Veganlık Hakkında 10 Önemli Bilgi

Veganlık Nedir?

Veganlık, hayvandan (et, süt, deri, ipek vb) ya da hayvan emeğinden (fayton, bal yapımı vb) faydalanılmasına karşı çıkan yaşam biçimidir. Veganlar hayvanların zorunluluktan değil, keyfi sebeplerle kullanıldıklarına dikkat çekerler. Kozmetikten giyime, gıdadan ilaç sektörüne neredeyse her üründe hayvansal gıda kullanılmasının hayvan sömürüsünde ne kadar ileri bir noktaya gelindiğinin bir simgesi olduğunu belirtirler. 

1

Vegan beslenme oldukça sağlıklıdır.

Vegan beslenme sanıldığının aksine oldukça sağlıklı bir beslenme biçimidir. Veganlar ihtiyaçları olan günlük vitamin ve proteini özellikle yeşillik ve baklagillerden sağlamaktadırlar. Vegan beslenme meraklılarına, Yeryüzüne Özgürlük Derneği tarafından hazırlanan, kolay ulaşılabilir ve ekonomik gıdaları içeren “Resimli Vegan Beslenme Tablosu” kuvvetle önerilir.   Vegan beslenmenin temeli olan meyve, sebze, tam tahıllar ve bitkisel proteinlerle beslenmenin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği biliniyor. Yapılan araştırma sonuçlarına göre vegan ve vejetaryanlarda kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, obezite ve bazı kanser türlerine daha az rastlandığı görülüyor.    

Veganlıkta kalsiyum eksikliği çekilmez.

Veganlar, yeşilliklerden kalsiyum ve protein sağlanabiliyorken yine de hayvansal gıda tüketmenin anlamsızlığına ve hayvansal ürünlerin kalori miktarının ne kadar yüksek olduğuna dikkat çekerler. Aynı zamanda, son yıllarda yapılan araştırmalara göre, fazla hayvansal proteinin yaptığı asit yüklemesinin bir yandan kemiklerdeki kalsiyumu çekerken; bir yandan da kandaki kortizon (steroid) seviyesini yükselttiğinin görülmesi vegan olmayanları dahi hayvansal gıda tüketiminden uzaklaştırmıştır. Yapılan araştırmalar, günlük kalsiyum ihtiyacımızın süt endüstrisinin yönlendirmesiyle ihtiyacımızın çok üstünde belirlendiğini ve aslında günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için 500 mg kalsiyum almanın yeterli olacağını göstermiştir. Bu nedenle düzenli bir diyetle beslennen veganların protein eksikliği yaşamadığını söyleyebiliriz.   

2

Herkesin Vegan olma gerekçeleri farklı olabilir.

Veganlık temelde insanın hayvan üzerindeki hakimiyet ve güç kullanımını eleştiren bir harekettir. Kimi veganlar, veganlığı daha sağlıklı buldukları için seçerken; kimisi de sisteme karşıt bir hareket olarak veganlığı seçer. Fakat tüm veganların buluştukları nokta, temelde hayvanlar üzerindeki her türlü tahakküm ilişkisinin reddedilmesidir.  

Vegan tatlılar da oldukça lezzetlidir.

Tatlıların çoğunda süt ve yumurta gibi hayvansal gıda kullanıldığı için veganlar soya sütü ya da badem sütüyle yapılmış tatlıları tercih eder. Son zamanlarda çokça vegan yemek tarifi sitesi mevcuttur. Bu sitelerde vegan tatlılar, sadece vegan olmaları sebebiyle değil, aynı zamanda daha sağlıklı bir seçenek sundukları için "Sağlıklı Tatlılar” başlığında paylaşılırlar. Veganların arasında “raw vegan” beslenen bir grup da, ürünleri pişirmeden yemeyi tercih eder. Bu başlığı, raw veganların çok tercih ettiği tatlılardan olan fıstık ezmeli muz tarifiyle bitirelim: Muz dilimleri arasına fıstık ezmesi ve üzerine tahin gezdirip üzerine hindistan cevizi dökülüp yenilebilir.   

3

Veganlıkta kıyafetler de hayvansal olmayan ürünlerden seçilir.

Veganlar yün, ipek, deri gibi hayvan sömürüsünden elde edilen giyecekleri tercih etmezler. Bazı veganlar tüketim karşıtı olmaları sebebiyle eskiden aldıkları yün kazak gibi ürünleri vegan olduktan sonra da eskiyinceye kadar giymeyi tercih ederken, bir kısım vegan da hayvanları mal statüsünde gösterecek herhangi bir eylemi reddettikleri için tüm kıyafetlerini hayvansal olmayan ürünlerden seçerler.   

Vegan olarak da profesyonel spor yapmak mümkün.

Sporda yoğun protein ihtiyacı sebebiyle vegan sporun mümkün olmadığına dair görüşler doğru değildir. Protein, vegan yiyeceklerden karşılanabileceği gibi sporcuların tercih ettiği protein tozlarının veganları da mevcuttur. Dünyada da Venus Williams, Tony Gonzalez gibi çok sayıda ünlü vegan sporcu vardır.  

4

Vegan olmak düşünüldüğü kadar zor değil.

Gıda bulma konusunda zorlanacağınızı sanmıyoruz. Meyve, Sebze ve kuruyemiş ve diğer vegan gıdaları her yerde bulmak mümkün. Üstelik dışarıda yiyebileceğiniz her ürüne göre çok daha ucuz ve sağlıklıdır. Sosyalleşme konusunda sıkıntı yaşarsanız etrafınıza veganlığı ve gerekçelerinizi sistemli bir şekilde anlatmalısınız. Zamanla onlar da size uyum göstermeye başlayacaktır.   

Veganlık, hayvanların özgür olduğuna inanmakla ilgilidir.

Veganlık, hayvanları sevmeyle ilgili değil, hayvanların da özgür olduğuna inanmakla ilgili bir meseledir. Veganlık hayvan sevmekten ziyade hayvanlara uygulanan şiddet ve sömürüye karşı çıkar. Bu nedenle veganlığa başlandığında veganlıkla ilgili okumaları yapıp mantığının kavranması, vegan olan kişinin motivasyonunda önemli bir unsur oluşturuyor. 

Veganlık aynı zamanda ekolojik bir tavırdır.

Et yemek dünya ekolojisini çökerten unsurların başında geliyor. Et endüstrisi, iklim değişikliğinin başlıca unsurlarından biri olarak kabul ediliyor.  Endüstride kullanılmak üzere beslenen hayvanlar için gereken tahıl miktarı ve üretilen tahıldan daha fazla.