Otellerde Olması Gereken Corona Sertifikası Hakkında Bilgiler

Tüm dünya pandemi sebebiyle farklı bir süreçten geçiyor. Covid-19 virüsünün hayatımıza girmesiyle birlikte sosyal yaşamda da pek çok dönüşüm oluşmaya başladı. Ülkeler kendi içlerinde çeşitli önlemler alarak meydana gelen bu pandemi ile başa çıkmak için bazı yöntemler geliştirdi. Başta doğal olarak sağlık sektöründe olmak üzere tüm iş alanları ve sosyal alanlar Covid-19 virüsünün etkisi altına girdi.

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte akıllara virüs ve tatil bir arada nasıl olacak soruları gelmeye başladı. Pandemi ile ilgili olarak gözler Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulacak önlem ve prosedürlere çevrildi. Yaşanılan salgın süreci içinde ne tür otellerin bu krizden güçlü çıkabileceği tartışma konularının arasındaydı. Covid-19 dönemini güçlü atlatabilmek için otellerin sahip olması gereken maddelerin başında elbette ‘korona sertifikası’ geliyor.

Otellerin sahip olması gereken “korona sertifikası”nın içeriği için çeşitli düzenlemeler yaparak bir taslak oluşturuldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından oluşturulan bakanlık görevlileri ve konuyla ilgili uzman kişilerin işbirliği ile gerçekleştirilen sertifika taslağı maddeleri belirlendi. Hijyen kurallarının otel personeli, misafirler, otel içinde ki ekipmanlar çerçevesinde düzenlenmiş hali otelci birlikleri ile paylaşıldı. Her alanda hijyen unsurlarına detaylı şekilde önem verilen sertifika maddelerine yazımızda göz atabilirsiniz

1

.

Sosyal Mesafenin Önemi

Korona virüs sebebiyle taslağı oluşturulan “korona sertifikası” belgesinde yer alan kriterler içinde genel anlamda sosyal mesafe konusu dikkat çekiyor. Hijyeni sağlamak için alınan önlemler ve oluşturulan kurallarla ilgili otellerdeki departmanların hepsiyle ilgili teker teker protokoller hazırlanarak Covid-19 çerçevesinde oluşturulmuş hijyen uygulamaları çeşitli şemalarla duvarlara asılacak.

İnsan yoğunluğu olan bölgelerde sosyal mesafeyi belirlerken en az 1.5 metre aralık bırakma ölçeğine uyularak çeşitli düzenlemeler yapılması öngörüldü. Özellikle resepsiyon ve yeme içme alanı gibi insan yoğunluğun olduğu bölgelerde sosyal mesafe sınırına dikkat edilecek. Bu alanlarda kontrolü sağlayabilmek için sınırı belirleyen çizgiler çekilecek. Yine toplu alanlar olan havuz, amfi tiyatro, gösteri alanları, yeme içme bölümü, lobiler, bekleme salonları, fuaye alanları gibi yerlerde şezlong, sandalye, koltuk ve masaların aralarının açıklığının korunmasına özen gösterilmesi gerekecek.

Aşağıda da bahsettiğimiz gibi otel içinde bulunan ticari mağazaları gezerken de sosyal mesafeyi sağlayacak önlemler alınacak.

2

Personellerle İlgili Alınan Önlemler

Otellerin uyması gereken “korona sertifikası” maddeleri içinde özellikle personel ile ilgili çok sayıda önlem yer alıyor. Elbette öncelikli olarak tek kullanımlık eldiven, cerrahi maske ve önlük kullanımı geliyor. Otel çalışanları havuz alanları, plaj vb. olmak üzere hijyeni sağlamak için maske, eldiven ve önlük kullanımını otelin genelinde uygulayacak.

Personelin çalışma saatleri düzenlenerek aynı vardiya diliminde çalışmasına özen gösterilecek. Çalışanların beraber yaşadığı bireyler yani aile üyelerinin sağlık durumları takip edilerek aile üyelerinin son 14 gün içindeki seyahat durumları ve Covid-19 virüsü belirtilerine sahip olup olmadığı gibi takipler yapılacak. Bu doğrultuda kontrolü sıkı tutmak için personelin mesai saati başlangıcı ve bitişinde kişisel hijyeni sağlamak adına koruyucu ekipman kullanımına dikkat edilerek vücut ısıları ölçülecek.

Çalışanlarla ilgili gerçekleştirilen bireysel takip sürecinde oluşturulan kontroller kayıt altına alınacak. Personel ile ilgili tüm kişisel denetimlerin yanı sıra otel içinde veya iş dışında sosyal mesafeyi korumalarına yönelik önlemlerde söz konusu olacak. Personelin mesafeyi korumasını sağlamak için toplu olarak gerçekleştirilen doğum günü, çeşitli kutlamalar, yemekler vb. gibi etkinliklere kısıtlama getirilecek.

Oda temizliği hizmetinde bulunan görevli personelin yine diğer alanlarda olduğu gibi tek kullanımlık eldiven, cerrahi maske ve önlük kullanması zorunlu olacak. Otelin güvenlik konusunda çalışan personelleri de eldiven, maske ve önlük kuralına uymalarıyla birlikte misafirlerle diyalog halinde olacakları için göz ve yüzü koruyan yüz/göz siperi maskeleri de kullanacaklar. Güvenlik personelinin kişisel hijyen ekipmanları kullanmasının yanı sıra müşterilerle olan iletişimini düzenleyecek kurallar da yer alacak.

El ile yapılan güvenlik kontrolleri mümkün olduğunca minimum düzeye indirilerek eğer arama zorunlu ise yüz yüze temastan kaçınılarak kontroller misafirin arkası dönük şekilde gerçekleştirilecek. Şayet çalışanlarda Covid-19 belirtileri arasında olan öksürük, yüksek ateş, nefes darlığı gibi şikayetler ve semptomlar görülürse o personel izole bir alana alınarak sağlık kuruluşuna yönlendirilecek.

3

 Misafirlerin Uyması Gereken Kurallar

Otellerde personellerin aldığı önlemler, genel alanlar ve ekipmanların hijyeni ile ilgili oluşturulan önemlerin beraberinde tesis misafirleri içinde uyulması gereken bazı maddeler söz konusu. Öncelikli olarak otele giriş yapan misafirlerin maskeli olmasına özen gösterilecek. Eğer giriş yapan misafirde maske yok ise maske verilecek. Yani dolayısıyla otellerin bünyesinde maske, dezenfektan gibi virüse karşı koruyucu ekipmanların bulundurulması zorunlu olacak.

Otelin giriş kısmında dezenfektanlar bulundurularak otele giriş yapan kişilerin vücut ısıları ölçülecek. Ayrıca giriş kısmında misafirlere yazılı bir metin ile bilgiler aktarılacak. Bu metinde Covid-19 ile ilgili yapılan otel bünyesinde uygulamalar ve misafirlerin uyması gereken kuralları anlatan bilgiler yer alacak.

Yapılan bu bilgilendirme ve uyarılarla birlikte giriş yapanların bir form doldurması da gerekecek. Bu formda bireylerin nereden geldikleri, son günlerde gerçekleştirdikleri ziyaretler, ve özel bir durum söz konusu olduğunda misafirlerin yakınlarından ulaşılabilecek kişilerin telefon ve adresleri gibi bilgileri alınacak.

Ayrıca içinde bulunduğumuz bu özel pandemi sürecinde gerektiği takdirde misafire ait kişisel bilgilerin çeşitli kurumlarla paylaşılabileceği konusunda rızası alınarak otelde bulunduğu konaklama süreci boyunca ve sonrasında Covid-19 virüsü ile ilgili hastalığın bulaşması veya benzeri olumsuzluklardan otelin sorumlu tutulmayacağına dair yasal düzenlemeler gerçekleştirilecek.

Müşteriler konaklama süreci boyunca hijyen kurallarına uyum sağlayarak işletme içinde yer alan çeşitli satış mağazaları gibi alanlara maske ile girebilecek ve mağazaya en az kaç kişinin girmesinin uygun olduğu ile ilgili kurallar yazılı olarak bulunacak. Bu kuralların en az üç dille yazılı hale getirilmesi gerekecek.

4

Ekipmanların Hijyeni

"Covid Sertifikası" içinde yer alan önemli hususlar arasında otel bünyesindeki ekipmanlar da yer alıyor. Otelde maske, eldiven gibi koruyucu ekipmanların bulunmasının zorunluluğundan söz etmiştik. Bu ekipmanlarla birlikte el ve mekan dezenfektanları ve temizlik malzemelerinin de bulundurulması ve hepsinin TSE sertifikasına sahip olması gerekmektedir.

Tesis içinde yer alan tesisat ve donanımların da bakımlarına özen gösterilecek. Şöyle ki klima, çamaşır, bulaşık, kurutma makineleri, buzdolabı, havalandırma, asansör gibi tüm tesisat ve donanımla ilgili araçların genel bakımı ve hijyenine dikkat edilmesi gerekecek.

Otelin her alanında olduğu gibi yeme içme bölümünde de dezenfektanlar bulundurularak bu alana ait her tür ekipmanın hijyenine önemle dikkat edilecek. Yeme içme alanındaki servis ekipmanlarının düzenli dezenfekte edilmesi ile birlikte şayet otelde açık büfe alanı var ise büfede bulunan yiyeceklerin alınması konusunda önlemler geliştirilecek.

Açık büfe konusunda henüz kesin bir karar verilmemesi ile beraber açık büfe olması durumunda yiyeceklerin bulunduğu alanın misafirlerle olan temasını engellemek adına büfede bulunan yemekler şeffaf bir perde ile korunacak. Ayrıca yeme içme bölümündeki tuz, şeker, peçete gibi malzemelerinde tek kullanımlık olmasına özel gösterilecek. Ortak alanlarda bulunan çay-kahve makinesi vb. araçlar riski azaltmak için kaldırılacak. Misafirleri mağdur etmemek adına bu tür içecek hizmetleri ile ilgili görevlilerin devreye girmesi gibi düzenlemeler yapılacak.

5

 Otelin genelinde bulunan araçlarla alakalı alınan bakım ve hijyen tedbirlerinin beraberinde konaklanan odalarda bulunan ekipmanlar için de birçok önlem söz konusu olacak.

Oda içinde bulunan buzdolabı, televizyon, klima kumandası gibi akla gelecek tüm ekipmanlar misafirler odadan ayrıldıktan sonra tek kullanımlık bezlerle dezenfekte edilecek. Bu dezenfekte sırasında her oda için ayrı bez kullanılmasına da dikkat edilecek.

Odalarda bulundurulan sabun, şampuan, duş bonesi, çatal, bıçak, tabak takımı gibi malzemeler tek kullanımlık hale getirilecek. Odaların klimalarının düzenli bakımları yapılarak dezenfekte edilmeleri sağlanacak. Ayrıca misafir otelden çıkış gerçekleştirdikten sonra konakladığı odanın 12 saat süresince boş bırakılmasına da dikkat edilecek. Eğer Covid-19 vakası tespit edilen bir misafir olur ise kullandığı çarşaf, havlu, nevresim gibi ekipmanların dezenfektesi özel olarak sağlanacak.

En başta hijyen ve sosyal mesafe dikkate alınarak hazırlanan “korona sertifikası” taslağı düzenlendikten sonra belgeye sahip olan ve bunu doğru uygulayan otellerin pandemi sürecini kolay atlatmaları muhtemel gibi görünüyor.