Karaman Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Karaman, 8.924 kilometrekarelik bir alana konumlanmıştır. Batı ve kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, güneybatısında Antalya illeri ile çevrilidir. İç Anadolu’nun temel iklim yapısına sahip olan Karaman, yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve kar yağışlı olan karasal iklim yapısına sahiptir. Türkiye'nin her yeri gibi burası da birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Karamanın ilk kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte yapılan arkeolojik kazılar neticesinde önemli bir yerleşim bölgesi, ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair belgeler bulunmuştur. İl, Hititler zamanında bir askeri bölge ve ticaret merkezi olmuş daha sonra Frigya ve Lidyalıların egemenliğine geçmiş, MÖ 322’de Yunan Kralı Perdikkos ve Filippos'un işgaline ve talanına uğramıştır. Karamanoğulları Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflamasından ve yıkılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan edip Karamanoğlu Devleti’ni burada kurmuşlardır.

Yunus Emre, Şeyh Edebalı, Kazım Karabekir, Kemal Reis, Mevlana, Şair Ayni gibi pek çok Türk büyüğünün yetiştiği bu şehir ve yöresi; mağaraları, yeraltı şehirleri, inanç merkezleri gibi önemli turistik değerlere sahiptir. Topraklarının yüzde 30'u tarım arazisi olan Karaman, sanayiden daha çok tarıma dayalı ekonomik faaliyetler ile gelişmiştir. Şehir, İmalat-gıda sanayisinin alt grubu olan bisküvi ve bulgur sanayisinde ülke üretiminde önemli bir yere sahiptir. Türkiye bisküvi üretiminin yaklaşık üçte biri, bulgur üretiminin ise yüzde 20’si Karaman’dan karşılanmaktadır.

Karaman Nerededir?

Dağlık ve engebeli bir araziye konumlanmış olan Karaman, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Batı ve kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, güneybatısında Antalya illeri ile çevrilidir.

Karaman’a Nasıl Gidilir?

Karaman’a demir yolu ve kara yolu ile ulaşım mümkündür. İç Anadolu Bölgesi’ni Akdeniz Bölgesi’ne bağlayan transit geçiş yeri konumunda olan Karaman'a tüm bölgelerden otobüs seferleri düzenlemektedir. Otomobil ile seyahat edecekler için Karaman'ın il merkezine Ankara'dan 363 kilometre, İstanbul'dan 772 kilometre, Konya'dan 105, kilometre, Mersin'dan 236 kilometre uzaklıkta olduğunu söyleyebiliriz. Demir yolu tercih edecekler için İzmir, İstanbul ve Adana istikametinde Kurtalan'a kadar ulaşım imkânı bulunmaktadır. İl üzerinden Toros Ekspresi, Mavi Treni ve Posta Ekspresi geçmektedir.

Karaman’a Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklimin egemen olduğu Karaman yazları sıcak ve kurak; kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Bu nedenle Karaman’ı turizm amaçlı seyahat edecekler için ilkbahar ve sonbahar aylarında gidilmesi önerilir. Karaman ilinin yıllık ortalama sıcaklığı 12oC'dir. Yıllık ortalama yağış miktarı 396 milimetredir. Yılın en yüksek sıcaklıkları temmuz, ağustos ayında görülmektedir. En düşük sıcaklıklar ise ocak, şubat ayında hissedilir. Yaşanan ortalama en yüksek sıcaklık 31 derece olup ortalama endüşük sıcaklık -3,8 derecedir. En fazla yağış alan ay ise aralık ayıdır. Aralık ayında ortalama 10 gün yağışlı geçmektedir.

Karaman’da Nerede Kalınır?

Karaman merkez ilçede 3, 4 yıldızlı oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Ayrıca merkezde ve ilçelerde yöresel, otantik evlerde de konaklamanız mümkündür. Karaman otelleri yılın her zamanı 100 ila 300 TL arasında değişen gecelik fiyatları ile oldukça ekonomiktir. Genellikle oteller Karaman Merkez'de yer alır. Nadir Otel, Grand Karaman Otel, Aygün Otel Karaman, Dilkent Otel, Karaman Kent Otel, Nas Hotel Karaman'da konaklamak amacıyla tercih edilen otellerdir. Karaman şehir merkezinde yer alan Nadir Hotel, İsmet Paşa Caddesi'ne 100 metre mesafede olup otelde bir teras, fitness merkezi ve ücretsiz Wi-Fi erişimi sağlanan klimalı modern odalar bulunmaktadır. Karaman'da ilk ve tek 3 yıldızlı Aygün Otel ise Karaman'da temiz, samimi ve güvenli bir işletme olup şehir merkezinde her yere yakın bir oteldir. Karaman'ın merkezinde bulunan Nas Hotel,  Karaman Otobüs Terminali'ne sadece 3 kilometre uzaklıkta yer alır. Otelde her gün açık büfe kahvaltı servis edilmektedir. Karaman'da yer alan oteller yılın 12 ayı hizmet vermektedir. Bahar ve yaz aylarında daha yoğun olan Karaman otellerinde kalitenin yanı sıra ekonomik bir konaklama fırsatları yakalayabilirsiniz. 

Karaman’da Gezilecek Yerler


 

Yunus Emre, Şeyh Edebalı, Kazım Karabekir, Kemal Reis, Mevlana, Şair Ayni gibi pek çok Türk büyüğünün yetiştiği bu şehirde eşsiz mimari eserler, kaleler, türbeler, camiler, kiliseler ve manastırlar bulunmaktadır. Bunların yanında Karaman'a gelip de muhteşem güzellikteki mağaraları ve vadileri de görmeden geçmemenizi tavsiye ediyoruz. 

Karaman'da Gezilecek Yerler:

Karaman; yer altı şehirleri, mağaraları, doğal güzellikleri ve inanç merkezleri ile oldukça çekici turistik yerlere sahiptir. Anadolu'nun mucizevi doğal yapıları arasında bulunan İncesu Mağarası, Ermenek Vadisi, Meraspolis Mağarası ve Zeyve Pazarı mutlaka ziyaret edilmelidir. Karaman Kalesi, Çeşmeli Kilise ve Tartan Evi Karaman'ın köklü geçmişine ışık tutacak nitelikte tarihi yapılardır. Adını andığımız yerlerle ilgili bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Devamını Oku

Karaman Şehir İçi Ulaşım

Karaman’da şehir içi ulaşım halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile sağlanmaktadır. Mesafelerin yakın olması nedeniyle merkezde yaya olarak da gezebilirsiniz. Karaman şehir içi ulaşımda görevli 10 hat bulunmaktadır. Bu otobüsler otogar, TOKİ evleri, hastane, üniversite arasında şehri dolaşmaktadır. Otobüs saatleri hafta içi 07.00'den 21.00'e kadar, haftasonu ise 08.00'den 21.00'e kadar çalışmaktadır. Otobüslerin hepsi otogardan çoğunlukla saatte bir kalkmaktadır. Şehir içi otobüsleri hakkında detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.

Karaman Mutfağı

Tarımsal üretimin fazla olması nedeniyle Karaman mutfağı genel anlamda tahıl ağırlıklıdır. Yöresel lezzet bakımından arabaşı çorbası, calla, gılan böreği, guymak, çullama, zülbiye, batırık, zerde, palize ve elma tatlısı yörenin kendine has yemekleridir. Calla yemeği yapımında, toprak bir güveç içine kuşbaşı kuzu eti yerleştirilerek üzerine isteğe göre doğranmış patlıcanlar konur. Patlıcanların üzerine doğranmış soğan, sarımsak, sivri biber ve dilimlenmiş domatesler yerleştirilir. Sıkça yapılan Çullama ise basitçe kıyma ve pirinç ile yapılır. Haşlanmış pirince ince doğranmış maydanoz ve soğan ile kıyma ilave edilir. Haşlanmış pirinç, tuz ve biber konularak yoğrulur. Köfte yapılır. Bir tencerede tuz ile su kaynatılır. Köfteler bu suda haşlanarak kevgirle alınır ve süzdürülür. Yumurtalar unla çarpılır. Köfteler unlu yumurtaya batırılarak yağda kızartılır. Yumurtaların çul çul uzaması özelliğidir. Soğan ve maydanoz piyazı ile servis yapılır. Karaman’ın Batırık yemeği için ise önce düğürcük büyükçe tepsi veya sini üzerine dökülür. Rendelenmiş domates, salça, biber salçası, soğan, ince kıyılmış biber ve maydanoz, kızartılmış tahin, ve baharat ilave edilerek ovulur. Düğürcük yumuşayıncaya kadar ovma işlemi devam eder. Daha sonra küçük sıkmalar haline getirilir. Rendelenmiş ve sumaklanmış soğan, domates, salatalık ve turşu ile yenilmektedir.
Şehirde Karaman yemeklerini yiyebileceğiniz pek çok lokanta bulunmaktadır.  Sade bir iç görünümü olan Mim Lokantası, özellikle kuzu kavurması ile meşhur. Şehir merkezinde Samkapı Caddesi üzerinde bulunmaktadır.​ ​Çankaya Kebap Restoran ise Karaman usulü kebap ve yöresel yemekleri ile tavsiye edilmektedir.​ Zengin menüsü ve uygun fiyatlarıyla dikkat çeken restoran​ ​Eredem Park, Karaman merkezde Külhan Mahallesi İsmet Paşa Caddesi’ndedir.​ 

Karaman’da Alışveriş

Nakış ve oya işçiliği ile ün yapmış özellikle ağaç oyma işçiliği, marangozluk, mobilyacılık gibi faaliyetlerin görüldüğü Karaman'da dostlarınız için alabileceğiniz hediyelikler arasında Taşkale, Şirvan, Koraş halısı ve el sanatı ürünleri vardır. Bu gibi ürünleri Karaman merkezdekiçarşıdan alabilirsiniz. 
Karaman elması, Türkiye'nin elma ihtiyacının %20'sini karşılar. Ekolojik şartlar dolayısı ile elmanın en iyi yetiştiği yerlerden biri olan Karaman'dan kendinize ve sevdiklerinize Karaman elması alabilirsiniz. Karaman kendine özgü elma çeşitliliği ile oldukça büyük üretim gerçekleştirmektedir; Starking, Golden, Amasya Grany Smith, Arap Kızı, Fuji, Gala gibi elma türlerinin üretimi yapılmaktadır. 
Karaman'ın Ermenek helvası Karaman'da alınacak yöreye özgü gıdalardan biridir. Tahin, üzüm pekmezi ve çöğen otundan elde edilen Ermenek helvası tam bir enerji kaynağıdır. Ermenek helvasının sayısız şifalarından biri mideyi rahatlatması ve hastalıklarla mücadelede vücuda direnç kazandırmasıdır. Uzun saatler çalışanlar, çocuklar, hamileler ve emziren kadınlar için çok yararlıdır. 
Karaman’ın meşhur Divle peynirinin en önemli özelliği dağlarda doğal olarak otlatılan keçi ve koyunların sütünden yapılmaktadır. Peynirler tulum deriye basılarak mayıs ve ağustos aylarında Divle Obruğu'na konulur. Bu obruk 256 metre uzunluğunda ve 36 metre derinliğinde olup yaz-kış sıcaklık 4 derece civarındadır. Yaklaşık altı ay süren saklama koşullarında deri tulumlar, bakterilerin özelliğiyle kırmızı bir renk alır. Divle obruk peyniri dünyanın en kaliteli 5 peyniri arasında gösterilmiştir.
Karaman’ın meşhur koyunlarının yününden yapılan Taşkale halıları Karaman’dan alabileceğiniz ürünlerin başından gelir. Taşkaleliler, Karaman bölgesinin çok kaliteli yün veren koyunlarını beslendiği bir bölgedir. Yöre halkı mayıs ayından başlayarak kırktıkları koyun yününü, derede yıkadıktan sonra elde eğirerek çile haline getirip boyuyorlar. Bu yörenin boyamada en çok kullanılan renk ise ceviz kabuğundan elde edilen, tetir adı verilen bordo-kahverengi rengidir.
Karaman'da haftanın belirli günleri açık olan semt pazarlarından da Karaman'a özgü hediyelik eşyalardan bulabilirsiniz.

Karaman Gece Hayatı

Karaman'da renkli bir gece hayatı tam anlamıyla bulunmamaktadır. Fakat fasıl ya da gece kahveleri gibi dostlarınızla vakit geçirebileceğiniz yerler mevcuttur. Bunlardan bazıları; Kahverengi Nargile & Cafe, Kervan Osmanlı Kahvesi, Kale Gazinosu, Karaman Yıldız Gazinosu’dur. Karaman’da keyifli vakit geçirmek için gidebileceğiniz akşam saatlerinde canlı müzik yapılan Bamboo Cafe, Albeyaz Cafe, Paradoks Cafe & Bistro gibi mekanlar bulunmaktadır. Karaman’da Kültür Sokağı’nda hem fiyatları uygun hem ortamı güzel pek çok kafe bulunmaktadır. Bu eğlence mekanlarında sahnesiyle ve ışıklarıyla halkın akşamları nezih bir ortamda gelip eğlenebileceği, kafasını dinleyebileceği güzel bir ambiyans oluşturulmuştur. Cumartesi akşam burada canlı müzik yapılırken çarşamba günleri karaoke gecesi düzenlenmektedir. Nargile kafelerde ise nargile çeşitlerinin yanı sıra küre nargile, sıcak ve soğuk içecekler, aparatifler, yemekler, salatalar, tatlı çeşitleri ve zengin kahvaltı menüsü bulabilirsiniz. 

Karaman Festivaller


 

· Başyayla Kiraz Festivali (Başyayla / 29 Haziran) Kiraz yetiştiriciliğinde Türkiye’nin birinci sırada olması ve Karaman’da da Başyayla ilçesi başta olmak üzere iklim ve toprağın üretime uygun olduğu bölgelerde kiraz yetiştiriciliğinin, çiftçilerin esas geçim kaynağını oluşturması kiraz festivali sayesinde vurgulanır.

· Çiçek Hasat Etkinlikleri Kardelen Festivali (Sarıveliler / Haziran) Karaman'ın Sarıveliler ilçesinde Kardelen, Karçiçeği, Sıklamen çiçeklerinin yetiştirilmesi, ihracatının geliştirilmesi amacıyla hasat şenlikleri düzenlenmektedir. Böylece nesiller boyu çiçek hasatının sürdürülmesi amaçlanmaktadır.

· Geleneksel Sarıveliler 6. Karacaoğlan ve Yayla Şenlikleri (Sarıveliler / Temmuz)

· Başak Festivali ve Sidemara Lahdi Tanıtım Günleri Etkinliği (Merkez / Haziran)

· Bolkar Boğazlayan Etkinliği (Merkez / 10 Haziran)

· Taşeli Kültür ve Sıla Festivali (Ermenek / Ağustos)

· Bulgurca ve Elma Festivali (Merkez / Eylül)

· Töresel Temeklerimizi, Geleneklerimizi Yaşatma Kültür ve Elma Şenliği (Merkez / 14 Eylül)

· Elma Festivali (Merkez / Ekim)

Karaman İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0338 444 25 70

Karaman Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 2oC
    • Mar 6oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 12oC
    • Kas 7oC
    • Ara 3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 184.493 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karasal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün