Osmanlı Başşehri Yenişehir - Bursa

Ulaşım ve Tarihi Bilgiler

Yeşil Bursa’nın 52 km uzağındaki çiftçi ilçesi Yenişehir; İznik Gölü’ne 23 km mesafededir. Meşhur İnegöl köftesine ise 27 km’dir. Tabii ki artık Yenişehir de köftede söz sahibidir diyebiliriz; misal İmren Kilo İle Köfte ve Köfteci Yusuf. Bilecik ayazını hissetmek için ise 40 km mesafe aşmak yeterlidir. Yaklaşık olarak bu reçber ilçede nüfus 50 bin civarındadır.

Ülkemizin ve Marmara Bölgesi’nin yükselen yıldızı olan bu ilçemiz; uluslararası havaalanına sahip olmakla beraber Yht güzergâhı üzerinde bulunması ile gittikçe finans ve cazibe merkezi olmaktadır. Merkeze uzaklık yaklaşık 20 km’dir. İç hatlar, hac yolculukları yanı sıra Lufthansa ile Almanya’ya ulaşım da sağlanmaktadır bu küçük uçuş sahasından. En son olarak Kıbrıs’a Borajet ile seferlerin başladığını duymuştum.

Tarihi açıdan yaklaştığımızda Yenişehir, Bizans döneminde “Neopolis” adında bir şehir olarak anıldığı rivayetine sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu beylik halinden devlet durumuna geçişinde Köprühisar ve Yarhisar’ı zapt ettikten sonra Osman Bey burayı gazileri için kılıç hakkı münasebetiyle yurt edinmeleri için vermiştir. İlk kez o zaman iskâna açılan bu yer; bu sebeple “Yenişehir” ismini almıştır (Misal Yarhisar köyü ise Bizans döneminden mevcudiyeti bilinen ve tekfur kışlasının bulunduğu sanılan bir yerleşimdir).

Bursa alınana dek bu (yaklaşık 25 yıl) yerleşim Osmanlı için baş şehirlik yapmıştır. Osmanlı Devleti kurucusu Osman Bey çocukluğunu Yarhisar civarında geçirmiştir. Kardeşi Aydoğdu Bey ise yine buralarda Bizans ile savaşırken şehit düşmüştür. Hali hazırda türbesi Koyunhisar Köyü’ndedir.

Süleyman Paşa Türbesi
Fotoğraf: www.bursa-yenisehir.bel.tr

Osmanlı Eserleri

Osmanlı, burada birçok tarihi eser bırakmıştır. Mevcut 17 caminin 10 tanesi Osmanlı dönemine aittir. Bazı eserler ise şöyledir: Postumpost Camii (Baba Sultan Camii) [1. Murat döneminin "keramet sahibi" abdallarından gösterilen Postinpuş babaya ait tekke/zaviye de mevcuttur], Sinan Paşa Külliyesi, Süleyman Paşa Türbesi (Orhan Gazi ve Nilüfer Hatunun oğulları) Balibey Camii (Çarşı Camii) Ulu Camii (Orhangazi Camii) Voyvoda Camii (Çınarlı Camii) Çarşı Hamamı, Aydoğdu Bey Türbesi, Şemaki Evi Müzesi, Gazi Hüdevendigar Camii (Orhangazi Camii Şefiri).


Tarihi Saat Kulesi
Fotoğraf: www.yenisehir.com

Arkeolojik çalışmalarda da birçok höyük, antik kalıntı, mezar ve yol bulgularına rastlanmıştır.

Etkinlikler

Tarihi mirası kadar sanayisi zengin sayılmaz. Daha ziyade tarım ilçesidir. Nüfusun %75-80 arasında bir oran ile tarım ile uğraştığı bilgisi vardır. Bunun akabinde geçmişten günümüze gelen (belli yıllarda sekteye uğrasa da) Biber Şenlikleri yapılmaktadır. Biber güzelleri seçilmekte idi.

Günümüzde pek kalmamasına rağmen manda kaymağı da ilçenin biberi ve domatesi kadar meşhurdu. Tarım ve hayvancılık ile geçinilmesinden mütevellit süt ve süt ürünlerinde de başarılıdır ilçe halkı. Bunun en güzel örneği ise İstanbul’da ve civar il/ilçelerde bilinirliği yüksek marka olan “İtimat” Yenişehir’in güzide bir markasıdır. Birçok insanın fikrini alsak belki markanın İstanbul markası olduğu fikri belirtilir. Tabii ilçe sınırları içerisinde sektöründe önemli yerlerde olan tesisler mevcuttur.

İlçe insanının sahibi olduğu Mfk isimli fabrika ülke savunma sanayisine, uluslararası havacılık firmalarına üretimler yapmaktadır. Bunun haricinde Şişecam gibi Anadolu Efes gibi ülkenin uluslararası oyuncularının da tesislerinin bulunduğunu görüyoruz. [ Geçmişte ise Tat fabrikasının bir tesisi bulunmakta idi ve orada çalışmayan erkeğe; tıpkı askere gitmemiş biri misali kız verilmediği gibi bir kültürün oluşmuş olduğunu da sizinle paylaşalım : ) ]


Fotoğraf: www.bursa-yenisehir.bel.tr

İlçede de klasik olarak futbol eğilimi ve yatırımı yüksek seviyededir. Amatör ligde mücadeleye devam etmektedir. Fakat geçen birkaç yıl süre zarfında belediyemiz gençlere ve voleybola alaka gösterip bu yolda ilerlediğinde bunun meyvelerini aldı ve ilçe takımı birinci lige dek yükseldi. Birinci lig tecrübesini tattı. Hem de ilçenin evladı olan Ersin Durgut gibi üst düzey takımlarda voleybol oynayan (Erdemirspor, Fenerbahçe vb.) arkadaş bu süreçte takımda yer alıp katkı sunmamıştı.

Her yıl belediye voleybol turnuvası ve halı saha maçları ile gençleri spora teşvik etmeye çalışılır, kahvehanede vakit öldüren insanlar ile evde oturan aileleri bir şekilde spor salonlarına çekilir ve ilçe olarak güzel günler geçirilir.


Postumpost Camii

Tabii bir mehter takımımızın varlığını da anlatmadan geçemeyiz. Çeşitli günler ve faaliyetlerde ülke içerisinde ve ülke sınırları dışında kültürümüzü icra etmektedirler.

İlçe ahalisinin alışmasının biraz zor olduğu bir durum olan yüksekokul kurulması (İbrahim Orhan MYO) ve dışarıdan eğitim almaya gelen gençlerin ilçeye kattığı tecrübe vardır. Tabii yıllar ilerledikçe ilçe gençlere, gençler de ilçeye ayak uydurdu diyebiliriz.


İznik Caddesi

İznik Caddesi

İznik yolu ilçenin can damarıdır. En işlek cadde burasıdır ve insanlar araçları ile veya yürüyerek bu caddede vakit geçirirler. Cadde üzerinde yıllardır faaliyet gösteren Küfe Burger isimli mekânda bir şeyler yiyebilir veya bir şeyler içebilirsiniz. Cadde sonunda bulunan çay bahçeleri ve kafelerde sosyal yaşamınızı icra edebilirsiniz. Bol bol park bahçe mevcuttur. Malumunuz kültürümüzde çok önemli bir yer tutar park ve bahçeler. Bunlardan belki en eskisi Baba Sultan Parkı’dır. Aynı zamanda Postumpost Camii de burada yer alır. Fakat eski yıllara nazaran bu parkımız popülerliğini yitirmiştir. Belki de terk edildi tarafımızdan yeni yerler görünce…

Cennet Kanyonu

Sokaklarda dolaşırken başınızı kaldırıp baktığınızda aslında ilçenin ne kadar çok ağaç ile bezeli olduğunu fark edersiniz. Yeşil Bursa’nın mensubu bir ilçe olmak kolay değil nede olsa. Fakat dürüst olmak gerekirse çok temiz ve düzenli bir görünümü yoktur. İçerisinde barındırdığı Kocasu Deresi de maalesef kirlidir ve hala kirletilmektedir. Yeni keşfedilmiş olan Cennet Kanyonu’nu ise ben de ajanslardan öğrendim. Fakat fotoğraflardan anlaşılacağı üzere tabiat severlerin muhakkak yerinde incelemesi gereken bir noktadır


Cennet Kanyonu
Fotoğraf: http://www.milliyet.com.tr/yenisehir-deki-cennet-kanyonu-ilk-defa-bursa-yerelhaber-393954/

Yarhisar Köyü Şelalesi

Bundan hariç bir de Yarhisar Köyü’nde görülmeye değer bir şelalemiz mevcuttur. Köy ahalisi kalabalık değildir. Telefonlar çekmeyebilir ve kafa dinlemeniz için, piknik yapıp güzel vakit geçirmek için gidilebilecek güzel bir noktadır. Takriben 15 km mesafede bir köydür.


Yarhisar Köyü Şelalesi
Fotoğraf: www.yenisehir.gov.tr

Yenişehirli Önemli İsimler

İlçenin ünlü/önemli sayılabilecek isimlerini de hızlıca hatırlamak istersek; Çanakkale Zaferi'ne katkı sunanlardan bir tanesi olan Müstecip Onbaşı’dır. Kendisi Orhaniye Köyü’nden olup mezarı da burada bulunmaktadır. Deli Hüseyin Paşa ise Osmanlı sarayına girmiş gözü kara ve yiğit bir Yenişehir insanıdır (http://yenisehir.com/yenisehirden-osmanli-sarayina-deli-huseyin-pasa/). Sanat hayatının saygı duyulan isimlerinden Erkan Can da yine bu coğrafyanın evladıdır. Çocukluk arkadaşımız olan Ersin Durgut da spor camiasına ilçemizin armağanıdır ve tabii bir diğer gurur kaynağımız da rahmetli üstat Kemal Sunal’ın rol aldığı Davacı filminin ilçemizde çekilmiş olmasıdır, tıpkı Dar Alanda Kısa Paslaşmalar filminin burada çekilmiş olması gibi…


Yeni Mahalle

İnternet yayıncıları meslek örgütü olarak dünyada ilk kurulan iyad.org.tr Yenişehir merkezli bir oluşumdur. Çiftçilikle haşır neşir olan bu ilçenin insanları çoğunlukla Balkan göçmeni ailelerdir.

Toparlayacak olursak;

Yolunuz Bursa’ya düşerse ve/veya bu ilçeden geçerseniz; bir mola verip belirli güzelliklerini görmenizi, tatmanızı ve tecrübe etmenizi öneririm.

Her yer bir tecrübe, her yer bir anıdır. Özgürlük yollardadır.


Balibey Camii


Sinan Paşa Külliyesi


Belediye Meydanı-Hamam


Heykel-Merkez


Belediye Binası


Baba Sultan Parkı


Santral Park-Panayır


İznik girişi - Yenişehir Kapı
Fotoğraf: www.iznik.gen.tr

Düzensiz ve özensiz fakat yeşil çevremiz

#Makedonyadan yazılar alanında göster
Kapalı