En İyi Öğrenci Şehirleri

Avrupa’nın en büyük araştırma şirketlerinden QS World University Rankings dünyanın en iyi 10 öğrenci şehirlerini açıkladı. Sıralama yapılırken öğrencilerin düşünceleri, mezunların çalıştıkları şirketler, yaşam kalitesi ve hayat pahalılığı gibi etkenler dikkate alındı. Sonuçlar dünyadaki öğrencilik yapılabilecek en iyi şehirlerin hangileri olduğunu gösteriyor.

Paris

Şehir sınırları içi nüfusu 2.500.000 olan Paris banliyöleri ile birlikte 12.000.000’un üzerinde insana ev sahipliği yapmaktadır. Notre Dame Katedrali, Louvre Müzesi, Église de la Madeleine ve Eyfel Kulesi gibi önemli tarihi yapıtların yer aldığı Paris’i yılda ortalama 8.500.000’u yabancı, 15.000.000 turist ziyaret etmektedir. Öğrencilerin de gözbebeği olan Paris’te üniversitelerin yıllık ücreti ortalama 00’dır. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasına çok sayıda okul sokan Paris, özellikle üniversite öğrencileri için biçilmiş kaftan görüntüsü vermektedir. 

Paris

Londra

8.000.000 şehir içi, bağlı birimleriyle 15.000.000 nüfuslu olan LondraAvrupa’nın en kalabalık ikinci şehridir. 300’den fazla dil konuşulan Londra’nın başlıca turistik mekânları Parlamento Binası, Tower Bridge, Tower of London, Buckingham Sarayı ve Trafalgar Meydanı’dır. Üniversitelerin yıllık ücretleri ortalama €20.000 olmasına rağmen, dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri olan Londra, staj ve iş imkânları dolayısıyla öğrencilerin gözdesi haline gelmiştir. 

Boston

580.000 iç nüfusu bulunan Boston’da 6.000.000 kişi yaşamaktadır. Kuzeydoğu Amerika’nın resmi olmayan merkezi sayılan Boston sağlık, finans ve teknoloji alanlarında oldukça güçlü bir yere sahiptir. Basketbolda Boston Celtics, buz hokeyinde Boston Bruins ve beysbolda Boston Red Sox gibi dünyaca ünlü spor takımlarına sahip Boston, M.I.T., Harvard Üniversitesi, Massachusetts Üniversitesi ve Northeasetern Üniversitesi gibi her öğrencinin hayalindeki üniversitelere sahiptir. Spor ve eğitim alanlarında bu denli önde olan Boston öğrencilere oldukça cazip gelen fırsatlar sunmaktadır. 

Boston

Melbourne

3.700.000 nüfusuyla Avusturalya’nın en büyük ikinci kenti olan Melbourne, 2011 yılında The Economist dergisi tarafından yayınlanan “Dünyanın en yaşanılabilir şehirleri” listesinde birinci seçilmiştir. Avusturalya’nın en büyük şirketlerine ev sahipliği yapan Melbourne,  eğlence alanında da insanlara değişik alternatifler sunarak dikkatleri çekmiştir. Formula 1, At yarışları ve Avusturalya Açık Tenis Turnuvası ile önemli spor organizasyonlarına her yıl ev sahipliği yapmakla beraber kültürel faaliyetleri ve kaliteli üniversiteleri ile öğrencileri kendisine çekmeyi başarmıştır. Barındırdığı öğrencilerin %55’i diğer milletlerden olması, öğrencilerin gözünden Melbourne’u en iyi şekilde özetlemektedir.

Viyana

1.705.000 iç nüfusu olan Viyana’nın toplam nüfusu 2.000.000’dur. OPEC ve AGIT gibi önemli organizasyonlara ev sahipliği yapan Viyana, tarih ve kültür kokan sokaklarıyla ziyaretçilerini mest etmektedir. Schönbrunn Sarayı, Hofburg, Belvedere Sarayı, Kunsthistorisches Museum ve Aziz Stephen Katedrali gibi birçok tarihi mekânı içinde barındırmasıyla beraber yıllık ortalama 10.000.000 turistin akınına uğramaktadır. Hotel Sacher, Kaseparadies, Alt Wien, Berg ve Demel gibi bilinen kafelere sahip Viyana, gece hayatı, pazarları ve alışveriş mağazaları ile öğrencilerin ve gençlerin hayalinde yer edinmiştir. Bunların yanı sıra yıllık ortalama €600 gibi Avrupa’da eğitim için çok uygun olan fiyatlara öğrenim görmek mümkündür. 

Viyana

Sidney

5.000.000’luk nüfusuyla Avusturalya’nın en büyük şehri olan Sidney, eğlence, finans, kültür ve birçok alanda başı çekmektedir. Yıllık ortalama 8.000.000 turiste kapılarını açan Sidney, önemli eğitim kurumlarıyla da sesini dünyaya duyurmuştur. Sidney Opera Evi, Sidney Köprüsü, Sidney Kulesi ve Darling Limanı gibi oldukça önemli yapılara sahip olan ve Avusturalya’nın en eski şehri olan bu şehirde gece hayatının hiç bitmemesi, sosyal aktivitelerin yoğunluğu bu şehrin tercih edilmesinde önemli rol oynamaktadır. 

Zürih

360.000 iç nüfusu ve ilçeleriyle beraber yaklaşık 1.000.000 nüfusu olan Zürih, Avrupa’nın finans merkezlerinden biridir. FIFA’ya ev sahipliği yapan bu şehirde Grossmunster, Fraumunster gibi unlu kiliseler, Zurich Museum of Art, Swiss national Museum gibi müzeler, Botanical ve Chinese Garden gibi ünlü parklar bulunmaktadır. Swiss Federal Institute of Technology ve University of Zurich gibi dünyanın en iyi 50 üniversite içinde yer alan eğitim kurumlarıyla öğrencilerin hayalini kurduğu yer olan bu şehir, sunduğu eğlence ve gece hayatıyla da daha cazip hale geliyor. 

Dublin

505.000 iç nüfusu ve toplam nüfusuyla 1.050.000 kişiye ev sahipliği yapan Dublinİrlanda’nın başkentidir. Jonathan Swift, Maeve Binchy ve Oscar Wilde gibi birçok unlu yazarı çıkaran Dublin, kültür ve sanat alanında oldukça gelişmiştir. Ulusal Sanat Müzesi, Modern Sanat Müzesi ve birçok ünlü kütüphanesiyle ziyaretçilerini doyuran bir özelliğe sahiptir. Çin, Filipinler, Nijerya ve Polonya başta olmak uz ere birçok ülkeden göç alan bu şehir, yüzde olarak en çok farklı milletten insanın yaşadığı şehir olarak kayıtlara geçmiştir. Hareketli gece hayatıyla beraber, 15. yy’a dayanan kaliteli eğitim kurumlarıyla öğrencilerin dikkatini çekmiştir. 

Dublin

Berlin

6.000.000 nüfusu bulunan Berlin başta 2. Dünya Savaşı olmak üzere birçok tarihi olayda başrol oynamıştır. Zamanında Berlin Duvarı(Utanç Duvarı) gibi kült yapıtlara da ev sahipliği yapan Berlin, Brandenburg kapısı, Kollwitz Meydanı, Berlin Zoolojik Bahçesi ve Holocaust-Mahnmal gibi birçok ünlü mekâna sahiptir. Berlin Teknik Üniversitesi gibi dünyaca unlu eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmasıyla beraber, 300.000 bin Türk’ü barındırmasıyla Türkiye’den sonra en fazla Türk’ün bulunduğu şehir olarak bilinmektedir. MTV, VIVA ve N24 gibi dünyaca unlu medya organlarına sahip olan bu şehir hizmet sektöründeki iş ve staj imkânlarıyla yılda binlerce göç almaktadır. Tarihi geçmişi, eğitim seviyesi ve mühendislik alanındaki imajıyla öğrenciler için önemli bir yere sahiptir. 

Montreal

Kent nüfusu 1.600.000, şehir nüfusu 3.500.000 olan Montreal, Paris’ten sonra Fransızca'nın en çok konuşulduğu şehirdir. Kanada’nın genelinde olduğu gibi insanların buz hokeyiyle yatıp kalktığı bu şehirde sıcaklığın -20’lere kadar düşmesi bile eğlence hayatının canlılığını düşürememektedir. Çok sayıda değişik mimari yapının olması, tarihi yerlerin oldukça fazla olması ve çok sayıda farklı milletlerden(yaklaşık 23 millet) insan bulundurması sebebiyle insanların ilgi duyduğu bir şehir haline gelmiştir. Kanada’nın en büyük ikinci finans merkezi olan Montreal, ticaret, finans, telekomünikasyon, endüstri ve teknoloji alanlarında oldukça gelişmiştir. Üniversitelerin yıllık ücretlerinin Amerika’ya oranla oldukça düşük olmasından ve yine Amerika’ya göre yaşam koşullarının daha iyi ve ucuz olmasından dolayı öğrencilerin çoğunlukla tercih ettiği şehirler arasında üst sıralarda bulunmaktadır.