Kartepe Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kocaeli’ne bağlı ve Maşukiye'ye 16 km uzaklıkta bulunan  Kartepe; Köseköy, Arslanbey, Sarımeşe, Uzunçiftlik, Uzuntarla, Eşme, Suadiye, Derbent, Maşukiye ve Acısu beldelerinin birleşmesiyle ilçe statüsü kazanmıştır. Merkez belediye olan Köseköy’ün yerleşim tarihçesi 17. yüzyılın başlarına uzanmaktadır. Ancak yapılan bazı kazı ve araştırmalarda, Köseköy’de bulunan eser ve mezarlar incelendiğinde, bölgenin kuruluşunun 1600’lerden çok daha önce, Roma ve Bizans döneminde, hatta Bitinya Krallığı’yla başlamış olabileceği düşünülmektedir. Arabistan’a uzanan İpek Yolu’nun Kartepe’nin eteklerinden geçtiği bilinmektedir. Bu durum Kartepe’yi yerleşim ve ticaret yeri olarak güçlendirdiği gibi, bölgenin Osmanlı döneminde de sahip olduğu önemi göstermektedir. Coğrafi konumu itibariyle Kocaeli ilinin doğu kısmında İzmit ilçesi ile Sapanca Gölü arasında yer alan ve Marmara Bölgesi'nin üçüncü en yüksek noktası olan Kartepe, bugün özellikle kış turizmi açıısndan büyük ilgi görür. Kayak sezonunu aralık ayının sonuna doğru açan Kartepe, İstanbul'a yaklaşık 1 saat uzaklıktadır. Eğer ki İstanbul'da yaşıyorsanız ve evinizden çok da uzaklaşmadan karın keyfini çıkartmak istiyorsanız Kartepe'yi gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. 

Kartepe'de yaz mevsimine göz atacak olursak; bu dönemde ilçe kongre ve seminer merkezi olarak kullanılır; ayrıca golf, kampçılık, binicilik, bisiklet, su kayağı ve trekking gibi sporların yapılmasına olanak sağlamasıyla daha da cazip hale gelir. Kestane, fındık, çam, meşe gibi ağaçların karışımından oluşan oldukça sık ve gür ormanlarla kaplı Kartepe'de bahar aylarında yemyeşil ağaçlar arasında doğa yürüyüşü, trekking yapabilir ya da ATV ile gezebilirsiniz.

Kartepe Turları

İstanbul’dan günübirlik ya da konaklamalı seçeneklerle Kartepe turları cazip gelebilir. Günübirlik Kartepe turları fiyatları 149 TL’den başlıyor. Hafta sonu kalkışlı ve bir gün konaklamalı turlar ise 300 TL’den başlıyor. Siz de uygun olduğunuz zamana göre kısa bir kaçamak yapıp hem kayağın tadını çıkarıp hem de eşsiz doğa manzarasını yaşayabilirsiniz.

Kartepe Kayak Fiyatları

Kartepe’ye gidecek olursanız kayak merkezinin civarında kayak kiralama dükkanlarına rastlarsınız. Bu hizmetleri oteller de vermektedir. Satış ve kiralama olmak üzere seçenekleri bulunan dükkanlarda kayak için tüm ekipmanı temin edebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre 2018-2019 kayak sezonunda Kartepe'de  1 günlük limitsiz çıkışlı kayak ücreti hafta içi 80 TL, hafta sonu 120 TL olarak belirlenmiştir.

Kartepe ile İlgili

Kartepe nerededir?

Kocaeli sınırları içinde bulunan Kartepe, İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında yer almaktadır. Batıda Köseköy yerleşim alanından başlayarak doğuda Sapanca Gölü ve Sakarya sınırına dek uzanır. Güneyde ve güneydoğuda Kartepe adlı dağı içine alacak şekilde Sakarya sınırına, güneybatıda ise Başiskele ilçesine dayanır.

Kartepe’ye Nasıl Gidilir?

Kartepe’ye ulaşmanın pek çok yolu var. Otobüsle ulaşmak isteyen gezginlerin, İstanbul’daki ya da Ankara’daki otogarlardan otobüse binerek tatil merkezlerine ulaşmaları mümkün. İstanbul’dan 1 saat, Ankara’dan 3 saat süren bir yolculukla kolayca ulaşımlarını sağlayabilirler.

Devamını Oku

Kartepe’ye Ne Zaman Gidilir?

Eğer siz de kayak tatili yapmak ya da sessiz, sakin şömine başında oturup yağan karı izlemek istiyorsanız kış aylarında Kartepe’ye gitmelisiniz. Özellikle kayakseverler için not düşmek gerekirse, Kartepe’de kayak sezonu aralık ortası gibi başlayıp mart ayının başında bitmektedir.

Devamını Oku

Kartepe’de Nerede Kalınır?

Kartepe’de konaklamak için kayak merkezinde bulunan The Green Park Resort Kartepe tercih edilebilir. Bu otel, Kartepe Kayak Merkezi’nin zirvesinde hizmet veren tek tesistir. Ancak kış sezonunda çok kalabalık ve yüksek fiyatlı olması sebebiyle, Kartepe’nin merkezinde ya da Maşukiye’de konaklama seçenekleri de düşünülebilir. Kartepe otellerinden dilediğiniz bir tanesinde erken rezervasyon yaparak konaklayabilirsiniz. Kartepe butik otellerin ya da Kartepe pansiyonları da konaklamak için uygun seçenekler arasındadır. Maşukiye’de bulunan Elgarden Hotel & Residence, Yazıcılar Hotel, My Green Butik Hotel ve Cevizdibi Hotel yemyeşil doğa manzaraları ve huzurlu konumlarıyla iyi tercihlerdir. Kartepe Derbent’te bulunan Kocaeli Üniversitesi’nin uygulama oteli; Kartepe Park Otel ise uygun fiyat politikasıyla dikkat çekmektedir. Kartepe'deki Snow Hill House Apartları, Kızkalesi Otel Restorant, Kartepe Motali Life Hotel ve Güner Hotel alternatif seçeneklerdir. Dağ manzaraları eşliğinde tertemiz doğasıyla ruhunuzu dinlendirecek Kartepe otellerini tatilinizin zamanına ve isteklerinize göre seçenerek konaklayabilirsiniz. Otel fiyatları standart odalarda gecelik 150 TL ila 400 TL arası değişmektedir. 

Kartepe’de Gezilecek Yerler

İstanbulSakarya ve Yalova'ya en yakın turistik tesis olan Kartepe, kış mevsiminde kayak ve snowboard sporları yapmak isteyenleri kendine çekmektedir. Doğal güzellikleri ile tercih edilen Kartepe'de, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği, yamaç paraşütü, binicilik, dağ bisikleti, paintball gibi aktiviteler yapılabiliyor. 

Kartepe’de Gezilecek Yerler

Kartepe'de gezilecek yerlerin en başında Kartepe Kayak Merkezi geliyor. Kartepe'ye gelenlerin büyük çoğunluğu kayak yapmak olsa da Kartepe ve çevresinde gezilecek pek çok yer ve yapılacak pek çok şey var. Thököly Anıtı, Maşukiye, Kuzu Yaylası ve Aygır Deresi diğer gezilmesi gereken yerlerdendir. 

Devamını Oku

Kartepe İçi Ulaşım

Kartepe’de belediye otobüsleri, minibüs ve taksilerle şehir içi ulaşımı sağlamak mümkündür. Beldeler arasında oldukça yoğun bir belediye otobüsü ağı bulunmakta ve şehirde çalışan pek çok taksi durağı ve taksi bulunmaktadır. Kartepe Kaymakamlık, Kartepe Belediye hizmet binası ve kent meydanına ulaşımı sağlayan 212, 213, 214, 218 ve 299 numaralı otobüs hatları şehir içi ulaşımın temelini oluşturmaktadır. 
HAT 211; Özdemir Atman Caddesi-Hacı İbrahim Caddesi ve Hasanpaşa Caddesi’nden devam eden güzergah Emekevler’den sonra Kartepe Diş Hastanesi önünden devam ederek Sapanca İzmit Karayolunu takiben güzergahını tamamlamaktadır.
HAT 212; Hattının hareket yeri Kartepe Hükümet Konağı olarak değiştirilmiş olup Abdi İpekçi Caddesi-Özgürlük Caddesi ve Faruk Nafiz Çamlıbel Sokak’tan (Kartepe Diş Hastanesi karşısı) mevcut güzergahına devam etmektedir.
HAT 213; Hattın hareket yeri olan Kartepe Hükümet Konağı olup, Keser Caddesi-Çiftçi Sokak-Menderes Bulvarı-Aybala Sokak-Çilem Sokak-Alazlı Sokağını takiben mevcut güzergahına devam etmektedir.
HAT 218; Hattın hareket yeri olan Kartepe Hükümet Konağı olup, devamında Sarımeşe Konakları, Altunhisar Caddesi-Sezenler Caddesi-Bağdat Caddesi-Arpalık Sokak-Nizami Cedit Caddesi-Sarımeşe Yolu Caddesi-Sapanca İzmit Karayolu-D-100 Karayolu ve mevcut güzergahına devam etmektedir.
299 RİNG HAT; Hattının güzergahı olan Dicle Caddesi’nden itibaren, 17 Ağustos Caddesi-Moda Sokak-Çiftlik Sokak-Asiller Caddesi ve Keser Caddesi ilave edilerek Kartepe Hükümet Konağı önünden dönüş yaparak tekrar Keser Caddesi- Asiller Caddesi- Çiftlik Sokak- Moda Sokak ve 17 Ağustos Caddesi üzerinden devam etmektedir.

Kartepe Mutfağı

Kartepe mutfağı denince akla ilk olarak kayak merkezlerinde yenen sucuk ekmek geliyor. Hemen hemen bütün kayak merkezlerinde var olan sucuk ekmek, pratik olması, lezzetli olması ve yarattığı sıcak ortamlar ile vazgeçilmez bir ritüel. Kartepe’den dönmeden önce bölgeye özgü tatlardan alabalık, kiremitte köfte, ayva tatlısı, İzmit pişmaniyesi, ovma çorbası, Gebze mantısı ve çene suyunu tatmayı ihmal etmeyin.

Popüler Restoranlar

Cansu Alabalık: Yemyeşil bir doğada, açık ve tertemiz havayı içinize çekerek, taze alabalığınızı yiyebileceğiniz, ilgili personeli sayesinde mutlu ayrılacağınız, Kartepe’nin popüler restoranlarından biridir.
Adres: Soğuksu Mahallesi, Çiftlik Cad, Kasımpatı Sok, 41295 Kartepe/Kocaeli

Vadi Restaurant: Otoparkı, çocuk oyun alanı, balık havuzları ve şelale manzarası ile Vadi Restaurant; hafta sonu ve hafta içi şehrin stresinden arınmak ve doğayla buluşmak, arkadaşlarınızla güzel bir yemek yemek için doğru bir tercih olacaktır.
Adres: Çınarlı, Alabalık Sok. No.22, 41295 Kartepe/Kocaeli

Maşukiye Değirmen Restaurant: Bölgenin en popüler restoranlarından biridir. Kiremitte helvası mutlaka denenmelidir.
Adres: Çınarlı, Alabalık Sok, No.10, 41100 Kartepe/Kocaeli

Diğer restoranlar: Yayla Alabalık, Yazıcılar Restaurant

Kartepe’de Alışveriş

Kayak tesislerinde bulunan hediyelik eşya dükkânlarından ya da merkezde bulunan mağazalardan magnet, anahtarlık ya da duvar süsleri alabilirsiniz. Yöreye özgü el işleri, ev yapımı reçeller ve taze meyveler de buradan dönmeden alabilecekleriniz arasındadır.

Kartepe’ye geldiğinizde gerek hediyelik eşya olarak gerekse de evde ya da bahçenizde yetiştirmek için alabileceğiniz en güzel şeylerden biri çiçeklerdir. Botanik turizminin giderek geliştiği Kartepe’de doğa yürüyüşleriniz, piknikleriniz esnasında görebileceğiniz rengârenk çiçekler, aynı zamanda bölgenin farklı yerlerinde karşınıza çıkacak tezgâhlarda da satılmaktadır.

Kartepe Gece Hayatı

Yaz aylarında sakin geçen Kartepe gece hayatı, kış aylarında kayak sezonunun açılmasıyla hareketleniyor. Gece hayatı, kış aylarında en çok da zirvede bulunan kayak merkezleri ve oteller bölgesinde yoğunlaşıyor. Canlı müzik, DJ performansları, yarışmalar, konserlerin düzenlendiği kış festivalleri boyunca bölgede hareketli geceler yaşanıyor. Bu hareketlilikte üniversite şenlikleri ve kayak sonrası aktivitelerinin payı büyük. Green Park Otel Bar, Körfez Bar, Nicomedia Bar ve Kadıkonağı Bar ise festivaller dışında tüm sezon boyunca eğlenebileceğiniz popüler eğlence mekanlarıdır. Üniversite gruplarının fazlaca tercih ettiği Kartepe, after ski partileri ile tanınır. Gün boyunca kayak yapan sporcular akşam saatlerinde after ski partilerinde eğlenceye doyarlar. Gecenin geç saatlerine kadar süren partiler; langırt, kayak, paintball ve kareoke yarışmaları düzenlenmektedir. Bu şenlik günlerinde ünlü sanatçılar kayak pistlerinde konser verirler. Düzenlenen after ski partilerinde dans şovları, yarışmalar, konserler ve mangal partileri organize edilir. Kartepe seyahatiniz sırasında bu aktivitelere denk gelemezseniz üzülmeyin, il merkezi olan Kocaeli'nde renkli bir gece hayatı mevcut. 

Kartepe Festivaller

Unutulmuş Değerler Festivali (Haziran):

2016 yılında ikincisi düzenlenen Unutulmuş Değerler Festivali, yurt dışından ve yurt içinden katılımcıların desteğiyle Kartepe Seka Park’ta gerçekleşiyor. Yaklaşık 100 adet çadır kurulan festival alanında; ebru, minyatür, hat, ahşap oyma, kırk yama, minyatür, seramik, güzel yazı yazma, geleneksel Türk okçuluğu, geleneksel Türk dövüş sporu matrak, geleneksel Osmanlı zeka oyunu mangala, kağıt işlemeciliği, mesir macunu, halk ozanları ve Hacivat & Karagöz oyunları gibi birçok unutulmaya yüz tutmuş değer yeniden hatırlanıyor.

Lale Festivali (Nisan):

2007 yılından beri gerçekleştirilen festivalde “En Güzel Laleyi Yetiştirme” yarışması düzenleniyor ve en güzel üç laleyi yetiştirenlere para ödülü veriliyor.

Çocuk Oyuncakları Festivali (23 Nisan)

Uluslararası Halk Oyunları Festivali (Haziran)

Maşukiye Kartepe Altın Armut Festivali (Ağustos)

Kartepe Yayla Şenliği (Eylül)

Kartepe Motokross Şenliği (Eylül)

*Festivallerin tarihleri değişiklik gösterebilir. Her tarih yola çıkılmadan önce teyit edilmelidir.

Kartepe İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Kartepe Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 107.988/ Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karadeniz-Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün