Kütahya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kaleden-manzara.jpg

Zengin tarihi ve kültürel birikiminin yanı sıra termal kaynakları, doğal güzellikleri ve çinileriyle görülmeye değer şehirlerden biri olan Kütahya Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. İç Batı Anadolu Bölümü’nde bulunan Kütahya’nın yüzölçümü 12.043 kilometrekare olup rakım 970 metredir. TÜİK’in 2017 verilerine göre Kütahya’da yaklaşık 572.256 kişi yaşamaktadır. Merkez başta olmak üzere Tavşanlı, Simav, Gediz, Altıntaş, Domaniç, Emet, Hisarcık, Aslanapa, Şaphane, Çavdarhisar, Dumlupınar, Pazarlar Kütahya’nın ilçeleridir. Nüfusun en yoğun olduğu ilçe Merkez olurken en az nüfusa sahip ilçe Dumlupınar’dır. Kütahya ili köklü bir tarihe sahiptir. Şehrin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 3000’li yıllara dayandığı tahmin edilmektedir. Kütahya’nın antik çağlardaki adı “Kotiaeion”dur. Anlamı ise “Kotys’in Kenti”dir. Bir zamanlar Trakya’da yaşayan Odrislerden olan Kotys, Romalıların Anadolu’ya gönderdikleri komutanın adıdır. Kütahya Müzesi’nde yer alan bir sikkede de isim Koti olarak geçmektedir. Zamanla şehir Türklerin hâkimiyetine geçtikten sonra isim Türkçeleşerek Kütahya halini almıştır. Kütahya topraklarına ilk Frigler yerleşmiştir. Hititler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler ve Romalılar şehri uzun süre yönettikten sonra 1078’de Anadolu Selçuklu Devleti’nin hâkim olduğu Kütahya’da taht kavgaları yaşanmış ve şehir tekrar Bizans’a geçmiştir. 1233 yılında I. Alaeddin Keykubat döneminde Selçuklu topraklarına katılan şehir Germiyanoğlu Beyliği’ne başkentlik yapmıştır. Osmanlı Devleti döneminde de önemini koruyan Kütahya sayısız mimari esere sahip olmuştur. Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri ile süslenen şehre camiler, medreseler, hanlar, çeşmeler inşa edilmiştir. Millî Mücadele Dönemi’nde bir süre Yunanların işgaline uğrayan şehir 30 Ağustos 1922 yılında kurtulmuş, 8 Ekim 1923 yılında vilayet olmuştur.

Tanıtım Videosu: 

Devamını Oku

Kütahya ile İlgili

Kütahya Nerededir?

Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde yer alan Kütahya Yellice Dağı’nın kuzey eteklerine kurulmuştur. Bursa, Balıkesir, Afyon, Konya, Eskişehir, Bilecik, Manisa illeri ile komşudur. Murat Dağı, Simav Dağı, Akdağ, Domaniç Dağı, Yellice Dağı ilde güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda uzanan önemli dağlardır. Kütahya Ovası başta olmak üzere Örencik, Tavşanlı ve Simav ovaları ildeki önemli ovalardır. Kütahya - İstanbul arası 360 kilometre iken Kütahya - Ankara arası ise 310 kilometredir.

Kütahya’ya Nasıl Gidilir?

62566,100jpg.png

Konum olarak birçok şehre yakın olan Kütahya’ya kara yolu, hava yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kütahya - İstanbul arası 360 kilometre olup özel araç ile yolculuk ortalama 4 saat sürmektedir. Ankara - Kütahya arası 310 kilometredir ve arabanız ile 3,5 saatte şehre ulaşabilirsiniz. İzmir - Kütahya arası 340 kilometre, Eskişehir - Kütahya arası 78 kilometre, Afyon - Kütahya arası 94 kilometredir. Özel aracı ile gelmek istemeyenler için birçok şehirden Kütahya’ya direkt otobüs seferleri mevcuttur. Özellikle yaz aylarında seferlerin daha da arttığı Kütahya’ya şehirlerarası otobüsler ile ulaşabilirsiniz. Kütahyalılar Turizm, Isparta Petrol, Astur Kütahya, Ulusoy Kütahya’ya sefer düzenleyen otobüs firmaları arasındadır. Kütahya’ya bir diğer ulaşım yolu alternatifi ise trendir. Haftanın her günü Denizli - Eskişehir arasında sefer düzenleyen Pamukkale Ekspresi’nin duraklarından biri de Kütahya’dır. Ayrıca Kütahya - Balıkesir arasında hizmet veren Ege Ekspresi ile de ile ulaşım sağlamak mümkündür.

Kütahya’ya daha hızlı ulaşmak isterseniz hava yolunu da tercih edebilirsiniz. Zafer Havalimanı, Kütahya’ya 41 kilometre mesafede yer almaktadır. Afyon – Kütahya - Eskişehir illerine ulaşımı kolaylaştıran Zafer Havalimanı’na Türk Hava Yolları ile İstanbul’dan aktarmasız olarak uçuş bulunmaktadır. İstanbul - Kütahya arası uçuş ortalama 1 saattir. Şehir merkezine havalimanı servisi veya taksi ile ulaşım sağlanmaktadır.

Kütahya’ya Ne Zaman Gidilir?

kutahya.jpg

Ege Bölgesi’nde yer alan Kütahya’nın iklimi yükselti ve denizden uzak olması nedeniyle kıyı şeridinde yer alan Ege illerine göre daha farklıdır. İç Anadolu’nun karasal iklimi ile birlikte ılıman iklim özelliklerinin bir arada görüldüğü Kütahya’nın doğu kısmında soğuk ve kurak bir hava hâkimken batı kısımlarda iklim şartları ılımandır. İlin yıllık ortalama sıcaklığı 10,5 derecedir. İlde en fazla yağış aralık ayında gözlemlenirken ağustos en kurak aydır. Ortalama 20 derece sıcaklıkla temmuz yılın en sıcak ayı, 0 derece ile ocak en soğuk aydır. Kışın sıcaklığın düşük olduğu günler yağışlar kar şeklindedir. Ancak karlı gün sayısı ortalama 20 gündür.

Yazların sıcak ve kurak, kışların ılık ve yağışlı geçtiği Kütahya’yı ziyaret etmek isteyenler için en ideal mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır. Özellikle yaz aylarında kuzey yönünden esen rüzgâr serinlik verir. Yazın sıcaklık 20 dereceyi geçmediği için şehri bunalmadan rahatlıkla gezebilirsiniz. Yeşilin binbir tonunu göreceğiniz Domaniç Ormanı’nda piknik yapabilir, bol oksijenli havada yürüyüşe çıkabilirsiniz. Yayla turizmi ile de öne çıkan Kütahya’da Gölcük ve Dokuzçam Yaylası’nın baş döndüren doğasını keşfetmek için yaz ayları en ideal dönemdir. Kütahya yıl boyunca birbirinden renkli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır. Haziran ayının ilk haftasında düzenlenen Domaniç Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri ile Şahan Dede Leblebi ve Bahar Festivali’ne katılabilir, Ağustos ayının son haftasındaki Simav Geleneksel Panayırı ile tatilinizi eğlenceye dönüştürebilirsiniz. Her sene 10-20 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Hisarcık Kültür ve Sanat Festivali’ne denk gelirseniz katılmanızı tavsiye ederiz.

Kütahya’da Nerede Kalınır?

tsr06287636337412519952074.jpg

Ülkemizin önemli turizm bölgelerinden biri olan Kütahya’da konaklama seçeneği oldukça fazladır. Her bütçeye uygun konaklama imkânı sunan Kütahya termal otelleri ile ünlüdür. Sağlık ve kaplıca turizmi ile yıl boyunca binlerce kişiyi ağırlayan Kütahya termal otellerinin bir kısmı şehir merkezinde yer alırken bazı tesisler ise Yoncalı ve civar ilçelerdedir.

Emet Thermal Otel, Kütahya’nın en çok tercih edilen termal tesislerindendir. İlçe merkezine 85 kilometre uzaklıkta bulunan otel termal bölümünün yanı sıra Spa ve güzellik alanı ile de misafirlerine keyif dolu bir tatil vadetmektedir. Gülümser Hatun Termal Otel Kütahya’nın kaplıcaları ile öne çıkan Yoncalı ilçesinde yer almaktadır. Sedef hastalığı, romatizma, nevraji gibi birçok hastalığa iyi gelen Yoncalı termal suyu ile şifa bulabilir, tüm yılın yorgunluğunu geride bırakabilirsiniz. Yoncalı Termal Otel Kütahya’da konaklamak için tercih edebileceğiniz diğer bir tesistir. Oda-kahvaltı veya yarım pansiyon seçeneklerinden dilediğinizi seçebileceğiniz otelin Spa/Welness bölümünden çıkmak istemeyeceksiniz. 

Devamını Oku

Kütahya’da Gezilecek Yerler


 

Ege Bölgesi’nde yer alan Kütahya gezip görülmesi gereken yerler bakımından oldukça zengindir. Yemyeşil doğası ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken Kütahya’da alışveriş keyfini de doyasıya yaşayabilirsiniz. Sağlık ve kaplıca turizmi ile de her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kütahya’ya en az 3 gününüzü ayırarak keyif dolu bir seyahat geçirebilirsiniz.

Kütahya’da Gezilecek Yerler

Kütahya gezinize şehirdeki önemli tarihî yapılardan başlamanızı tavsiye ederiz. Frig Vadisi ve Aizanoi Antik Kenti’ni ziyaret ederek Kütahya tarihini daha yakından tanıyabilirsiniz. Antik çağlardan günümüze ulaşan antik kentleri gezdikten sonra Domaniç Ormanları’nın mis gibi havasında yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Şifalı suları ile ziyaretçilerini ağırlayan Yoncalı termal tesislerinde bol bol dinlenebilirsiniz. Kütahya Kalesi, Çinili Camii, Dönenler Mevlevihanesi, Dumlupınar Şehitliği listenize eklemeniz gereken diğer yerler arasındadır. Müzelere meraklıysanız Kütahya Çini Müzesi ve Kütahya Arkeoloji Müzesi’ni de görmenizi tavsiye ederiz. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

*Müze giriş ücretleri 2018 yılına aittir.

Devamını Oku

Kütahya Şehir İçi Ulaşım

ozel-halk-otobuslerinde-guvenlik-kamerasi-donemi-1650810_b1.jpg

Kütahya’da şehir içi ulaşım özel halk otobüsleri ve minibüs seferleri ile sağlanmaktadır. 27 hatta çalışan Kütahya Belediyesi’ne ait otobüslerle şehrin birçok noktasına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kütahya şehir içi toplu ulaşımda Kart 43 kullanılmaktadır. Otobüslerin sefer saatlerine ve güzergâh bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz: 

Kütahya’da şehir içi ulaşım fiyatları:

Dolumlu kart için sivil: 2,10 TL

Üniversite öğrencisi: 1,60 TL

İlköğretim-Lise öğrencisi: 1,50 TL

Devamını Oku

Kütahya Mutfağı

kizilcik-tarhanasi-sifa-olacak-201609221250450.jpg

Kütahya yalnızca tarihi ve doğal güzellikleri ile değil damaklarda unutulmaz tatlar bırakan yöresel yemekleri ile de görülmeye değer şehirlerimizden biridir. Birbirinden farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olan Kütahya’nın zenginliği mutfağına da yansımıştır.

Kütahya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden ilki kızılcık tarhanasıdır. Soğuk algınlığı ve gribe ilaç gibi gelen kızılcık tarhanası çorbası kış aylarında sofraları süsleyen yemeklerin başında gelir. Yöreye özgü diğer bir tarhana çeşidi de ak tarhanadır. Sıkıcık çorbası, yoğurtlu çorba, bulgur çorbası Kütahya’nın meşhur çorbaları arasındadır. Kütahya’da hamur işleri de sofralarda sıkça yer alır. Mantıya olan benzerliği ile bilinen cimcik tereyağlı ve sarımsaklı sos ile servis edilerek lezzet şöleni yaşatır. İster kahvaltıda ister akşamüstü çayın yanında tüketebileceğiniz ıspanaklı şibit Kütahya’nın en beğenilen hamur işleri arasındadır. Hem kıymalı hem de mercimekli olarak yapılan sini mantısı yemeye doyamayacağınız lezzetlerden biridir. Sarma seviyorsanız ilibada dolmasını mutlaka denemelisiniz. Bulgur, buğday, un ve soğandan hazırlanan harcın labada yaprağına sarılması ile hazırlanan ve üzerine yoğurt dökülerek servis edilen ilibada dolması ilin iddialı yemekleri arasındadır.

Kütahya kebabı ve Kütahya usulü güveç etseverleri lezzet yolculuğuna davet ederken yumurtalı dövmeç iştah kabartan mezelerdendir. Zerdeli pilav, mercimekli pilav, şibitli tavuk tiridi Kütahya’nın dikkat çeken lezzetleri arasında yer alırken sütlü incir tatlısı, yufka tatlısı ve ev baklavası yöresel tatlılardandır.

Kütahya merkezde yer alan Osmanlı Kebap otantik mimarisi, hızlı servisi ve nezih ortamı ile beğeni toplayan bir mekândır. İskender ve kuzu tandırı ile iddialı olan mekânda kapanışı künefe ile yapabilirsiniz. Kütahya’ya özgü yemekleri tatmak isterseniz Germiyan Konağı’na uğramanızı tavsiye ederiz. Canınız gözleme çektiğinde Meşhur Acar Karavan’a uğrayabilir, Refika Abla’nın Yeri’nde köy kahvaltısına doyabilirsiniz. Beyaz Zambak, Antre Gurme, Mülayimoğulları, Siyah İnci Pastanesi listenize ekleyebileceğiniz diğer lezzet durakları arasındadır.

Kütahya’da Alışveriş

toptan-kutahya-kabartma-turkuaz-ayaksiz-cini-sekerlik-10-adet-2529-16-B.jpg

Kütahya’da alışveriş denince akla ilk çini ve porselenler geliyor. Zengin tarihî kültürü ile öne çıkan Kütahya’da el sanatları bu eşsiz kültürün bir parçasıdır. Kütahya çinicilikte sadece ülkemizin değil dünyanın önde gelen merkezlerinden biridir. Geçmişi Frigyalılara kadar uzanan seramik yapımı zamanla ilerleme kaydederek 15. ve 16. yüzyılda en parlak döneme ulaşmıştır. Kütahya’da çini alışverişi yapmak isterseniz Kütahya Çiniciler Çarşısı’na mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Bin bir emekle üretilen çinileri oldukça uygun fiyatlara bulabileceğiniz Çiniciler Çarşısı’na araçla ya da otobüsle kolayca ulaşabilirsiniz. Onlarca farklı renk ve desen seçeneğindeki çinilerden hem kendinize hem de sevdiklerinize satın alabilirsiniz. Kütahya’nın porselenleri de oldukça meşhurdur. İşlemeli porselenler arkadaşlarınız için anlamlı birer hediye olabilir. El işlemeli danteller ve örtüler Kütahya’ya özgü hediyelik ürünler arasındadır. Simav ilçesinde el sanatları yaygın olarak sürdürülmektedir. Burada yer alan dükkânlara uğrayarak zanaatkârlar ile sohbet edebilir, el emeği ürünleri yakından inceleyebilirsiniz.

Simav ilçesinin göl fasulyesi, Tavşanlı’nın leblebisi, Gediz’in tarhanası oldukça meşhurdur. Yolunuz düşerse almanızı tavsiye ederiz. Kütahya’da alışveriş yapmak için uğrayabileceğiniz bir diğer adres Sera Kütahya AVM’dir. Şehirdeki en büyük alışveriş merkezi olan Sera’da giyimden elektroniğe, aksesuardan ev tekstiline kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Eskişehir Yolu üzerinde yer alan AVM’de vizyona en son giren filmleri izleyebilir, sevdiklerinizle keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Uygun fiyatları ile öne çıkan Festiva Outlet’te ise kıyafetin yanı sıra evinize dekoratif ürünler alabilirsiniz. Atatürk Bulvarı, Adnan Menderes Bulvarı ve Cumhuriyet Caddesi’ndeki mağazalarda da alışveriş ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Kütahya’da Gece Hayatı  

22111923.jpg

Kütahya gece hayatı aktif olmayan şehirlerimizden biridir. Eğlence hayatı daha çok kafelerde ve pub’larda geçmektedir. Q Pub arkadaşlarınızla keyifle sohbet edip bir şeyler içmek için uğrayabileceğiniz şehirdeki en nezih mekânlardan biridir. Atatürk Bulvarı’nda yer alan Q Pub’a ulaşım da oldukça kolaydır. Voodoo üniversiteli öğrencilerin eğlence ihtiyacını karşılayan Kütahya’daki sayılı barlardandır. Akşamları müzik eşliğinde keyifli vakit geçirebilir, sevdiklerinizle içkinizi yudumlayabilirsiniz. Canlı müzik dinlemek isterseniz rotanızı Kibar Bar’a çevirebilirsiniz. Samimi ortamı ile öne çıkan mekânda midye-bira ikilisi ise hayli popüler. Kütahya’da arkadaş buluşmalarının vazgeçilmez adreslerinden biri Kahverengi Kültür Sanat’tır. Zengin menüsüyle de ilgi çeken mekânın sıcak çikolatasını denemenizi tavsiye ederiz. Yemeğin üzerine lezzetli bir Türk kahvesi içmek isterseniz Meşhur Dibek Kahvesi’ne uğrayabilir, bol köpüklü dibek kahvesi ile yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Cheesecake’leri ile iddialı olan Ala Cafe&Bistro’da sevdiklerinizle keyifle sohbet ederken tatlı kaçamağı yapabilirsiniz. Cumhuriyet Caddesi gecenin ilerleyen saatlerine kadar kalabalıktır. Keyifli bir yürüyüşün ardından cadde üzerindeki kafelerde çay ve kahve molası verebilirsiniz.

Kütahya’daki Festivaller

tavsanli-ucurtma-kutahya.jpg

Kütahya’da yılın dört mevsimi birbirinden renkli festivaller düzenlenerek şehir bambaşka bir havaya bürünüyor. Kütahya’nın zengin tarihî kültürünü daha yakından tanımak ve yerli halk bir araya gelmek isterseniz şehirde düzenlenen etkinliklere katılmanızı tavsiye ederiz. Kütahya seyahatinizi planlamadan önce etkinlik listesine mutlaka göz atın.

Hisarcık Kültür ve Sanat Festivali

Kütahya’nın geleneksel festivallerinden biri olan Hisarcık Kültür ve Sanat Festivali her yıl 11 - 20 Ağustos arasında düzenleniyor. Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde gerçekleştirilen festivalde etkinlikler ve konserlerle eğlencenin nabzı dokuz gün boyuna düşmüyor.

Gediz Tarhana Festivali

Kütahya’nın Gediz ilçesinde 15 yıldır kesintisiz olarak düzenlenen Tarhana Festivali bir hafta boyunca devam ediyor. Her yıl ağustos ayının başında gerçekleştirilen festivalde hem Gediz’in hem de burada yetişen tarhananın tanıtımı amaçlanıyor. Çeşitli etkinlik ve halk konserleri düzenlenen Tarhana Festivali’ne binlerce kişi katılıyor.

Linyit Kültür ve Sanat Festivali

Tunçbilek beldesinde bu yıl 15’incisi düzenlenen Linyit Kültür ve Sanat Festivali halk oyunları gösterileri ve konserler ile katılımcılara keyifli bir gün vadediyor. Her yıl 25 Temmuz’da düzenlenen festivalde ülkemizin kömür ve elektrik merkezlerinden biri olan Tunçbilek’in önemi vurgulanıyor.

Devamını Oku

Kütahya İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta: 0274 223 60 26

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0274 223 60 12

Emniyet Müdürlüğü: 0274 224 81 41

Kütahya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -1oC
    • Şub 0oC
    • Mar 4oC
    • Nis 9oC
    • May 13oC
    • Haz 17oC
    • Tem 20oC
    • Agu 20oC
    • Eyl 16oC
    • Eki 11oC
    • Kas 5oC
    • Ara 1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 572.256 / İklim: Ilıman ve karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün