Halep Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Halep Kalesi dünyanın en eski ve en büyük kalelerinden biridir. Kale, Halep şehir seviyesinin yaklaşık 50 metre yükseğindeki bir tepenin üzerine kurulu. Aynı noktada MÖ 3. binyılda Hititlere ait bir tapınak olduğu biliniyor. Daha sonra bölgeye hakim olan devletlerce yeniden yapılan kalenin bugünkü hali Selahaddin-i Eyyubi’nin oğlu Malik el Zahir Gazi döneminde, 13. yüzyılda şehrin merkezi olarak yeniden inşa edilmiş ve çevresi 20 metre derinliğinde bir hendekle güçlendirilmiştir. Halep Kalesi bugün turistik merkezlerin başında geliyor. Gün içinde hemen her tur otobüsü kale çevresine uğruyor. Halep Kalesi salı günleri haricinde sabah 9:00 akşam 16:00 arasında açık ve giriş 300 Suriye lirası. Bu da yaklaşık 10 TL tutuyor. Fotoğraf makinesi ve kamera için ekstra ücret alınıyor.
Eski Camii (A.S. Camii veya Umeyyed Camii) Halep’in en eski ve en büyük camisidir. Yapımına Emevi Halifesi El Velid Bin Abdülmelik tarafından başlanmış, Halife Süleyman İbn Abdül Malik döneminde 717 yılında tamamlanmıştır. Özellikle 1260 yılındaki Moğol istilası sonucunda tahrip olan yapı, tekrar inşa edilmiştir. Memlüklüler ve Osmanlılar döneminde tamirler ve ekler yapılan cami içerisinde Hz. Yahya’nın babası Hz. Zekeriya peygamberin türbesi de bulunmaktadır.
Halep Kapalı Çarşısı Halep’in geleneksel kapalı çarşısı da, İstanbul’unki gibi pek çok farklı sokaktan ve handan oluşuyor. Yolların toplam uzunluğu 10 kilometreyi buluyor. Bölgenin bu en büyük çarşısında altın ve gümüş takılar, giysiler, halı ve kilimler, ünlü Halep sabunu gibi pek çok farklı ürün bulmak mümkün.
Özellikle ruh ve sinir hastalıklarında su ve müzikle tedavinin uygulandığı bir merkez olarak kurulan Bimaristan, 1354 yılından 20. yüzyılın ilk yıllarına kadar faaldi. Günümüzde önemli bir turistik gezi alanı konumunda.
Halaviye Medresesi St. Helen Kilisesi’nin bulunduğu alanda 1124 yılında inşa edildi. Kurulduktan sonra önemli bir eğitim merkezi haline geldi. Mevlana, bu medresede fıkıh, edebiyat, yazı, hadis, rical alanlarında ünlü alim Kemaleddin İbn-al-Adim’den ders aldı. Faradis Medresesi: İslam mimarsinin en güzel örneklerinden bir olan bu yapı, 1234 yılında Nasır Yusuf tarafından inşa ettirildi.
Sultaniye Medresesi 13. yüzyılın başlarında Sultan El Zaher Gazi tarafından inşa ettirildi. Özellikle süsleriyle ünlü mihrabı dikkat çekicidir. Hürev Paşa Camii: Mimar Sinan’nın 1537’de inşa ettiği cami, Halep’te Osmanlı’dan kalan en eski yapı konumunda. Sultaniye Medresesi ile karşı karşıyadır.
Jdeide Bölgesi Halep Kalesi’nin kuzeybatısında ve Baron Caddesi’nin doğusunda yer alan ve Halep’teki Hristiyan nüfusun yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Yılan gibi kıvrıla kıvrıla uzanan labirent gibi daracık yolları, ortaçağdan kalma evleriyle bir zaman tünelini andırır.

Halep'teki diğer önemli yerler:

  • Maronite Kilisesi,
  • Yunan Ortadoks Kilisesi,
  • Suriye Katolik Kilisesi,
  • Yunan Katolik Kilisesi gibi dini yapıların yanında Popüler Gelenek Müzesi (Beit Ajiqbash) de bu bölgede yer alıyor.