Kuala Lumpur'da Üç Gün

Kuala Lumpur, Uzakdoğu'nun en güzel ve temiz şehirlerinden. Birçok Uzakdoğu şehrinde görülen pislik ve kargaşaya bu şehirde çok fazla rastlanmıyor. Metro ve trenler şehrin birçok noktasına ulaşıyor. Kupon taksiler ile ulaşım ise gayet ucuz. Dolayısıyla KL’da şehir içi ulaşım genel olarak gayet kolay ve ucuz.

Görülecek yerler genelde birbirine yakın noktalarda toplandığı ve bu noktalar arasındaki ulaşım kolay olduğu için, KL üç günde rahatlıkla en önemli yerleri görülebilecek-gezilebilecek bir şehir.

KL'da gece (Google Images)

KL’da birçok noktaya metro ile ulaşılabiliyor. Fakat eğer birbirine yakın iki nokta arasında yürümek istemiyorsanız ve metro ile de ulaşım mümkün değil ise taksiye binmekten çekinmeyin. KL’da taksiler çok ucuz. Gideceğiniz mesafeye göre ayarlanan fiks ücreti önceden ödeyip bindiğiniz kupon taksiler çok yaygın. Bu taksiler sarı ve kırmızı renklerde. Birçoğu otellere ait olan lacivert taksiler çok daha pahalı. Çok önemli turistik mekanların çıkışlarında kupon taksilerin kuponlarını satan açık ofisler görebilirsiniz. Eğer kupon taksi kuponu alacak bir yer bulamazsanız yol üstünden geçen kırmızı ya da sarı renklerdeki taksilerle biraz pazarlık yapmanız gerekebilir.

Kuala Lumpur'u 3 günde gezmek isteyenler için ya da gezilecek-görülecek mekanlardan birbirlerine yakın olanları gruplandırarak şehir gezisini kolaylaştırmak isteyenler için KL’u şu şekilde üçe ayrılabiliriz.

Kuala Lumpur Gezi Rotası Önerisi

1. gün rotası:

  • Kuş Parkı
  • Orkide Parkı
  • Kelebek parkı
  • Milli Müze (National-Negara)
  • İslami Sanatlar Müzesi (Islamic Arts Museum)

KL Kuş Parkı

İlk güne KL’un meşhur kuş parkıyla başlayabilirsiniz. Bu park birbirinden ilginç binlerce kuş görebileceğiniz güne mutlu ve zinde başlamak için ideal bir nokta. Metro ile KL Sentral durağında indikten sonra kısa bir yürüyüşle ya da çok kısa bir taksi yolculuğu ile ulaşılabilir. KL Sentral durağından geçen 115 no'lu otobüsle de gidebiliyorsunuz. Central Market durağı olan Pasar Seni’de indikten sonra yolun karşı tarafına geçip yürüyerek de gitmek mümkün.


KL Kuş Parkı


Bu parkta çoğunluğu Malezya’da görülen, çok az bir kısmı ise yurtdışından getirilen 3000’in üzerinde kuş türü var. En çok görülen ise adım başı karşınıza çıkacak olan tavuskuşu.


KL Kuş Parkı sabah 9’da açılıyor, giriş 48 Ringgit. Girişte verilen harita ile hiçbir noktayı ve kuş türünü kaçırmadan gezebilirsiniz. Bu park, çocuksuzsanız ve çok fazla oyalanmadan gezerseniz en fazla 1,5 saatinizi alıyor. Çıkışta parkın içinde yer alan ve şehrin görülmesi gereken kafe-restoranlarından biri olarak geçen Hornbill Restaurant’da bir şeyler atıştırabilirsiniz. Restoran dekorasyon olarak çok hoş ve çekici olmasa da balkonunda binlerce kuşun sesini dinleyerek bir şeyler yiyip içmek çok keyifli. Sabah kahvaltınızı burada yaparak güne başlayabilirsiniz!

Menüden oraya özgün ve hoş bir tat olan Sirap Bandung & Cincau’yu önerebilirim. Çocuklar ve büyükler için hem farklı hem de çok lezzetli bir içecek.

Ayrıca bu bölgeden İslami Sanatlar Müzesi'ne geçene kadar çok fazla kafe ve restorana rastlayamayacağınız için kahvaltı ya da öğle yemeklerini burada almayı da tercih edebilirsiniz.

Orkide Parkı

Kuş parkından çıktıktan sonra 10 adımda yolun karşısına geçerseniz yine ünlü bir KL parkı olan Orkide Parkı'na geçmiş olursunuz. Burası ününü hak edecek kadar büyük ve büyüleyici bir park olmasa da görmekte fayda var. Giriş ücretsiz.

Kuş Parkı'nın çıkışında ise kupon taksiye binmek için açık ofisler var. Eğer Orkide Parkı’na girmeden direkt Kelebek Parkı’na gitmek isterseniz ya sağ tarafa giden yolda 15-20 dakika yürümeniz gerekiyor ya da bu taksilere binmeniz. Bu kapıdan Kelebek Parkı'na kupon taksi 8 Ringgit.Orkide Parkı içinden alt kapıya doğru yapacağınız 10 dakikalık bir yürüyüş ile de Kelebek Parkı’na gidebilirsiniz. Orkide Parkı’nın alt kapısından çıkıp önünüze çıkan yolda sağa ve sola sapmadan 5-10 dakika ilerlerseniz yolun sağında KL ziyaretinizde hiçbir şekilde kaçırmamanız gereken Kelebek Parkı’na varmış olursunuz. 

KL Kelebek Parkı

KL Kelebek Parkı, dünyadaki en büyük kelebek parkı. KL ziyaretinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.5000’in üzerinde canlı kelebeğe ev sahipliği yaptığı gibi, müzesinde de dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen, muhteşem renk ve şekillerde yüzlerce kelebek sergileniyor. Park içerisinde ayrıca müzeye yakın bir bölümde canlı Japon balıkları, böcek ve kaplumbağa türlerini de görebilirsiniz. Giriş 20 Ringgit.


KL Kelebek Parkı


KL Kelebek Parkı - Dünyadaki Kelebek Türlerinden Örnekler


KL Kelebek Parkı - Dünyadaki Örümcek Türlerinden Örnekler

Bu parkın çıkışından bir taksi ile hemen Milli Müze (National Museum) ve İslami Sanatlar Müzesi'ne geçerek onları da ziyaret etmenizi öneririm. Park çıkışında bekleyen taksiler için kupon alabileceğiniz bir ofis bulunmadığı için pazarlık yapmanız gerekiyor. 10-15 Ringgit’e ya da daha azına anlaşmanız mümkün. Kelebek Parkı çıkışında bekleyen taksiler genelde parktan çıkan turistleri avlamaya çalıştıkları için çok yüksek fiyattan pazarlık edebiliyorlar. Yoldan geçen bir taksiyi çevirirseniz daha rahat ve ucuza gitmeniz mümkün.

İslami Sanatlar Müzesi

İslami Sanatlar Müzesi iki kattan oluşan küçük bir müze. Yarım saatte ya da 1 saatte bitirip Milli Müze’ye geçebilirsiniz. Eğer bir şeyler yemek-içmek isterseniz müzenin oldukça büyük bir kafe restoranı mevcut. Bu Cafe-Restaurant, Trip Advisor tarafından da önerilen bir mekân.


KL İslami Sanatlar Müzesi

Bu müzeden kısa bir taksi yolculuğu ile ya da yürüyerek Milli Müze'ye ulaşmak mümkün.

KL Milli Müze (National Museum - Muzium Negara)

National Müzesi (Muzium Negara) KL’da ilk ve en önce görülmesi gereken müzelerden.

KL Milli Müze, tarih içerisinde Malezya’nın bağımsızlığına giden yolu ve bağımsızlığına kavuştuktan sonraki hayatını öğrenebileceğiniz, hatta birçok bayram ve özel günlerinin nasıl ve neden kutlandığına dair bilgi edinebileceğiniz renkli ve sıkıcı olmayan bir müze.


KL Milli Müze - İslamiyete Geçişin Anlatıldığı Görsel

Toplamda 4 büyük galeriden oluşuyor. Bilet alırken size verilen haritayı takip etmeye çalışın. Giriş 5 Ringgit, bayramların ilk günü hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arası açık.

KL Milli Müze - Pangkor Anlaşması'nın Görseli

2. gün rotası:

  • Batu Mağaraları

  • Merdeka Meydanı

  • Central Market

  • Kasturi Caddesi

  • Çin Mahallesi (Petaling Caddesi)

Batu Mağaraları (Batu Caves)

Batu Mağaraları KL’un biraz dışında yer aldığı için güne ilk olarak burayla başlamak gününüzü daha iyi planlamanıza yardımcı olabilir. Bu mağaraların içinde Hindistan’daki Hindu tapınaklarından sonra dünyadaki en önemli Hindu tapınaklarından biri olarak kabul edilen Lord Murugan’a adanmış Hindu tapınakları yer alıyor. Bu yüzden önemli bir turistik mekan olduğu kadar Hindular içinde bir hac merkezi.


Batu Mağaraları Ana Giriş

Mağaraların girişinde dünyadaki en büyük Lord Murugan heykeli sizi bekliyor. Hemen arkasında oldukça dik 272 adet merdiven ile mağaralara giriş yapıyorsunuz. Batu Mağaraları toplamda üç tane mağaradan oluşuyor. Merdivenlerin en üstünde yer alan mağaranın içindeki birkaç noktada tapınaklar göreceksiniz.


Batu Mağaraları içindeki Hindu tapınaklarından bir tanesi

Merdivenlerden yukarı çıkarken solda Karanlık Mağara yer alıyor. Girişinde bu mağaranın dünyada içinde en çok araştırma yapılan tropik mağara olduğu yazıyor. İçinde dünyada nadir bulunan örümcek ve böcek türlerine rastlanıyor. Bu mağaraya giriş ve 45 dk süren tur 35 Ringgit.


Karanlık Mağara girişi
 
Batu Mağaralarına gitmek için bulunduğunuz noktadan metro ile önce KL Sentral durağına gelmeniz gerekiyor. ''Batu Caves'’e giden KTM Komuter tren biletleri sadece buradan alınabiliyor. KL Sentral metro durağından alacağınız biletle 25 dk.da mağaralara ulaşıyorsunuz.


Batu Mağaraları

Bu arada KL metro ve tren sistemiyle ilgili küçük bir hatırlatma: Çoğu Asya ülkesinde olduğu gibi Kuala Lumpur’da da metro ve tren bilet ücretleri gideceğiniz uzaklığa göre değişiyor. Bilet almak için bozuk paranız yok ise bilet gişesi yazan yerden para bozdurup otomatik gişelerden gideceğiniz noktayı seçip bileti kendiniz alıyorsunuz.

Batu Mağaraları’ndan dönerken KL Sentral durağına geri gelip metroya geçerseniz bir durak sonra Pasar Seni durağında inip Merdeka Meydanı ve Central Market’ı gezebilirsiniz. Bu bölgeye KL Sentral durağından yürüyerek de gidilebiliyor. 

Merdeka Meydanı (Merdeka Square)

Bu meydan şehrin en güzel tarihi binalarının olduğu, Malezya’nın bağımsızlığının ilan edildiği ‘Özgürlük Meydanı’. Bu meydanın çevresinde geziye başlamadan şehrin ve binaların tarihiyle ilgili bilgi almak için gezinize KL City Gallery’den başlamanızı öneririm. (Giriş ücretsiz ve wi-fi mevcut.) Giriş katında yetkililerden bilgi alabileceğiniz gibi soldaki kapıyı izlerseniz şehrin tarihini görselleri ve altındaki yazıları takip ederek kendi kendinize de öğrenebilirsiniz. Çıkış bölümünde şehrin büyük maketinin olduğu odayı kaçırmayın. Hediyelik eşya mağazasına girmeden önce göreceğiniz camekanın arkasında çalışanlar bu mağazada satılan eşyaları üreten işçiler. Hediyelik eşya mağazası oldukça büyük.


Kuala Lumpur City Gallery  


KL City Gallery


Merdeka Meydanı

Bu galeriden çıktıktan sonra cadde üstünde solda Merdeka Meydanı’nı göreceksiniz.


Merdeka Meydanı - Tunku Abdul Rahman'ın bağımsızlığı ilan ettiği an

Bu bulvar 31 Ağustos 1957’de Tunku Abdul Rahman Putra’nın (Malezya’nın ilk başkanı) o zamana kadar İngiliz kolonisi olan Malezya’nın bağımsızlığını ilan edip Malezya bayrağını ilk defa göğe çektirdiği yer. Bu meydanın içinde ve çevresinde tarihi 1890’lara kadar uzanan birçok tarihi mekan göreceksiniz.


Merdeka Meydanı Victorian Çeşmesi 

Meydanda gözünüze ilk çarpanlardan biri Victorian Çeşmesi olacak. Bu çeşme 1904’te İngiltere’den parçalar halinde getirilip KL’da birleştirilmiş. Yine aynı meydanda göreceğiniz bayrak direği dünyanın en büyük bayrak direkleri arasında.

Meydanın hemen karşısında, caddenin karşı tarafında Sultan Abdul Samad Binası’nı göreceksiniz. İngilizler tarafından 1897’te tamamlanan bu muhteşem güzellikteki bina geçmişte Anayasa Mahkemesi olarak kullanılmış, şimdilerde ise Bilgi, İletişim ve Kültür Bakanlığı Binası olarak hizmet veriyor.


Sultan Abdul Samad Binası

Bu binanın sol tarafında Milli Tekstil Müzesi’nin (National Textile Museum) yine muhteşem güzellikteki binasını göreceksiniz. Bu müzede Malezya’ya özgü kumaşları, Malezya tekstilinin gelişim sürecini ve geleneksel Malezya kıyafetlerini görebilirsiniz. Bu bölgede görmeniz gereken diğer tarihi mekanlar Hükümet Binası (Government Office), Tarih Müzesi (National History Museum), KL Şehir Kütüphanesi (City Library), St. Mary Katedrali, ve meydanın biraz ilerisinde yer alan Masjid Jamek (Jamek Camiisi).
 

KL City Gallery'de Jamek Mosque maketi

Central Market

Merdeka Meydanı’ndaki gezintiyi bitirdikten sonra yürüyerek 5 dk.da ulaşabileceğiniz Central Market, KL ziyaretinizde kaçırmamanız gereken yerlerden birisi. İçerisinde el sanatlarından giyime, kafe ve restaurantlardan hediyelik eşya dükkanlarına kadar birçok şey bulmak mümkün. Market içindeki Malay, Hindistan, Çin caddeleri adı verilen bölümlerde bu ülkelere ait her türlü ürün bulunabiliyor. Hediyelik eşya arıyorsanız paranızı buraya saklayın, hem kendiniz için hem de hediye etmek için çok sayıda alternatif bulacaksınız.


Central Market Malay caddesi


Central Market Hint caddesi

Central Market’a gelmişken kahve molanızı Old Town White Coffee’de vermenizi şiddetle öneririm. Bu kahve zinciri Malezya’nın en ünlü kahve markalarından ve en çok da beyaz kahvesiyle ünlü. Çok geniş bir menüsü bulunuyor. Öğle yemeğini burada yiyebilir, yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. Ünlü White Coffee‘lerini (Beyaz Kahve) mutlaka deneyin.

Kasturi Walk (Kasturi Caddesi)

Central Market’tan çıktıktan sonra hemen solunuza dönerseniz üstü yarı kapalı bir cadde göreceksiniz, burası da Central Market yakınlarına gelmişken görmeniz gereken alışveriş caddelerinden biri. Central Market içinden de direkt bu caddeye çıkılabiliyor.

Burada Central Market’te olduğu gibi çok çeşitli ürün bulmak mümkün. Ayrıca küçük büfelerde Malezya’ya özgü yiyecek ve tatlıları da deneyebilirsiniz. Caddenin en sonunda solda göreceğiniz Putu Bambu Tradisi’yi denemeden geçmeyin. Büfenin önünde yapımını da izleyebilirsiniz.


Putu Bambu Tradisi

Petaling Street (Chinatown – Çin Mahallesi)

Central Market ana giriş yönündeki caddenin solunda az ilerlerseniz sol tarafta bir banka göreceksiniz. Bu bankanın soluna dönüp düz devam ederseniz Çin Mahallesinin en hareketli bölgesi olan Petaling Caddesi’ne çıkmış oluyorsunuz. Bankadan köşeyi döndüğünüz anda karşınıza çıkacak olan Çinli satıcılar size doğru yolda olduğunuzu hissettirecektir. KL’a gelmişken şehrin en ünlü mekanlarından biri olan bu mahalleyi de görmeden dönmemiş olursunuz. Bu cadde içinde her türlü Çin malı ürünü bulabileceğiniz bir mekan. Eğer Çin’e ait daha fazla mekan görmek isterseniz Petaling caddesi yakınlarında bir çok tapınak da mevcut.


Petaling Caddesi-Çin Mahallesi

Petaling Caddesi-Çin Mahallesi

Bu bölgeye yakın bir diğer ilginizi çekebilecek renkli mekan Little India (Hint mahallesi). Bu bölgeye de Central Market ve Petaling Street’ten yürüyerek ulaşmak mümkün.

3. gün rotası:

  • Petronas Towers
  • Pavilion Alışveriş Merkezi
  • Bukit Bintang Caddesi
  • Jalan Alor (gece)
  • Petronas Towers - Işık ve ses gösterisi (gece)

Kuala Lumpur’un son gününde şehrin en şık ve modern mekanlarından başlayıp yerel halkın ve turistlerin en çok rağbet ettiği şehrin açık hava restaurantı olan Jalan Alor’a uzanacağız.

Petronas Towers

Kuala Lumpur denilince akla ilk gelen ünlü ikiz kuleler Petronas Towers. Bu kuleler 2004 yılında Taiwan’daki Taipei 101 binası yapılana kadar dünyanın en yüksek binası ünvanını elinde tutuyordu. Halen dünyanın en yüksek “ikiz” kuleleri ünvanına sahip. Bu bina aynı zamanda Petronas Petrol Holding’in de yönetim binası.

İkiz kulelere çıkıp şehri kuş bakışı izlemek için biraz uğraşmanız gerekiyor. Internet üzerinden bilet alımı her zaman mümkün değil, sıklıkla sistem kapanıyor. Aynı güne bilet bulmak zor olduğu gibi sabah çok erken saatlerde bile gitseniz genelde en erken birkaç hafta sonrasına bilet bulabiliyorsunuz. Eğer bu kulelere çıkmak niyetindeyseniz gitmeden önce internet üzerinden bilet almayı denemek en mantıklısı olacaktır. Kuala Lumpur’da iken bir sabah çok erken saatlerde şansınızı denemekte de fayda var.


Petronas Towers ve Suria AVM

Bu kulelerin alt katında bulunan Suria Alışveriş Merkezi şehrin en lüks alışveriş merkezlerinden biri. Her katta yerli ve yabancı birçok markanın yanı sıra kafe ve restaurantlara da rastlıyorsunuz. Kafe ve restaurantları sadece bir katta toplanan alışveriş merkezlerinden değil. Gününüze bu alışveriş merkezinin parka bakan giriş katındaki kafelerinden birinde açık havada kahvaltı ile başlayabilirsiniz.

Petronas Towers metronun KLCC durağında. Metrodan indikten sonra işaretleri iyi takip ederek Suria Alışveriş Merkezi’nin içine girilebiliyor.

Küçük bir hatırlatma: Aldığınız jetonlarla metroya giriş yaptıktan sonra sakın jetonu kaybetmeyin. Çıkışta tekrar kullanacaksınız.

Pavilion Alışveriş Merkezi

Petronas Towers’ın park tarafındaki ana girişinden çıkarsanız sağınızda kalacak binalar KLCC (Kuala Lumpur Convention Center) binaları. Bu binanın alt katına inip karşınıza çıkacak Aquarium’u solunuzda bırakarak yürüyüp tekrar yukarı çıkarsanız sağ tarafınızda şehrin en ünlü alışveriş caddesi olan Bukit Bintang’a kadar uzanan bir üst geçite girmiş olacaksınız. Bu üst geçit 23:00’a kadar açık. Bu geçitten 10 dk. yürüyüşle önce şehrin en popüler ve şık alışveriş merkezi olan Pavilion’a, oradan da Bukit Bintang Caddesi’ne çıkıyorsunuz. Eğer ocak ayında oralarda olursanız Çin Yılbaşı için hazırlanan dekorlar başka hiçbir alışveriş merkezinde göremeyeceğiniz kadar gösterişli. En alt katında kafeleri en üst katında da hem kafe hem de restaurantları bulabilirsiniz. En üst katta  bir tane de Türk restaurant bulunuyor. En üst katta Türk restaurantını geçer geçmez Tokyo Street başlıyor. Burası küçük bir Japon mahallesi. Sadece Japonya’da bulabileceğiniz birçok ürünü ve Japon restaurantlarını burada da bulmak mümkün.

Bukit Bintang Caddesi

Pavilion Alışveriş Merkezi’nin ana giriş kapısından çıktığınız anda karşılaşacağınız cadde ünlü Bukit Bintang caddesi. Burası şehrin lüks markalarının ve en ünlü alışveriş merkezlerinin toplandığı şık ve güzel bir cadde. Alışveriş merkezlerini sevenlerdenseniz yol boyunca sizi oyalayacak birçok alışveriş merkezine rastlayacaksınız. Fahrenheit 88, Lot 10, Berjaya Times Square bu alışveriş merkezlerinden bazıları.

Jalan Alor Caddesi

Pavilion’dan çıktıktan sonra Bukit Bintang Caddesi’nde  sağa doğru 10 dk. yürüyüp tekrar sağa dönerseniz Jalan Alor’e gelmiş oluyorsunuz. Bu bölge şehirdeki açıkhava büfe ve restaurantlarının olduğu hem turistler hem de yerli halk arasında oldukça popüler bir mekan. Çok fazla uzun olmayan bir cadde boyunca çok çeşitli yerli ve yabancı yemek ve tatlı türlerinin tadına bakabilirsiniz. Restaurantların birçoğunun masaları dışarda, akşam yemeğinizi yerken etrafı da seyredebiliyorsunuz.


Jalan Alor

Jalan Alor

Petronas Towers - Havuzda Işık ve Ses Gösterisi

Jalan Alor’daki yemek ve yürüyüşü bitirdikten sonra geldiğiniz yöne doğru geri 15-20 dk.lık bir yürüyüşle (Pavilion Alışveriş Merkezi’nden üst geçitle KLCC’e) tekrar Petronas Towers’a dönerseniz bu kuleler önünde gördüğünüz büyük havuzda hava karardıktan sonra her saat başı tekrarlanan ışık ve ses gösterilerini izleyebilirsiniz. Kaçırmayın derim!
Petronas Towers havuzu ışık ve ses gösterisi 

#Makedonyadan yazılar alanında göster
Kapalı