Mısır'A Hayat Veren Nil ve Kutsal Tapınaklar

Nil nehri üzerinde nehir gemileri ile Luxor’a doğru yol alıyoruz. Kenarları yemyeşil olan Nil nehri, Mısır’a hayat veriyor. İlk olarak Karnak (Amon) Tapınakları’na geliyoruz. Karnak tapınakları M.Ö. 14. ve 13. yy.larda yapılmış. Daha sonraki yüzyıllarda yeni eklemeler yapılarak büyütülmüş.

Eskiçağda Orta Mısır’daki Teb şehri yakınına kurulmuş en büyük ve en eski dinsel bir kompleks. 300 dönüm bir alanı kaplıyor. Bu dinsel komplekse, iki tarafta dizili onlarca koç başlı ve aslan vücutlu heykeller arasından yürüyerek giriyorsunuz. Bu tapınakların yapımının 2.000 yıl sürdüğünü söylüyor rehberimiz. Firavunlar tarafından her savaştan sonra ilaveler yapılmış. Tanrı Amon ve karısı Mut’a ithafen yapılmış bu tapınakların beni en çok etkileyen bölümü, Sütunlar Ormanı da denilen Sütunlu salonu oldu. Yüksekliği 23 metreyi bulan toplam 134 sütundan oluşan bu bölüm, gerçekten çok etkileyici. Sütunlar üzerindeki süslemeler ve granit taşın oyulması vasıtasıyla yapılmış hiyeroglifler oldukça şaşırtıcı.

Karnak tapınakları 3 kilometrelik bir yol ile Luxor tapınaklarına bağlanmış. Zamanında bu yolun iki kenarını sfenksler süslüyormuş. Luxor tapınakları, M.Ö. 1.500’de 9. Firavun tarafından inşa edilmiş. Daha sonra M.Ö 1.400 civarında Tutankamon, II. Ramses zamanında bitirilmiş. Burada büyük kutlamalar ve şölenler yapılıyormuş. Bu kutlamalarda Karnak ile organize olunarak, oradaki devasa heykeller bu 3 kilometrelik yoldan Luxor’a getiriliyormuş. Kutlamalar bittiğinde ise tekrar yerlerine taşınıyormuş.

Daha sonra Büyük İskender, Romalılar ve Müslüman Araplar tarafından ilaveler yapılmış bu tapınağa. Bu tapınak Mısır’ın Hıristiyanlık döneminde kilise olarak kullanılmış, Müslümanlar döneminde ise burası camii olarak kullanılmış.

Yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 1300 senesinde inşa edilmiş olan caminin tam altında bir kilise keşfedilmiş. Luxor’daki bu tapınak ve üzerine tesadüfen yapılmış bu cami çok ilginçti.

Karnak’taki en dikkat çekici yapılar aslan vücutlu ve koç başlı sfenksler, Luxor’daki en dikkat çekici yapılar ise aslan vücutlu “insan başlı” sfenkslerdi.

Luxor tapınakları girişinde saağda ve solda tahtta oturan 2 devasa heykel bulunuyor. Luxor tapınaklarındaki duvarlarda Kadeş meydan muharebesi vae Kadeş Anlaşması dev fresklerle anlatılmış. aynı zamanda 1295 senesinde yapılan Kadeş anlaşması, tarihteki ilk yazılı anlaşma olarak bilinmektedir.

Luksor'da şehir ve nehir manzaralı bir konaklama için uygun fiyatlı otellerden Villa Diletta Luxor ve Bob Marley Peace Hotel Luxor otellerini tercih edebilirsiniz.

 

NURHAN YILMAZ

Yazar Hakkında

NURHAN YILMAZ

1951 İstanbul doğumluyum. Yıl içinde dönüşümlü olarak Sinop, Bodrum ve İstanbul’da yaşamaktayım.Küçük yaşlarda babamın mesleği gereği, Türkiye’nin pek çok farklı şehirlerinde yaşadım.