Okyanus Şehri Miami Hakkında Bilgiler

Miami, Amerika Birleşik Devletleri eyaletlerinden biri olan Florida'nın 2. büyük şehridir. Atlas Okyanusu'nun kıyısında yer alır. Çok kültürlü bir şehirdir. Nüfusun % 65'i İspanyolca konuşmaktadır. Hatta Miami'nin yerel dilinin İspanyolcaya çevirmek için uğraşıyorlarmış. Bunun nedeni özellikle Latin Amerika ve çevre adalardan gelenlerin Miami'ye yerleşmiş olmasıdır. Sonraki seyahatlerimde tanık oldumki karşılaştığım hemen hemen tüm Latin Amerikalı gençlerin bir gün Miami'ye gitme hayali var. Ayrıca burada yaklaşık 5 bin Türk yaşamaktadır.

Muson iklimi yaşanır. Kışın hava sıcaklığı 20, yazın 28 derece civarıdır. Her zaman sıcaktır ancak kış sezonunda yağmurlara rastlanır. Ne zaman gitmeli derseniz; Kasım sonundan Mayıs ayına kadar yaz mevsiminin tadını yağmursuz çıkarabilirsiniz.

Harita için: http://web.miamibeachfl.gov/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=59337
 
En iyi şehir uygulaması: "Miami and Beaches" (Apple Store'dan ücretsiz temin edebilirsiniz).
 
Miami; benim 1 yıla yakın yaşadığım, dünyada hala eşine rastlamadığım güzellikte bir yer. Herkesin güler yüzlü olduğunu, sokakların çok kültürlü insanlarla, restoranlarla dolu olduğunu, ulaşmak istediğiniz herşeye kolayca ulaşabildiğiniz, en ünlü sanatçılara sokakta alışveriş yaparken rastlayabileceğiniz bir yer düşünün. Hayatınızın rutini; muhteşem bir sahilde güneşlenmek, alışveriş yapmak, club ve barlara gitmek, yeni insanlar tanımak... Miami kısa süreli gezmeye gelenler için bekleyeni vermeyen ama uzun vadede yaşamak için çok ideal bir yer.

Havaalanından iner inmez taksi veya otobüsle South Beach'e gidebilirsiniz. Taksi South Beach'e 30$, downtowna 23$ civarı tutuyor. Taksiciler genelde taksimetre açmak istemiyor. Israr etmeyin. Genelde bütün taksilerde kredi kartı da kullanabiliyorsunuz. Otobüs çok kolay ve hızlı. 150 numaralı otobüsle 4$ a da havaalanından şehre gidebilirsiniz. Super shuttle diye bir sistem de var. Önceden internetten öderseniz, sizin uçağınızın inişini bekleyip sizi bir minivanla istediğiniz yere götürüyorlar. South Beach 20$ iken, Downtown 15$.
 
South Beach, Downtown, Design District, Wynwood, Brickell, Las Olas Boulevard, Coconut Grove, and Coral Gables gezilecek yerler arasında ama az zamanınız varsa önerim; South Beach'de kalıp Dowtown ve Wynwood'u günübirlik gezmek.


 
MIAMI'DE ULAŞIM

Bütün şehiriçi ulaşımlar için, Apple Store'dan "Miami-Dade Transit Tracker" uygulamasını yüklemenizi öneririm. Öncelikle fazla zamanınız varsa ve Everglades, Orlando, Keys gibi şehrin dışına çıkmak planlanıyorsa ve araba kullanabiliyorsanız kesinlikle Washington Ave'daki Hertz'den araba kiralayıp gitmelisiniz. Hertz en popüleri ama bunun dışında Budget, Avis, Alamo gibi firmalar da var. Miami'de araç kiralama ve benzin fiyatlarını görünce bana hak vereceksiniz.

Bisiklet kiralamak isterseniz yerel bisiklet hizmeti olan Deco Bike'ı kullanabilirsiniz. Üyelik kartı veya kredi kartıyla kullanılıyor. Hemen hemen her 3 sokakta istasyonu olan bisikletlerin kiralaması yarım saati 4$. Yine uzun süre kalacaksanız, Washington Ave'daki genel üyelik merkezine gidip üye olduktan sonra daha ucuza kullanabilirsiniz. Web Page: http://www.decobike.com/miamibeach Tri-rail treni ise Downtown, Hollywood, Fort Lauderdale, Broward, Palm Beach Countries arası işliyor. Bu sistem ücretsiz.


MIAMI'DE GEZİLECEK YERLER

1) South Beach
South Beach 'in kalbi, washington ave ve alton road arasındaki Lincoln road'dan oluşmakta. Okyanusa ve lincoln rd'a ne kadar yakın kalırsanız okadar eğlenir ve taksiye okadar az para verirsiniz. Her turistin yaptığı gibi, Ocean Dr'da kalıp okyanus manzaralı odalara inanılmaz paralar vermenize gerek yok. South Beach'in merkezinde çok ucuz oteller bulabilirsiniz. Amerika'da otelin, kişi başı değil, oda başı olarak ücretlendirildiğini düşünürseniz kalabalık gidişlerde daha hesaplı bir tatil yapabilirsiniz. Bunun yanında Miami'nin en güzel yerlerinde bulunan hostellere de bir göz atmanızı öneririm.

Okyanus kıyısında yer alan Ocean Drive; yemek yemek, içki içmek için ideal olan, Dexter'dan aşina olduğunuz sokaktır. Burada bulunan, 1930’da inşa edilmiş ve Versace’nin 1997'de merdivenlerinde öldürüldüğünden sonra otel’e dönüştürülmüş Versace Mansion’ı gezebilirsiniz.

Park, bahçe görmek isterseniz Ocean Dr'a gidebilir, South Point parkta yürüyebilir, benim favorim olan Flamingo parkta piknik yapabilirsiniz. Üstelik burada basketbol sahası, yüzme havuzu da bulunuyor. South Point Park; Alton Road'un başında ve görülmeye değer biryer. Özellikle günbatımını burada izlemelisiniz.

South Beach'in o eşsiz sahillerinde mutlaka rahatça güneşlenecek kadar vaktiniz olsun. Çünkü söylediğim yerleri bir haftada gezmeye kalkanlar ya okyanusa vakit ayıramıyor ya da her şeyi koştur koştur yaptığı için Miami'den zevk alamıyor.

Sahilde güneşlenirken kafanızın üstündeki helikopterler ne diye merak ediyorsanız, onlar gece kulüpleri için reklam yapıyorlar. Ayrıca köpekbalığı var mı diye de kontrol edip sahil güvenliğe haber veriyorlar. Okyanusta köpekbalıklarının saldırı oranı % 1 civarı buarada sakın panik yapıp yüzmemezlik yapmayın.

Eğer fotoğraf çekmeye meraklıysanız, okyanusu baştan başa yürümelisiniz. Çünkü tarihi Miami can kurtarma kulübeleri, her km'de bir farklılaşıyor ve harika kareler yakalamanıza yardımcı oluyor.
 
2) Downtown
Downtowna S Route otobüsleriyle South Beach'den gidebilirsiniz. Ancak dikkat edin yanınızda kağıt 2 adet 1$ olmadan binemiyorsunuz. Para bozumu yapmıyorlar. Miami American Airlines stadyumunda inip, Bayside Market Place'deki restoranlarda yemek yiyip, alışveriş yapabilirsiniz. Hard Rock Cafe, Hooters bunlardan birkaçı. Benim favorim Forest Gump'ın çekildiği yer olan Bubba Gump! Her bira içişinizde fişinizle bardak hediyesi de var.

Bayside Market Place, Yıldızlar Adası turu yapmak isteyenler için kalkış noktası. Yıldızlar adası turu (Star Island); Will Smith, Ricky Martin, Shaquille O’Neal, Madonna, Sylvester Stallone gibi ünlülerin malikanelerinin bulunduğu adaya yapılan tekne gezisi.

Biscayne Bulvarı üzerindeki Freedom Tower yani özgürlük kulesi ise; Kübalılara ithafen, 1924 yılında yapılmıştır ve şehrin ilk gökdelenidir.
 
Sezon zamanında yakalayabilirseniz Bayside Market Place'in yanındaki American Airlines Arenada NBA maçı izlemek inanılmaz bir deneyim. İzlediğiniz bir basketbol maçından öte bir şov. İçeride yemek yiyip, içki içebiliyorsunuz. Hatta Stadyumun içine bar bile yapmışlar.

3) Wynwood
Miami Downtown’da yer alan, Wynwood Art District’in graffitiler ile dolu sokaklarının, sanat galerileri, özel sanatçı stüdyoları ile dolu olduğu bir bölge. Wynwood sokaklarında doğaçlama gezseniz bile harika sokak sanatları ile karşılacağınız, kaçırılmaması gereken bir yer.

Çok zamanı olanlar için;
 
4) Everglades
Everglades, Amerika'nın en büyük 3. Milli Parkı. Polis Akademisi filmlerinin bazı sahneleri burada çekilmiş. Timsahlar ve örümcekler gibi vahşi hayvanları yakından görmek ve fotoğraf çektirmek için ideal. Biletini half price ticket office'den alabilirsiniz.
 
5) Little Havana
Little Havana görülebilecek değişik yerlerden bir tanesi. Zamanında Küba'dan kaçan Kübalıların yaşadığı bir yerleşim. Sokaklarının İngilizce bilmeyen Kübalılarla dolu olduğu, bütün sokak işaretlerinin ispanyolca olduğu bir yer. Kübayı görmüş veya görmek isteyen, hayran olan biriyseniz burası tam bir hayalkırıklığı olacaktır. Çünkü Küba ile alakası yok. Burada puro meraklıları birçok puro fabrikası bulabilirler. Yakınında yer alan yerleşim olan Calle Ocho'ya otobüs ile gidebilirsiniz.
Eğer Mart ayında Miami'de bulunursanız burada gerçekleşen, Amerika'nın en büyük sokak partisini kaçırmamanızı öneriyorum. Calle Ocho festivali, Kübalıların geleneklerine sadık kaldıklarını gösterdikleri bir festival. Daha çok sokaklarda sarhoş insanların müzik dinlediği ve sokakların inanılmaz kirlendiği bir festivale dönüşüyor. Genelde güvenli bir yer olmadığı söylenir ama kalabalık gittiğiniz sürece bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum. Yine de dikkatli olmakta fayda var.
 
6) Key Biscayne
Key Biscayne ise Miami'nin en güneyinde bulunan bir yerleşim. Eğer buraya gelirseniz Crandon Milli Parkı görülmesi gereken yerler arasında. Hafta içi giriş ücreti 5$ iken, haftasonu 6$. Key Biscayne'de güzel bir sahil ile birlikte Arcade alışveriş merkezi ve restoranları da bulabilirsiniz.
 
7) Coral Cables, parkları ve havuzları ile Venedik'i anımsatan, yerel halk tarafından City Beautiful (Güzel Şehir) olarak bilinen yerdir. Burada mimarisi korunmuş birçok bina yanında, Lowe Sanat Müzesi ve Miami'nin en eski üniversitesi olan University of Miami bulunmaktadır.
 
8) Coconut Grove
Coco walk, "Miami Sanat Müzesi" ve "Uzay ve Bilim Müzesi"ni barındırıyor.
 
9) Jungle Island
Miami Beach ve Miami arasındaki hayvanat bahçesidir. Özellikle flamingo, kaplan, maymun ve kanguru gibi değişik hayvanları birarada görmek isteyenler için güzel bir yer.

10) Seaaquarium
Burası çocukları eğlendirmek için ideal bir yer. Büyükler için biraz sıkıcı olabilir.
 
11) Orlando
Orlando en büyük parklardan bir tanesi. Advanture park, disneyland gibi parklardan oluşmakta. Kaç parka gidilmek isteniyorsa okadar gün ayırılmalı. 

12) Keys
Kesinlikle başta keywest'e gitmelisiniz. Keywest; Florida eyaletinin en güney ucu ve kıtanın Kübaya en yakın olan toprağı. Hergün gün batımını insanların sahilde içki içerek ve eğlenceli gösterileri izleyerek kutladığı bir yer. Çeşitli atraksiyonların bulunduğu Keywest'te ben size Parasailing yapmanızı öneriyorum. Sloopy Joe's bar ise buranın en ünlü barı. Keywest'e giderken yolda Key Largo'da Conch House'da durup kahvaltı etmelisiniz.

13) Surfside, Miami'nin kuzeyinde bulunan, yüzlerce restoran ve dükkan bulunan sahil bölümü.
 
14) Bahamalar

MIAMI'DE YEME-İÇME

Öncelikle Miami'de %15-18 arası tip-bahşiş sistemi var. Ödemek zorundasınız. Yani yasal bir zorunluluk yok ama ödemezseniz garsonlar sizi kovalayıp sövüyormuş. Eğer hesabın yediğinizden fazla geldiğine şüphelendiyseniz 2 kere kontrol etmelisiniz çünkü bazen onlar bahşişi dahil edip getiriyorlar.

Benim en sevdiğim restoranlar; 15. Cadde ve Washington arası 5guys burger, hemen yakınındaki Hiros Sushi express, Lincoln Rd'daki Steakhouse 161.

Hangi restorana giderseniz gidin, happy hours dışında yemek çılgınlık gibi. Happy Hours'da fiyat direkt yarı yarıya düşüyor. Alton Road'un başında South Park'taki limanın çevresindeki okyanus manzaralı cafe barlarda happy hours kesinlikle yapmalısınız. Benim favorim Monty's. Çünkü Miami'de görebileceğiniz en güzel gün batımını burada izleyeceksiniz. Happy Hours'da da gerçekten ucuz yiyip içebilirsiniz.

Yine Lincoln Road'daki Paul Cafede kahvaltı yapmalısınız. Veya pasta ve kahve içmeye gitmelisiniz.
Ocean Dr'da özellikle Crevelander hem yemekler, hem gece hayatı olarak çok iyi. Yine yakınlarında Mangos'da gece dans şovlarını izleyerek eğlenmelisiniz.

Korbel şampanyasını mutlaka tatmalısınız. Ben okadar çok içtim ki Türklerin yerel içkisi şampanya mı diye soran olmuştu.
Türk yemeği yemek isterseniz, Lincoln Road'da Pasha'ya gidebilirsiniz. Sahibi eskiden Türkmüş ama hala pide, kebap, lahmacunu çok ucuza yiyebilirsiniz. Bir de Collins Ave ve 19. sokakta Sultan restoran var. Orası daha kaliteli ama inanılmaz pahalı. 4 yaprak sarmaya 15$ ödediğimi bilirim.

Lincoln Road'un başından Alton Road'a geldiğinizde, sola dönüp 3 dk yürüyünce harika bir Mexica restoranı olan Taco Rico'yu göreceksiniz. Öğle saatlerinde inanılmaz ucuz fiyatlara harika şeyler yiyebilirsiniz.

Özellikle geceleri daha canlı olan Espanola Way yani İspanyol sokağında da oturup birşeyler yemenizi öneriyorum. Ama şimdiden belirteyim fiyatlar buarada biraz daha pahalı.

Hamburger yemek isterseniz Lincoln Road'dan Alton Road'a giderken Shake Shack'e uğrayabilirsiniz. Fakat inanın burası NY veya İstanbuldaki Shake Shack'ler ve 5guys kadar leziz değil. Yine hamburger severler için çok değişik bir cafe olan Burger and Beer Joint'i denemelisiniz. Alton Road'un biraz yukarısında. Happy hours'da çok çok ucuza yiyip içebilirsiniz. Ayrıca cuma günleri de karaokede eğlenebilirsiniz.

Wynwood'da harika sanatsal cafe barlar bulunuyor. Bunlardan en popülerlerinden Wynwood kitchen bara gitmelisiniz.
South Beach'de Lincoln Road'daki Juvia, 1111 Binası'nın en üs katında bulunuyor. Biraz pahalı olsa da özellikle akşam yemekleri için harika bir adres.

South Beach 23. caddede bulunan Villa Azur da benim favorilerim arasında. Yemek yiyip, içki içmek için aklınızda yer edecek bir restoran.

MIAMI'DE ALIŞVERİŞ

Büyük alışveriş merkezine gidip, ünlü markaları 1/4 fiyatına almak isterseniz ve araba kiralayamıyorsanız, birkaç yerde ofisi bulunan (Merkez Washington Ave) Half Price tour'a gidip Sawgrass mall Alışveriş merkezine bilet almalısınız. Bu alışveriş merkezi en ucuz ve en büyük olanı. Gittiğinizde Cheesecake factory'de yemek yemeden dönmemelisiniz. Bunun dışında Dolphin Mall, Aventura Mall, Bal Harbour, Bayside Marketplace'de seçenekler arasında. Bal Harbour'u diğerlerinden ayıran ise daha lüks markaların bulunması ve yüksek gelirli kişilere hitap etmesi. Burada kesinlikle indirim bulamazsınız.
Lincoln Road'da Forever 21'ın ön kapısından girip arka kapısından çıkıyorsunuz. Ve karşınızda tatam; Macy's alışveriş merkezi. Özellikle haftasonu gidip inanılmaz indirimli ürünler alabilirsiniz. Size Macy's card teklif edecek kasiyerler çünkü bundan para kazanıyorlar. Hemen üye olun, hiçbir sakıncası yok. Üstelik her alışverişiniz %10 indirimli olacak. Yani vergi ödemekten kurtulacaksınız.

Collins Ave'nun sonunda Zara, Mango gibi ünlü büyük markaların dükkanları bulunmakta. Ama Avrupa Markaları olduğu için Türkiyeden daha pahalı burada.

Victoria Secret ise şaşılacak şekilde en uygun South Beach'de. Her hafta mutamadiyen birkaç üründe indirim yapıyorlar. Büyük alışveriş merkezlerinde böyle indirimler yapılmıyor. Lincoln Road'daki Victoria Secret çabuk yağmalanıyor. Onun yerine Collins Ave'nun sonundaki mağazasına giderseniz daha çok çeşit bulabilirsiniz.

Şehir içinde günlük alışveriş için Cvc, Seven Eleven, Publix'den alışveriş yapabilirsiniz. Eğer uzun süre kalacaksanız ve hazır yemekten bıktıysanız; publix ve Whole Foods'a gidip, taze meyve ve sebze alışverişi dahil herşeyi çok ucuza alabilirsiniz. Whole Foods; 11. Cadde ve Alton Rd arasındayken, şehrin içindeki en yakın publix; Lincoln Rd'un başında Alton Rd'dan sağa doğru yürüyünce bulunuyor. Yanlız Whole Food'da herşey organik olduğu için biraz daha pahalı. Sabah saatlerinde lezzetli hamurişleri bulmak için ideal. Ayrıca haftasonları Lincoln Road'a organik market kuruluyor. 

MIAMI'DE GECE HAYATI

Pool party, roof party, jakuzi party ve niceleri. Burası 7 gün 24 saat gece hayatının olduğu, ışıkların hiç sönmediği şehir. Fakat bunun için nerede ne yapılıyor bilmeniz gerekiyor. Mesela pool party yani havuz başında gençlerin içip gülüştüğü, sarhoş olanların havuza atladığı bir party biçimi. Miamideki en popüler havuz partileri haftasonları SLS otelde yapılıyor.

Miami'de eyalet kuralları gereği barlara gidip içki alabilmeniz için 21 yaşın üstünde olmanız gerekiyor. Bunu her bar/club girişinde kanıtlamanız gerek. Ama sakın pasaportunuzla şehir içinde dolaşmayın. Geçerli ehliyetiniz, uluslararası işliyor.
 
Gece hayatı; promotör sistemi ile işliyor. Güzelseniz, yakışıklıysanız promotörlerle onların host yaptığı gece klübünde ücretsiz içebiliyorsunuz. Promötörleri nasıl buluyorsunuz? Merak etmeyin onlar sizi bulacaktır! Sahilde güneşlenirken, yolda yürürken, clubın önünde.

Crevelander, Mangos normal barlarken, güzel cluba gitmek isterseniz; Liv, Story, pazar günlerine özel Nikki beach ve Downtowndaki Club50 benim favorilerim. Onun dışında özellikle Washington Ave'da Mansion, Cameo, Set gibi benim tercih etmediğim ancak bazı etkinlik zamanları güzel olabilen, clubları görmek isterseniz de gidebilirsiniz. Washington Ave'da yine Madonna striptiz club var.

Brickell'de Blue Martini ve çevresindeki barları öneriyorum. Buraya turistlerden çok yereller takılıyor. Buraya çok yakın olmasa da yürüme mesafesinde tri-rail sistemiyle gidebilirsiniz. Ya da en kolayı taksi tutmak.

Downtown'daki Space gece kulübü ise büyüklüğü nedeniyle çok ünlü. Her katta ayrı müzik dinleme şansınız var.
 
MIAMI'DE ETKİNLİKLER

Ocak:
✔Yeni yıl kutlamaları
✔Art Deco Weekend Festival; Ocak ayının 2. Haftasonuna gelen, Ocean Drive'da gerçekleşen bu festivalde geçit töreni yapılmakta. Film serilerinden, dans, tiyatro, müzik, yemeğe kadar herşeyi bulabileceksiniz.
✔The Miami international Art Fair (Miami Uluslararası Sanat Fuarı); yine ocak ayının 2. Haftasında gerçekleştirilmekte ve 21. Yüzyılın dünya çapındaki en yaratıcı ve başarılı artistlerinin eserleri tanıtılmaktadır. Gerçekten aklınıza bile gelmeyecek eserlerle dolu olan bu fuar, ufkunuzu açacak.
 
Mart:
✔Ultra Müzik Festivali; Miami'ye ne zaman gidilir diye benim fikrimi almak isterseniz, Mart cevabı alırsınız. Nedeni; elektronik müzik sevseniz de sevmeseniz de, böyle bir atmosferi dünyanın başka hiçbir yerinde kolay kolay bulamayacağınız Ultra Müzik Festivali. Biletleri çok önceden tükeniyor bilginize!
Not: Kesinlikle Youtube'dan Ultra Müzik Festivali ilgili birkaç video izlemelisiniz.
 
✔Miami Türk Festivali: yine uzun süre kalıp da Türk danslarını, kültürlerini, yiyeceklerini özleyenler için ideal. 32 E Las Olas Blvd Ford Lauderdale'de gerçekleştiriliyor.
✔Calle Ocho festivali
 
Mayıs:
✔Colorrun Florida
✔Mayıs ayının son haftasına denk gelen Memorial Weekend ya da Black Weekend'e denk gelirseniz dikkatli olun. Çünkü Miami'nin beyaz çoğunluğu şehri terk ederken, siyahi turistler Miamiye akın eder. Sokaklarda suç oranı artar. Normalde yasak olmasına karşı onlar hiçbirşeye aldırmaksızın ellerinde içki ve ağızlarında otları ile sokaklarda cirit atarlar. Kolunuzdan çekerek tanışmak isteyenlere maruz kalmayı dert etmezseniz, değişik bir kültürü görmek için eğlenceli sayılabilir. Çok merak ederseniz youtube'a Memorial weekend miami yazmanız yeterli.
 
Eylül:
✔Miami Türk Film Festivali Eylül ayının son haftası gerçekleşen bu etkinlikte genelde Türkiyede bile izleyemeyeceğiniz sanatsal Türk filmleri gösteriliyor. Tanınmış filmler de var tabiki.
 
Aralık:
✔Miami Art Basel; Her yıl Aralık ayında gerçekleşen tüm dünyadan gelen sanat eserlerinin sergilendiği fuardır.
 
MIAMI'DE YAP

Çok zamanın varsa beach yoga'yı dene. Kumlar biraz soğuk olsada harika bir deneyim. http://www.3rdstreetbeachyoga.com/3rdStreeBeachYoga.com/Home.html adresinden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Paraşütle uçaktan atlayacak cesareti bulabilirsen Skydiving yapmayı dene. Ben Skydive Miami'den çok memnun kaldım.
 
Sporsuz yaşayamam dersen Washington Ave'daki Crunch Gym'deki grup derslerine katıl. Eminim hayatında bu kadar eğlenceli spor yapmadın.

Dünyanın her yerinde yapamayacağın bir deneyim; sharkdiving yani köpekbalıklarıyla dalışı dene. 
 MIAMI'DE YAPMA

Üstsüz güneşlenmek yasal burada. Ama yasal olmayan şeyler çoğunlukta. Mesela cam şişeyle sahile gitmek yasak. Komik ama plastik şişeyle herşey içebilirsiniz, alkol dahil!

Nilay Kahyaoğlu

Yazar Hakkında

Nilay Kahyaoğlu

Bir dünya gezgininin evden uzakta paylaştığı bütün anıları..