Ülkeler ve Düğün Ritüelleri

Dünya üzerinde yüzlerce ülke ve bu ülkelerin içinde kendine has özellikleriyle binlerce topluluk var. Bu toplulukların dokularını en iyi gösteren olaylar düğünler, evlilik törenleri gibi özel günler olmuştur. Hepsini toplamak mümkün olmasa da en göze çarpan, şaşırtan geleneklerden ve ritüellerden birkaç örnek gösterdik. 

Çin

Çin gibi kalabalık bir ülkenin pekçok farklı geleneğe sahip olması ve işi bir tuzlu kahveyle kapatmaması şaşırtıcı olmasa gerek. Çin’de evlenmek bize biraz şansa bala bir durum gibi geldi çünkü iki insanın bir araya gelmesi için bir astroloji uzmanının doğum tarihine ve saatine bakarak yorum yapması gerekiyor. Eğer damadın horoskopu uygunsa kızın ailesi de aynı şeyi yapıyor ve ikisinin birbiri için yaratılmış olduğuna ikna olunursa düğün hazırlıkları başlıyor. 

Bunun yanında Çin’de nedimelerin de gelinle yakın astrolojik özelliklere sahip olması gerekiyor. Ayrıca 7. ayın 15’inden sonra evlenmek uğursuzluğa tekabül ediyor. Eğer bütün bu engeller atlanırsa artık düğüne başlayan gelin ve damada sadece bizdeki kına gecesi, bindallı, testi kırmak ve sandığa oturmak türevli işleri halletmek kalıyor. Çin’de bu işler; ailelerin çay seramonisi, kırmızı rengin merkezde olduğu süslemeler ve kıyafetler oluyor. 

1

Hindistan

Hindistan düğün seramonisinde en öne çıkan şey gelinin el ve ayaklarına yapılan(mehndi) desenlerdir. Ayrıca gelinlik yerine uğur getirdiğine inanılan kırımızı veya kırmızı-beyaz tonlarda, altın işlemeli detayları olan ve damat tarafından alınan ‘’sari’’ giyilir. Bunun yanında belli yörelerde düğün günü damadın ayaklarının yıkanması ve ardından süt ile bal ikram edilmesi de oldukça yaygındır. 

İspanya

İspanya’nın evlilik ritüellerinden ilki gelinin evlilik teklifini kabul etmesinin ardından gelinin babasının damada saat vermesidir. Ayrıca damadın da geline tanrının sevgisini sembolize eden 13 altın para(las arras) vermesi gerekiyor. İspanyol düğünlerinde turuncu çiçekler ya da diğer adıyla ‘’azahares’’ ler tercih ediliyor çünkü bunlar mutluluğu temsil ediyor. 

Geleneksel olarak İspanyol gelinler siyah ipekten elbise giyerler(miş) artık bunun yerine beyaz yaygın olsa da gelenek belli yerlerde varlığını sürdürüyor. Ve İspanyol gelinler yüzlerine duvak benzeri tülden bir örtü örtüyorlar ki bu da tanrının korumasını simgeliyor. Ayrıca geçmişte damat düğün günü gelecekteki karısının ördüğü el yapımı bir kıyafet giyermiş fakat artık bu gelenek de kaybolmuş. 

2

Almanya

Almanya için de oldukça ilginç ritüeller mevcut. Bunlardan ilki Alman gelinlerinin genelde duvak yerine çiçekler ve bitkilerle süslenmiş bir taç takması. İkincisi ise damat ve gelinin önüne getirilen kütükler, çiftimiz bu kütüğü beraber kesmek durumunda çünkü bu sıkıntılara beraber göğüs germenin sembolü. Fotoğraf: www.ispwp.comFakat bizce en eğlenceli Alman geleneği damadın arkadaşlarının gelini kaçırıp bir bara götürmeleri. Damat arkadaşlarını ve gelinini bulmak zorunda ve tabii hesabı da ödemeli. Eğlenceli dememize rağmen bu olay bizim kültürümüzde kan çıkartabilir. Fotoğraf: www.buzzfeed.com

Yunanistan

Komşuya baktığımız zaman karşımıza çıkan geleneklerden ilki Yunan gelinlerinin kötü ruhları kovması amacıyla kırmıza veya sarı tonlarda duvak benzeri örtüler kullanması. Bir diğer önemli gelenek ise davetlilerin yerde tabak kırmaları, bugün pekçok kutlamada buna benzer hareketler görsek de Yunanistan’da bunun anlamı iyi şans demek. Ayrıca Yunan düğünlerinde gelin ve damadın ‘’para dansı’’ yaptığını, bu esnada davetlilerinde dans eden çiftimize fatura attıklarını görebilirsiniz. Bu gelenek maddi olarak refah içinde olsunlar anlamına geliyor. Yunan düğünleri bazen bir yemek yarışmasına dönüşebiliyor, katılımcılar getirdikleri kekler, tatlılar ve bazen de özel tariflerle övgü almak için adeta sıraya giriyor. ,

3

İtalya

İtalya’da davetliler cam bardakları parçalıyorlar ve olabildiğince çok parçalara ayrılmasını istiyorlar çünkü kırılan cam parçalarının sayısı çiftin sahip olacağı mutlu yılların sayısını temsil ediyor. Ayrıca evlenen çiftin düğün şapelinin önüne bir düğüm atması gerekiyor, bu onların birliktliğinin bir göstergesidir olarak kabul ediliyor. 

İtalya'da konukların ‘’The Tarantella’’ denilen hareketli dansı yapması da oldukça yaygın bir gelenektir. Bu dans yeni evli çiftlere ömür boyu mutluluk mesajıdır bir nevi. Davetliler halka olurlar ve çiftin etrafında danslarını sürdürürler. Ayrıca İtalyanlar pazar günü yapılan düğünlerin daha çok şans getireceğine inanıyorlar. 

Brezilya

Brezilya’da gelinin bekar arkadaşları, gelinliğin iç kısmına isimlerini yazarak uygun damat adayını bulacaklarına inanıyorlar. Bunun yanında Brezilya’da hiçbir düğün partisi ‘’bem-casado’’ suz olmuyor. Evlilik törenlerinin simgesi gibi olan bu tatlı oldukça şekerli ve lezzetli. 

Afrika

Afrika’nın evlilik törenleri ve gelenekleri oldukça çeşitli, hatta batıda görülen pekçok şeyi burada da bulabilirsiniz. Bunlarda bir tanesi evlenen çiftin düğünde bileklerinden bir bağ ile bağlanması, bu onların evliliğini, birleşmesini sembolize ediyor. Afrika’nın bazı kabilelerinde görülen bu geleneğe batı düğünlerinde de rastlayabilirsiniz. 

Afrika’dan bir diğer güzel gelenek ise fındık paylaşımına dayanıyor. Yöresel bir tür fındık olan Kola nuts önce gelin ve damat arasında sonrasında ise ebeveynlerle paylaşılıyor. Bu evliliklerini isteyerek yaptıklarını ve hayatları boyunca birbirlerine yardım edeceklerini gösteriyor. 

Yoruba ritüeli olan ‘’dört elementin tadılması’’ bir diğer ünlü Afrika geleneği. Bu ritüelde çift ekşi (limon), acı (sirke), sıcak (kırmızı biber), ve tatlı (bal) yer, bu tatlar ilişkinin iniş ve çıkışlarını temsil eder. Çiftin evlilik boyunca bunları atlatması ve herşeyden sonra tatlıya kavuşmasını gösteren gelenek oldukça anlamlı. 

Batı Afrika’da beyaz, kahverengi ve siyah deniz kabukları doğurganlığı ve refahı temsil eder, bu yüzden düğün dekorasyonunda, pasta süslemesinde sıklıkla kullanılır. 

Japonya

 En önemli Japon düğün geleneklerinden ilki sake ya da san-san-kudo paylaşımıdır. Damat ve takiben gelin 3 farklı kaseden pirinç şarabı yudumlarlar, ardından ise bu kaseler aile bireylerine ikram edilir. Bu ritüel sayesinde aileye yeni birinin katıldığı, yeni bir bağ oluştuğu gösterilir. Ayrıca geleneksel olarak Japon gelinler düğünde kimono veya shiromuku giyerler. Standart olarak beyaz bir kıyafetleri olsa da kimono da her zaman törenin bir parçasını oluşturur. 

Japonya: Standart bir Japon düğün hediyesi oldukça kolay olan ve ‘’Shugi’’ olarak bilinen dekoratif zarflardır, biraz nakitle beraber verilen bu zarflar oldukça yaygın. 

İskoçya

İskoçya gerçekten bir zarar ziyan geleneğine sahip. Şöyle ki, gelin ve damat düğünden önce yumurta, salça benzeri kokulu ve bir araya gelince iğrenç denilebilecek şeylerle kirletiliyor. Kötü kokuları ve geleneğin temel amacından dolayı kimse çiftimize yaklaşmak istemiyor ve birbirlerine daha yakın oluyorlar. Bu gelenek çiftin arasındaki bağın sağlamlaşmasını ve pekişmesini temsil ediyor.

4

Müslüman Toplumlarda Düğün Gelenekleri

 İslam dünyada en hızlı yayılan dinlerden biri olmasının yanında pekçok coğrafyaya kadar da büyümüştür. Bu yüzden düğünleri kültürden kültüre, topluluktan topluluğa farklılık göstermektedir. Dünyada en çok bilinen birkaç gelenek ise şöyle. Genelde Müslüman toplumlarda düğün için çok paran harcansa da bazı toplumlar bunu gereksiz masraf olarak görüyorlar, bunun yerine evlenen çifte aileler para veriyorlar ki yeni hayatlarına sağlam ve güvenli şekilde başlayabilsinler. 

Gelin ve damat evlilik töreninden sonra iki gün boyunca aileleri ve arkadaşlarıyla bunu kutlarlar ‘’Walima’’ denilen bu kutlamarda davetlilere balık, tavuk ve pilav ikram edilir, bu yiyecekler doğurganlığın sembolüdür. Bunların yanında şeker kaplı badem gibi afrodizyak sınıfına giren yiyecekler de sunulur.