Günübirlik Safranbolu Turunda Görülecek 5 Yer

İstanbul-Ankara arası yolların gelişmesi sebebiyle İstanbul’dan Safranbolu’ya ulaşım kolaylaştı. Bu da hafta sonu tatile gitmek isteyen İstanbullular için uygun bir ortam hazırladı. İstanbul-Safranbolu arası araba ile ortalama 4,5 saat. Yollar çok geniş. Bolu tüneli zaman kazanmaya sebep oluyor. Bahar mevsiminde seyahat etmek en ideali.

Hıdırlık Tepesi

Safranbolu, Karabük’ün bir ilçesi. Ama Karabük şehir merkezi de çok küçük. 1939’da işletmeye alınan Karabük Demir Çelik Fabrikası ile bölge gelişmiştir. 1995'te ise il oldu. Şu anda ilde bir de üniversite bulunuyor. Fakat sakin bir şehir. Safranbolu ise tüm bu gelişmelere karşı ahşap mimarisini korumuştur.

Safranbolu Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alarak daha da çok turist çekmeye başladı. Burası günlerce gezilecek bir yer değil. İki gün konaklama, alanı tanımak için yeterli. Safranbolu’da gezilecek yerlerin başında eski çarşı gelir. Yemeniciler Arastası, Cinciler Hanı ve Hamamını mutlaka gezin ve küçük bir alışveriş yapın. Beypazarı, Göynük, Taraklı ve Odunpazarı’nı gezenlere yabancı gelmeyecek bu evler Safranbolu Evleri diye bilinir.

Bölge ismini orada yetişen safran bitkisinden alır. Ihlamura benzeyen safran çayı ve safran lokumundan tadabilir, koku olarak da (parfüm, kolonya) safran denenebilir. Bir de taş fırınları meşhurdur. Bunun sebebi 1860’lardan itibaren İstanbul’a göç eden bölge halkının nesil nesil fırıncılık ile uğraşmasındandır. Bir kısmı da denizcilikle uğraşmıştır. Fotoğraflardan tanıdığımız, klasik tipli evler ve taş sokaklarda lokumculara uğramak, sokaklarda yürümek ve konakları gezmek keyif veriyor. Zaten konakta kalmak da bölgeyi tanımak için en doğru olanı.

Gelenksel Safronbolu Tuvaletleri

Konaklarken Safranbolu’ya has bir farklılık dikkati çekti. İlginç gelecek ama konaktaki tuvaletler çok enteresan. Bildiğimiz dolap şeklinde. Odada birkaç tane tane dolap var. Bir tanesini açtığınızda içinde duş takımı, tuvalet ve lavabo görürseniz şaşırmayın…

Safranbolu’da ne yenir

Safran bitkisinden bahsedilirken değindim gibi safran çayı denemeye değer. İçine bal koyulan çay ıhlamura benziyor.

Yıllar önce Niğde’de ilk defa Niğde gazozu görmüştüm. Bugün ise büyük marketlerde satılmaya başladı. Burada da bölgeye özgü Bağlar Gazozu var. Biraz fazla aromalı gibi. Her kafede karşınıza bükme çıkar. Gözlemeye çok benziyor.

Lokum satan çok yer var. Arkadaşlarım beni İmren Lokumcusuna yönlendirdi. Kendileriyle konuştuğumuzda da THY lokumları ve Kahve Dünyası’ndaki çikolatalı lokumların kendi üretim olduğunu belirttiler. Yine aynı dükkandan 40 katlı cevizli Safran helvasını deneyebilirsiniz. Bölgeye özgü bir yemek yok gibi. Restoranlarda kuyu kebabı ve kaşarlı alabalık var.

Safranbolu'da Gezilecek Yerler:

  1. Kent Tarihi Müzesi (Eski Hükümet Konağı), Saat Kulesi ve Eski Cezaevi: Üç bina da jandarmanın olduğu yüksek bir kesimde. Müzede ilçenin tarihi bazı dekorlarla ve fotoğraflarla anlatılıyor. Yanında bir de Miniatürk’ü andıran saat maketleri yer alır. Ülkemizdeki meşhur saat kulelerinin hepsi burada. Cezaevi çok küçük.Volta alanı bile daracık. Şu anda kafe olarak hizmet veriyor. Saat kulesi 1797 tarihinde yapılmıştır. Son yıllarda İsmail Ulukaya saatinin takibin yapıyor. 1965’ den beri bu işi yapan İsmail Ulukaya’ ya ulaşırsanız mutlaka hikayeyi onun anlatımıyla dinleyin. Safranbolulu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa’ nın bölgeye yaptırdığı saat için hemşehrilerine : “Hepinize ikişer saat hediye edeceğim. Biri evinize, diğeri iş yerinize.” demiştir. Saatin çanı her saatte vurur ve Safranbolu içinde duyulur. Hafta bir kez İsmail Bey tarafından kurulan saat Londra yapımıdır.
  2. Hıdırlık Tepesi: Safranbolu sokaklarına hakim bir manzaraya sahip tepeye çıkmak yürüyerek 10 dakikanızı alacaktır. Bu tepe en güzel fotoğraf karelerini yakalayacağınız noktadır.
  3. Kanyon Cam Teras ve İncekaya Su Kemeri: Kanyonun olduğu bölgeye cam teras yapma fikri harika. Arizona’ da ki örneği kadar yüksek ve geniş olmasa da camın üzerinde aslında uçurumda yürümek heyecan verici. Aynı bölgede Eski Su Kemeri’ de bulunuyor. Bu bölge yürüyüş parkuru bakımından Ihlara Vadisine rakip olamasa da gayet iyi. Safranbolu’ ya 8 km uzakta yer alır. Bu eser de Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.
  4. Bulak (Mencilis Mağarası): Safranbolu’ ya 10 km uzaktaki mağara Türkiye’ nin en büyük dördüncü mağarasıdır. Toplam uzunluğu 6 km olan mağaranın küçük bir kısmı ziyarete açıktır. Mağaranın sıcaklığı yaz kış 15 derecedir.
  5. Yörük Köyü: Kastamonu Araç yolu üzerinde ilçeye 11 km uzakta bulunan yer Müze Köy diye bilinir. Safranbolu’ nun daha küçük ve sessiz halidir. İki kafe ve bir kahve bulur.

Gece Hayatı: Yok denebilir. Şu anda eski çarşıda canlı müzik yapan iki yere ulaştım.

Bu kadar turistik bir yer olmasına rağmen ilçede neredeyse her şey çok ucuzdu. Bu yerlerin çoğuna girişler ve otopark ücretleri çok cüzi fiyatlardadır. Eğer kültür turlarını seviyorsanız ve zamanın kısıtlıysa bol bol fotoğraf çekebileceğiniz ve temiz havayla dinlenebileceğiniz bir tatil sizi bekliyor.

Tatiliyet Safranbolu Foto Galeri