Film Seti Gibi Bir Kasaba: Skagway

Skagway, Alaska’da Inside passage denilen bölgenin en kuzeyinde bulunuyor. Bir de Altın çıkartılan Kanada’daki Yukon kentine çok yakın olduğundan tüccarlar tarafından burası daha da değerli bir hale geliyor. Çünkü Alaska tarihinde komşu Yukon topraklarında altın bulma hayali ile gelenler için altın madenlerine ulaşımdaki geçiş kapısıdır. Aynı zamanda Klondike madenlerine en yakın yolda bulunmaktadır.

Şu an Skagway’de 1.000 kişi yaşıyor. Çok şirin bir yerleşim yeri. Arka tarafında üzeri karla kaplı dağlar yükseliyor. Ön tarafı ise alabildiğince deniz. Bu yerleşim yeri tam bir film seti gibi. Tüm cadde boyunca tek katlı 2 katlı rengarenk evler var. Burada özellikle Broadway caddesindeki ahşap bina cepheleri ve In the trail of ’98 müzesi görülmeye değer yerler arasında.

Bunun yanında Red Onion Saloon mutlaka uğranması gereken yerlerden. Burası Altına hücum döneminde 1897’de inşa edilmiş ve 1898’de hizmete açılmış. Bu salon o dönemki tüccarların denizcilerin uğrak yeri. İlk katta içki içiyorlar, 2.ci kat ise genelev olarak işletiliyormuş. Genelevi 5 $ karşılığında gezebiliyorsunuz. Size de gezerken çok cilveli bir bayan eşlik ediyor. Toplam 13 tane oda varmış. Buranın hikayesi gerçekten çok ilginç.

Skagway her yeri ile çok etkileyici. Mascot Saloon denen bir bara giriyoruz. Girişinde o dönemi anlatan mankenler bulunuyor. Skagway’deki barlar ilk olarak çadırın içindeymiş. Bu salon 1898de inşa edilmiş. Altına hücum döneminde 80 tane bar varmış ama aynı zamanda bu barlar ulaşım ofisi olarak kullanılıyormuş. Ancak 1899’da devlet her bardan işletme bedeli olarak 1.500 $ vergi isteyince bu barların bir kısmı kapatılmak durumunda kalmış.

Alaskan Fudge dedikleri bir tatlıları var. Bunu mutlaka denemenizi öneririm.

FOE isimli salonda ise Altına hücum dönemini anlatan bir müzikal sergileniyor. Gerçekten çok renkli ve hoş bir gösteri. 1 saat süren bu gösteri ile o dönemi daha yakından hissedebiliyorsunuz.

Skagway tam anlamıyla bir film seti. Sadece zaman içinde oyuncular değişmiş. 1.000 kişilik nüfusun neredeyse tamamı turizm işi ile ilgileniyor. Sokaklarda dizilmiş birçok hediyelik eşya mağazası turistlere farklı seçenekler sunuyor.

 

HÜSEYİN YILMAZ

Yazar Hakkında

HÜSEYİN YILMAZ

 1942 Sinop Ayancık doğumluyum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Mecburi hizmet nedeni ile Hakkari, Yüksekova, Siirt’te görev yaptım.