Hopa Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Acemce “güzel” anlamına gelen Hopa, Artvin ilinin en yoğun nüfuslu ilçelerinden biridir. Hopa, Türkiye - Gürcistan sınırı olan Sarp Sınır Kapısı'na yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır. Artvin merkezine ise 69 km uzaklıkta konumlanmıştır. Hopa Limanı kentin ticari değerini artırmaktadır. Limandan pirit-demir cevheri ve sülfirik asit ile meyve yüklemesi de yapılır. Ayrıca Hopa’da bir Termik Santral bulunmaktadır.

Hopa deniz seviyesinden 10 metre yükseklikte olup en yüksek noktası 1513 metredir. İlçenin iklimi 4 mevsimi de fazlasıyla hissettirir. Kar yağışı ise genellikle şubat aylarına rastlamaktadır. Yörede “galaş” adı verilen bir rüzgâr, ilçenin nemli havasını dağıtır. Rüzgârların hâkim yönü Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusundadır. Bölgenin bitki örtüsünü; kışın yapraklanan döken, kızılağaç, kestane, gürgen, kayın, meşe oluşturur. Karadeniz bölgesinin sık ormanlıkları ilçenin baskın görünümüne kavuşturur. Bölge; doğal su kaynakları yönünden zengindir ve en büyük dere Sundura Deresi’dir. İlçenin iklimi üzerinde, kıyısında bulunduğu Karadeniz ve doğusunda yer alan Balıklı dağı etkili olmaktadır. Hopa, Karadeniz’den gelen yağışlı hava kütleleri sayesinde ülkemizin 2000 mm’nin üzerinde yağış kaydeden bölgesini oluşturmaktadır. Nem oranının yüksek ve havanın yağışlı olması bitki örtüsünün dağılışını etkiler. Kıyıdan 400-600 m yüksekliğe kadar olan yerlerde fındık ve çay bahçeleri bulunmaktadır.

Hopa Gezilecek Yerler

Hopa Kültür Evi Ve Müzesi
Müze binasının içinde 2 binin üzerinde eser bulunur ve içinde bulunduğu konak; 20. yüzyıl başlarına tarihlenen yöresel mimariye sahip bir konaktır. Bina, restore edilerek belediye tarafından kültür evi ve müzeye dönüştürülmüştür. Üç kattan oluşan müzenin çatısı kırma çatı olup üzeri alaturka kiremit kaplıdır. Yapı cephelerinde kaba taş ve göz dolma sistem görülmektedir.

Hopa Sahili
Hopa, Karadeniz Bölgesi’nin en son şeridinde bulunan bir sahil ilçesidir. Sahili boyunca yeşili maviyle buluşturan ilçe, huzur dolu bir tatil için en bakir yerlerden biri. Kamp yapmayı sevenler tarafından tercih edilebilecek uygun bir rota olan Hopa, eşsiz manzaralara sahiptir. Denize girmek isteyenler için ise Kopmuş Plajı en ideal lokasyondur. Hopa’ya gitmeden önce bilinmesi gereken şey dört mevsim yağış riskinin olmasıdır.

Hopa-Kemalpaşa
Kısa süre önce ilçe konumuna getirilen Kemalpaşa, önceden Hopa’ya bağlı bir beldeydi. Burası özellikle balık lokantaları ile ünlüdür. Karadeniz’in hamsi, mezgit gibi balık türleri açısından en bereketli bölgesi olan Artvin Hopa kıyıları, ziyaretçilerine balık şöleni yaşatıyor. Balık severler Hopa’da ziyaret edilecek pek çok mekan bulabilirler. Şevket Baba Balık Restoran, Yalı Restoran ve Başkanın Yeri Balık Lokantası tavsiye edilen mekanlar arasında yer alır.

Orta Hopa Camii
Şehir merkezindeki yapının kitabesi bulunmamaktadır. Taş yığma yapım sisteminde inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş kullanılmıştır. İki katlı ve düz bir araziye konumlanan caminin minaresinde taş malzeme kullanılmış olup bu minare tek şerefelidir. Çatı ahşaptan yapılan bir iskeletin üzerine oturtulmuş kırma çatı olup, üzeri alaturka kiremit ile örtülüdür. Ana girişi kuzey yönünde olan yapının kapısı sonradan eklenmiştir. Kadınlar mahfiline, girişin doğusunda bulunan merdivenlerle çıkılmaktadır. Cami mihrabı taş malzeme üzerine bitki motifleriyle boyanmıştır. Minber ise ahşap malzemeden yapılmış olup tavanı ahşap, sade ve işlemesizdir. Cami 90’lı yıllarda onarılarak hizmete sunulmuştur.