Erkin Yeşil : "Rotamızı belirlerken tercihimiz, kalabalık şehirler yerine bakir coğrafyalar"

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Uzun yıllardır amatör olarak ilgilendiğimiz fotoğraf ve belgesel film birikimimizi artık hobi olmanın bir adım ötesine taşımak istedik. Bu tecrübelerimizi yaptığımız yolculuklar ile harmanlayarak yaşadıklarımıza dair yazılar, fotoğraflar ve kısa videolar oluşturuyoruz.

www.2enduro.com  sitesinde yolculuklarımızda yaşadığımız deneyimleri aktararak sadece motosiklet kullanıcılarının değil yolda olmayı seven herkesin işine yarayacak bilgiler paylaşıyoruz

Erkin Yeşil : "Rotamızı belirlerken tercihimiz, kalabalık şehirler yerine bakir coğrafyalar"

Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Gezmek ve gezgin kelimelerini pek sevmiyoruz aslında. Daha çok yolda olmayı ve mümkün olduğunca bu yol serüvenlerinden ortaya bir ürün çıkarmayı seviyoruz.  Bu süreç, yola çıkmadan daha önce başlıyor ve eve döndükten sonra da devam ediyor aslında.

Şu an kadar kaç ülke gezdiniz?
Motosikletle dolaştığımız ülkelerin sayısı 30 a yakın olmalı. Kısa süreli yolculuklarda gittiğimiz ülkelerde motosiklet kiralıyoruz. Buna sırt çantalı olarak yaptığımız yolculukları da eklersek gördüğümüz ülke sayısı 40’ı buluyor herhalde. Pek rakamlara takılmıyoruz aslında.  

İlk gezinizi nereye yapmıştınız?
Üniversite yıllarından itibaren sırt çantalı ve iki tekerli çok yol yaptım.  2enduro olarak yaptığımız, yani hem motosikletle yol alıp hem video çekmeyi ciddi olarak test ettiğimiz ilk yolculuk Transilvanya’ya olandı. Tolga ve Cevher’le Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan’ ı dolaşmıştık 2 hafta boyunca.

Erkin Yeşil : "Rotamızı belirlerken tercihimiz, kalabalık şehirler yerine bakir coğrafyalar"

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok neresi etkiledi?
Ortadoğu ve Asya hem motosiklet kullanmak, hem de fotoğraf, video çekmek için bizi çok etkiliyor. Bu yıl da doğuya doğru yol alacağız yine. Tüm yolculuklar içinde Hindistan’daki Pushkar ve Suriye’deki Dar Mar Musa Manastırı benim ilk aklıma gelen yerler.

Hangi tarz gezi sizi daha çok tatmin ediyor? Maceracı mısınız? yoksa sakinliği mi tercih ediyorsunuz?
Rotamızı belirlerken tercihimiz, kalabalık şehirler yerine bakir coğrafyalar. Hem motosiklete binmek, hem de fotoğraf ve video için bu tür yerler daha çekici geliyor bize.  Kullandığımız motosikletler (KTM 690R) zaten macerayı seven insanlar ve yollar için üretilmiş.

Erkin Yeşil : "Rotamızı belirlerken tercihimiz, kalabalık şehirler yerine bakir coğrafyalar"

Motosiklet ile de seyahat ettiğinizden bahsettiniz. Motosikletle yaptığınız en uzun rota hangisi?
“2pamir - Motosikletle göç yolunda” adını verdiğimiz Kırgızistan’a kadar uzanan yolculuk 2enduro olarak yaptığımız en uzun yolculuktu. 30 yıl önce Afganistan’ın Pamir Dağları’ndan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Kırgız Halkı’nın akrabalarını aradığımız yolculuğu bir belgesel film haline getirdik.  İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Afganistan ve Kırgızistan yollarında 30 günde 8 bin km yol aldık.
 
Motorunuzla seyahat ederken yalnız olmayı mı tercih ediyorsunuz yoksa birisiyle mi seyahat edersiniz?
Yurtdışı yolculuklarına genelde iki kişi yani iki motosikletle yola çıkıyoruz.  Aslında bize her konuda destek olan arkadaşlarımız var. Bunlardan Cevher Bilger ekibin üçüncü adamı aslında. Sık sık yolculuklarımıza Cevher’le birlikte üç motor olarak çıkıyoruz. Vespa’lı gezgin Osman Gürsoy’un hikayesini çektiğimiz Ordu-Texas belgeselinde de Cevher bizimleydi.

Erkin Yeşil : "Rotamızı belirlerken tercihimiz, kalabalık şehirler yerine bakir coğrafyalar"

Motorculara "buraya mutlaka motosikletle gidin" dediğiniz yer/yol neresidir?
Her tarz motosiklete uygun yollar başkadır. Aynı şekilde her motor kullanana göre  keyif veren rotalar da farklıdır. En azından enduro tarzı motosiklet kullananlar için Tacikistan’daki Pamir Dağları’nı şiddetle öneririz.

Motosikletle başınıza tehlikeli bir durum geldi mi? Hiç yoldayken korktunuz mu?
Motosiklet kullanmanın gerçekten tehlikeli olduğunu düşünüyorum.  Korkmazsanız gereksiz cesur davranırsınız. Öte yandan da tehlikeleri göze alacak kadar motosiklete hakim olmanız gerekir.  Hazır olmadan yola çıkmamak lazım. Biz elimizden geldiği kadar güvenlik tedbirlerini alarak yola çıkıyoruz. Neyse ki şimdiye kadar büyük bir sıkıntı yaşamadık.

Seyahat sırasında sizin gibi gezginlerle ve diğer motosikletçilerle tanışıyor musunuz? Hiç enteresan anınız var mı?
Kendimizi gezgin olarak adlandırmıyoruz asla. Gezgin deyince Türkiye-İngiltere arasını 19 kez giden Osman Gürsoy geliyor aklımıza. Türkiye’de gerek motosikletle, gerek sırt çantalı olarak seyahat eden az insan var zaten. Çoğuyla arkadaşız, geri kalanıyla da sosyal medya sayesinde tanısıklığımız var.

Motosikletle başımıza bin bir türlü komik olay geldi. Belki de en ilginci, aniden bir polisin yolda beni durdurup, arkama atlayıp kaçan bir hırsızı beraber takip etmemizdi herhalde.    

Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs.
İlk tercihimiz, gittiğimiz köylerde yaşayanların evlerine misafir olmak. Ya da ev-pansiyon olarak kullanılan yerlerde konaklamak. Böylece yerel halk ile daha rahat iletişime geçebiliyoruz.  Kamp yapmanın güzelliği de ayrı tabi.  Bazen de yorgunluktan ve yeterince pis dolaşmaktan sonra temiz bir otel iyi gelebiliyor.  Kalacağımız yeri anlık olarak belirliyoruz; genelde şehirlerde kalmadığımızdan rezervasyonla falan uğraşmıyoruz.

Erkin Yeşil : "Rotamızı belirlerken tercihimiz, kalabalık şehirler yerine bakir coğrafyalar"

Bugüne kadar gittikleriniz arasında sizi hayal kırıklığına uğratan bir yer oldu mu?
Lübnan’ın başkenti Beyrut açıkçası beni biraz hayal kırıklığına uğrattı.  2010 yılında motosikletle gittikten sonra 2013 yılında uçakla da gittim ama insanların abarttıkları kadar muhteşem gelmedi iki gidişimde de.  Lübnan’da Baalbek çok daha müthiş bir yer bence.

Farklı bir ülkeye yerleşmeyi düşündünüz mü? Düşündüyseniz neresi ve neden?
Bu konuya hiç girmeyelim. Her geçen sene daha da muhafazakarlaşan bir ülkede yaşamaktan çok moralim bozuluyor.

Eğer imkanınız olsa 1 sene izin ve limitsiz para verseler, haydi gez deseler, neler yapar nerelere giderdiniz?
Olay sadece para değil ki. Hele limitsiz para verseler hiç tadı kalmaz. :)

Gezmeye yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nereden başlamalılar? Tabii motorla gezenlere de tavsiyeleriniz olacaktır mutlaka.
Batıdan çok doğuya yönelsinler, turdan çok kendileri seyahat etsinler.

Türkler seyahat etmek konusunda dünyanın biraz gerisinde. Bu durumu aşmak için önerileriniz var mı?
Sadece seyahat etmek değil, pek hobileri de yok insanların. Biraz karamsarım bu konuda.

Gençler seyahat etmeye nasıl yönlendirilebilir?
Eğitim sistemimiz merak eden, sorgulayan insan tipini desteklemiyor.  Ancak üniversitede kulüpler sayesinde seyahat etme merakı biraz oluşuyor gençlerde.  Çok erken yaşlarda tanıştırmak lazım gençleri dünyayla.