Palma de Mallorca’da Gezilecek Yerler

Mallorca Adası’nda yer alan Palma de Mallorca şehrinde dikkat çeken pek çok tarihi katedral bulunmaktadır. Eski şehrin tarihi yapıları arasında yürüyüş yapmak da turistlerin bir hayli ilgisini çekmektedir.

 

Palau de l'Almudaina

Aslında İslami bir kale olan ve Katedral’in karşısında bulunan bu devasa yapı 13. yüzyıl sonunda Mayorka Monarkları için bir ikametgâh haline dönüştürülmüştür. İspanya Kralı halen burada kalmaktadır. (tabii sembolik olarak. Kraliyet ailesi nadiren burada ikamet etmektedir. Genelde bir kaç istisnai törensel mecburiyet dışında yazlarını Palau Marivent (Cala Major’de) geçirmeyi tercih etmektedirler.)

Romalıların buraya “castrum” denilen bir kale inşaa ettiği söylenir. Muhtemelen prehistorik yerleşimin olduğu yere yapılmıştır bu inşaat. Müslüman Mayorka’nın Wāli’leri (yani valileri) Romalılara ait kaleyi değiştirmiş ve genişletmiştirler.1. Jaume ve halefleri ise onu tamamen değiştirmişlerdir. Müslümanlık döneminden kalma yapıdan neredeyse hiç eser kalmamıştır.

Kalenin içine girdiğinizde karşınıza çıkan ilk dar oda, siyah-beyaz bir tavana sahiptir ve bu tavan gece ile gündüzün, ışık ile karanlığın aşırılıklarını temsil eder. Bundan sonra gezilebilecek üç adet büyük oda vardır.

Ana avluda ya da, Patio de Armas’da, birlikler dizilir ve teftiş ya da yürüyüş gerçekleşmeden önce burada toplanırlardı. Tam avlunun merkezindeki aslan şekilli çeşme, sarayda Arap döneminden kalmış nadide bir kaç detaydan biridir.

3. Jaume 1349’da öldükten sonra hiçbir kral tam zamanlı olarak burada yaşamamıştır.

5329944384_0e2d207b6b_b.jpg

Palma Katedrali

The Cathedral of Santa Maria of Palma, Palma Katedrali, ya da daha sıklıkla söylenen adıyla La Seu (ama bu isim başka kiliseler tarafından da kullanılmaktadır). Palma Katedrali, Mayorka’da bulunan Gotik tarzda inşa edilmiş bir katedraldir. Crown of Aragon tarafından, Mahribilerden kalma bir caminin yerine inşa edilen katedral 121 metre uzunluğunda, 55 metre genişliğinde ve en yüksek noktasına olan uzunluğu 44 metredir. Karşılaştırmak gerekirse, aynı uzunluk Notre Dame de Paris’de 33 metre, Reims’de 38 metre, Notre-Dame d'Amiens’de 42 metre ve Saint-Pierre de Beauvais’de 48 metredir. Tüm Gotik katedrallerin en yükseğidir.

Katalan Gotik tarzında inşa edilmiş olan katedral, bazı Kuzey Avrupa etkileşimleri gösterir. 1229 yılında kral Aragonlu 1. James tarafından inşası başlatılan binanın inşaatının bitmesi için 400 yıl geçmesi gerekmiş ve nihayet 1601 yılında bu devasa yapı tamamlanmıştır. Palma’nın eski şehrinde, eski bir Roma sitadeli üzerinde oturan yapı, La Almudaina Kraliyet Sarayı ve piskopozluk sarayı arasında yer alır. Parc de la Mar ve Akdeniz’e bakar.

1901 yılında, yani katedralin restorasyonu başladıktan tam tamına elli yıl sonra, Antoni Gaudí projeyi üstlenmesi için çağırılmıştır. Projeyi üstlenen Antoni, koro sıralarını orta bölümden kaldırıp mihraba daha yakın bir noktaya çektirtmeyi başarmıştır. Gaudi, müteahhit ile arasında geçen bir tartışmadan sonra 1914 yılında inşaatı yapmayı bırakmıştır.

Kathedrale_von_Palma.jpg

Banys Arabs

Bu 10. yüzyıldan kalma hamamlar, Palma kenti kurulmadan önce onun yerinde yükselen Arap şehri Medina Mayurqa’dan geride kalan neredeyse tek şeydir. Yapımları 10 ile 12. yüzyılları arasına tekabül eden bu hamamlar, uzun uğraşlar sonucunda turistlere geri kazandırılmıştır.

Arap Hamamları Can Fontirroig isimli eski bir villanın bahçesine kusursuz bir biçimde yerleştirilmiştir. Muhtemelen bir asilzadenin evinin parçası olan ve diğer Müslüman şehirlerde bulunan hamamlara benzeyen Arap Hamamları, yarım portakal şeklinde bir ana kubbeye sahiptir. Kubbe üzerinde içeriye ışık gelmesini sağlayan 25 yuvarlak şaft bulunmaktadır. Bu kubbeyi alttan bir düzine sütun desteklemektedir. Her bir sütunun birbirinden nasıl da farklı olduğunu göreceksiniz. Muhtemelen başka Roma binalarının yıkıntıları arasından kurtarılan bu sütunlar buraya taşınmış ve bu yeni yerlerinde can bulmuşlardır. Tarihin ilk geri dönüşüm eylemlerinden biri sayılabilir bu durum.

Hamamlar hem bir yıkanma hem de bir buluşma noktasıdır. Kaktüs, portakal ve palmiye ağaçlarıyla bezeli orta avlusu sıcak banyodan sonra serinlemek ve ferahlamak için muhteşem bir alandır. Giriş 2.50 Euro’dur.

Banys-Arabs-Palma-de-Mallorca.jpg

Playa de Palma

Birbirinden farklı pek çok plajdan oluşur. Cala Estancia, C'an Pastilla adlı tatil bölgesinde yer alır ama resmi olarak Playa de Palma’nın parçasıdır. Ana plajın köşesinden dönünce karşımıza çıkan ayrı bir plajdır sadece. Playa de Palma uzunca serilmiş bir doğal plajdır. Palma de Mallorca’nın yaklaşık 10 kilometre doğusunda yer alan plajlar, ülkenin en büyük tatil bölgesidir.

Cala Estancia biraz küçüktür. Aşağı yukarı 200 metre uzunluğunda ve 35 metre derinliğindedir. Unutmayın ki buraya geldiğinizde havalimanı pistinin tam sonunda bulunuyorsunuz demektir. Eğer sese ve hatta derin gürültüye karşı bir hassasiyetinin varsa, burası size uygun plaj olmayabilir.

Playa de Palma plaj bölgesini oluşturan ana plaj Blue Flag plajıdır ve Can Pastilla’nın bitiminde başlayıp S'Arenal Resort’ta biter. Uzunluğu aşağı yukarı 4.5 kilometredir. Aşağı yukarı 50 metre genişliği ile bir hayli geniş bir plaj sayılır. Altın sarısı ince taneli kumuyla, sığ ve tertemiz deniziyle çocuklar için de son derce uygundur. Ferah bir alan olduğu için çocukların özgürce koşup oynayabileceği, yetişkinlerin ise birbirlerini rahatsız etmeden sahil kenarı oyunlarının tadını çıkartabileceği yeterli alana sahiptir. Pek çok yeme içme opsiyonu bulunmaktadır. Palma’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir.

1413996241.jpg

Palma de Mallorca’da görülmesi gereken diğer yerler

Es Baluard, Palau March, Diocesa Müzesi, Bellver Kalesi, Plaça Major, Passeig d’es Born.

Plaza-Mayor-Palma.jpg