Gerçek Dünya Haritası

Çocukluğumuzdan beri sınıflarımızın duvarlarında gördüğümüz haritaların gerçeği yansıttığını ve ülkelerin boyutlarının haritadakiler gibi olduğunu sanıyoruz. Fakat aslında bu doğru değil. Bazıları bunun teknik sebeplerden kaynaklığını düşünse de bazıları, haritaların çiziminin altında önemli ideolojik mesajların gizli olduğunu düşünüyor.

Alışagelmiş olduğumuz harita, Mercator projeksiyonu olarak adlandırılıyor. İlk kez 1596 yılında denizcilere dünyayı dolaşırken yol göstermesi için çizilmiş ve okullarda hala yaygın olarak kullanılıyor. İlk bakışta sıradan bir dünya haritası gibi görünse de dikkatli bakıldığında, Afrika gibi kıtalar gerçekte olduğundan daha küçük görünürken kuzeydeki zengin ülkeler daha büyük gösteriliyor.

Mercator projeksiyonun alternatifi olarak Peters’ın 1974 yılındaki sunduğu projeksiyon gösteriliyor. Peters’ın haritası Mercator’a göre daha doğru görünüyor.

Peki ya Mercator haritası ile ilgili yanlış olan nelerdir?

  • Aslında Afrika, Grönland’in yaklaşık 14 katı büyüklüğünde olsa da haritada ikisi de neredeyse aynı boyutta görünüyor.
  • Brezilya, Alaska’dan 5 kat daha büyük olsa da harita üzerinde Alaska Brezilya’dan daha büyük görünüyor.
  • Haritada İskandinav ülkeleri Hindistan’dan daha büyük görünse de gerçekte Hindistan, İskandinav ülkelerin tamamından 3 kat daha büyüktür.
  • Avrupa, bu haritada Kuzey Amerika’dan daha büyük görünse de gerçekte durum bunun tam tersidir. Rusya da göründüğü kadar büyük olmamakla birlikte Afrika aslında Rusya’dan daha büyüktür.


 
Aslında Afrika bu kadar büyük bir kıta iken:


 
Mercator haritasında gösterilen tam olarak bu:

Belki de sorun sadece kartografların küre şeklindeki dünyayı düz bir zemine aktarmasının zor oluşu değildir, kim bilir?