Türkiye'de Yapılabilecek Doğa Sporları

Yamaç Paraşütü: Fethiye - Muğla

ÖlüdenizFethiye’ye gittiğiniz zaman Hisarönü Plajı'nda yer alan paraşüt şirketlerinden biriyle Babadağ'dan yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Minibüslerle 45 dakika kadar süren bir yolculukla 1700-1800 metre yukarıda yer alan Babadağ parkuruna gidiyorsunuz. Daha sonra paraşüt eğitmeni kısa bir brifing veriyor. Heyecandan kalbiniz yerinden çıkacak gibi oluyor. Hatta bir an vazgeçip atlamamayı bile düşenebilirsiniz. Sonra eğitmeniniz parkurdan aşağı koşmanızı isteyecek ve akabinde bir adım atmanızla havalanmanız bir olacak. Gökyüzünden aşağı baktığınızda rüzgar delice eserken siz gördüğünüz manzara karşısında evet iyi ki paraşütle atlamışım diyeceksiniz. Alabildiğine masmavi... Ölüdeniz Lagünü, dağlar, ovalar... O an bütün dünya ayaklarınızın altında olacak. Arkanıza yaslanın ve paraşütün keyfini çıkarın. 

1

Dalış: Kaş - Antalya

Kaş, Akdeniz'de sade karakterli bir sahil kasabası... Sualtı güzellikleriyle Akdeniz’in en iyi dalış noktası. Fakat Kaş’ı dünyadaki diğer dalış noktalarından ayıran en önemli fark; Kaş’ın su üstü güzellikleri. Carettalar, deniz atları ve tabii ki orfozlar; burada rastlayacağınız yerel canlılardan sadece birkaçı… 

Rafting: Çoruh Nehri - Artvin

Türkiye’nin kuzeydoğusunda bulunan Çoruh Nehri, dünya sıralamasında ilk 10'a giren nehirlerimizdendir. Yüksek hacimli çağlayanlarıyla (zorluk derecesi Mayıs ve Haziran aylarında 5'e kadar çıkabilen) Doğu Karadeniz dağlarından akan erimiş karlarla beslenen bir nehirdir. Harika kanyonlardan, dar ve bereketli vadilerden, meyve bahçelerinden, küçük pirinç tarlalarından, muhteşem dağların ve Anadolu köylerinin tam arkasındaki antik kalelerden geçen bu nehir ve çevresindeki turizm geliştirilmeye çalışılmaktadır. 

2

Balon Turu: Kapadokya - Nevşehir

Her köşesinde ayrı bir sürpriz olan uçsuz bucaksız saklı Kapadokya vadilerini adım adım gezmek muhteşem keyiflidir ama gökyüzünden izlemek de bambaşkadır. Gündoğumu ile birlikte yükselen rengarenk balonlarda izleyeceğiniz manzarayı hayatınız boyunca unutamayacağınızdan eminiz. Uzaklara dalıp giderken sessizliğin ve huzurun tadını çıkarın. 

Ağrı Dağı Tırmanışı - Ağrı

Ağrı Dağı; uzun yıllar kapalı kalmasının ardından, dağın turizme açılması ile birlikte tekrar Türk ve Dünya dağcılarının gözdesi haline gelmiştir. Ağrı Dağı ancak özel izinle çıkılabilen bir dağdır. Ağrı Dağı volkanik bir dağdır ve dolayısıyla diğer sıradağlar gibi vadileri, ormanları, akarsuları olan bir dağ değildir. Huni biçiminde olup tepesine doğru dikleşen bir dağdır. Tırmanış tamamen yürüyüş düzeninde yapılmaktadır. Yani uçurumlar, dik kayalıklar gibi fiziksel olarak ayaklarınızı yerden kesecek etaplar yoktur. 

Kayak: Palandöken - Erzurum

Palandöken Kayak Merkezi Erzurum'un güneybatısında yer alan başlangıç yüksekliği 2200 metre, zirve noktası olan Ejder tepe noktası ise 3176 metre olan ve haklı olarak Türkiye'de 1. derecede önemli olan bir kayak merkezidir. Palandöken Kayak Merkezi Uluslararası Üniversiteler Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaktadır. Palandöken, her seviyedeki pistleri ile birçok snowboardçu ve kayakçıyı ağırlamaktadır.

3

Sörf: Alaçatı - İzmir

Türkiye'de sörf tutkunluklarının buluşma noktası İzmir'in Çeşme İlçesi'ne bağlı Alaçatı Beldesi, uzayan sezonuyla artık dünya çapında da adından söz ettiriyor. Rüzgar sörfü, yelken ve dalga sörfünün müthiş bir şekilde harmanlanmış halidir.Yelkende olduğu gibi; yalnızca rüzgar sayesinde ileri hareket edilebilen, sadece rüzgarın ve suyun sesi duyulabilen sessiz ve huzur veren bir spordur.

Cip Safari ve Trekking: Kazdağları - Balıkesir

Cip safari orman içi ham yollarda yapılıyor. Trekking için ise çok sayıda  parkur mevcut. Parkurların güçlük dereceleri de farklı. Bazıları zirveye kadar çıkan çadır konaklamalı turlar, bazıları ise daha yumuşak günübirlik turlardır. Traktör romörkleriyle belirli bir yakınlığa kadar çıkıp oradan zirveye yürünen turlar da yapılıyor. Yemekler ise soğuk kumanya halinde yeniyor. Çok zengin bir fauna ve özellikle de floraya sahip olan bölgede, eskiden bitki toplama turları yapılıyordu. Burada dünyada sadece Kazdağları'nda bulunan 26 çeşit bitki belirlenmiş. Endemik olmayan ama Türkiye'de sadece Kazdağı'nda bulunan 15 tür de  belirlenmiş. Bu bitkiler dünya mirasının bir parçası. 

Kamp,Yürüyüş, Kayak: Seben - Bolu

Seben - Bolu yolu üzerinde ve ilçeye 24 km mesafede bulunan Seben Gölü; Karadeniz Bölgesi’nin en büyük gölü olup, çevresinin uzunluğu 22 km, yüksekliği ise 1400 metredir. Seben ilçe sınırları içerisinde bulunan Kartalkaya kayak ve snowboard merkezi, Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden biridir. Burada her türlü kış sporu yapılmaktadır. Ayrıca tatil ve dinlenme amaçlı da kullanılmaktadır. Seben Gölü, Pavlu Kaplıcaları, Fosil Ormanı ve Kayaevleri'ni bünyesinde barındıran ve elma, domates, karpuz, üzüm, pekmez, bulgur, pirinç ve Korucuk fındığı gibi organik olarak markalaşmış ürünleri üreten Seben; yakın bir gelecekte, eğitim, kültür, spor, tarım, sanayi ve turizm kenti olarak adından sıkça bahsettirecektir. 

4

Frig Vadisi Keşfi: Eskişehir

Frig Vadisi yürüyüş ve bisiklet yolu, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin yeni keşif rotalarından biri olacak. Bu görkemli güzergah Afyon, Ankara, Eskişehir ve Kütahya illerine yayılan Frig vadilerinde antik dönemlerde kullanılan yollar esas alınarak oluşturulmuş. Toplam uzunluğu yaklaşık 400 km olan Frig yürüyüş ve bisiklet yolu, burada yer alan doğal güzelliklerin doğaseverler ve bisiklet tutkunları tarafından verimli ve keyifli bir şekilde görülebilmesi için amaçlanmış. Yürüyüş yolu Friglerin başkenti Gordion’dan (Polatlı-Ankara) başlayarak dini kültür merkezi Eskişehir’in Han ilçesi yakınındaki Yazılıkaya’ya dek uzanıyor. Buradan bir kolu Kütahya il sınırlarında kalan Frig vadilerini takip ederek Yenice Çiftliği’ne, diğer kolu takip ederek ise Afyon’un Seydiler beldesine varılıyor. Güzergah, bisiklet tutkunları tarafından da geçilebiliyor. Frig vadileri yöresi 28 doğal sit, 174 arkeolojik sit, 31 doğal ve arkeolojik sit, 1 tarihi site ve Türk döneminden kalan 105 adet anıt esere sahip.