Polonya'da Coronovirüs Hakkındaki Önlemler (2)

Bir önceki yazımda Polonya’da ilk Coronavirus ölümünün gerçekleşmesinden hemen sonra alınan önlemleri anlatmıştım. İlk yazımı okumak için tıklayabilirsiniz.

Polonya hükümeti 11 Mart 2020’de aldığı ilk önlemlerden hemen sonra açıkçası neredeyse hiç beklemeden diğer önlem paketlerini peşi sıra açıklamaya başladı. Sınırların kapanmasıyla ülke dışında kalan Polonya vatandaş ve oturum kartına sahip olanları ülkeye getirebilmek için ulusal havayolu şirketi LOT, 14 Mart akşamı özel bir web sitesine yurt dışındakilerin başvuruda bulunmasını ve sayıya göre charter seferleri koyacağını duyurdu.

Polonya'da Coronavirüs

Biz de oğlum İngiltere’de olduğu için başvuruyu yapanlar arasındaydık. Zaten sınırların kapanması ve uçuşların iptal edilmesiyle uçak bileti bulmak neredeyse imkansız bir hale gelmişti. Oğlum LOT Havayolları tarafından London City Havaalanı'na konulan küçük bir charter uçağıyla, yaklaşık dört kez ve en sonda askeri kontrolden geçtikten sonra 18 Mart akşamı Varşova’ya giriş yaptı ve 14 günlük ev karantinasına başladı.

Türkiye’de bunun yapıldığını duyuyorum ama maalesef yarım yamalak. Bu işin ciddiyetini ve sorumluluğunu bilenler kendilerini ciddi bir şekilde izole ederken, bunu pekte umursamayanların neler yaptığını hepimiz medyadan takip ediyoruz maalesef.

Coronavirüs

LOT Havayolları ülkeye giriş yapan herkese bir form doldurtarak hangi adreslerde karantinada olacaklarını polisle paylaştı. Böylece günün herhangi bir saatinde polisin kapınıza gelip evde olup olmadığınızı kontrol etme süreci başladı. Biz 12. gündeyiz ve her gün farklı bir polis gelip evin ana kapısına çok yaklaşmadan oğlumu fiziksel olarak görüp sorularını sordular. Bu arada inanılmaz sempatik polislerle de karşılaştık, herhangi bir şeye ihtiyacımız olup olmadığını sordular ya da arada espriler yaptılar. Kontrolleri yapan iki polisin karantinada bulunan küçük çocuklara dans etmesini gösteren sevimli bir video sosyal medyada çok dolaştı.

 

 

Olur da bu kontrollerde evde bulunmazsanız cezası 30.000 zloty (yaklaşık 48.000 tl) ya da 8 yıl hapis cezasına kadar gidebiliyor. Yani işin şirinliği bir yana, hükümet ‘sıkıysa çık’ diyor.

İtalya’da bir belediye reisinin sosyal medyada ‘Oldum olası koşucuyumdur ve bu kasabada yıllardır sadece en fazla 20 kişi koşar. Ne oldu da şimdi hepiniz koşmaya başladınız? Lütfen evinizde oturun’ açıklamasına çok gülmüştüm. Ama burada da aynı görüntülerle karşılaşınca ister istemez aslında kısıtlanmaktan ne kadar nefret ettiğimizi anlıyoruz. Polonya hükümeti 24 Mart itibariyle iki kişiden fazla yan yana gelmeyi -aile bireyleri hariç-, dışarıda koşu yapmayı, bisiklete binmeyi bile yasakladı. En fazla ziyaret edilen parklardan biri olan Lazienski Park gibi tüm parklar ve orman alanları kapatıldı. Polis arabalarından yapılan anonslarla insanlar evlerinde oturmaya davet edildi ki, açıkçası çoğunlukta uyum gösteriyor.

Online çalışabilen tüm şirketler online’a geçtiler. Fabrikalar da vardiya usulü çalışmaya döndü. Üç ya da dört vardiya çalışan gruplar genelde birbirlerinden 45 dakika önce iş yerlerinden ayrılırken bulundukları tüm alanlar, yeni grup içeri girmeden dezenfekte ediliyor.

Toplu taşımadaysa aralıklı oturma ve 25 kişiden fazla otobüse yolcu alınmama kuralı konuldu.

Corona

Marketlerin ve eczanelerin önünde açık havada birbirlerinden 1.5 metre uzakta bekleyen insanları görüyorsunuz. İçeriye mümkün olduğunca az insan alınıyor. Marketlerden içeriye girdiğinizde hemen hemen çoğunluğunda plastik eldivenler ve dezenfektan ürünler müşterilerin hizmetine sunulmuş durumda. Kasiyerlerin önü çoğunlukla camla kaplanmış ve yine sırada beklerken 1.5 metre kuralına uyuluyor. Ve kimsenin korktuğu gibi raflar da boş değil, aksine fazlasıyla dolu. Bir Türk arkadaşım ‘fiyatlar aynı mı peki?’ diye sormuştu, evet aynı, yani kimse fırsatçılık yapmaya çalışmıyor.

Corona virüsü

 

11 Mart 2020’de hükümet okulların tatil edileceğini açıklar açıklamaz birçok okul online interaktif eğitime geçti. Ama Türkiye’de yapılan gibi TV’den yapılan bir online eğitim değil bahsettiğim. Eğitim saatleri içerisinde çocuklar kendi öğretmenleriyle değişik platformlardan bağlanarak normal derslerine sınıftaymışlar gibi interaktif devam ettiler. Normal ders akışı okuldaymış gibi, öğretmen çocuklara sınıfta olduğu gibi soru sorup anında cevap alabiliyor, bütün öğrencilerini karşısında görebiliyor. Kızımın devam ettiği Amerikan Okulu, yuva çocuklarına bile derslerini öğretmenleriyle veriyor. Anne babaların problemleri ya da soracakları soruları olursa da normal bir günde nasıl müdürün odasının kapısını tıklayıp girebiliyorsanız sürekli online olduklarından istediğiniz an ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca zoom üzerinden sürekli bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Bazı altyapı problemlerinden dolayı bir takım okullarda aksaklık olduğunu duysak da okulların bu kadar çabuk adapte olmaları bence kayda değer bir başarı. 

Corona

Önlemlerin ne kadar işe yaradığını ise sonuçlardan anlayabiliriz; Polonya’da bugün itibariyle 2055 vaka ve 31 ölüm var. Polonya önlemleri almaya başladığı 11 Mart tarihinden itibaren bugün yazıyı yazdığım 20. gündeyiz. https://www.worldometers.info/coronavirus/

Dünya kendini yepyeni bir döneme hazırlıyor. Bu travma kolay kolay geçmeyecek ve insanoğlunun alışkanlıklarını topyekün değiştirecek gibi gözüküyor. Lütfen sağlığınıza maksimum önem verin ve evde kalın.

BANU DEMİR

Yazar Hakkında

BANU DEMİR

İstanbul Üniversitesi Radyo-TV bölümü ve Marmara Üniversitesi Contemporary Business Management’tan (gece bölümü) mezun olduktan sonra İngiltere Nescot College’da okudum.