Nilay Kahyaoğlu: “Seyahat benim yaşama şeklim, özgürlüğüm, işim, gücüm her şeyim”

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Ben Munise Nilay Kahyaoğlu. 28 yaşında, İzmirli, Mülkiyeli bir dünya gezginiyim. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1,5 yıl bankacılık deneyimi yaşadım. Bankacılığın bana göre olmadığını anlayınca, Miami'ye dil okuluna gittim ve benim deyimimle 2. hayatıma başlamış oldum. 20 yaşından beri geziyorum ama dünyanın bir ucunda tek başına yaşamak, yeni kültürler tanımak beni başka biri yaptı. Seyahat etme dışında amatör fotoğrafçılıkla uğraşırım, yoga ve pilates yaparım, kişisel gelişimle ilgilenirim. 
 
Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Seyahat benim yaşama şeklim, özgürlüğüm, işim, gücüm her şeyim. 

Nilay Kahyaoğlu: “Seyahat benim yaşama şeklim, özgürlüğüm, işim, gücüm her şeyim”

Bir İzmirli olarak sizin gözünüzden İzmir’i dinleyebilir miyiz?
İzmir, birçok Avrupa kenti ile yarışabilecek düzeyde gelişmiş bir şehir. Sokağa adımımı attığım her an burada doğmuş olduğum için teşekkür ediyorum. Çok sıkı bir disiplinle, şehir daha ileriye götürülmek için çalışılıyor. Özel günlerde ışıklandırıp, süsleniyor. Yani İzmirliler kadar, yönetimdekiler de İzmir sevdalısı. Burada herkes herkese saygılı, herkes mutlu, herkes keyifli, hava güneşli…
 
Üniversite hayatınız ise Ankara’da geçmiş, İzmirli biri olarak Ankara’ya alışırken zorluk yaşadınız mı? Sizce Ankara nasıl bir şehir?
Ankara benim hayatımdan 7 sene çalmış bir şehir. Kimse gitmesin orada gerçekten deniz yok : ) Üniversite hayatım harikaydı tabi ki ama Ankara bana hayatın İzmir’deki gibi toz pembe olmadığını gösterdi. Alışmam kolay oldu çünkü bir gün nasıl olsa geri döneceğimi biliyordum. Ankara; toplumsal kalıpların çok fazla olduğu, herkesin somurttuğu, inanılmaz düzenli, insanların hayatlarını sorgulamadıkları tam bir memur kenti bana göre.

Nilay Kahyaoğlu: “Seyahat benim yaşama şeklim, özgürlüğüm, işim, gücüm her şeyim”

Bir de Interrail deneyiminiz olmuş, Interrail yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler olur?
Interrail, muhtemelen 20’li yaşların başında yapılacağı ve ilk yurtdışı deneyimlerinden birisi olacağı için hayat boyu tadı damakta kalacaktır. Yola çıkmadan aylarca araştırma yapılır, planlar her hafta mütemadiyen değiştirilir, az bütçeye sahip olunduğu için plan üzerinde çok çalışılır ve yolda binlerce yeni hikaye yaşanır. Çünkü deneyim az, ufuk geniştir. Aç veya susuz olmak, yolda kalmak, kaybolmak, rezil olmak hiç önemli değildir. Belki yaşarken değil ama döndükten sonra yaşanılan hikayeleri anlatırken ve fotoğraflara bakılırken iyi ki yapmışım denilecek en eğlenceli seyahatlerden olacaktır. Üniversitelilere tek tavsiyem bir şekilde para biriktirip bu deneyimi kaçırmamaları.
 
Şimdiye dek hangi ülkelerde bulundunuz? Sizi en çok hangisi etkiledi?
Arjantin, Avusturya, Avustralya, Bahamalar, Beliz, Belçika, Amerika Birleşik Devletleri (Boston, Miami, New York, Las Vegas, San Francisco, Los Angeles, Pennsylvania), Brezilya, Kosta Rika, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, Guatemala, Hindistan, Hollanda, Honduras, Hong Kong, İspanya, İtalya, KKTC, Kolombiya, Lüksemburg, Malezya, Meksika, Nepal, Nikaragua, Panama, Portekiz, Singapur, Şili, Tayland, Vatikan, Yunanistan’da bulundum. Beni en çok etkileyen yerler ise Miami, Bali, Nepal oldu. 

Nilay Kahyaoğlu: “Seyahat benim yaşama şeklim, özgürlüğüm, işim, gücüm her şeyim”

Bu kadar ülkede bulunmuş biri olarak, seyahatlerinizin rotasını nasıl çizdiğinizi anlatır mısınız? Seyahatleriniz öncesinde hazırlıklarınız oluyor mu?
Ben genel olarak tek ülke gezip geri dönmeyi seven biri değilim. Bir yeri çok görmek istersem, çevresindeki potansiyelleri belirleyip, aylarca seyahat ediyorum. Mesela Nepal’e kadar gidip, Himalayalara ya da Everest’e tırmanmayı kaçırmak istemiyorum. Gitmeden önce gideceğim ülkelerin festivallerine, inanışlarına, toplum kurallarına, en iyi restoranlarına, yemek kurslarına kadar her şeyi araştırıyorum. O bölgeyle ilgili filmleri izliyorum.
 
Gittiğiniz ülkelerde yemek kurslarına gidip, ünlü restoranlarda yemek yemeyi sevdiğinizi belirtiyorsunuz; peki favoriniz hangi ülkede, hangi yemek?
Favorim kesinlikle Thai mutfağı! Özellikle kajulu tavuğa ve fıstık ezmeli salatalarına bayılıyorum. 

Nilay Kahyaoğlu: “Seyahat benim yaşama şeklim, özgürlüğüm, işim, gücüm her şeyim”

Bir süre dil eğitimi için Miami’de yaşamışsınız, oradaki yaşamı nasıl buldunuz?
Ben 7 ay Miami'de, 2 ay New York'ta yaşadım. Çok keyifli vakit geçirdim. Özellikle Miami, dünyanın buluşma noktası gibiydi. Neredeyse bütün ırklardan dostlar edindim. Tabi Amerika’da Amerikalıysanız çok başka bir hayat sizi bekliyor. Evet, sosyal hayat güvenceleri var ama geçimlerini sağlamak için genelde iki işte birden çalışmak zorundalar ve sağlık adına hiçbir güvenceleri yok. 
 
Farklı bir ülkeye yerleşme şansınız olsaydı, nereyi seçerdiniz?
Tabi ki tekrar dönüp Miami'de yaşamayı çok isterim. Yaşlanıp yerleşme hayallerim arasında ise Bali/Ubud var. 

Nilay Kahyaoğlu: “Seyahat benim yaşama şeklim, özgürlüğüm, işim, gücüm her şeyim”

Gezi deneyimlerinizi paylaştığınız web sayfanızın adresini öğrenebilir miyiz?
Web sayfam: www.farawayfromthehome.com