Hollanda Hakkında Temel Bilgiler

Topraklarının çok büyük bir kısmı Batı Avrupa'da olan Hollanda’nın, ayrıca Karayipler'de üç adası bulunmaktadır. Ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altındadır, bu yüzden İngilizcede “alçak ülke” anlamına gelen “Netherlands” adını almıştır. Hollanda, Belçika ve Lüksemburg ile birlikte Benelüks ülkelerinden bir tanesini oluşturur. Hollanda'nın Rotterdam kenti, Avrupa'nın en büyük limanlarından biridir.

Hollanda meşruti monarşi ile yönetilen bir Avrupa ülkesidir. Nüfus yoğunluğu fazladır. Ülke özellikle peynirleri, yel değirmenleri, bisikletleri, laleleri, Holştayn adı verilen inekleri ve sosyal hakları ile tanınır. Hollanda'da eşcinsel evlilik yasaldır. Hollanda Avrupa Birliği, NATO, OECD üyesidir. Ayrıca iklim değişikliği ile mücadele önemli bir protokol olan Kyoto Sözleşmesi'ni imzalamış olan nadide devletlerdendir. Ülke Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne, Uluslararası Adalet Divanı'na Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ve Europol'e ev sahipliği yapmaktadır.

Hollanda’da 20 adet ulusal park ve sayısız doğal koruma alanı bulunur. Bu alanlar göller, ormanlık alanlar ve hatta kumullar gibi yapılardır. Gel-git bölgesinde olan Hollanda’nın kıyılarında coğrafi şekil itibariyle estetik bir hat oluşmuştur ancak bu alan aynı zamanda biyoçeşitlilik açısından özeldir ve özellikle Wadden Denizi kıyıları UNESCO Dünya Mirası ilan edilmiştir.

 

Hollanda’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’dır. Ülke 12 il ve 3 denizaşırı kamu yönetiminden (openbare lichamen) oluşur. Bu yönetimler Karayip adalarındadır. Hollanda’nın diğer önemli kentleri Rotterdam,Lahey ve Deventer’dir. Başkent Amsterdam olsa da yönetim merkezi Lahey’dir. Uluslararası Adelet Divanı ve Ceza Mahkemesi Lahey’de bulunur. Avrupa ve dünya için önemli bir diplomatik merkezdir.

Hollanda Nerededir?

Hollanda, kuzey ve batıda KuzeyDenizi, güneydeBelçika, doğuda ise Almanya ile komşudur.

Hollanda’ya Nasıl Gidilir?

Hollanda’ya İstanbul’dan ve Ankara’dan direkt ve aktarmalı uçuşlar vardır. Bu uçuşlar Amsterdam, Maastricht ve Rotterdam’a yapılmaktadır.

Hollanda’ya Ne Zaman Gidilir?

Ilık günlerin, yani sıcaklığın 20 derecenin üzerinde olduğu dönem nisan-ekim arasıdır. Ancak ülkenin bazı bölgelerinde mart, kasım ve hatta şubat ayında bile sıcak günler yaşanmaktadır. Sıcaklığın 25 derece üzerinde olduğu dönem mayıs-eylül arasıdır. Tropik nem seviyelerine haziran ve ağustos arasında ulaşılır. Bahar ve sonbahar ayları Hollanda ziyareti için en uygun dönemdir.

Hollanda Kültürü

Hollandalılar son derece açık görüşlü ve toleranslı insanlardır. Restoranlarda önemsenen bir kural garsonların ses yükseltilmeden çağırılmasıdır. Hatta mümkünse sadece elinizle işaret ederek çağırmaya gayret edin. Yemeğiniz bittiğinde çatal ve bıçağı saat 15.15 yönünde tabağa yerleştirmeniz beklenir. O zaman garson yemeğinizin bittiğini anlayacak ve servisleri kaldıracaktır.

Hollanda son derece özgür bir ülkedir. Ülkede devlet kontrolünde uyuşturucu madde tüketimi serbesttir. Bunları ‘coffee shops’ adı verilen yerlerde satarlar. Son derece kibar ve cana yakın insanlardır Hollandalılar. Nezaket kurallarına önem verirler, yeni tanıştıkları kişilere ilk isimleriyle hitap etme adetleri vardır. Bu kabalık değildir. Şaşaalı iltifatları sevmezler. Doğrudan iletişim kurar ve göz kontağından hoşlanırlar. Dükkânlarda fiyatlar yuvarlanır. Mesela 2.98 euro olan bir ürün için 3 euro satış fiyatı söylenir. Amsterdam dışında kredi kartı çok yaygın kullanılmaz. ATM kartı ile ödeme de yaygındır ancak Hollanda bankası olmayan banka kartları size sorun yaşatabilir. Dolayısıyla mümkün mertebe yanınızda nakit bulundurun.

Hollanda Mutfağı

Amsterdam ve genel olarak Hollanda belki de soğuk iklimi gereği çok zengin bir mutfak kültürüne sahip değildir. Geleneksel yemekleri genellikle et, lahana ve patates çeşitleri üçgeninde döner durur. Bir parça et, tabi bu balık veya tavuk da olabilir, yanına bir lahana çeşidi ve her akşam farklı bir usulde pişirilmiş patatestir. Ne var ki, Amsterdam’da 185 farklı etnik kökenden göçmen yaşar ve bu göçmenlerin beraberlerinde getirdikleri mutfak kültürü, Hollanda’ya inanılamayacak bir zenginlik katar. Mutlaka tadılması gereken tipik, geleneksel Hollanda lezzetlerinin başında Hollanda Peynirleri gelir. Sokak pazarlarında ve peynir dükkanlarında bin bir çeşit peynire rastlarsınız. Almadan önce küçük tadımlar yapabilir ve damak tadınıza göre seçim yapabilirsiniz. En meşhur Hollanda peyniri ‘Gouda’dır ve tüketilmeden önce bekleme sürelerine göre farklı çeşitleri bulunur. ‘Jong’ olanlar taze, yumuşak ve süt kokulu olurlar ve eskilik derecesine göre sırasıyla ‘belegen’, ‘extra belegen’, ‘oud’ ve ‘overjarig’ isimlerini alırlar.Tabi ki beyaz renkli keçi peynirlerini ‘Geitenkaas’, isli peynirleri ve çeşitli şekillerde lezzetlendirilmiş baharatlı peynirleri de unutmamak gerek. Baharatlı peynirlerin en tercih edilenleri hardal tohumlu ve kimyonlu olanlardır.

Devamını Oku

Hollanda’nın Festivalleri

Prinsengracht Festivali, Amsterdam'da düzenlenir, her sene Prinsengracht'daki kanalın üzerine sahne kurulur ve klasik müzik konserleri yapılır. Ayrıntılı bilgi için www.grachtenfestival.nl adresine bakabilirsiniz.

HollandaFestivali, her haziran ayında Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen ülkenin en eski ve büyük sanat festivalidir. Festival kapsamı tiyatro, modern dans, opera ve müzikten oluşmaktadır. Son yıllarda festivale çoklu ortam, görsel sanatlar ve filmler de festival kapsamına alınmıştır. Festival 1947 yılından bu yana düzenlenmekle beraber, festivale dünyaca tanınmış sanatçıların yanı sıra daha az tanınmış sanatçılar da katılmaktadırlar. Festival kapsamında düzenlenen organizasyonlar şehir tiyatrosu, operası, Concertgebouw ve Muziekgebouw'de düzenlenmektedir. Modern bir bakış açısıyla festivalde, klasik ve modern bir arada yer almaktadır.

Devamını Oku

Hollanda’da Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Yeni yıl (1 Ocak)

· Paskalya (Mart)

· Paskalya Pazartesisi (Mart)

· Kralın Doğum Günü (King’s Day) (27 Nisan)

· Göğe Yükseliş Günü (5 Mayıs)

· Whit Sunday (15 Mayıs)

· Whit Monday (16 Mayıs)

· Noel (25 Aralık)

· Boxing Day (26 Aralık)

Hollanda’da İklim ve Hava Durumu

Hollanda da ılıman okyanus iklimi vardır. Güneybatı rüzgârlarına açık olan ülkede çok sıcak olmayan yazlar ve ılıman kışlar yaşanır. Nem oranı çok yüksektir. Sahil kesimlerinde gece gündüz ve yaz kış farkı iç kesimlere göre daha düşüktür. Nem ve yağış yıl boyunca eşit oranda dağılır.

Hollanda’nın Kısa Tarihi

Utrecht Birliği'ne bağlı Kuzey Hollanda eyaletleri (Güney Hollanda, Zeeland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Groningen ve Friesland) 26 Temmuz 1581'de İspanya kralı II. Felipe'den bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. 1648'de imzalanan Vestfalya Antlaşması'nda Hollanda vilayetlerinin bağımsızlığı tanınmıştır. Bu yaklaşık olarak, daha sonra kurulacak olan Hollanda'nın bulunduğu bölgedir. Buna karşın, bu bölgenin güneyinde kalan bölgeler, krallıkta kaldı; daha sonra bu bölgede Belçika bağımsızlık kazanmıştır.

Devamını Oku

Hollanda’nın Ekonomisi

Hollanda çok güçlü bir ekonomiye sahiptir ve yüzyıllardır Avrupa ekonomisinde özel bir rol oynamıştır. 16. yüzyıldan beri gemicilik, balıkçılık, ticaret ve bankacılık Hollanda ekonomisinin en önemli sektörleri olmuştur. Hollanda, dünyanın en fazla ihracat yapan ilk on ülkesinden biridir, dünyadaki 16. en büyük ekonomiye sahiptir ve kişi başına düşen nominal gayri safi yurtiçi hasıla sıralamasında 7. sıradadır. Eurostat'a göre Hollanda'da işsizlik oranıEkim 2011 itibarı ile yüzde 4.8'dir ve bu, AB ülkeleri arasındaki en düşük orandır.

Hollanda’da Din ve İnanç

Nüfusunun büyük kısmını Hristiyan nüfusun oluşturduğu Hollanda’da yüzde 25 oranında Katolik yaşamaktadır. Yüzde 10 oranında Protestanın yaşadığı ülkede Müslüman nüfus da yaşar. Fakat ülkede yaşayan halkın yüzde 50’ye yakını kendini herhangi bir dine mensup olarak tanımlamamaktadır. Bu yüzde 50’lik dilimde agnostik ve atesitler de vardır.

Hollanda’da Bulunan Türkiye Dış Temsilcilikleri

LAHEY BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: JAN EVERSTRAAT 15, 2514 BS THE HAGUE- THE NETHERLANDS

Telefon: 00 31 70 302 31 00

Faks: 00 31 70 361 79 69

[email protected]

http://lahey.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Hollanda

DEVENTER BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: KEIZERSTRAAT 8 7411 HG DEVENTER THE NETHERLANDS

Telefon: 00 31 570 688 650 (Santral) - 00 31 570 619 481 (Santral)

Faks: 00 31 570 619 554

[email protected]

http://deventer.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Overijssel, Gelderland, Utrecht, Groningen, Drenthe, Friesland ve Flevoland vila

ROTTERDAM BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: WESTBLAAK 2 3012 KK ROTTERDAM

Telefon: 010-201 20 00

Faks: 00 31 10 201 20 50

[email protected]

http://rotterdam.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Noord Holland, Zuid Holland, Zeeland, Noord Brabant

AMSTERDAM BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Herenweg 290, 3645DX

Telefon: 00 31 687 242060

[email protected]

Hollanda’da Konuşulan Diller

Hollanda'da yaygın olarak konuşulan birinci dil Flemenkçe’dir. Kendine has bir diyalekte ve vurguya sahip Flemenk aksanlarının yanı sıra ülkede İngilizce de yaygın olarak konuşulan yabancı dildir.

Hollanda Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 1oC
    • Şub 1oC
    • Mar 4oC
    • Nis 7oC
    • May 11oC
    • Haz 15oC
    • Tem 16oC
    • Agu 16oC
    • Eyl 14oC
    • Eki 9oC
    • Kas 4oC
    • Ara 3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 16.919.139
Dili: Felemenkçe
Para Birimi: Euro
İklim: Okyanus İklim