İlker Ender : "İyi bir araştırmayla her bütçeye göre bir seyahat var."

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
82'de Denizli'de doğdum. Annem ve babam öğretmen olduğundan küçük yaşımdan itibaren Türkiye'nin farklı yerlerinde yaşadım, Kars, Gaziantep, Denizli, Ankara. 2004'de Odtü Bilgisayar Mühendisliğinden mezun olduktan sonra 7 sene Kanada'da yaşadım, sakin hayata doyduktan sonra 2011'de Türkiye'ye kesin dönüş yaptım. 2 Sene kariyerime büyük bir bankada devam ettikten sonra dünya turu projemizi (lale çizmeci ile) gerçekleştirmek için işimi bıraktım. Son 3 aydır seyahat ediyorum.

İlker Ender : "İyi bir araştırmayla her bütçeye göre bir seyahat var."

Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Seyahatlerim hayatım oldu bir süredir. Gezmek benim için tam zamanlı bir iş. Düzenli bir çalışma, araştırma ve problem çözmeyi gerektiriyor. Her gün nerede kalacağınız, hangi vizeye başvurduğunuz, ne zamanın hangi ülke için en uygun şartlar olduğu, bir suru farklı ulaşım yolunun en ucuz ve en hızlısını bulmak gibi onlarca farklı noktayı düşünmek gerekiyor. Her gün yemek yeni bir macera, her otobüs farklı. Neredeyse her konuştuğumuz insanı hayatımızda ilk defa görüyoruz.

Uzun süreli seyahat etmeye başladıktan 1 ay sonra bunun bir tatil olmadığını, hayatınızın bu olduğunu anlıyorsunuz.

İlker Ender : "İyi bir araştırmayla her bütçeye göre bir seyahat var."

Şu an kadar kaç ülke gezdiniz?
Şimdi saydım, 25. 2013 ve 2014 içinde en az bir o kadar daha ülke daha gezmeyi planlıyorum.

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok neresi etkiledi?
Beni etkileyen tek bir yer yok, ancak Everest Ana Kampına giderken 5350 metrede dünyanın en yüksek dağlarının gölgesinde yürümek, Himalayalara yolculuk kesinlikle etkiledi.

Belki de bu röportajı Katmandu'dan cevaplıyorum onun da etkisi var. Onun dışında favori yerlerim, Kyoto-Japonya, Nazca-Peru ve Colonia del Sacramento, Uruguay.

Bize biraz seyahat etme mantığınızı anlatır mısınız? Genelde tek mi yoksa grupla mı seyahat edersiniz?
Çoğunlukla tek seyahat ettim, ancak son 2 senedir Laleyle beraber seyahat ediyoruz. Zamanı avantajımıza kullanıp minimum bütçeyle maksimum yer görmenin peşindeyiz genelde, bu bir süre sonra zaten bir problem çözme ve oyuna dönüşüyor. Örneğin Japonya'dan Kore'ye geçmek için feribotu kullanıp hem Çin denizini görmüş hem de harika bir deneyim yaşamış oluyorsunuz. Ya da gece otobüslerini/ trenlerini kullanıp otel masrafindan kurtuluyorsunuz.

Belli bir tecrübeden sonra zaten insan kısa yolları bulmaya alışıyor. Genel mantık yavaş hareket et, çok yer gör mantığı.Taksi ve uçak son çare.

İlker Ender : "İyi bir araştırmayla her bütçeye göre bir seyahat var."

Rotanızı nasıl belirliyorsunuz?
Evde kocaman bir dünya haritası üzerinde postitler kullandık. Ancak genelde internet, kitaplar ve zaten gitmek istediğim yerlere gidiyorum. Bir yerin ünlü olması oraya gitmeyi gerektirmiyor her zaman. Kullandığımız başka bir araç da google search. "Nepal in 15 days", "Delhi in 5 days" şeklinde aratınca hazir programlar, rota ve yapılacak şeyler çıkıyor kolayca, bunu kendi isteklerinizle birleştirdiğinizde az çok belli bir rota çıkmış oluyor ortaya.

Son olarak yaptığınız rota neresiydi?
Son 3 aydır yaptığımız ve yapmaya devam ettiğimiz gezi rotamız İstanbul'dan Ulan Bator (Moğolistan), Trans mongolia ekspres ile Pekin(Çin), oradan Tokyo(Japonya) kara yoluyla ve trenle güney Japonya, feribotla Kore, tekrar Çin, Hong Kong ve Nepal.

İlker Ender : "İyi bir araştırmayla her bütçeye göre bir seyahat var."

Sırada neresi var?
Sırada efsanevi Hindistan, Güneydoğu Asya, Yeni zelanda, ve ucuz bir ulaşım imkanı bulduğumuz takdirde Fransız Polinezyası var. Daha sonra orta amerika, güney amerika ve en son Sao Paolo (Brezilya)- İstanbul Uçuşu diye düşünüyoruz, ama hiçbir şey belli değil tabii ki. Daha hindistan vizemiz bile cikmadi : )

Seyahat sırasında sizin gibi gezginlerle tanışıyor musunuz? Hiç enteresan anınız var mı?
Bu soruyu Türk gezginleri için cevaplayayım. Ne yazık ki uzaklara gittikçe Türk gezginlerle tanışmak zorlaşıyor. Ancak Türkler yine de dünyanın her yerinde.

Bir gün Lima'da (Peru) çok da turistik olmayan ara sokaklardan birinde yemek yerken yan masada Galatasaray

Fenerbahçe tartışması duydum, herhalde yanlış duyuyorum diye dönüp baktığımda 2 orta yaşlı gayet düzgün giyimli insanın gerçekten de Türkçe konuştuklarını işittim. Yanlarına gidip merhaba dedim, kısa bir sohbetten sonra Peru'da yaşadıklarını söylediler. Ben de "aa ne güzel ne iş yapıyorsunuz burada?" deyince  karsimdaki bey "TC Peru ve Bolivya Büyükelçisiyim" dedi. Daha sonra adresini telefonunu verdi, ve bir ihtiyacım olursa direk kendisini aramamı söyledi. Peru'da TC Peru büyükelçisinin numarası cebinizdeyken daha rahat geziyorsunuz :)

Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs.
Hostel. Gerçekten de konaklamaya ayıracak 5 katı fazla bütçem olsa yine de hostelde kalırım. İnsanlarla tanışmak, kitaplarda yazmayan şeyleri öğrenmek için ideal. Hostel denince illa sıkış tepiş ranzalarda kalmak da gerekmiyor. Gayet iyi durumda , tek/çift kişilik odalı hosteller en makulü. Diğer tercihlerim couchsurfing ve özellikle birden fazla kişi seyahat ediyorsak Airbnb. Kamp yapmak kolay gibi gorunse de ekipman ihtiyaci nedeniyle uzun sureli seyahatlerde zor oluyor.

Bugüne kadar gittikleriniz arasında sizi hayal kırıklığına uğratan bir yer oldu mu?
Hayır.

Farklı bir ülkeye yerleşmeyi düşündünüz mü? Düşündüyseniz neresi ve neden?
Düşündüm, gerçekleştirdim sonra vazgeçtim. 7 sene Toronto'da (Kanada) yaşadım.Türkiye'de özellikle İstanbul'da yaşıyorsanız ve hızlı bir hayat tarzınız varsa gelişmiş ve sakin bir ülke sizi uzun vadede tatmin etmeyebilir.

İlker Ender : "İyi bir araştırmayla her bütçeye göre bir seyahat var."

Eğer imkanınız olsa 1 sene izin ve limitsiz para verseler, haydi gez deseler, neler yapar nerelere giderdiniz?
Bu gerçekten de oldu! Belli bir çalışma hayatından sonra kendime sınırsız süreli izin ve bir miktar para verdim. Haydi gez dedim. Dünya turu hedefimiz 30 ülke ve 1.5 yıl.

Gezmeye yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nereden başlamalılar?
Düşük bütçeli ve gelişmekte olan ülkeler her zaman daha cazip, inanın Fransa'da ya da italya'da birer haftalık tatil parasıyla Nepal ve Hindistan'da 1 ay kalırsınız. Nepal'de everest bölgesinde bazı guesthouselarda gecesi 0 rupiye kaldık. Evet, yemekleri (birkac dolar) oradan yediğiniz takdirde kalacak yer için para almıyorlardı. Başlamak için en güzeli doğuya yönelmek, Avrupa ve Amerika ülkeleri hem gelişmiş hem de seyahat etmesi kolay. 60 yasında da rahatça gidilebilir. Ancak Himalayalara her zaman gidemezsiniz.

Eminim iyi bir araştırmayla her bütçeye göre bir seyahat var.

Blog ya da websiteniz var mi ?
Evet şimdilik küçük bir takipçi kitlem var.  Facebook sayfamı güncelliyorum. Websitesine de düzenli olarak yazılar koyuyorum. Bol bol instagram ve flickr fotografi da var.

http://www.birdunyaturu.com
https://www.facebook.com/BirDunyaTuru
http://www.flickr.com/photos/ilker/sets/
http://instagram.com/ilkerender

İlker Ender : "İyi bir araştırmayla her bütçeye göre bir seyahat var."