Katmandu’daki ikinci günümüz dolu dolu geçiyor, sabahki Bouddhanath Stupa gezimizden sonra, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde bulunan “Katmandu Vadisi” bünyesindeki bir diğer yere, Katmandu’nun doğusunda, Bagmati Nehri’nin kıyısında yer alan, Budizm’in önemli merkezlerinden Hinduların kutsal tapınağı Pashupatinath’a gidiyoruz.
Hinduizm tanrısı Pashupati’ye, hayvanların efendisi Şiva’ya adandığı için Şiva ’nın tapınağı olarak kabul edilen Nepal’in en kutsal Hindu tapınaklarından biri, ancak sadece dini bir yerden çok fazlası, bir tapınak olmanın çok ötesinde. Burası dinin, sanatın ve kültürün birleştiği, barış ve bağlılık sunan kutsal bir mekan. Hac için dünyanın her yerinden gelen Hindular için kutsal bir yer. Aynı zamanda Nepal’in ölü yakma törenlerinin yapıldığı tapınaklar topluluğunun bulunduğu alan. Tapınak tüm Hindu dünyası için ama en çok Nepal için önemli.
Tapınağı ortadan ikiye bölerek içinden geçen Kutsal Bagmati Nehri bir krematoryum (ölülerin yakıldığı yer)… Nepal ve Hindistan'ın her köşesinden gelen Hindular ölmek için buraya geliyorlar.
Buraya, yaşamlarının son birkaç haftasında bir sığınak bulmaya, ölümle tanışmaya, nehrin kıyılarına yakılmaya ve son yolculuklarını kutsal Ganj Nehri ile buluşan kutsal nehir Bagmati'nin sularıyla yapmaya geliyorlar.
Hinduizm inancındaki insanlar öldüklerinde ölü beden buraya getirilerek, tüm günahlarından arındırılmak için önce bu kutsal nehirde yıkanarak kutsanıyor. Bu nedenle burada ölenler ve yakılanlar tekrar insan olarak doğacaklarına inanıyorlar.
Büyük bir alana yayılmış olan bölgeye büyük ana kapıdan girdikten sonra sizi önce satıcılar karşılıyor, sergilenen hediyelik eşyalar çok renkli ve ilgi çekici. Eğer bir satıcıyla muhatap olur bir de fiyat sorarsanız artık peşinizi bırakmıyorlar, almak isterseniz sıkı pazarlık yapın ya da hemen almamanızı tavsiye ederim zira çıkarken fiyatlar yerlerde, yarıdan daha aza inebiliyorlar.
Tapınağa giden yol üzerinde yüzlerini rengarenk boyamış ilginç tiplere rastlayacaksınız, fotoğraflarını çekmekte ya da onlarla fotoğraf çektirmek isterseniz para istiyorlar.
Nehrin (oldukça kirli) sularına girerek günahlarından arınmaya, hacı olmaya gelmiş insanlar çok sayıda maymunlarla birlikte kutsanıyordu.
Ölü yıkama ve yakma törenlerini izlemek isterseniz nehrin diğer yanına geçmeden karşı kıyıdan yüksekçe bir yerden izleyebilirsiniz. Bizler için ilginç bir ritüel... Önce turuncu kefen ve çiçekler içinde yıkandıktan sonra yakılıyorlar, inanılmaz koyu gri dumanlar çıkıyor, uzakta olduğumuz için koku çok fazla gelmese de yine de hissedeceksiniz.
Törenleri bir süre izledik, fotoğraflar çektikten sonra nehir üzerindeki köprüden geçerek tapınağın olduğu tarafa geçiyoruz.
Bahçede dolaşabilir fotoğraf çekebilir ama Hindu değilseniz tapınağa giremezsiniz. Mimarisi ilginç ve özelliği olan yapılar, Unesco tarafından koruma altında.
Tanrı Şiva ile ilgili çok sayıda efsane varmış ama en meşhur olan ve bilineni dinlemek isterseniz; Şiva için çok sayıda karısı olduğu söylense de gerçekte iki kez evlenmiş. İlk karısı Şadi’ye çok ama çok aşık olmuş, ancak onu genç yaşta kaybedince deliye dönmüş ve çok fazla marihuana içmeye başlamış, aklı başında değilmiş. Sonunda ikinci kez evlenir ve tekrar mutluluğu yakalar, marihuana içmekten de vazgeçer. (Bu yerel rehberimizin anlattığı hikaye :)
Bir ilginç ve acıklı rivayet de “Sati system”, Hinduizm dul kalan kadının ölen kocası ile beraber yakılması ritüeli. Hinduizm’de küçüklükten itibaren kız çocuklarına, kocalarının, onların her şeyleri oldukları ve yaşamlarını iyi eşler olarak sürdürmeleri öğretildiği için inançlarına göre; dul kadın her türlü zevk veren şeyden uzak yaşamalı, yeniden evlenmemeliymiş. Artık eşleriyle ölüm yok ama bu gelenek bu şekilde halen sürüyormuş.
Yarın Nepal’deki son günümüzde yine ilginç mekanlar göreceğiz..