel iş yapma iznini alan sayılı kişilerdir. Çiçekçilere bu izin verilirken yerel giysiler giymeleri istenmiş. Giysiler yerel özelliği taşımakla birlikte spor ayakkabı “ben bu kıyafete yakışmadım” diye bağırıyor. Yüzlerinin görünmesini istemiyorlar. Çok utangaçlar. Bir o kadar da doğallar. İçlerinden geldiği gibi davranıyorlar. Hiçbir yapmacıklık ve şımarıklığa kaçmadan tek bir şey yapıyorlar; çiçek satıyorlar. Çiçek almayacaksan fazla oyalanmadan devam et yoluna…

43 Murat Z. Özbilgi Pekin Operası, Pekin, Çin Müzik, mimik, dans ve akrobasiden oluşan Pekin Operası Çin’in antik sanatlarından biri. 4 temel rolden birisi olan Dan rolü bu sanatın ilk yıllarında erkekler tarafından oynanıyormuş.

44 Murat Z. Özbilgi Lantau Adası, Hong Kong Hong Kong’un Lantau adasında Ngong Ping kasabasında yer alan Tian Tan Buda heykeli 1993 senesinde tamamlanmış olup çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır. Po Lin Manastırına yakın konumdaki heykel, insanoğlu ve doğa ile insanlık ve din arasındaki uyumu sembolize eder. Hong Kong’un en önemli Budizm merkezidir.

45 Murat Z. Özbilgi Mekong Nehri, Vietnam Mekong nehri 4.000 kilometre uzunluğunda olup, dünyanın 7. en uzun nehri. 4 farklı ülkeden geçerek Vietnam’a geliyor ve Saigon kenti yakınlarından denize dökülüyor. Mekong deltası’na Vietnam dilinde “Dokuz Ejder Deltası” denilmektedir. Sebebi ise Mekong Nehri'nin burada 9 ana kola ayrılarak denize ulaşması. Deltada adalar arası ulaşım feribot, kano ve sandallar aracılığı ile sağlanıyor. Vietnamlı kadınların ayakları ile yön verdikleri 3-4 kişilik kanolar ile dar su kanallarında etrafta Hindistan cevizi ormanlarını izleyerek seyahat etmek mümkün.

46 Murat Z. Özbilgi Tonle Sap, Kamboçya Kamboçya’daki Tonle Sap Gölü üzerinde hayat her mevsim devam ediyor. Kimi zaman nehir yükselince tahta bacaklar üzerindeki kulübeler yükseltilip hareket ettiriliyor, mevsim gereği sular azalıp alçalınca da evler suya yanaştırılıyor. Balıkçılık dışında su üzerindeki evlerinde tarım ve hayvancılık da dâhil olmak üzere hayatın tüm ihtiyaçlarını karşılıyor halk.

47 Murat Z. Özbilgi Masai Mara, Kenya Uzun boylu ve zayıf bir vücut yapısına sahip olan Maasailer, 15. yüzyıl civarında Sudan'ın Nil havzasından göçmüşler. Tanzanya’nın kuzeyinde 3.2 milyon, Kenya’nın güneyinde 1,2 milyon Masaili yaşıyor. Savaşçı erkeklere Maasai Kabilesinde Moranlar adı veriliyor. "En yükseğe kim sıçrar?" temalı dansları sırasında, her erkek diğerlerinden daha yükseğe sıçramaya çalışıyor ve bu sayede dayanıklılık ve çeviklik konusundaki yeteneklerini ortaya koyuyorlar. Her biri en az 70 – 80 santimetre yükseğe zıplayabiliyor. Bu dans sırasında birçoğunun yanında avcılıkta kullandıkları ok, pala ve mızrak gibi aletler de yer alıyor. En yükseğe sıçramak aynı zamanda köyün kadınları arasında takdir kazanmanın da bir yolu. Dansları sırasında en çok tekrar edilen hareket zıplamak. Bir kişi ortaya gelip 2-3 kez zıplayıp yerini diğer Maasaili’ye bırakıyor. Bir diğeri gelip 2-3 kez zıplıyor ve o da yerini diğerine bırakıyor. Zıplarken ayakları genelde çıplak oluyor. Küçük çocuklar ise ufak yaşlarda bu dans ayinlerine katılarak eğitiliyorlar.

48 Murat Z. Özbilgi Phnom Penh, Kamboçya Phnom Penh Kamboçya’nın en büyük şehri. Son yılları insanlık trajedilerine sahne olmuş bu ülkenin geçmişinde ise çok köklü bir kültür ve barışçıl dini gelenekler var. Bu karede Royal Palace bahçesindeki tapınakta, rahipler ayin sırasında görülüyor.

49 Mutlu Topaloğlu Kathmandu, Nepal Nepal’in başkenti Kathmandu dünyanın en mistik şehirlerinden bir tanesidir. Özellikle 40 metre çapındaki kubbesi ile Boddhanath Stupasi etrafında “om mani padme hum” mantralarıyla budistler sizi karşılar. Genel olarak oldukça mutlu ve huzurlu bir hayat yaşayan budistler bölgeyi ziyarete eden turistlere çok renkli kareler sunar. Fotoğraflarını çektiğiniz küçük budist öğrencilere vereceğiniz minik hediyelerle onları mutlu edebilirsiniz. Tıpkı fotoğrafta gördüğünüz küçük budistin gözlerinde kayboluşunuz gibi, Kathmandu'nun da tanrılarla dolu mistik sokaklarında kaybolursunuz...

50 Mutlu Topaloğlu Himalayalar, Nepal Dünya’nın en yüksek rakımlı ülkesi Nepal. Dağları ve fotoğrafı seviyorsanız, biraz da macera ruhu ile harmanlanmışsa ruhunuz, gidilecek adreslerden bir tanesidir Nepal. Himalaya Dağ Sistemi’nin 8000 metrenin üzerindeki 14 üyesinden 8’i bu ülkenin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Nepal dilinde "him" kar, "alaya" da çatı demek. Yani, Himalaya'nın anlamı karlı çatı. Nepaldeki yüzelerce trekking rotası Himalaya zirvelerinin görkemli görünüşü, günün farklı saatlerinde mucizevi görüntüler sunarak sizi kendine hayran bırakır. Himalaya havasını soluduktan sonra eve döndüğünüzde bir sonraki seyahatinizi çoktan planlamışsınızdır.

51 Mutlu Topaloğlu Bahama Takımadaları Balık türlerini ve deniz yaşamını çok yakından izleme imkânı sağlayan Bahama Takımadaları'ndan Nassau-Paradise Island'da bulunan Atlantis Otel'in akvaryumunda çok keyifli zaman geçirmek mümkün. Farklı bölümlere ayrılmış devasa boyutlardaki akvaryumda, tatlı ve tuzlu su canlılarını izlemeye gelen turistleri büyülü bir ortam beklemektedir.

52 Mükerrem Batum Normandiya, Fransa Hava yağmurlu renkli şemsiyeler ellerde insanlar sokaklarda yağmur hiç kimseyi içeriye hapsetmemiş. Kanallar şehri kanal boyu ortaçağdan kalma eski yapıların suya aksi, sudaki salınım çok hoş atmosfer yaratmıştı. Küçük gezi tekneleri renkli şemsiyelerle donanmış, turistik gezilerini yapıyorlar. Yağmur beklenenin aksine, kuzey Avrupa’nın ortaçağdaki en zengin ve en eski şehrine renkli şemsiyelerle güzellik renk katmıştı. Kötü havanın da şanslı bir kare yarattığını görünce hemen suyun hareketine yansıyan renkli kıvrımları, kelebek kanadı görüntüsünü vakit geçirmeden kareye hapsettim.

53 Mükerrem Batum Isle of Skye, İskoçya İskoçya, göl canavarları, güzel yamaçları ve ilginç İngilizce aksanıyla bilinen bir ada ülkesi. Turizm de bu ada ülkesi için oldukça önemli. Yaptığım İskoçya seyahati sırasında rastladığım doğanın sessiz güzelliğini yansıtan bir yansıma karesi.

54 Mükerrem Batum Mont Saint-Michel, Normandiya, Fransa Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Mont St Michel , Normandiya kıyılarından 600 mt açıktaki yerleşimi ile mimari bir anıt gibi yükselmiş. Çoğu Hristiyanların hac yeri diye kabullendikleri dini bir özelliği de var. Hızlı bir turla bir saatte gezmek mümkün. Fransız devrimi sırasında manastır da dahil olmak üzere, hapishane olarak kullanılmış. Çevre kirliliğinden dolayı kıyıya bağlanan yol yapımı yüzünden istediğim gibi Mont St Michell fotoğrafı çalışamadım. Her zaman fotoğrafın ne zaman nerede çıkacağı belli olmuyor. Bana da seyir terasından med-cezir manzarası izlemek için çıktığımda, deniz kıyısındaki şapelden çok sevdiğim kareler çıktı.

55 Mükerrem Batum  Champagne-Ardenne, Fransa Fransa’nın kuzeyinde Reims şehrine giderken yağmurlu bir günde, sürekli değişen hava şartlarında gökyüzü binlerce renkle sıvanmıştı. Kucağımdaki makine ile hızla giden otomobilimizden Champagne-Ardenne bölgesindeki bu güzel manzaraları yakalamak heyecanlıydı.

56 Nahine Kaya Telouet, Fas Burası Fas'ta bir “Kasbah”. Adı Telouet. Bir zamanlar eski Fas kralı bile yaşamış, ancak içinde artık insan yok. Evler kerpiç, renk gördüğünüz gibi kızıl. Dışı biraz harap görünse de içi şahane. Mukarnaslı tavanlar, ferforje pencereler. Mimari çok eksantrik. Kasbah kelimesi kasabayı andırsa da aslında kasr demek. Atlas dağlarının arasında, derebeylerin oturduğu bir kale-saray. Bu fotoğraf 1 Nisan 2014 de Telouet kasabasında Atlas Dağları’nda çekildi.

57 Nihani Bayındır Chitwan Ulusal Parkı, Nepal Chitwan Ulusal Parkı, Nepal’in en fazla ziyaretçi çeken yerlerinden. Ulusal parkta kano turu yaparken yakaladığım bir kare; Filler ve sürücüleri.

58 Nihani Bayındır Sagaing, Myanmar Myanmar’ın Sagaing bölgesinde sayısız Budist manastırı var. Bu manastırlarda da dünyaya kendi felsefeleriyle bakan Budist rahipleri. Pembe giysileri ve ellerinde terlikleriyle ufku gözlerken yakalandıkları karede sanki felsefelerinde çok rahat karşıladıkları geleceğe düşünceli düşünceli bakıyorlar.

59 Nihani Bayındır Arequipa-Chivay Yolu, Peru Peru’nun en büyük ikinci şehri Arequipa’da Chivay Yolu’ndan bir kare. Peru yerlilerinden küçük bir kız ve kucağındaki yavru lama günün en güzel saatinin en güzel güneşinin en güzel ışıklarını çekmişler üstlerine. Masumlukları çocukları ve hayvanları dünyanın her yerinde dost kılıyor.

60 Nihani Bayındır Inle Gölü, Myanmar Myanmar’ın en büyük ikinci gölü Inle’de 9 endemik balık çeşidi yaşıyor. Bölgedeki balıkçılar tek ayaklarını küreğin etrafına dolayarak kürek çekme teknikleriyle ünlü. Günlük rızkının peşindeki balıkçıların doğal ve kendiliğinden bu hareketi sanki ekmek parasının dansı.

61 Nihani Bayındır Kerala, Hindistan Güneybatı Hindistan’ın Kerala eyaleti tarım ve hayvancılıkla geçinmeye çalışsa da esas gelirini ülke dışındaki gurbetçilerinin kazançları oluşturuyor. Sıla hasretini tahmin etmek güç değil. Özellikle de her köşesi bir renk ziyafeti olan bu bölgeyi gezdikçe, insanın böyle bir memleketten ne kadar zor uzak kalacağını daha iyi idrak ediyorsunuz.

62 Nihani Bayındır Jagalchi Balıkçı Limanı, Busan, Güney Kore Güney Kore’deki en büyük balık pazarı olan Jagalchi’nin balıkçı limanı, bağlı bulunduğu Busan kentinin enteresan noktalarından biri ve adeta buranın sembolü. Limanın hemen dibindeki balık pazarında tezgahlardan balık ve deniz ürünleri almak mümkün. Balıkçılar ise kendi yiyeceklerini küçük plastik tabaklarda, mütevazı sofralarda tüketmeyi tercih ediyorlar.

63 Nurhan Yılmaz Kutsal Vadi, Cusco, Peru “Urubamba” olarak bilinen Kutsal Vadi, pek çok İnka sit alanını da barındırdığı için Perulu’lar için hem dini, hem de politik olarak çok önemli. Kutsal Vadi gezisi sırasında uğranması gereken en önemli yerler; Sacsayhuamán, Quenko, Tambomachay, Písac, Moray, Maras, Ollantaytambo, Chinchero ve Machu Picchu ,Kutsal Vadi’de yer alan Pisak pazarında sebze-meyve yanında çok çeşitli ve ilginç yerel el sanatları da satılıyor. Pazarda pek çok çocuk ise yerel kıyafetleri içinde fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarışıyorlar.

64 Pablo Gonzales Kampala, Uganda Kin Initiative yetim çocuklar eğitim kurumundaki çocuklar aralarında futbol oynarken ekranıma yansıyan anlardan sadece bir tanesi. Dünya’nın neresinde olursa olsun futbol, toplulukları birleştiren ve her yaşta insanı heyecanlandıran az şeyden biri.

65 Rüştü Hatipoğlu Pokhara, Nepal Dağ etkinliği bitmiş, ısınmak ve dinlenmek için Pokhara’dayım. İnsanı renkli kayıkları, sükûneti ve gölü çevreleyen ormanları ile kendisine âşık eden Phewa Gölü’nün kıyısında bir fakir. Genelde gülen insanlar ülkesi Nepal’de böylesine düşünceli insan görmek fazla görülen bir şey değil.

66 Rüştü Hatipoğlu Johannesburg, Güney Afrika Cumhuriyeti 4 Ekim 2009 – Nepal kaçamaklarımı affettirmek için bu seyahati de eşimle yapıyorum. Güney Afrika. Johannesburg, Güney Afrika’yı zenginleştiren iki unsurdan, altın ve elmas, altının ilk kez yoğunlukla çıkarıldığı bölge olan Johannesburg’taki harika bir park olan “Gold Reef City”de bir Zulu dans gösterisi.

67 Sultan Sarı Swayambhunath, Kathmandu, Nepal Nepal'in başkenti Katmandu'da şehre hakim yüksek bir tepe üzerine kurulu tapınaklar bölgesidir Swayambhunath. Burada 2000 yıllık Budist Stupa tapınağı ve Hindu tapınakları bir aradadır. Budistler ve Hindular birlikte dua ederler. En çok dikkat çeken şey ise Budist Stupa'daki Buda gözüdür. Birçok renkli dua bayraklarıyla çevrili Buda gözü binlerce yıldır Kathmandu Vadisi'ni seyreyler.

68 Timur Tuğanoğlu Butuceni Mağara Manastırı, Moldova Balkanların cennet coğrafyasında, Răut Nehri’nin yanı başında kayalık bir burnun tepesinde Orheiul Vechi Butuceni Manastırı yer alıyor. Çan kulesi ve giriş kısmının altında kadim mağaralarda manastırın inziva odaları var. Manastırın inziva mağarasındaki keşişin yüzünde bu dünyadan vaz geçmişliğin izleri var.

69 Tuna Akçay Köln, Almanya Köln, Almanya’nın en güzel kentidir. Düzenli yaşamı, festivalleri, gece hayatı ve üniversite şehri olması ile Köln hem yaşanabilir hem de gezilmesi gereken bir kenttir. Köln özellikle birçok önemli Avrupa şehrine yakın olması nedeniyle bir gezi turlarında bir istasyon olarak kullanılabilir. Şehrin en öne çıkan yapısı “Kölner Dom-Katedral” dir.

70 Tuna Akçay Roma, İtalya Yıllardır süregelen bir söylem vardır, “Bütün yollar Roma’ya çıkar” Antik Roma döneminden kalan bu söylem, o dönemlerde sadece bir sözden ibaret değildi. Tüm Avrupa’nın; “dünyanın başkenti” olarak benimsemiş olduğu Roma, o günlerden bu güne tarihi ve kültürel bütün eserlerini günümüze taşımaya çalışmış ve çoğunlukla başarılı olmuştur.