Yasak Şehir, Pekin Operası ve Çin Akrobasisi

Pekin’deki UNESCO Dünya Kültür Mirasları arasında Tiananmen Meydanı, Yazlık Saray, Cennet Tapınağı ve Yasak Şehir yer alıyor. Bu yazımda Yasak Şehri anlatacağım ama öncesinde Yasak şehre rahatlıkla bir tam gün ayırmanızı öneririm.

Öncelikle adı neden Yasak Şehir? Onunla başlayalım. Asıl adı “Mor Yasak Şehir” anlamına gelen “Zijin Cheng” Peki neden Mor? Çünkü Çin’de mor renk imparatorluk rengi ve zamanında bu rengi sadece imparator kullanabiliyormuş. İmparator’un izni olmadan kimse saraya girip çıkamadığı için buraya yasak şehir denmiş. Bu Yasak Şehrin küçük bir maketi de Shenzen’deki Splendid China isimli minyatür Çin parkı içinde yer alıyor.

M.S. 1368-1644 yılları arasında Çin’de hüküm süren Ming Hanedanlığı Çin’de gelmiş geçmiş en güçlü hanedanlıklardan biri. İlk olarak Pekin’e geldiklerinde burayı yakıp yıkmışlar. Sonra Ming İmparatoru Yangle, burayı yeniden inşaa ettirmiş ve adına da Pekin demiş ve burayı imparatorluğun merkezi yapmış.

Şimdi yasak kent adı verilen imparatorluk sarayları ise 1402-1420 yılları arasında inşa ettirmiştir. Çan kulesi, Davul Kule ve Cennet tapınağı da yine Ming Hanedanlığı döneminde yapılan eserlerden. Çin seddinin onarım ve genişletilmesi de bu hanedanlık tarafından yapılıyor. Ming hanedanlığı şehircilik düzeninde hep geniş geniş alanlar ayırıp büyük büyük yapılar yapmışlar. Sokak ve caddeler aynı Amerika’da olduğu gibi birbirini dik  kesiyor. Tapınakların dört kapısı kuzey, güney, doğu ve batı doğrultusunda. Kent ilk inşaa edildiğinde düzenliymiş.

Ama yoğun nüfus artışının da etkisi ile özellikle kentin çevresine doğru çıkıldığında çarpık yapılaşma göze çarpıyor.

Saray ilk yapıldığı zaman halk  ve imparator ailesi çok yakın yaşıyorlarmış. Yani halk istediği zaman sarayın bulunduğu bölgeye gelip gezebiliyormuş. Ancak belli bir zaman sonra imparatorluk ailesi halktan korkmaya başlamış. Hatta sarayın kuzey tarafındaki tüm ağaçları biri arkasına saklanıp suikast düzenler diye kestirmişler. Saray kompleksinin etrafını dikdörtgen şekilde 4 kilometre uzunluğunda ve 9 metre yüksekliğindeki surlar ile çevirmişler.

Halktan kötü niyetli kişiler tünel kazıp içeriye girmesin diye zemin altındaki toprakları boşaltıp yerine taş bloklar yerleştirmişler. Bir de surların hemen dışına 4 kilometrelik bir su kanalı açmışlar. Bu su kanalının eni 52 metre, derinliği ise 6-7 metre.

Buraya 4 giriş kapısı var. Kuzeyde Shenwu, güneyde Meridyen (Wumen), güneydoğuda Xihua ve güney batıda Donghus kapısı. Eğer Yasak kentin içine girmezseniz dışında tuktuklar ile de gezinti yapabilirsiniz. Ancak Pekin’in kalbi kabul edilen Yasak şehre girmeden dönmeyin.

1949 yılında ziyarete açılmış olan Yasak Kent her gün 08:30-17:00 saatleri arasında gezilebiliyor.

1600’lü yıllarda halkın bu şehre girmesi ile tamamen yasaklanmış. 500 yıllık tarihe sahip olan bu şehirde 1420-1924 yılları arasında Çin imparatorlukları yaşamış. Özellikle Ming ve Qing hanedanları zamanında Çin İmparatorluğu'nun en önemli imparatorluk sarayı imiş. 1368-1644 arası Ming, 1644-1911 arası Qing hanedanlığı döneminde 24 imparatora ev sahipliği yapmış. Burada yaşayan son imparator Pu-yi ise bölgeyi 1924 senesinde terk etmiş.

Günümüzde 720.000 metrekarelik alana sahip kent aynı zamanda dünyanın en büyük saraylar topluluğu. 980 yapıda toplam 8707 oda bulunuyor. Aynı zamanda dünyada korunmuş en geniş antik ahşap yapılar bütünü olarak tescillenen saraylar topluluğu 1987 senesinde Dünya Kültür Mirası Listesi’ne eklenmiş.

Yasak Şehir içinde saraylar, avlulu evler, bahçeler, köprüler ve heykellerin hepsi çok etkileyici. Şehrin merkezinde bulunan saray, halkın paraları ile Yazlık Sarayda kendine saray yaptıran ve inatla mermerden gemi yaptıran Kraliçe Cixi’nin de yaşadığı yermiş. Anlatılana göre Cixi daha imparatoriçe değilken ilk veliahtına hamile kalmış. İmparatorun 70 civarında cariyesi ve her birinin de ayrı odası varmış. Yasak Kent’te çalışan tüm erkekler ise önce hadım ediliyormuş. İlk zamanlar 20.000 olan hizmetkar sayısı son yıllarda 1500’lere kadar gerilemiş.

Binaların özellikle çatı yapıları çok ilgi çekici. Her çatının ucunda dizilmiş Çinli, ejderha ve hayvan heykelcikleri sıralanıyor. Renk olarak binalarda imparatorluğun gücünü simgeleyen kırmızı renk, çatılarda ise zenginliği simgeleyen sarı renk ağırlıklı olarak kullanılmış.

Bu saray kompleksinde imparatorluk barış binası, Sanat binası, Zevk ve Uzun Ömür binası, Dünyevi Huzur Sarayı, Cennet Saflığı sarayları, Taykülek bahçesi, avlulu evler, uyum binaları, imparatorun tahtı, Doğruluk, Zenginlik, Bağlılık, Akıllılık ve Ölümsüzlük köprüler mutlaka görülmeli.

Ardından Çin’de özellikle de Pekin’de bir Pekin operası izlemeye gitmelisiniz. 18. Yüzyılda ortaya çıkıp 19. Yüzyılda bugünkü halini almış bir Çin operasıdır. Pekin operası özellikle Qing hanedanlığı döneminde ilgi görmüş, beğeni kazanmış ve gelişmiştir.

Özellikle ülkenin kuzeyinde Pekin ve Tianjin’de güneyindeyse Shangai’da yaygındır. Tayvanlılar da Pekin Operasına büyük ilgi göstermektedir. Liyuan Theatre Pekin Operası izlemek için en güzel yerlerden.

Çin’in bir diğer özelliği ise Akrobasi sanatında çok ileri olmasıdır. Vücut kontrolüne dayanan bir çeşit gösteri sanatı olan akrobasinin Çin kültüründe büyük yeri vardır. Çin akrobasisinin 2500 yıl önce yapılmakta olan hasat festivallerine dayandığı söylenmektedir. Tang Hanedanlığı sırasında önem imparatorlar için gösteriler yapılmış ve önem kazanmıştır. Günümüzde 120’nin üzerinde Çinli akrobasi grubu vardır.

Peki gerek Pekin Operası gerekse Akrobasi şovu için biletleri nereden alabilirsiniz? Öncelikle büyük otellerde satılıyor ancak fiyatları daha yüksek. Biz eşimle internetten çok daha ucuza bulduk. Ancak bulduğumuz biletleri bir gişe değil bir kişi satıyordu. Bu kişi ile telefonda görüşüp tiyatro saatinden 30 dakika önce tiyatronun önünde buluştuk ve satın aldık. Tabii bu çok daha riskli ama çok daha uygun maliyetli bir çözüm.

Pekin’de otel önerilerine gelecek olursak, şehrin lüks otellerinden Lee Garden Service Apartment şehrin tüm imkanlarına ve ulaşım ağlarına rahatça ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor. Otel, Qianmen'e 1,5 km ve Tiananmen Meydanı ile Yasak Şehir'e en fazla 2,5 km uzaklıkta. Halihazırda Pekin’de konaklama fiyatları biraz pahalı olduğu için ekonomik bir alternatif arıyorsanız  Beijing Sihe Courtyard Hotel uygun bir seçenek olacaktır. Otel konum olarak, ünlü Wangfujing Caddesi'ne 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunuyor. Bu cadde Pekin’in en büyük alışveriş caddesi olarak birçok turistik mekana kolayca ulaşabileceğiniz bir güzergahta. Bu otele alternatif olarak da hemen hemen aynı konuma ve olanaklara sahip olan The HuLu Courtyard otelini de düşünebilirsiniz. Pekin’de ki diğer otel seçenekleri için isterseniz buradan booking.com’a girebilir ve rezervasyon yapabilirsiniz. 

TUĞÇE YILMAZ

Yazar Hakkında

TUĞÇE YILMAZ

 Yaklaşık 15 sene Medya satın alma ve Planlama sektöründe çok uluslu şirketler ile çalıştıktan sonra kendi tutkusu olan gezi ve seyahate yönelerek Gezimanya.com’u kurmuştur.1997 - 1999 İstanbul Üni