Pamir Saçkan: “Eğer rüzgar sörfü sporu ile ilgileniyorsanız aynı zamanda gezgin bir ruha sahip olmanız gerekmekte”

Pamir Saçkan kimdir? Bize kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Merhaba, ben Pamir Saçkan. Rüzgar sörfü olimpik milli takım sporcusuyum. 22 yaşındayım, İstanbul’da doğdum. Yeditepe Üniversitesi’nde Gastronomi Bölümü öğrencisiyim ve Türk Balıkadamlar Kulübü Lisanslı sporcusuyum.

Pamir Saçkan: “Eğer rüzgar sörfü sporu ile ilgileniyorsanız aynı zamanda gezgin bir ruha sahip olmanız gerekmekte”

Spora ne zaman ve nasıl başladınız? Sizin için bir hobi miydi?
Sporla küçük yaşta tanıştım. 10 yaşında basketbol oynamaya başladım ve ardından rüzgar sörfü ile tanıştım. Yanlış hatırlamıyorsam 16 yaşındaydım. Silivri’de, yazlıkta kuzenim rüzgar sörfü yapıyordu. Ben de denemek istedim, gidebildim ama dönemedim : ) Bu da beni çok hırslandırmıştı. Yaz sonu eve dönünce Caddebostan’daki İstanbul Windsurf Center’da eğitim aldım ve rüzgar sörfüne aşık oldum. İlk başlarda günde 6 saat yaptığım bir hobiydi ama sonrasında her şey çok hızlı gelişti. Kendimi bir anda yarış parkurunda buldum. Ardından kürsü, ardından 2013 yılında, 2016 ve 2020 Olimpiyatları’na hazırlanırken buldum.

Kendinizi bir yelkenci ve sörfçü olarak gördüğünüz kadar bir gezgin olarak da görüyor musunuz?
Tabii ki zaten eğer rüzgar sörfü sporu ile ilgileniyorsanız aynı zamanda gezgin bir ruha sahip olmanız gerekmekte. İşimiz gereği çok fazla seyahat ediyoruz. Filipinler’den tutun Amerika’ya oradan Çin’e kadar her yere seyahat etmekteyiz. Eğer seyahatlere ve oradaki hayata adapte olup tadını çıkartmazsanız zaten bir şeyler ters gidiyor demektir. Bu da sizin performansınıza yansır. Ben yaz aylarında yurtiçinde ortalama 60.000 km yol yapmaktayım aynı zamanda yılda ortalama 12 ile 15 arası yurtdışı seyahatim bulunmaktadır. Bu sorularınızı şuan Londra-Miami uçağından cevaplamaktayım : )

Pamir Saçkan: “Eğer rüzgar sörfü sporu ile ilgileniyorsanız aynı zamanda gezgin bir ruha sahip olmanız gerekmekte”

Türkiye’de rüzgar sörfü ve yelken sporlarına son yıllarda artan bir ilgi var. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce yolun başında mıyız?
Rüzgar sörfüne ilk başladığımda bana “benzinli mi” ya da “çok yakıyor mu” diye sorular gelmekteydi. Fakat son 4-5 yıldır medyada daha çok yer aldığı için bilinirliği arttı. Ayrıca ulaşılması kolay bir hale gelmeye başladı. Bu nedenle Türkiye rüzgar sörfünü tanımaya başladı. Özellikle gençler rüzgar sörfü ile çok ilgili. Sportif olarak yolun başındayız ve çok hızlı gelişim gösteriyoruz. Gerek Türkiye Yelken Federasyonu gerek kişisel sponsorlarımız sayesinde kendimizi en hızlı geliştirecek programları uyguluyoruz. Ben inanıyorum ki bu istikrarda devam edersek 2016 Rio Olimpiyatları’nda yer alıp ardından 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda madalya şansımız olacaktır.

ISAF Sailing World Cup’a nasıl hazırlandınız?
Biz aslında bir ekip olarak hazırlanıyoruz. Yoğun bir antrenman döneminden son 6 aydır her gün 2 veya 3 antrenman yapmaktayım. Özellikle beslenmeme ve dinlenme sürecime dikkat etmekteyim.

Pamir Saçkan: “Eğer rüzgar sörfü sporu ile ilgileniyorsanız aynı zamanda gezgin bir ruha sahip olmanız gerekmekte”

Miami’den dereceyle dönecek misiniz? İddialı mısınız?
Henüz yolun çok başındayım, tabii ki her şeyimle yarışacağım fakat benim 2015 yılındaki tek hedefim Ekim ayında Umman’da düzenlenecek RS:X Dünya Şampiyonası’nda gerekli dereceyi alıp, 2016 Rio Olimpiyatları’na katılma hakkı kazanmak. Neyi telaffuz ederseniz o olursunuz. Ben kendime her gün “ben Olimpiyat Şampiyonu olacağım” diyorum. Buna inanıyorum ve adeta şampiyonmuşum gibi yaşıyorum.

ISAF Sailing World Cup’ın önemi nedir?
ISAF Sailing World Cup 4 etaptan oluşuyor. Dünyanın en iyi atletleri yarışıyor. Biz bu yarışlarda eksiklerimizi görüp tecrübe kazanmak istiyoruz. Esas hedefimiz, demin de söylediğim gibi Ekim ayında Umman’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası. ISAF Sailing World Cup sezon sonu yani 4 etap tamamlandığında hedefim ilk 30 sporcu arasında olmaktır 2014 yılında ISAF Sailing World Cup’ta 160’tan fazla katılımcı bulunmaktadır.

Pamir Saçkan: “Eğer rüzgar sörfü sporu ile ilgileniyorsanız aynı zamanda gezgin bir ruha sahip olmanız gerekmekte”

2016 Rio ve 2020 Tokyo Olimpiyatları’na nasıl hazırlanıyorsunuz?
2 senedir full-time antrenman yapmaktayım, bu istikrarı yakalamamın birçok etkenle ilgisi var. Beni bu yola inandıran antrenörüm Serhan Balcı.  Aynı zamanda en büyük eksiklerimizden biri de kondisyon. Son 1 senedir kondisyonerim Hürkan Mehmet Ayaksız ile beraber yoğun bir antrenman programı içerisindeyim. Tabii ki bunların bir bedeli var. Bir sporcu olarak masraflarınız değişmekte. Beni son 5 yıldır destekleyen, aynı zamanda 2016 yılının sonuna kadar sponsorum Kurukahveci Mehmet Efendi ve sporcu beslenme ürünlerimi karşılayan Hardline Nutrition’ın desteği ile hazırlanmaktayım. Bunun yanında bir sporu yaparken bunu kitlelere anlatabilmek de çok önemli. Bana bu değerli konuda yardımcı olan iletişim sponsorum Sports People Turkey ile de birtakım çalışmalar içerisindeyiz.

Olimpiyatlara sizden başka sporcu katılacak mı? Diğer sporcuları teşvik etmek ya da yetiştirmek üzere ne yapıyorsunuz?
Olimpiyatlara her ülkeden sadece 1 sporcu katılabilmektedir ve şu an Türkiye’de benden başka olimpik sporcu bulunmamaktadır. Ben yurt dışında yarışlarda veya antrenmanlarda kendimi geliştirip öğrendiklerimi burada gençlere aktarmaktayım. Bilgiyi saklamazsak ülke olarak gelişebiliriz.

Uğraştığınız spor branşlarında sponsor bulmakta zorlanıyor musunuz?
Açıkçası sponsor kısmı bizim en çok zorlandığımız nokta. Profesyonel olarak rüzgar sörfü sporcusu olduğunuz zaman masraflı bir spora dönüşüyor. Ben de bu işe ilk başladığımda büyük sıkıntılar çektim ama çok şanslıyım ki uzun zamandır güzel imkânlarım var. Şirket ve kuruluşların Spor Bakanlığı tarafından amatör spora yapılan yardımların tamamı gider gösterebilip vergiden muaf olduğuna dair bir bilgilendirme ya da seminer tarzında bir organizasyon yapabilirse bir tek rüzgar sörfü için diğer amatör branşlar için de daha iyi imkanlarda spor yapabiliriz.

Pamir Saçkan: “Eğer rüzgar sörfü sporu ile ilgileniyorsanız aynı zamanda gezgin bir ruha sahip olmanız gerekmekte”

Yelken ve rüzgar sörfü zengin sporları mıdır? Yelkene ya da sörfe başlamak isteyenlere en uygun maliyetli hangi yolları önerebilirsiniz?
Açıkçası hobi olarak yapacaksanız çok maliyetli bir spor değil, 500 TL karşılığında rüzgar sörfünü öğrenebilirsiniz. Hemen ekipman almanıza da gerek yok, uygun fiyatlara kiralama yapabilirsiniz. Uygun maliyetlere yazın 3 ay malzeme kiralayıp her gün rüzgar sörfü yapabilirsiniz. Ben ilk başladığımda barter usulü yapmıştık,  sörf okulunda çalışıp karşılığında sörf yapıyordum : ) Benim tek önerim; çok popüler yerlerde öğrenmek istediğinizde fiyatlar daha yüksek olacaktır, bunlara dikkat edilebilir.

Rüzgar sörfüne ve bana Gezimanya.com’da yer ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.