Kelebekler Vadisi 500 km’lik Likya Yolu üzerinde, ismini ev sahipliği yaptığı yaklaşık 100’den fazla kelebek türünden alan cennet gibi bir vadi. Türkiye’nin en büyülü ve güzel koylarından biri olan Fethiye, Ölüdeniz ’in komşusu. Siz de profesyonel bir dağcı veya Likya yolunu yürüyen bir doğa yürüyüşçüsü değilseniz Kelebekler Vadisi’ne ulaşımınızı Fethiye, Ölüdeniz’den kalkıp vadiye giden teknelerle yapabilirsiniz. Sadece bir arkadaşa bakıp çıkacağım diyenler ise tekne turlarıyla koya bir saatlik kısa bir ziyaret yapabilir. Peki ya yapmalı mısınız? Kelebekler Vadisi ve Ölüdeniz eski güzelliğini koruyor mu? 80’lerden bu yana yabancı turistlere ve kampçılara ev sahipliği yapmasıyla bilinen vadide son yıllarda değişen neler var? Özellikle çocuklu aileler vadiyi ziyaret etmek isterse sıkıntı çeker mi? Bu soruların hepsini ele alacağız.
Konaklama ve Tekne Ücretleri Ne Kadar?
Son zamanlarda Kelebekler Vadisi ile ilgili birçok yazıda ve insanlar arasında geçen tatil konuşmalarında Kelebekler Vadisi’nin “bittiğini” sıkça duyuyorum, eminim siz de duymuşsunuzdur. Günümüzde popüler olan dizi, film, tatil yeri gibi kavramlar için sıkça kullanılan “bitti-bitmiş” lafının, Kelebekler Vadi’nin güzelliğini kaybetmesinden çok, artan fiyatlara, eskiye özleme ve bize kalsıncılığa yoruyorum. Bu yüzden tatil planına Kelebekler Vadisi’ni eklemeyi kafayı koymuş ya da çoktan eklemiş insanların bu konuşmalar ve yazılardan çekinmelerine gerek yok. Vadiye ilk kez gidecek veya sadece tekne turuyla bir saat uğramış ve yeniden ziyaret etmek isteyenlerin bu tarz yorumlara aldırış etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Zira dünyanın dört bir yanından ziyaretçilere ev sahipliği yapan Kelebekler Vadisi’nin dünyanın başka bir yerinde eşi benzerine rastlanmayacak bir yer olduğunu inkar etmek imkansızdır. Fakat insanların itiraz etmekte haklı olduğu bir konu var ki fiyatlar. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler gelince fiyatlar da dünyanın dört bir yanından oluyor. Euro, dolar olarak bakınca normal gelen fiyatlar Türk lirasına dönünce can yakıyor ki, Vadiye Ölüdeniz ‘den tekne ile gidiş geliş ücreti kişi başı 200 TL. Çadırınızı kendiniz bile getirseniz çadırda konaklama 500 TL. Bu tür sebeplerle yeni bir yer keşfetme meraklılarının, öğrencilerin ve ucuz bir bütçeyle tatil yapmak isteyenlerin tatil planlarından çıkan Vadi, her şeye rağmen muhteşem doğal güzelliklerini görmek isteyen, fiyat konusunda biraz daha kesenin ağzını açabilecek insanlara yerini bırakıyor -daha uygun fiyatlara Kelebekler Vadisi'ni görmek isteyenlere vadiye yılın her ayı gidebileceklerini ve yaz ayları dışında fiyatların daha uygun olduğunu hatırlatmak istiyorum.-
Kelebekler Vadisi'nde Neler Yapılabilir?
Bir maceracı, hippi ya da Budist olmadığınızı ama sadece birkaç günlüğüne geceyi yıldızların altında laptop ya da telefon -çünkü ulaşımın pek olmadığı vadide elektrikte kısıtlı- olmadan geçirmek isteyen biri olduğunuzu düşünün. İşte Kelebekler Vadisi şehir hayatından kaçıp detoks yapabileceğiniz bir yer. Ticari büyümenin aksine doğal büyümeye odaklanılan ve binalar yerine çadır ve bungalovların olduğu vadide çok sayıda zeytin, nar, limon, portakal, üzüm, ceviz, şeftali, kayısı ve palmiye ağaçları var. İsmini kelebeklerden almasına rağmen kelebeklerle dolu bir vadi değil, özel olarak bir kelebek gözlemciliğine gitmiyorsanız kelebekler de pek insan içine çıkmıyorlar. Genellikle vadinin daha nemli ve kayalık yerlerinde oluyorlar ve gittiğiniz sezona göre az veya çok kelebek olabiliyor. Yani kelebekleri görmek güzel olurdu ama vadiye gidişinizin temel amacı bu değilken, sadece kelebekleri göremediğiniz için üzülmenize ve hayal kırıklığına uğramanıza gerek yok. Denizin ve kumsalın tamamen tadını çıkarmaya bakın ve endişelerinizi geride bırakın. Çünkü vadi size güzel bir rahatlama imkanı sunuyor.
Eskiden sadece gezginlerin kamp yaptığı vadi şimdilerde daha çeşitli gruplara ev sahipliği yapıyor. Günübirlik gelen turist ve tatilcilerin kayalardan inşa edilmiş Rock barda biralarını yudumladığını veya diğer uçtaki Balık Restoran’da sazdan çatının altında taze deniz ürünlerinin tadını çıkardıklarını görebilirsiniz. Plaj ve deniz, tekne turlarının uğradığı saatlerde tekneden inenlerin kalabalığına maruz kalıyor. Günübirlik tekne gezilerinin ilerisindeyse hava tankları ve dalgıç kıyafetleriyle dalmaya hazırlanan bir grup görebilirsiniz. Birileriyle tanışmak ve etkinliklere katılmak gerçekten Kelebekler Vadisi’ne gitmişken yapmadan geri dönmemeniz gereken şeylerden belki de en önemlisi. Böylece kendiniz yapmasanız bile kıyı şeridinin ötesinde dik kayalıklara halatlarıyla tırmanmaya cesaret eden insanların ve şelale tırmanışı yapmış olanların hikayelerini dinleyebilirsiniz. Kim bilir belki bir sonraki sezonun tırmanışçılarından olmak için kendinize söz verip spora başlamak için güzel bir motivasyon olabilir.
Kelebekler Vadisi'nde Yeme-İçme İşleri Nasıl?
Şehir hayatından kaçmak adına detoks benzetmesi yapmıştım, bunun yanında Vadi beslenme konusunda da oldukça hoş. Konaklama ücretinin içinde günde iki kez, genellikle orada çalışan insanların yetiştirdiği ürünlerden oluşan taze ev yemekleri servis ediliyor. Sabahları peynir, zeytin salatalık ve domatesten oluşan bir serpme kahvaltı veriliyor. Akşam yemekleri büyük ölçüde sebze ağırlıklı. Kesinlikle vücudunuzu dengeleyecek ve toksinlerinizden arınmış olacaksınız. Yani vadi vegan ve vejetaryen dostu yemek servisi konusunda oldukça iyi ama bu vegan olmayan insanları korkutmasın; Vadi vegan dostu olmasına rağmen, açık ateşte tavuk ve kebap ızgara yapabileceğiniz harika mangal alanları da var.
Bazıları için Kelebekler Vadisi şehir hayatından birkaç gün veya birkaç hafta kaçmak için bir inziva yeri, bazıları yıllardır her yaz tatilini vadide yapıyor. İlk ziyaretinizden sonra siz de aylarınızı burada geçiren insanlardan biri olmak isteyebilirsiniz. Akşamlarınızı kamp ateşinin başında geçirin ve yaşadığınız harika deneyimin tadını çıkarın!