Hüsnü Tavlaş: "Gezilerimde favori bölgem Balkan coğrafyası"

Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Gezmek bana göre insanın kendisini özgür hissetmesidir.Keşfetme isteği,yeni insanlarla tanışmak,farklı yaşamlar ve coğrafyalar görmek kişinin gelişimine olumlu katkı sağlar.Gezmek için yaşarım, hayatım gezmek üzerine kuruludur. Hiçbir yere gidemesem, Sultanahmet ve civarı her zaman bir rota olmuştur bana.

Şu an kadar kaç ülke gezdiniz?
18 Ülke, Çok sevdiğim balkan coğrafyasına çok kez .

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok etkileyen, en beğendiğiniz yer neresi? Neden?
İran beni çok etkiledi. 2012 yılında 10 günlük bir gezi yapmıştım. Yazılan ve söylenenin aksine bambaşka bir ülkeydi. Kadınların kendine olan özgüveni ve sosyal hayatın her yerinde olmaları beni çok şaşırtmıştı. Yapılardaki işçilikler, gösteriş,büyük meydanlar hafızama kazındı.
Hüsnü Tavlaş: "Gezilerimde favori bölgem Balkan coğrafyası"

İlk gezinizi nereye yaptınız?
Gezmeye ilk olarak 10 yaşımda,  hafta sonları yaşadığım İstanbul’un tarihi semtlerine, camilerine ve müzelerine kendi başıma yaptığım geziler ile başladım.

Hangi tarz gezi sizi daha çok tatmin ediyor? Maceracı mısınız? Yoksa gittiğim yerde sakin sakin gezer, tatilimi yaparım diyenlerden misiniz?
Maceracı olduğumu söyleyemem. Bir yere gitmeden evvel mutlaka bilgi edinir,araştırır  ve notlar tutarım. Rezervasyonlarımı önceden yapmaya gayret ederim, hangi gün nerede olacağım,nerede kaç saat geçireceğim bellidir. Kısıtlı zaman içinde,görülebilecek heryeri görmek için programımı yapar ve sadık kalmaya özen gösteririm.
Tabiki sürprizlerle karşılaştığım oluyor,program dışına çıkmamız veya programı değiştirmemiz durumlar olabiliyor.

Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs.
Tek başıma yaptığım seyahatlerde, hostel tercih ederim. Hosteller bana samimi gelir, dünyanın bir çok yerinden insanla kaynaşırsınız. Yemeğinizi,anılarınızı,kültürünüzü paylaşırsınız.
Eşim ve kızım ile yaptığım seyahatlerde ise konfor ön plana çıkıyor bu sebeple otel tercih ediyorum.
Hüsnü Tavlaş: "Gezilerimde favori bölgem Balkan coğrafyası"

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi hayal kırıklığına uğratan ve sakın gitmeyin diyeceğiniz bir yer var mı? Neden?
Hiçbir zaman böyle düşünmedim. Her coğrafyanın görmeye değer olduğunu düşünüyorum.
Görülmesi gereken yerler sıralaması yapılabilir,ama sakın gitmeyin şeklinde bir yaklaşım olmamalı.

Seyahatleriniz sırasında başınıza gelen en ilginç olay nedir?
Bir çok coğrafya da, ilginçlikler yaşadım. Hırvatistan’da havalimanında alındığım gözaltı ve İran’da, İsfehan’da Vang Katedraline geldiğimizi, orada çalışan arkadaşından duyan Ermeni bir kızın, yanımıza gelerek,İstanbul Türkçesi ile konuşması ve bu Türkçeyi TV dizilerinden örendiğini söylemesi beni çok şaşırtmıştı.

Seyahatleriniz sırasında sizin gibi gezginlerle tanıştınız mı?
Her seyahatimde bir çok gezginle tanışırım ve bunu için çaba sarfederim. Farklı deneyimlerin ve bakışların pozitif katkısına inanır ve onlarla gezdikleri,gezdiğimiz ülkeler ve gezmekte olduğumuz ülke hakkında karşılıklı paylaşımlarda bulunurum. Ülkemizi anlatırım ve mutlaka görülmesi gerektiğinden bahsederim.

Hiç farklı bir ülkeye yerleşmeliyim diye düşündüğünüz oldu mu? Yoksa gezmek için gitmeyi mi tercih ettiniz her zaman?
Hiç düşünmedim. Hangi ülkede olursanız olun, yabancı olmak, hasretlik çekmek kolay değildir. Zorunluluk başka bişey elbet, bunu ayrı tutuyorum.

Ben de artık dünyayı görmek, gezmek istiyorum diyenler için taviseleriniz var mı?
Önce yakından başlamalarını tavsiye ederim. Yaşadıkları şehirden yada ülkeden. Ulaşım kolaylığı,kültür benzerlikleri açısından komşu ülkelerden de  başlamak bir artı olur.
Gezilere çıkmadan önce mutlaka,araştırma,planlama ve bütçe yapmalarını tavsiye ederim.

Türk insanı açıkçası ekonomik şartların da etkisiyle gezmek, seyahat etmek konusunda dünyanın bir hayli gerisinde. Bu durumu aşmak için önerileriniz var mı?
Maalesef böyle. Dünyanın en pahalı pasaportunu kullanıyoruz. 3 kişilik bir aile için almak ciddi bir maliyet. Birde buna vize ücretleri eklendiğinde maliyet artıyor elbet, fakat pasaport 10 yıllık 1 kere alınıyor. Vize istemeyen ülkeler var.
Gezme denince akla,yurtdışı veya bir başka şehir gelmemeli. Yaşadığı şehri bilmeyen çok insan var.Öncelikle yaşadığımız şehirden ve ülkeden başlamalıyız. İstanbul’da yaşayan birisi için, Sultanahmet ve Ayasaofya tam günlük bir gezidir mesela. Örnekleri ve rotaları elbette çoğaltabilirim.
Bunu göz ardı edersek, lüks tüketimde ön sıralarda olan toplumumuz için çok maliyetli olduğunu düşünmüyorum. Her yıl telefon değiştirmek yerine veya günde 1 paket sigara parası ile bir çok ülkeye seyahat edilebilir.
Çok basit bir hesapla, günde 10 TL olan sigara  yılda 3600 TL yani 1550 euro yapar. Bu para bizi birçok yere götürmeye yeter. Geçtiğimiz yıl uçak dahil 650 TL ye 10 gün İran gezisi yaptık, low cost gezmenin basit bir örneğidir bana göre.
Seyahatlerde ki en büyük gider kalemleri Ulaşım ve Konaklama. Uçak biletlerini aylar öncesinden alarak ucuza temin etmek mümkün. Konaklama için Coach Surfing gibi free konaklama veya Hostellerde çok ucuza konaklama seçenekleri maliyeti düşürecektir. Gece trenleri,gece otobüsleri ile yolculuk konaklamadan da tasarruf sağlar.
Ayrıca, Balkanlar,Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleri diğer coğrafyalar göre çok daha ucuz.  
Türkiye’nin Ege ve Akdeniz sahillerinde yapacağınız bir haftalık tatil masrafı ile buralarda uzun süreli zamanlar geçirebilirsiniz.
En önemlisi istemek!

Hüsnü Tavlaş: "Gezilerimde favori bölgem Balkan coğrafyası"

Türk insanı nasıl daha genç yaşta gezmeye nasıl yönlendirilebilir veya genel olarak Türkiye’de böyle bir merak nasıl yaratılabilir?
Son zamanlarda artan seyahat blogları ve TV’lerdeki gezi programları gezmeye ilişkin merakı arttırdı.
İnsan gençken,profesyonel hayata atılmadan önce çok daha fazla vakti oluyor. Bu vakti başta ülkemizi, dünyayı ve dünya insanını tanıyarak geçirmesinin, kişisel gelişimine çok katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Üniversitelere bu konuda daha çok iş düşüyor, gezi klüplerinin her üniversitede var olmasına,bu klüplerin daha aktif çalışması gerekliliğine inanıyorum.
Hüsnü Tavlaş: "Gezilerimde favori bölgem Balkan coğrafyası"