Elif Üzer: “Tek başına bisikletle uzun yolda olmanın keyfi bambaşka”

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Çoğumuz gibi masa başında çalışan biriydim. 2004 yılında Kaçkarlar ile tanışmamla dağlara aşık oldum ve dağcılık eğitimi aldım. Sağ olsun beni yalnız bırakmayan eski ve yeni dostlarla Türkiye’de çeşitli dağlara tırmanışlara, uzun kamplı yürüyüşlere katıldım. Hep, gitmenin hayalini kurardım. Senelerce çalısınca istifa edecek maddi birikimi sağlamış oldum, ailemin maddi olarak daha az etkilenmesini isterdim ama İstanbul şartlarında pek mümkün olamıyor. Ekim 2012'de Orlando, FL - ABD'den bisikletle tek başına yola çıktım. Meksika'da bisikletten düşüp kolumu kırınca 1 sene Meksika'da yaşadım. 25 Mayıs 2014'te tekerlekler yeniden dönmeye başladı. Şu an Nikaragua’dayım ve Güney Amerika’nın sonuna kadar gitmeyi düşünüyorum.

Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Gezmek benim için yol demek, yani varacağım yerden çok beni heyecanlandıran bisikletle aşacağım yollar oluyor genelde; kaç tane kaç derecelik çıkış var, inişler nasıl, hava durumu, kalınacak yerler… Elbette varış noktalarım bir yerde turistik kentler oluyor ama oraya varana kadar ülkedeki yaşam şartlarını bizzat ülkedeki normal insanlar gibi yaşıyorum. Yani bahçede dökme suyla duş alıyorsa ben de öyle duş alıyorum, bahçede dökme suyla çalışan tuvalet varsa fazlasını aramıyorum. Hamakta uyunuyorsa hamakta uyuyorum.

Elif Üzer: “Tek başına bisikletle uzun yolda olmanın keyfi bambaşka”

Bize biraz seyahat etme mantığınızı anlatır mısınız? Genelde tek mi yoksa grupla mı seyahat edersiniz?
Bazen yolu paylaşacak birilerinin olması güzel oluyor, bazen de yorucu. Genelde tek başına bisikletle uzun yolda olmanın keyfi bambaşka; nerede duracağım, nerede yatacağım, nerede yiyeceğim hepsine kendim karar veriyorum. Her şey aynı anda olsun ve hemen olsun diyen bir insandım. Orayı da göreyim, burayı da göreyim derken kararsız kalmalarım başlarda epey yorucuydu. Yol, kişiliğimin bu yanını törpüledi diyebilirim. 

Rotanızı nasıl belirliyorsunuz?
Genelde google maps veya ülkelerin yol haritalarını kullanıyorum. ABD'den GPS almıştım ama uzun süre nereye nasıl harita yükleyeceğimi bilemediğimden pek kullanamadım. İnternetten araştırıp öğrendikten sonra kullanmaya başladım. Genelde memnunum ama yanımda yol haritası olunca daha güvenli hissediyorum. Şarj derdi yok, istediğin gibi açıp bakabiliyorsun.

Elif Üzer: “Tek başına bisikletle uzun yolda olmanın keyfi bambaşka”

Şimdiye kadar kaç ülke gezdiniz?
ABD'nin güneyinden geçtim (Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana, Texas eyaletleri), Meksika, Küba, Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras ve şu an Nikaragua’dayım.

Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok neresi etkiledi?
En çok Küba’dan etkilendim. İnsani da ülke de harika. Hayat şartları zor, özellikle internet bağımlıları için çünkü internet inanılmaz pahalı. Nikaragua da oldukça etkileyici bir ülke.

Elif Üzer: “Tek başına bisikletle uzun yolda olmanın keyfi bambaşka”

Bugüne kadar gittikleriniz arasında sizi hayal kırıklığına uğratan bir yer oldu mu?
Belize inanılmaz hayal kırıklığına uğrattı çünkü ilk kez aç mı kalacağım yoksa korkusu sardı. Turistik bir rota takip etmediğim için lokanta, manav vs. bulmak epey sıkıntı. Yani iki dükkân arası uzun mesafeler var. Dolayısıyla yanımda hep fazladan yiyecek taşıdım. Ayrıca diğer Orta Amerika ülkelerinden daha pahalı olduğunu da söyleyebilirim.

En son nereye gittiniz? 
En son Nikaragua'ya girdim hem ülkenin güzelliğinden hem de diş ağrısından henüz buradan çıkamadım.

Elif Üzer: “Tek başına bisikletle uzun yolda olmanın keyfi bambaşka”

Sırada neresi var?
Sırada Costa Rica var.

Gezi deneyimlerinizi paylaştığınız blog ya da websiteniz var mı?
http://nuzerel.wordpress.com ve www.facebook.com/elif.uzerr

Elif Üzer: “Tek başına bisikletle uzun yolda olmanın keyfi bambaşka”

Ülkelerin yeme-içme alışkanlıkları çok farklı olabiliyor. Siz gezilerinizde bu durumu nasıl belirliyorsunuz, yemek yemek için nasıl yerler tercih ediyorsunuz?
Yoldayken ya kendim pişiriyorum ya da ucuz lokantalardan sokaktan yiyorum. Sanırım 4 senedir vejetaryen  olmaya çalışıyorum. Arada sırada sadece balık ve deniz ürünleri tüketiyorum. Bir de Meksika'da çekirge, böcek, kurt ve karınca yedim. Bunlar değişik yörelerin sadece belli sezonlarda olan yemekleri…

Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs. 
Ülke güvenliyse yol üzerinde kimsenin göremeyeceği bir yerde kamp kuruyorum. Hava şartlarına da bağlı çünkü maalesef çadırım su geçirmezlik özelliğini kaybetti dolayısıyla bundan sonra yol üzeri kampları daha kısıtlı olacak. Yol üzeri benzinlikler de kamp için ideal yerler, olmadı yol üzerinde kalabalık olmayan yerleşimlerde ailelerden rica ediyorum bahçelerinde kalabilir miyim diye genelde sonum evde bitiyor. İtfaiyeler de kalacak yer için kapılarını aşındırdıklarımdan… Uzun yol turcularının kurtarıcıları diyebilirim. Latin Amerika'da bütün uzun yol turcuları itfaiyelerde kalıyor. Bir geceden tutun da 1 hafta kaldığım itfaiye istasyonları oldu. En son tercihim ise kalacak yere para ödemek, malum bütçe kısıtlı olunca… Couchsurfing ve uzun yol bisikletçilerinin kullandığı warmshowers sitelerini de sıklıkla kullanıyorum, özellikle warmshowers bu konuda çok başarılı bir site. Sizi misafir olarak ağırlayanların da uzun yol tur deneyimleri olduğu için meramınızı anlatmakta sıkıntı çekmiyorsunuz. Bir sürü değişik bilgi ve yeni dostluklar kurulması da cabası…

Elif Üzer: “Tek başına bisikletle uzun yolda olmanın keyfi bambaşka”

Eğer imkânınız olsa 1 sene izin ve limitsiz para verseler, haydi gez deseler, neler yapar nerelere giderdiniz?
Sanırım limitsiz para süper olurdu böylece bisikletle çıktığım bu seyahatime, bisikletle dünya turu olarak devam ederdim.

Gezmeye yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nereden başlamalı, nelere dikkat etmeliler?
Canları nereden ve nasıl başlamak istiyorsa öyle başlasınlar; mühim olan çıktığımız yolculukların bizi mutlu edebilmesi, bizi değiştirmesi, dönüştürmesi. Tabii bu seyahat olaylarının da bir tüketim çılgınlığına dönüştüğünü görmek üzücü. Hızlı hızlı bir sürü yer gezmek pek bana göre değil sanırım. Ancak bisikletle yola çıkmayı düşünenlere bana verilen tavsiyeleri verebilirim. Bisikletle güvenli sürüş yapabiliyorsanız 1 günlük 2 günlük turlara çıkın. Sonra daha uzun haftalık turlar… Kamp kurmayı sevip sevmemeniz de bütçenizi etkileyen durumlardan; kimisi hiç kamp malzemesi almadan hafif yükle hostel/otellerde kalarak gezmeyi tercih edebilir bunlar hep kişisel tercihler. Onun dışında uzun yolda bisikletle olmayı sevdiyseniz gerisi de çorap söküğü gibi gelecektir.