Alper Metin: "Bazı ülkelerde bir ailenin evinde oda kiralıyorum"

Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Gezmek benim için özgürlük, keşfetmek ve macera demek. Seyahatlerin hayatımdaki yeri ve önemi büyük. 1 aylık izinlerimin tamamını ve diğer tatillerimi dünyayı keşfederek geçiriyorum.

Alper Metin: "Bazı ülkelerde bir ailenin evinde oda kiralıyorum"

Şu an kadar kaç ülke gezdiniz?
35

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok etkileyen, en beğendiğiniz yer neresi? Neden?
Tek bir ülke seçemem. Her ülkede beğendiklerim oldu. Birkaç taneye indirmem gerekirse:

Moğolistan: Vahşi, bakir, ıssız.
Küba: Kendine özgü bir tarih ve sistem, eğlenceli, ucuz, güvenli, enerjik.
İsrail: Her karışı tarih dolu.
Uruguay: Az gidilen, az bilinen, ama şaşırtıcı güzelliklerle dolu ülke.
Finlandiya: Dürüst ve sakin insanların yeşil, temiz, refah ülkesi.

İlk gezim dediğiniz gezi hangisidir?
İlk yurt dışı seyahatimi Hollanda’ya yaptım. Sırt çantalı tarzdaki ilk gezim ise Orta Avrupa’daydı: Budapeşte, Viyana ve Prag.

Hangi tarz gezi sizi daha çok tatmin ediyor? Maceracı mısınız? Yoksa gittiğim yerde sakin sakin gezer, tatilimi yaparım diyenlerden misiniz?
Kesinlikle maceracıyım. Paraguay, Filistin, Moğolistan, Çin gibi ülkeler sakin tatil yapmak için doğru seçenekler değil zira  Küba’da bir ayda tek bir defa bile kumsala gitmediğimi söylersem bir fikir verir sanırım. Yakında Kuzey Kore’ye gidiyorum, dünyanın en kapalı ülkesine, en katı kuralları ve yüksek riski göze alarak.

Alper Metin: "Bazı ülkelerde bir ailenin evinde oda kiralıyorum"

Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs.
Bazı ülkelerde bir ailenin evinde oda kiralıyorum. Bazı ülkelerde ucuzsa küçük bir daire kiralıyorum. Bazılarında ucuz otellerde kalıyorum. Üyesi olduğum ve tüm dünyadan gezginlerin karşılık beklemeden gezginleri evlerinde konuk etmelerine yönelik ağlar (HospitalityClub  ve  CouchSurfing) sayesinde yerel insanların evlerinde kalıyorum; hem konaklama masrafım olmuyor, hem de gittiğim kentte ilk anda bir arkadaş edinmiş oluyorum. Örneğin Baltık ülkeleri seyahatimde tamamen bu yöntemle 1 ay boyunca hiç kalacak yer masrafım olmadı. Moğolistan’da göçebe çadırı,  Estonya’da komün evi gibi sıra dışı yerlerde de kaldım. Diğer gezginlerle tanışmak için ise hosteller en ideali.

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi hayal kırıklığına uğratan ve sakın gitmeyin diyeceğiniz bir yer var mı? Neden?
Hayır yok. Uruguay’da silahlı soyguna uğramış olsam da bu sorunun yanıtı kesinlikle hayır. Ancak bazı ülkeler daha risklidir ve dikkatli olmak gerekir.

Seyahatleriniz sırasında başınıza gelen en ilginç olay nedir?
Moğolistan bozkırında çadırlarına konuk olduğum göçebe aile ile geçirdiğim günler sıra dışıydı. 3 öğün haşlanmış sakatat yemek, bütün gün tuzlu çay içmek ve temiz sudan, meyve-sebzeden, modern dünyadan uzak yaşamak unutulmazdı. Blogumda yazdım.

Alper Metin: "Bazı ülkelerde bir ailenin evinde oda kiralıyorum"

Seyahatleriniz sırasında sizin gibi gezginlerle tanıştınız mı?
Elbette tanıştım. Bulunduğum ülke, Türkiye ve onların ülkeleri hakkında konuşmak ufuk açıyor. Ancak benim önceliğim her zaman yerel insanlarla tanışıp arkadaş edinmek.

Hiç farklı bir ülkeye yerleşmeliyim diye düşündüğünüz oldu mu? Yoksa gezmek için gitmeyi mi tercih ettiniz her zaman?
Başka bir ülkeye yerleşmeyi düşünmedim.

Ben de artık dünyayı görmek, gezmek istiyorum diyenler için tavsiyeleriniz var mı?
Elbette var. İlk koşul merak, dünyayı merak edenlere tavsiyelerim:
1.    Korkmayın. Seyahat ederken alınan risk, evde oturmaktan sadece birazcık daha fazla.
2.    Mümkün olduğunca yalnız gezin. Tek başına gezerken daha fazla yerel insanlarla tanışırsınız; otobüste, kafede, sokakta soru sorarken, dükkanda, barda, her yerde.
3.    Yukarıda bahsettiğim ağlar ile konaklamanızı bedavaya getirin.
4.    Farklı lezzetler tatmaktan korkmayın, açık olun.
5.    Zamanınız elverdiğince uçakla değil karadan gezin.
6.    Yurt dışında edineceğiniz arkadaşlarınıza vermek üzere yanınıza bol miktarda fiyatı ve ağırlığı düşük ama Türkiye’ye özgü küçük hediyeler alın.
7.    Seyahat bloglarını takip edin.

Türk insanı açıkçası ekonomik şartların da etkisiyle gezmek, seyahat etmek konusunda dünyanın bir hayli gerisinde. Bu durumu aşmak için önerileriniz var mı?
Bu tespit çok doğru. Lüks bir oteldeki tatilin fiyatı kadar para ile değişik ülkelere seyahat edebilirsiniz. Onlarca ülkeyi otellere para vermeden gezebilir, şık lokantalarda yemek yerine pazarlardan alışveriş yaparak beslenebilirsiniz.

Alper Metin: "Bazı ülkelerde bir ailenin evinde oda kiralıyorum"

Türk insanı nasıl daha genç yaşta gezmeye nasıl yönlendirilebilir veya genel olarak Türkiye’de böyle bir merak nasıl yaratılabilir?
Seyahat blogu yazan biri olarak çok sayıda genci seyahate teşvik edip cesaretlendirdiğime dair mesajlar alıyorum. Blogların etkili olduğuna inanıyorum. Son yıllarda Erasmus projesinin buna katkısı büyük oldu. Ucuza seyahat etmenin yollarını anlatmaya devam etmeliyiz.

Çelebi Alper nasıl ortaya çıktı?
Yıllardır seyahatlerim sırasında 3-5 günde bir arkadaşlarıma yaşadıklarımı fotoğraflarla beraber e-posta olarak gönderiyordum. Blog yazmam konusundaki ısrarlarını haklı buldum ve sitem için 10 ilginç isim bularak arkadaşlarım arasında anket yaptım, Çelebi Alper en çok oyu aldı ve bloguma başladım.

Söyleşimiz için Alper Metin'e çok teşekkür ederiz.

Alper Metin'i www.celebialper.com/'dan takip edebilirsiniz.