Bora Arasan: "Romanya beni çok etkiledi."

Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Benim için belki epeyce klasik bir cevap olacak ama bir yaşam biçimi. Bir hedef. Hayata tutunma meşgalesi.
 
Şu an kadar kaç ülke gezdiniz?
35 ülke.
 
Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok etkileyen, en beğendiğiniz yer neresi? Neden?
Romanya beni oldukça etkiledi. Turizm mantalitesinden çok uzaklar bu da herşeyi daha bir doğal hale getiriyor. Halk inanılmaz derecede yardımsever ve saygılı.
 
Bunun dışında Lübnan ve Ürdün de yabana atılmamalı.
Bora Arasan: "Romanya beni çok etkiledi."
Ürdün-Petra
 
İlk gezim dediğiniz gezi hangisidir?
Ailem de gezmeyi severdi. Bildim bileli geziyorum. Hayal gibi de olsa araç bulamadığımız için Pamukkale’ye gidemediğimizi ve bu nedenle gece karanlıkta yol kenarında araç beklediğimizi, Fethiye’de kral mezarlarına kızgın güneş altında çıkışımızı hatırlıyorum.
 
Hemen hepsi daha ilkokula başlamadan yapılmıştı.
 
Hangi tarz gezi sizi daha çok tatmin ediyor? Maceracı mısınız? Yoksa gittiğim yerde sakin sakin gezer, tatilimi yaparım diyenlerden misiniz?
Maceracı denilebilir. Gidilmesi güç olan bir yerlerde dahi olsam şansımı zorlarım ama ne kendimin ne de yanımdakilerin keyfini kaçıracak, hayatlarını riske atacak davranışlara girmem.
 
Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs.
Hiç farketmez. Güvenli olduktan sonra her yer uyar bana.  
 
Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi hayal kırıklığına uğratan ve sakın gitmeyin diyeceğiniz bir yer var mı? Neden?
Fas tam bir hayal kırıklığı oldu.
 
Ben gezerken yerli halkla elimden geldiğince kaynaşmaya çalışırım, konuşurum. Halkın kendi içinde korkunç bir kültür, gelir ve mantalite uçurumu var. Turla, güvenli ortamlarda gezenler için Marakeş bir cennet olabilir ama bizim gibi arka sokaklardaki hayatı gözlemlemeye çalışırsanız riskler başlıyor.
Bora Arasan: "Romanya beni çok etkiledi."
Marakeş
 
Güvenlik çok ama çok büyük bir sorun o ülkede.
Bora Arasan: "Romanya beni çok etkiledi."
Marakeş
 
Seyahatleriniz sırasında başınıza gelen en ilginç olay nedir?
Pek çok olaya şahit oldum olumlu olumsuz.
 
En ilginçlerinden biri Ahlat’taki Selçuklu mezarlığını gezerken tanıştığımız Alman grubun bir haftadır yolda olup da gördükleri tek Türk turistin ben ve arkadaşım olduğunu söylemeleri idi. Gülmeli mi ağlamalı mı, karar sizin...
 
Bir de Palmira’da bizi yaşlıca ama epey yaşlıca bir adam durdurdu. Şaşırtan bir İngilizce ile nereden geldiğimiz sordu. "Türküz" dedik. Ellerini göğe kaldırdı, şükretmeye bize dualar okumaya başladı ağlayarak. Neden yaptı ne o açıkladı ne de biz sorabildik...
Bora Arasan: "Romanya beni çok etkiledi."
Palmira
 
Seyahatleriniz sırasında sizin gibi gezginlerle tanıştınız mı?
Oluyor tabii. Halep’te tanıştığım adaşım Koreli bayandan Bora isminin Korede oldukça yaygın bir bayan ismi olduğunu öğrenmiştim.
Bora Arasan: "Romanya beni çok etkiledi."
Halep

Ne yazık ki gezilerde yabancı gezginlerle kaynaşma daha kolay oluyor. Türkler gezerken kendi vatandaşlarına karşı anlayamadığım bir soğukluk içindeler.
 
Hiç farklı bir ülkeye yerleşmeliyim diye düşündüğünüz oldu mu? Yoksa gezmek için gitmeyi mi tercih ettiniz her zaman?
Slovenya’yı gezipte ülkeye döndüğümüzde bu ülkede yaşayabiliriz dedik. Uzun süre iş şartlarını vb araştırdık ama oğlumuzun eğitimi nedeniyle yerimizde kaldık.
 
Ben de artık dünyayı görmek, gezmek istiyorum diyenler için tavsiyeleriniz var mı?
Duraksamasınlar. İnsanlarda her zaman bir çekingenlik olabiliyor. O nedenle suya atılan bir taşın yaptığı dalgalar gibi yavaş yavaş açılmalı. Önce Balkanlar, Kafkasya diyerek bu ucuz coğrafyalarda kendini sınamalı, tecrübe kazanmalı.
 
Türk insanı açıkçası ekonomik şartların da etkisiyle gezmek, seyahat etmek konusunda dünyanın bir hayli gerisinde. Bu durumu aşmak için önerileriniz var mı?
Bu görüşe katılmıyorum. İnsanlar sigara içmeye para bulabiliyorlarsa gezmek içinde haydi haydi bulabilirler. Son on senede pek çok şey değişti. Pek çok ülkeye vizesiz gitme, yaklaşık 100 Euro’ya gidiş dönüş uçabilme imkanımız var.
 
Türk insanı nasıl daha genç yaşta gezmeye nasıl yönlendirilebilir veya genel olarak Türkiye’de böyle bir merak nasıl yaratılabilir?
Bu da bir kültür. İnsanlarımız yaşadıkları şehirler hakkında bile bilgi sahibi değil çünkü merakları yok.
 
Ortalama bir gence gezsin diye 1.000 Euro verin inanın gider o parayı cep telefonuna yatırır.