Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
İstanbul'da doğdum. İlk yurtdışı seyahatimi İngiltere'ye 15 yaşımda yaptım. O zamandan beri geziyorum. 2010'dan beri gezi notlarımı, fotoğraflarımı ve İstanbul'da keşfettiklerimi paylaştığım Seyahatperest isimli (www.seyahatperest.com) bir blogum var. Forbes Türkiye, Elele, Esquire Big Black Book, İstanbul Life, Pegasus başta olmak üzere çeşitli dergilerde gezi yazıları yazıyorum. Anne olduktan sonra çocukla seyahat tecrübelerimi de paylaşmaya başladım. Bebeğimle Elele, Time Out İstanbul ve All For Kids dergilerinde çocukla yaşam ve seyahat üzerine yazılar yazıyorum. Bir de Milliyet Cumartesi'de annelik tecrübelerimi kaleme alıyorum her hafta sonu.
Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Gezmek benim için bir yaşam biçimi, olmazsa olmazlarım arasında. Meraklı, keşfetmeyi seven biriyim. Yeni yerler gördükçe, yeni insanlar tanıdıkça ve yeni lezzetler keşfettikçe mutlu oluyorum. Bu süreçte kendimi de daha iyi tanıyorum aslında.
Şimdiye kadar kaç ülke gezdiniz?
Çok ülke, çok şehir; saymadım. Sayarsam büyüsünün bozulacağına inanıyorum.
Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok neresi etkiledi?
Kenya'da safari yapmak, Sydney’de balinaları görmek beni çok etkiledi diyebilirim.
Gezdiğiniz ülkeler arasında tekrar gitmek istediğiniz bir ülke var mı?
İngiltere ve Belçika'ya her sene gidiyorum. Oğlumla tekrar Kenya'da safari yapmak ve Sydney Bondi Plajı'nda denize girmek isterim. San Francisco da tekrar gitmek istediğim şehirler arasında.
Bize biraz seyahat etme mantığınızı anlatır mısınız? Genelde tek mi yoksa grupla mı seyahat edersiniz?
Turla gezmeyi çok sevmiyorum. Seyahatimi kendim planlamayı seviyorum. Genelde yalnız ya da ailemle seyahat ediyorum. Eşim, oğlum ve ben gayet rahat geziyoruz.
Rotanızı nasıl belirliyorsunuz?
Aslında benim hep bir “gitmek istediğim şehirler” listem mevcut. Zamanımıza, bütçemize ve mevsime göre karar veriyoruz.
Seyahat öncesi nasıl bir hazırlık yapıyorsunuz?
Takip ettiğim seyahat dergilerinden ve kitaplardan gideceğimiz şehirde yapmak istediklerime dair notlar hazırlıyorum. Otel seçiyorum. Seyahat bloglarına bakıyorum. Zevkine, seyahat anlayışına güvendiğim dostlarıma danışıyorum.
En son nereye gittiniz?
Frankfurt
Sırada neresi var?
Kapadokya ve sonrasında Atina
Gezi deneyimlerinizi paylaştığınız blog ya da websiteniz var mı?
www.seyahatperest.com dışında Milliyet Pazar ekinde ve birçok dergide seyahat yazılarımı paylaşıyorum.
Seyahatleriniz sırasında sizin gibi gezginlerle tanışıyor musunuz? Hiç enteresan anınız var mı?
Evet, tanışıyorum. Batum'da hiç tanımadığımız bir ailenin düğününde bulduk kendimizi mesela. Takip ettiğim seyahat blogu yazarlarından bazılarıyla da sıkı dost oldum sonrasında. Geziyorum.net'in yazarı Emre & Sedef Tok bunların basında geliyor.
Ülkelerin yeme-içme alışkanlıkları çok farklı olabiliyor. Siz gezilerinizde bu durumu nasıl belirliyorsunuz, yemek yemek için nasıl yerler tercih ediyorsunuz?
Ben yeni tatlar denemeye, yerel lezzetleri tatmaya meraklıyım. Deniz ürünlerini de baharatlı yemekleri de severim. Bu nedenle yurtdışında yemek konusunda sıkıntı çekmiyorum. Beni tek zorlayan artık glütensiz besleniyor olmam. Yemek yemek için mutlaka yerel restoranları tercih ederim. Bunun dışında sokak yemeklerine de meraklıyım. Denemeden dönmem. Semt pazarlarında ve marketlerde kurulan stantlara da uğrarım.
Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs.
Genelde otel tercih ediyorum. Ancak kalabalık bir ekip gidiyorsak ev kiraladığımız da oluyor. Gençken kamp da yapıyordum festival zamanlarında ama artık bu iş için biraz yaşlandım sanırım.
Bugüne kadar gittikleriniz arasında sizi hayal kırıklığına uğratan bir yer oldu mu?
Hayal kırıklığına uğrattı diyemem ama İngilizce konuşan insan sayısının çok az olması ve hiçbir yerde İngilizce tabela olmaması sebebiyle gezmek istediğim yerleri çok aramak zorunda kaldığımdan, Moskova beni biraz zorladı diyebilirim.
Farklı bir ülkeye yerleşmeyi düşündünüz mü? Düşündüyseniz neresi ve neden?
Türkiye dışında İngiltere, Amerika ve Belçika'da yaşadım. Şu anda da İngiltere'de Londra'da çok rahat yaşarım. Tek sıkıntım ailem, sevdiklerim burada.
Eğer imkânınız olsa 1 sene izin ve limitsiz para verseler, haydi gez deseler, neler yapar nerelere giderdiniz?
Ne güzel bir teklif! Güney Amerika ile başlardım, sonra Güney Afrika'yı gezerdim ve son olarak Avustralya'ya tekrar giderek yılı tamamlardım. Zaman kalırsa Kanada'yı da listeme eklerim. Bu geziler sırasında eğitim ve doğal yaşamı koruma ile ilgili organizasyon ve sosyal sorumluluk projelerine katılır, oğlumun da doğaya ve insana saygılı yetişmesine imkân sağlardım.
Türkiye’deki insanlar gezmek, seyahat etmek konusunda biraz eksik kalmış durumda, ne yazık ki ekonomik şartların da etkili olduğu bu durumun gelişmesi için önerileriniz var mı?
Aslında bu durum yavaş yavaş değişiyor; uçak biletlerinin ve turların ucuzlaması, bazı ülkelere vizenin kalkması, indirimli tur programlarının artması seyahati daha yapılabilir hale getiriyor artık. Seyahatleri önceden planlamak hem uygun fiyat avantajları elde etmemizi sağlıyor hem de daha uzun bir zaman diliminde daha güzel program yapabiliyoruz.
Gezmeye yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nereden başlamalı, nelere dikkat etmeliler?
Fikir almak için seyahat blog ve dergilerini takip edebilirler. Gezmek istedikleri yerleri listelerlerse birbirine yakın yerleri görüp tek gidişte farklı ülke ve şehirleri tren, otobüs vs. ile gezebilirler. Blogumda bavul hazırlığından uçak korkusunu yenmeye kadar pek çok konuda seyahat önerisi paylaşıyorum, onlara göz atabilirler. Her zaman geçerli bir pasaport ve vize sahibi olurlarsa son dakika kampanyaları ve indirimleri de yakalayabilirler. Mutlaka bir seyahat günlüğü tutsunlar, ister defterde ister dijital ortamda. Gezdikçe ve keşfettikçe hayatlarında nelerin değiştiğini görebilirler bu şekilde.