Work&Travel İçin İpuçları

Not Ortalaması Her üniversite öğrencisinin denemesi gereken bir tecrübe olan Work and Travel nam-ı diğer WAT. Her üniversite öğrencisi dedik ama bu programı oluşturanlar, not ortalamasının 2.00 olmasını şart koşmuşlar. Belki öğrencileri kamçılamak için (iyi anlamda) belki de her önüne gelen gelmesin diye konulmuş bir engel. Gerçi not ortalaması 1.90 civarında olanların da bu prgoram ile Amerika'ya gittiklerine şahit olmak mümkün. 

Güvenilir Bir Şirket Evet belkide WAT programının kırılma noktası. Peki nedir güvenilir şirket? Ucuz etin yahnisi mi yoksa pahalısı elbet kalitelidir mantığı mı? En iyisi hiç acele etmeden araştırmalar yapmak; işlere, eyaletlere ve özellikle sundukları hizmetlere göre seçim yapmak. Sundukları hizmet derken en önemli püf nokta ise kalacak yer meselesini ve bir sıkıntı olduğunda sizlere ne kadar yardımcı olacaklarını garantiletmek. Vize işlemlerini size yıkmak yerine sizi yönlendiren ve yardımcı olan şirketler iyidir. 

1

Vize Görüşmesi, Ucuz Uçak Biletleri, Destinasyonlar Vize görüşmesinde yapmanız gereken en önemli şey evraklarınızı eksiksiz götürmektir. Çoğu kişi bu yüzden birkaç defa gelip gitmiştir konsolosluğa. Eğer fazla dikkat çekmez, memurun ters bir gününe gelmezseniz evraklarınızı incelerken size çok basit sorular soruyor. Nereye gideceksin, ne yapacaksın gibi... Daha sonrası ise çalışacağınız eyalete ya da oraya yakın bir yere ucuz bilet bulmak ve dönüş biletlerini gezmek istediğiniz büyük şehirlere göre planlamaktan ibaret. 

Yanımızda Götürmemiz Gerekenler Erkeklerin bir tabiri vardır; "halı sahaya gider gibi", aynı onun gibi gitmek lazım. Çok fazla eşya götürmeyin. Daha çok yemeyi özleyeceğiniz ve hemen bozulmayacak yemekleri götürmeniz tavsiyedir. Lokum ve Türk kahvesi gibi canım ülkemizin meşhur yiyecekleri de oradaki insanlara tanıtılabilir. Outlet ve Amerikan markalarını çok cüzi fiyatlara bulmak mümkün. Alışveriş çılgını iseniz gidince bir bavul daha almalısınız. 

WAT Forumları ve O Dönem Gidecekleri Bulmak Daha önce gitmiş olanların ya da bu konu üzerinde adeta tez yazmış olanları buluşma noktaları WAT forumlarıdır. Aklınıza en son gelebilecek soruların cevapları burada ve en güzeli havaalanından çalıştığınız yere nasıl gideceğinizi adım adım anlatıyor arkadaşlar. Bazen de bu forumlardan o yaz dönemi gidecek arkadaşları bulmak grup halinde gitmek mümkün. Güzel dostlukların başlangıcı. Lost olmamak daha iyi : ) 

2

Yeni Arkadaşlıklar, Yeni Alışkanlıklar Gittikten sonra Amerikan yaşam tarzına ayak uydurmak aslında çok zaman almıyor, zaten kürselleşen dünyamız bize bunu seve seve alıştırdı. Hamburgerin ucuz, ekmeğin pahalı, kolanın 1 $ suyun 3 $ olduğu ülke. WAT ile gelen öğrenciler genellikle Latin Amerika, Balkanlar, Asya, Güney Asya, Orta Doğu bölgelerinden oluyorlar. Yani çok fazla Çinli, Kazakistanlı, Lübnanlı, Tayvanlı, Ukraynalı, Romanyalı, Bulgar, Ekvadorlu, Kolombiyalı, Dominikli, Jamaikalı arkadaş edinmek mümkün. Onların kültürlerine ayak sağlamaya çalışmak bir hayli eğlenceli. 

Maaşların Biriktirilmesi ve İadesi WAT ile yapılabilecek işler maalesef sınırlı. Eğlence parklarında, su parklarında, otellerde, restoranlarda (mutfakta ya da serviste) çalışılabilir. Bu işler üzerinden genellikle 2 haftada bir maaş çekleri verilir. Bunları biriktirmek ve çalışma süreniz bitince yapılacak olan geziniz için biraz dişinizi sıkıp harcama yapmamanız gerekiyor. En fazla ortaya çıkan sorunlardan birisi; siz ülkenize geri döndükten sonra hesabınıza yatan maaşınız. İşte bunu çekmek çok zor. Eğer yüksek bir maaş ise bir süre daha orada kalınabilir. 

Gezme Zamanı Yaklaşık 2,5-3 aylık bir çalışmadan sonra artık gezme vakti. Bulunduğunuz bölgelere yakın olan büyük şehirlerde gezmek ya da uçağa atlayıp daha Amerika içerisinde daha farklı yerlere gitmek tamamen sizin tercihinize kalmış. Bazı öğrenciler aldıkları maaşlara hiç dokunmadan geri dönüyorlar ama bir daha bu fırsatı yakalamak çok zor olabilir. 

3

Gezi Notu Tutmak ve Fotoğraf Çekmek Yaklaşık olarak 3 ay boyunca yaşayacağınız bu olağanüstü deneyimi günü gününe not edin. Gittiğiniz yerlerin, yediğiniz yemeklerin, çalıştığınız mekanın bol bol fotoğrafını çekin. Her ne kadar bazı işler sıkıcı olsa da insan kader birliği yaptığı arkadaşlarını özlüyor. Birkaç kare fotoğrafta kalsa da geriye o fotoğraflara bakıp o günleri yad etmek her öğrencinin dönünce yaptığı ilk şey.

Kurulan Güzel Dostlukların Devamı WAT'ın öğrencilere kattığı sayısız fayda var. Bunlardan en önemlisi ise arkadaşlık. Belki de haritada bile göstermekte zorlanacağınız ülkelerden çok samimi arkadaşlıklar kurmanız, size o ülkeni kapılarının açık olması anlamına gelebilir. İllaki farklı bir ülkeden olması gerekmiyor; yine güzel ülkemizden, Amerika'da tanıştığınız dostlukları devam ettirmek, WAT'ın sayesinde olabilir. 

Gökhan Dikmen

Yazar Hakkında

Gökhan Dikmen

1989 yılında Federal Almanya'da doğdum. Baba mesleği sayesinde 7 farklı şehirde yaşadım.