Güney Kore

Güney Kore Hakkında Temel Bilgiler

Kore 2.Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyeteler Birliği ve ABD'nin askeri güçlerinin işgalinden kurtuluşundan sonra, Kuzey Kore ve Güney Kore ikiye bölündü. Güney Kore ikinci bir demokrasi ülkesi olarak 1948 yılında kurulduGüney Kore başkanlık sistemine göre yönetilmekte ve 16 idari bölüm içeren bir cumhuriyet devletidir. Gelişmiş ülke statüsünde yer alan ülkede yaşam standartları da oldukça yüksek seviyededir.

Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve G20 kurullarına üye olan Güney Kore bunların yanında APEC ve Doğu Asya Zirvesi'nin kurucu üyelerinden biridir.


Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Güney Kore’nin Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

60 kilometrekarelik alanda 10,2 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olanSeul, Güney Kore’nin başkentidir. Busan, ikinci en büyük şehridir ve önemli bir liman kentidir.

Gwangju, ekonomi ve yönetim alanındaki gelişmiş kentlerden biridir ve ülkenin en büyük kentidir.

Devamını Oku

Güney Kore Nerededir?

Kuzeydoğu Asya'da yer alan ve 222,154 kilometrekarelik yüzölçümü ile Kore Yarımadası’nın yüzde 45'ini kapsayan Güney Kore, adından da anlayabileceğiniz üzere yarımadanın güney bölümünde bulunmaktadır.

Devamını Oku

Güney Kore’ye Nasıl Gidilir?

Güney Kore, Türkiye vatandaşlarından vize talep etmemektedir. Türkiye ve Kore'deki havayolu şirketlerinin Güney Kore’ye aktarmasız uçuşları bulunmaktadır.

Güney Kore’ye Ne Zaman Gidilir?

Güney Kore dört mevsimi de hakkıyla yaşayan bir ülke olduğu için yılın hangi vaktinde giderseniz gidin olağandışı bir durumla karşılaşmanız pek söz konusu değil.

Yaz sezonunda yağış ve sıcaklık fazla olduğu için havadaki nem oranı sizi boğabilir.

Güney Kore’ye gidip rahat ve sıkıntısız bir gezi yapabilmek için nisan'dan hazirana süren bahar aylarını seçebilirsiniz. Ülke bu sezonda çiçeklerle renklenmekte ve kuzeyden güneye toz pembe kiraz ağaçlarıyla dolmaktadır. 

Ziyaret etmek için en güzel zamanlardan bir diğeri ise sıcaklıkların hafif düştüğü, festivallerin yoğun olduğu ve yağmurun oldukça az görüldüğü eylül-ekim aylarına hakim olan sonbahar sezonudur. 

Sibirya hava etkilerinin görüldüğü ülkede kış ayları oldukça uzun ve soğuk geçmektedir.

Güney Kore Kültürü

Müziğe ve sanata önem veren bir ülke olan Güney Kore bu alanda da kendini oldukça geliştirmiş bir ülkedir. Ülke, film ve dizi sektöründe sınırlarını aşıp dünya genelinde bir hayran kitlesine sahiptir.

Geçmişlerinden gelen hanedanlık kültürüne bağlı olarak savaş teknikleri konusunda bilgilidirler.

Enteresan denebilecek inanışları vardır. Örneğin evlenecek kişiler arasında 5 yaş fark olması o evliliğin kötüye gideceğine işaret eder; ya da aşı olunacağı gün duş almanın tehlikeli olabileceğine inanırlar.

Devamını Oku

Güney Kore Mutfağı

1

Uzak Doğu mutfağına dair birbirinden çok farklı görüşler vardır. Kimileri çok sever, kimileriyse çekinceyle yaklaşır. Kore mutfağı birçok kişinin önyargısını kırar. Hemen hemen her yerde olduğu gibi Güney Kore’de de her damak tadına uygun lezzetler bulmak mümkündür. Kullanılan ana malzemelerin başında pirinç, arpa ve fasulye gelir. Bir yarımada olan Kore’de balık ve su ürünlerinin de oldukça önemli bir yeri vardır.

Dak Kkochi denilen ve genelde sokakta satılan tavuk şiş, Eomuk denilen bir çeşit balıklı hamur işi, Türk mutfağındaki lahana turşusuna benzeye Kimchi, yine pirinç ve sebze kullanılarak yapılan Bibimbap Güney Kore’nin başlıca yemekleridir.

Sarımsak, yeşil soğan, yabani rocambole, pırasa ve zencefilin tapınak yemeklerinde kullanılmıyor olması da ayrı karakteristik özelliğidir.

Çorba kültürü ülkede oldukça gelişmiştir. Çorbalar guk(국), tang (탕), jjigae olarak bilinmektedir. Bu kültürün yanısıra ülkede her çeşit deniz ürününü deneme şansı bulunmaktadır. 

Kore Barbeküsü, batıdan gelen turistler için en popüler yemektir. Etinizi kendiniz seçerek hazırlayabilir veya hazırlatabilirsiniz. Bu kültür turistlerin kendilerini adeta bir Koreli gibi hissetmelerini sağlamaktadır. 

Vejetaryanlar için yemek bulmak zor olabilmektedir. Neredeyse her yemeğin içinde bir et ürünü yer almaktadır. 

Ülkenin ulusal içkisi soju'dur. Vodka benzeri, alkollü ve çoğu içicekten daha ucuz olan bir içkidir. Sikhy, sujeonggwa, gingseng ve pirinç şarabı ülkenin diğer popüler içkileri arasındadır. Çay özellikle yeşilçay ve kahve kültürü ülkede oldukça gelişmiştir.

 

 Güney Kore'den Alınacak Hediyelik Eşyalar

Samsung ve LG gibi dev elektronik şirketlerinin anavatanı olan Güney Kore’den uygun fiyatlarla alabileceğiniz elektronik eşyalarla dönebilirsiniz.

Korelilerin yaşam iksiri dediği Ginseng adlı, şifalı ürün de seçenekleriniz arasında olabilir.

Yerel kıyafet hanbok eve götürülebilecek güzel hatıralardan biri olabilir. 

Ulusal içki olan soju en çok tercih edilen hediyelerden bir tanesidir. 

Güzellik ürünleri ve çoraplar hediyelik eşyalar arasında oldukça popüler tercihlerdir. 

Devamını Oku

Güney Kore’nin Festivalleri

Gaya Krallığını tarih, savaş stratejisi ve sanatsal açılardan çeşitli faaliyetlerle tanıtan Daegaya Festivali nisan ayının ikinci haftasında gerçekleştiriliyor ve 4 gün sürüyor.

Kore tarihinin şifacısı Heo Jun’un kendi ürettiği ilaç, yağ ve kokuların tedavi edici özelliklerini öğrenmenize yardım edecek Sancheong Şifalı Bitkiler Festivali mayıs ayının ilk haftasında başlıyor ve 10 gün sürüyor.

2010 yılından beri UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesinde bulunan Andong Hahoe kasabasında gerçekleşen Andong Uluslararası Maskeli Dans Festivali tarih boyunca süregelmiş birçok hanedanın kültürel mirasına dikkat çekiyor. Eylül ayının son haftasına denk gelen festival, 10 gün sürüyor.

Hey yıl Seul'da yer alan ve Buda'nın doğum gününü kutlamak için düzenlenen Yeon Deung Hoe Festival'inde ışık ve merhameti simgeleyen 100 binlerce fenerin şehrin sokaklarını ayrdınlatmasıyla kutlanmaktadır. Festivalde 100 den fazla etkinlik bulunmaktadır.

Jarasum Uluslararası Jazz Festivali, Merhaba Seul, Bonghwa Eun-uh Ayu Balığı Festivali de ülkede gerçekleşen diğer festivaller arasında.

Güney Kore'de Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Yeni Yıl Tatili ( 1 Ocak)

· Ay Yeni Yıl Tatili (7-10 Şubat)

· Bağımsızlık Hareketi Günü (1 Mart)

· İşçi Bayramı (1 Mayıs)

· Çocuklar Günü (5 Mayıs)

· Buda'nın Doğum Günü (14 Mayıs)

· Anma Günü (6 Haziran)

· Chuseok (14-16 Eylül)

· Kore Dili Günü (9 Ekim)

· Noel Tatili (25 Aralık)

Güney Kore’de İklim ve Hava Durumu

Güney Kore’nin iklimi kışın karalardan esen soğuk rüzgârların etkisiyle karasal, yazın okyanustan gelen rüzgârlarla yer yer yağışlı ve nemli geçtiği için tropikal, muson karışımı bir iklime sahip denebilir. Sonbahar mevsiminin başlarında rüzgârların etkisiyle tayfunlar görülür. Kış ayları oldukça uzun ve soğuk geçmektedir. Sıcaklıklar -20 dereceye kadar düşebilmektedir. Yıllık sıcaklık değerleri 3-24 derece arasında değişkenlik göstermektedir.  Yaz sezonu oldukça sıcak ve bunaltı geçmekle birlikte ağustos ayında 30 dereceye kadar yükselmektedir.

Devamını Oku

Güney Kore’nin Ekonomisi

Ülke Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisine ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıl’ya göre dünyanın en büyük on birinci ekonomisine sahip. Ülke ekonomisi büyük ölçüde ihracata dayandırmaktadır. Özellikle elektronik, endüstri, otomotiv endüstrisi, gemi yapımı, makina endüstrisi, petrokimya gibi sektörlerde alanında en güçlüsü olma yolunda ilerlemektedir.

Devamını Oku

Güney Kore'de Din ve İnanç

1

Halkın büyük bir çoğunluğu hayattaki acı, ızdırap ve tatminsizliğin kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını göstermek inancında olan Budizm’i benimsemişlerdir. Budizm’den sonra Hristiyanlık ve daha sonra Konfüçyüsçülük, Şamanizm dinleri gelir. Halk genel itibariyle seküler bir yaşam tarzını benimsemektedir. 

Güney Kore’de Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

SEUL BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Vivien Bldg. 4th floor 52, Seobinggoro 51gil Yongsan-gu Seoul-Korea

Telefon: +82 2 3780 1600

Faks: +82 2 797 8546

[email protected]

http://seul.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Kore Cumhuriyeti,Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti

Güney Kore’de Konuşulan Diller

Resmi dili Korece’dir. Uzak Doğu dilleri arasından yazım ve okunuş açısından en kolayı olması dilin özelliklerinden biridir. Ayrıca Korece, Türkçe gibi sondan eklemeli bir dildir. 

40 yaş altı halkın çoğunluğu eğitim sisteminin bir parçası olarak İngilizce öğrenmektedir ve ülkenin İngilizce konuşabilme seviyesi hızlı bir şekilde yükselmektedir. 

Eski nesilin çoğunluğu Japonca konuşabilmektedir.

Güney Kore Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 3oC
    • Mar 7oC
    • Nis 12oC
    • May 17oC
    • Haz 20oC
    • Tem 24oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 21oC
    • Eki 16oC
    • Kas 11oC
    • Ara 5oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 50.219.669 Dili: Korece Para Birimi: Güney Kore Wonu (KRW) İklim: Tropikal-Ilıman İklim Big Mac Index: 3.59