Johor Bahru’da Gezilecek Yerler

Johor Bahru şehri, Malezya’nın güneyinde yer alan en güzel şehirlerden biri. Johor Eyaleti’nin merkezi şehri olan Johor Bahru, oldukça yoğun bir turist akımına uğramaktadır. Her yıl gelen yaklaşık 16 milyon turistin yüzde 60’lık kısmı, ülkeye Johor Bahru üzerinden giriş yapıyor. Gezilecek yerleri de bir hayli fazla olan şehri günübirlik gezmeye çalışmanızı tavsiye etmeyiz.

Singapur’a karayolu ve demiryoluyla bağlanır. Singapur’a yakın oluşu Johor’u Singapurlular arasında popüler bir tatil merkezi yapmıştır. Malacca Boğazı boyunca uzanıp Güney Çin Denizine ulaşan tek eyalet olan Johor, çok sayıda eğlence ve etkinliğe ev sahipliği yapar. Eyalet başkenti Johor Bahru’da şehri turlamak ve alışveriş yapmak için kendinize zaman ayırın. Şehrin ilginç noktaları arasında Kraliyet Müzesi, Sultan Abu Bakar Camii, Büyük Saray, Johor Sanat Galerisi, Mawar El Sanatları Merkezi ve Johor Bahru’nun şehir olarak ilan edilişini kutlamak üzere 1994 yılında inşa edilen Dataran Bandaraya sayılabilir.

Johor Bahru’da görülmesi gereken diğer yerler

Legoland Malezya Resort, Jalan Wong Ah Fook, Istana Besar, Pulai Şelalesi, Johor Hayvanat Bahçesi, Sultan İbrahim Binası, Dataran Bandaraya, Istana Pasir Pelangi, Pulai Dağı.

 

Arulmigu Sri Rajakaliamman Tapınağı

Çoğu turistin sıklıkla yaptığı gibi, eğer komşu ülkelerden herhangi birinde kalıyor ve bir günlüğüne Johor Bahru’ya gelip burayı da aradan çıkartmak istiyorsanız, bilmeniz gerek ki yalnız değilsiniz. Özellikle bayram ya da haftasonu tatiline denk getirirseniz şehrin girişinde yoğun bir trafik söz konusu olacak. Hatta eğer Singapur’dan geliyorsanız, Singapur–Johor Bahru arasındaki köprüden geçerken iki yanda deniz, bekleyen araçlar ve bir an için tıkanmış trafiği görünce aklınıza hemen İstanbul gelecek. Sonrasında trafik biraz rahatlasa da “Sultan Iskandar Customs, Immigration and Quarantine Complex” yani “CIQ” kısaltmasıyla bilinen Malezya’nın gümrük binasına ulaşmanız bayağı zaman alacak.

Arulmigu-Sri-Rajakaliamman-Glass-Temple-.jpg

Burası günübirlik bir ziyaret için uygun değil, zira gümrükte sizi pasaport kontrol gişelerinin hemen hepsinde uzun kuyruklar oluşturmuş her milletten insan bekliyor. İşte o an anlayacaksınız ki Johor Bahru gerçekten Malezya’ya açılan bir kapı. Gümrükte fotoğraf çekmek yasak olduğu için maalesef bu anı fotoğraflamayı denemeyin çünkü sınırdışı edilebilirsiniz. Pasaport kontrol kuyruğunu atlattıktan sonra Johor Bahru’ya girebilirsiniz.

Gezinizde ilk durağınız dünyanın camdan yapılan ilk Hint tapınağı olan “Arulmigu Sri Rajakaliamman” olmalı. Bu tapınak tapınak aynı zamanda Johor Bahru’nun en eski Hint tapınaklarından. Geçmişi 1922 yılına dayanıyor. Tapınağın iç dekorunun en az yüzde doksanı toplam 300 bin renkli cam parçasından yapılmıştır. Rengarenk görüntüsüyle turistlerin de ilgisini çeken tapınağa girişler kişibaşı 10 Ringgit. Diğer Hint tapınaklarında da olduğu gibi içeriye girmek için ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekiyor.

arulmigu-sri-rajakaliamman.jpg

Roufo Eski Çin Tapınağı

Singapur’a yürüme mesafesinde yer alan Johor Bahru şehri, Malezya’nın güneyinde yer alan en güzel şehirlerden biri. Johor Eyaleti’nin merkezi şehri olan Johor Bahru, oldukça yoğun bir turist akımına uğramakta. Her yıl gelen yaklaşık 16 milyon turistin yüzde 65’lik kısmı, ülkeye Johor Bahru üzerinden giriş yapıyor. Ülkeler arası geçiş noktası konumunda olan Johor Bahru şehrini ziyaret ettiğinizde, bu yürüme yolu üzerinden Singapur’a geçiş yapmanızı öneririz. Kazıklı Yol adı verilen bu yolda yürümek, size de kendinizi farklı hissettirecektir. Oldukça zevkli ve farklı olan bu yolculuktan, eminiz ki siz de fazlasıyla keyif alacaksınız.

Malezya’nın en büyük şehirleri arasında dördüncü sırada yer alan Johor Bahru, aynı zamanda ülkenin önemli sanayi, turizm ve ticaret merkezidir. Oldukça kalabalık bir nüfusu olan şehir, güzel mimari yapıları ve doğal güzellikleri ile de sizi içerisine alıyor. Farklı ülke ve kültürden insanların oluşturduğu şehir nüfusu, kalabalık olmanın yanı sıra farklı lezzetleri de size sunuyor. Oldukça renkli bir şehir olan Johor Bahru, akşamları ortaya çıkan görüntüsü ile de sizi büyüleyecek. Şehri tam anlamıyla görmenizi sağlayan bir noktadan baktığınızda, renkli ışıklar ve ışıltılı yapılar sizi mest ediyor.

Bu çok kozmpolit yapının mimariye yansıdığı nadide örneklerden biri de Johor Bahru’nun en önemli Çin Tapınağı. Aslında Asya’da gördüğünüz diğer Çin tapınaklarından pek de farklı olmayan bu yerin en önemli özelliği bu şehrin en eski Çin tapınağı olması. “Roufo Old Chinese Temple” 1870 yılında bir grup Çinli işadamı tarafından yaptırılmış. Tapınak her gün 07.30-17.30 arasında ziyaret edilebiliyor.

3961859589_d07d5d9953_b.jpg

Sultan Abu Bakar Camii

Johor Bahru, gezilip görülecek yerleri fazla olduğu için mutlaka konaklama yapılması gereken bir yer. Turistlerin sıklıkla yaptığı bir hata da burayı bir günde gezip görebileceklerini düşünmesi. Üstelik şehirde uygun fiyatlara birçok otel, hostel ve kamp yeri bulunuyor. Herkesin bütçesine uygun otel ve benzeri konaklama yerlerinin yanı sıra karavanla ya da çadırlarla konaklayabileceğiniz kamp alanları da bulunuyor. İş amaçlı seyahatlerinizde konaklayabileceğiniz lüks oteller de oldukça dikkat çekiyor. Birbirinden güzel ve lüks otellerde konaklayarak, muhteşem bir tatilin tadını da çıkarabilirsiniz. Yıl içerisinde turist akımı oldukça fazla olan Johor Bahru, bir turizm kenti olmasının avantajını konaklamada da kullanıyor.

Eğer siz günübirlik bu şehri ziyaret etmekte kararlıysanız şehre ait en önemli iki (Çin ve Hindu) tapınağı gördükten sonra Johor Bahru’nun en önemli camisini de görün. “Sultan Abubakar Camisi“ne vardığınız anda karşılaştacağınız manzara sizi çok etkileyecek. Modern bir mimari yapıya sahip olan bu cami Johor Bahru’nun en eski ve en büyük camisi. İçinde aynı anda 3000 kişi ibadet edebilidiği caminin bir de müze binası var. 1 asırlık geçmişe sahip olan Sultan Abubakar Cami, Singapur’daki Sultan Cami’yi yaptıran Malay Sultanı’nın büyükbabası tarafından yaptırılmıştır.

gorsegorse#!!#

Danga Koyu

Johor Bahru, gezilip görülecek yeri oldukça fazla olan bir şehir olmasının yanı sıra, bu şehirde etkili olan hava koşulları da gezinizi yakından etkileyecek unsurlar arasında. Komşusu Singapur’da olduğu gibi, Johor Bahru’da da dört mevsim nemli, tropikal ve sıcak geçiyor. Bu nedenden dolayı şehri yılın her zamanında rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. Yalnızca yılın belli dönemlerinde etkili olan muson yağmurlarına dikkat etmeniz gerekir. Bazı dönemlerde şehri etkisi altına alan muson yağmurlarından korunmak için önleminizi alarak yağmurluk ve şemsiyeleriniz ile birlikte şehre gitmenizde yarar var.

Eğer bu anlamda ters bir zamanda şehri ziyaret ediyor değilseniz "mutlaka gitmeniz yerlerden biri de Danga Bay yani Danga Koyu.. Danga Bay 750 hektarlık bir yaşam alanı; içerisinde condo tipi evler, iş ve eğlence merkezleri bulunuyor.

2176_231840_1413539588.jpg

Burayı ziyaret ettiğiniz sırada evlerin satışı için sıklıkla düzenlenen halk günlerinden birine denk gelebilirsiniz. Her biri ortalama 600 bin-700 bin Ringgit değerinde olan evlere ne denli büyük rağbet olduğunu görmeniz, buranın ülke ve şehir için ne denli kıymetli olduğunu en iyi şekilde anlamanızı sağlayacaktır.

Civardaki restoranlarda güzel bir öğlen yemeği yemenizi tavsiye ederiz. Johor Bahru, birçok milletten ve kültürden insanı kendi bünyesinde, bir çatı altında birleştiriyor. Ülkede hem Hintliler, hem Çinliler hem de daha farklı birçok milletten insan bulunuyor. Hâl böyle olunca, yemek kültürü de fazlaca zengin oluyor. Johor Bahru’da Malezya’nın kendine özgü yemeklerinin yanı sıra, dünya mutfağından yemekler bulmanız da mümkün. Ülkenin yerel yemekleri genel anlamda birbiriyle benzerlik gösteriyor ve hemen her yemeğin yanında, Hindistan cevizi sütünde kavrulmuş pirinç yer alıyor. Eğer farklı lezzetler tatmak istiyorsanız yerel yemekler tercihiniz olsun.

dangabay03.jpg