İstanbul Rahmi Koç Müzesi

1994 senesinde ziyarete açılan müze Haliç’in kuzeyinde Hasköy’de yer almaktadır. Müze 3 ana bölümden oluşmakta; Tarihi Lengerhane Binası, Tarihi Hasköy Tersanesi ve Açıkhava sergileme Alanı

Birinci bölüm olan Tarihi Lengerhane Binası, Koç Müzesi’nin ilk kurulduğu alan. Lenger, Çıpa ve Zincir anlamına, Hane ise ev anlamına geliyor.

12. yüzyıldan kalan bir Bizans Binasının temelleri üzerine kurulmuş olan bu Osmanlı Lengerhanesi ikinci sınıf tarihi eser kapsamında.

İkinci Bölüm, Tarihi Hasköy Tersanesi. Mevcut sergi alanları yeterli gelmeyince 1996 senesinde Tarihi Hasköy Tersanesi alınarak, arsa etrafındaki tarihi 14 bina restore edilmiş ve 2001 senesinde müzeye ilave edilerek hizmete açılmış.

Üçüncü bölüm, Açıkhava sergileme Alanı. Bu Açıkhava alanında Fenerbahçe vapuru, Uluç Ali Reis Denizaltısı bulunmakta. Denizaltını rehber eşliğinde gezebiliyorsunuz.

Fenerbahçe vapuru geçici sergilere ve müze eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.  Ziyaretçiler yaz aylarında güvertede, kış aylarında iç salonlarda çay kahve içerek dinlenebilirler.

Hafta sonları önceden rezervasyon yaptırmak kaydı ile Keşif Küresinde uzay, yıldızlar, kutup ve buzullar hakkında son derece bilimsel 3 boyutlu filmler izlenebiliyor.

Bir başka hafta sonu etkinliği ise (yine rezervasyon yaptırmak şartıyla) Haliç kıyısında döşenen dar bir demiryolu üzerinde işleyen nostaljik bir tren ile ücretsiz gezi yapmak.

Müzede Atatürk’e ait olan bölümde Atatürk’ün çeşitli resimlerini ve kişisel eşyalarını görmek mümkün.

Müzenin Karayolu Ulaşım bölümünde 1800’lü yıllara ait buharlı otomobiller, itfaiye araçları, bisikletler, faytonlar ve çocuk arabaları sergileniyor.

Demiryolu ulaşım bölümünde tramvaylar, atlı tramvaylar, çeşitli lokomotifler ve saltanat vagonları görülebilmektedir.

Deniz ulaşımı bölümünde Sadun Boro’nun 1965 – 1968 tarihlerinde Dünya turuna çıktığı ünlü Kısmet Yelkenlisi bulunmaktadır.

Havacılık Bölümünde ise ilk uçuşunu 1935’te yapan DC-3 Dacota görülebilir.

Müzede bir de Yaşayan Geçmiş Bölümü yer alıyor. Burası bir sokağı andırıyor. Yan yana sıralanmış olan dükkanlarda tarihi açıdan da önemli bazı meslek gruplarına yer ayrılmış.

Mesela bir dükkan Şifa Eczanesi’ne çevrilmiş. Bunun içinde Eczacı maketi, ilaç yapımında kullanılan bitkiler ve tıbbı aletler yer alıyor.

Eski saat tamirlerinin yapıldığı Saat dükkanı içerisinde ise zengin bir kol saati ve duvar saati  koleksiyonu var. Saatçi dükkanı içerisinde Saat tamircisi maketi de yer alıyor ve içeriden radyo sesi geliyor.

Yine bu sokak üzerinde yer alan Demir atölyesi de oldukça dikkat çekici.

Haliç Oyuncakçısında ise tren setleri, bebek ve bebek arabaları, sallanan atlar gibi nostaljik pek çok oyuncak sergileniyor.

İlgi çeken yerlerden bir diğeri de Zeytinyağı Fabrikası. Bu Fabrika Ayvalık – Bademli’deki eski bir Zeytinyağı fabrikasının parçalarından oluşturulmuş. Bu bölümde sıcak su kazanı, buharlı makine, değirmen taşları, ezilmiş zeytin atıkları ve yağın çıkartılmasında kullanılan pressler görülebilir.

Makineler Bölümünde 1800 – 1900’lü yıllara ait buhar makineleri ve halen kullanılır durumda olan 1805 yapımlı hızar makinesi sergilenmektedir.

İletişim Bölümünde ise çeşitli telgraf, Gramafon ve fotoğraf makinaları yer alıyor.

Bilimsel Aletler Bölümünde ise 1383 yılında yapılan ve 1025 yıldız içeren gök küresi, 1940’larda kullanılan sürgülü hesap cetveli, 1900’lü yılların başında icat edilen yüksek voltaj elde etmek için kullanılan makine görülmeye değer.

Modeller ve Oyuncaklar bölümündeki en ilgi çeken eser ise Savarona’nın 1/125 ölçeğinde yapılmış olan modeli. Pek çok lokomotif modeli ile 1890’lı yıllarda yapılmış oyuncak sandal, tenekeden yapılmış oyuncak limuzin ve tren setleri görülebilir.

NURHAN YILMAZ

Yazar Hakkında

NURHAN YILMAZ

1951 İstanbul doğumluyum. Yıl içinde dönüşümlü olarak Sinop, Bodrum ve İstanbul’da yaşamaktayım.Küçük yaşlarda babamın mesleği gereği, Türkiye’nin pek çok farklı şehirlerinde yaşadım.