Şilan Küçükokur Bartel: "Tercihim sırtçantalı ve aktiviteli seyahatler"

Gezmek size ne ifade ediyor?  Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Gezmek benim için 4-5 yıl öncesine dek senede iki haftalık yaz tatillerinde dinlenmek için bir araçtı sadece. Sonra hayat tarzımı, işe ve seyahatlere bakış açımı değiştirdim. Şimdi seyahat etmek benim için bir araç değil amaç ve genelde seyahatlerim sonrasında dinlenmeye ihtiyaç duyuyorum. www.seyahatgunlukleri.com adresindeki seyahat blogumu hayata geçirdiğimden beri seyahatlerin sonrasında da mesai devam ediyor.
İnsana bir kez gezgin virüsü bulaşınca seyahatler neredeyse hayatın odak noktası haline geliveriyor.  Senede en az bir kez uzun süreli ve uzun mesafeli olmak üzere  2-3 kez seyahate çıkmaya çalışıyorum.

Şu an kadar kaç ülke gezdiniz?
Şu ana dek 30 ülkede çeşitli şehirleri gezdim.

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok etkileyen, en beğendiğiniz yer neresi? Neden?
Bu cevabı tek bir isimle sınırlamak çok zor. Hindistan, Nepal ve Güneydoğu Asya seyahatlerim bende en unutulmaz anıları bırakan seyahatler oldu. En beğendigim yerler ise hem egzotik hem de birer sırtçantalı ve yogi cenneti olan Rishikesh (Hindistan) ile Kathmandu (Nepal).
Şilan Küçükokur Bartel: "Tercihim sırtçantalı ve aktiviteli seyahatler"
Hindistan - Rishikesh
Bir de Angkor Tapınakları sebebiyle Siem Reap (Kamboçya).
Şilan Küçükokur Bartel: "Tercihim sırtçantalı ve aktiviteli seyahatler"
Angkor – Siem Reap

İlk gezim dediğiniz gezi hangisidir?
İlk yurtdışı seyahatimi üniversite yıllarımda İsviçre’ye yapmıştım. İlk sırtçantalı ve aylar süren seyahatim ise Hindistan ve Nepal’e oldu.
Şilan Küçükokur Bartel: "Tercihim sırtçantalı ve aktiviteli seyahatler"

Hangi tarz gezi sizi daha çok tatmin ediyor? Maceracı mısınız? Yoksa gittiğim yerde sakin sakin gezer, tatilimi yaparım diyenlerden misiniz?
Kesinlikle sırtçantalı ve maceralı, aktiviteli seyahatler.

Şilan Küçükokur Bartel: "Tercihim sırtçantalı ve aktiviteli seyahatler"
Tayland

Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs.
Gittiğimiz şehirlerin yerli halkı tarafından işletilen küçük oteller ya da hostel.

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi hayal kırıklığına uğratan ve  sakın gitmeyin diyeceğiniz bir yer var mı? Neden?
Hayır. Her yeni ülke ve şehir, yeni tecrübeler demek. Zorlandığım anlar olmuştur mutlaka bazı yerlerde ama geri dönüp baktığımda kötü olarak hatırladığım, sakın gitmeyin diyeceğim hiç bir ülke ya da şehir yok.

Gezileriniz sırasında başınıza gelen en ilginç olay nedir?
Seyahatlerimden birinde Couchsurfing vasıtasıyla şimdiki eşimle tanışmak olsa gerek. (Aman yanlış anlaşılmasın, Couchsurfing.org dünyada pek çok gezginin kullandığı bir gezginlerle tanışma ve kalacak yer bulma platformu, kesinlikle bir çöpçatanlık sitesi değil). O gün bugündür de birlikte seyahat etmeye devam ediyoruz.
Şilan Küçükokur Bartel: "Tercihim sırtçantalı ve aktiviteli seyahatler"
Andaman Adaları

Seyahatleriniz sırasında sizin gibi gezginlerle tanıştınız mı?
Evet, özellikle sırtçantalı ve tek başına yapılan seyahatler, gezginlerle tanışmak için pek çok fırsat sunuyor. Otobüs ve tren yolculukları, hostel ve oteller diğer gezginlerle en sık tanıştığım ortamlar oluyor sanırım.

Hiç farklı bir ülkeye yerleşmeliyim diye düşündüğünüz oldu mu? Yoksa gezmek için gitmeyi mi tercih ettiniz her zaman?
Oldu ve sonunda da yerleştim. 4 senedir Berlin’de yaşıyorum.

Ben de artık dünyayı görmek, gezmek istiyorum diyenler için taviseleriniz var mı?
Kesinlikle bu hayallerinin peşinden gitsinler. İlk başta insan gözünde büyütüp korkabiliyor, maddi imkanlar, zaman kısıtlılığı vs. bu hayallerden vazgeçmede en büyük etkenler. Ama aslında dünyayı gezip görmek sanıldığından çok daha kolay ve ucuz. Acemi gezginler belki ufak alıştırmalarla, yakın ülkelere yapılan kısa süreli ziyaretlerle başlayıp biraz deneyim kazanınca uzak rotalara açılabilirler. Gidilen ülkelerde yerel kontaklar bulmak da (Couchsurfing gibi siteler bunun için ideal) dünya seyahatlerini güzelleştiren ve kolaylaştıran bir şey.  Gerekli seviyedeki güvenlik önlemlerini alın (sağlık sigortası, para ve kredi kartlarına iyi sahip çıkma gibi) ve gerisini yolculuğun akışına bırakın. Küçük aksiliklerde ve zor durumlarda esnek, iyimser ve pratik olmayı, yeni çözüm yolları üretebilmeyi bilin. Gerektiğinde diğer gezginlerden destek ve yardım istemekten çekinmeyin. Ve yerel insanlarla tanışıp sohbet etmeyi, yerel tatlar denemeyi sakın unutmayın!
Şilan Küçükokur Bartel: "Tercihim sırtçantalı ve aktiviteli seyahatler"
Hawaii – Big Island

Türk insanı açıkçası ekonomik şartların da etkisiyle gezmek, seyahat etmek konusunda dünyanın bir hayli gerisinde. Bu durumu aşmak için önerileriniz var mı?
Seyahatleri ekonomik hale getirmek aslında sanıldığından daha kolay. Uçak biletlerini önceden almak, lüks ve pahalı oteller yerine Couchsurfing ya da hostel tercih etmek ekonomik anlamda oldukça avantaj sağlıyor.
Şilan Küçükokur Bartel: "Tercihim sırtçantalı ve aktiviteli seyahatler"
İtalya - Toscana
Bir de özellikle Hindistan, Nepal ve Güney Asya ülkelerinde konaklama ve yeme içme o kadar ucuz ki Türkiye’de güneyde bir tatil köyünde iki haftada harcayacağınız para ile buralarda neredeyse bir ay seyahat etmek mümkün.

Türk insanı nasıl daha genç yaşta gezmeye nasıl yönlendirilebilir veya genel olarak Türkiye’de böyle bir merak nasıl yaratılabilir?
Son yıllarda pek çok Türk gezgin seyahat bloglarında gezi tecrübelerini paylaşıyorlar. Bence bu gezi blogları gençleri gezmeye teşvik etmek için uygun platformlar. Bir de mesela Erasmus gibi öğrenci değişim programları üniversite gençlerini yeni kültür ve ülkeleri tanımaya yönlendirmekte etkili olabilir. Bir kez farklı coğrafyaları ve kültürleri tanımanın tadına varan kişi bir daha bundan kolay vazgecemez. Bu yüzden bu tür deneyimler ne kadar erken yaşta başlasa o kadar iyi aslında.