Yükselen Seyahat Trendlerinden Bir Diğeri: Glamping

Son zamanlarda yakın çevremizden sıkça duymaya başladığımız cümlelerin başını şüphesiz “İlk fırsatta doğa ile iç içe olacakları bir yerlere kaçma isteği” oluşturmaktadır. Kimi köyüne gitmek ister, kimi de doğanın içinde yeniden nefes alabileceği, sessiz sakin bir yerlerde birkaç gün geçirmek… Amaç zorlu iş yaşamı ve şehir hayatının getirdiği stresten birkaç günlüğüne dahi olsa kaçıp kurtulmaktır aslında.

Doğanın içinde olmak, ağaç yapraklarının hışırtısıyla uyuyup, kuş sesleriyle uyanmak… Kamp yapmayı sevenlere neden diye sorarsanız alacağınız cevap muhtemelen bunlar olacaktır.

Her ne kadar birçok kişi doğanın kalbinde bulunup, sessizliği dinleyerek deşarj olmaktan hoşlansa da, çoğu zaman bir çadırda konaklamanın getirdiği zorluklardan dolayı bu düşüncelerini gerçekleştiremezler. Gerçekleştirenlerin ise ilk kamp deneyimleri bolca şikayetle birlikte genellikle başlamadan sona erer. Böcek ısırmasından tutun da, çadırın su alması ve tuvalet sıkıntısına varıncaya kadar pek çok etken sorundur çünkü birçok kişi için… Oysa son zamanlarda ülkemizde de popülaritesi hızla artan bir kamp seçeneği bulunmakta. Glamping!

Özellikle pandemi sürecinde yeniden şekillenmeye başlayan tatil alışkanlıklarıyla birlikte adını sıkça duymaya başladığımız glamping aslında tüm dünya genelinde uzun süredir kullanılan kavramlardan biri. Basitçe ifade etmek gerekirse glamping, geleneksel kamptan çok daha rahat kabul edilen tesisler ve konaklamayı içeren lüks bir kamp türü. Peki son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız kamp deneyiminden çok daha fazlasını ifade eden glamping nedir? İşte son zamanların gözde seyahat trendlerinden glamping hakkında merak ettiğiniz her şey…

1

Glamping Nedir?

Glamping, beş yıldızlı ve büyük otel konseptlerinden bunalan Avrupalı gezginlerin ortaya çıkarttıkları, kelime anlamı olarak Glamorous (büyüleyici) ve camping (kamp yapmak) kelimelerinin birleşmesindenoluşmaktadır. İzole ve yalıtılmış bir alanda, muhteşem doğal manzaralara şık ve göz alıcı dekoratif dokunuşların ve konfor vadeden hizmetlerin eşlik ettiği glamping aslında bir nevi içinde yaşamak istenilen doğaya sadece uzaktan bakmanın yeterli olmadığı durumlarda, bunu sağlamanın gösterişli yollarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Geleneksel kampın maceracı ve kaçış arayan ruhunu, otel konforundan ve teknolojiden kopamayan 21. yüzyıl gezginlerinin modern talepleriyle birleştiren glamping, otel yapaylığını ve kalabalıklığını denklemden çıkarırken, konforu da en üst sıralara taşımaya devam eder. Çünkü geleneksel kampçılıktan farklı olarak glamping size evinizin her türlü konforunu fazlasıyla sağlamayı amaçlar.

Son zamanların gözde seyahat trendlerinin başında gelen glamping, başka bir deyişle konaklama olanaklarının standart kampa göre çok daha lüks olduğu bir kamp deneyimi olarak da tanımlanabilir. Öyle ki kamp çadırınızı sizin kurmanızın gerekmediği, çadırınızda size özel bir duş ve tuvaletin olduğu, uyku tulumu yerine yorgan kullandığınız, mat yerine çift kişilik ikiz yatakta yattığınız, kısaca çadır içerisinde butik otel konforu yaşayabileceğiniz lüks bir kampçılık deneyiminden söz ediyoruz. Tıpkı geleneksel kampçılık gibi glamping yapmakla ilgileniyorsanız aslında doğaya daha yakın bir yaşam deneyimi yaşamak istersiniz. Glamping işte tam da bu noktada bunu yapmanıza izin verir. Hem de bir otel veya evin lüks ve konforuna sahip olan mevcut tüm özellikleriyle birlikte….

Geçmişten Günümüze Glamping

İnsanlığın yerleşik hayata geçmeden önceki göçebe yaşantısı düşünüldüğünde kamp kültürünün ortak bilinçle hepimizin zihninin bir köşesinde varlığını sürdürdüğü aslında hepimizin bildiği bir gerçek. Eş zamanlı olarak dünyanın birçok yerindeki krallar, komutanlar ve imparatorlar evlerinden uzak geçirdikleri tüm zamanlarını, saraylarını veya kalelerini aratmayacak konfordaki çadırlarında geçirirlerdi. Örneğin 16. yüzyılda İskoçya’daki Atholl Dükü, kendisini ziyaret eden Kral 5. James ile annesini lüks çadırlarda ağırlamış ve bu çadırlara da kendi sarayındaki her türlü konforu taşımıştı. İngiltere Kralı 8. Henry ile Fransa Kralı I. Francis’in 1520 yılında yaptığı diplomatik zirve ise yine Fransa’nın kuzeyindeki 2 bin 800 çadırın kurulduğu bir alanda düzenlenmişti. Eski Türk boylarının ve Osmanlı sultanlarının kullandığı görkemli otağları da bu noktada unutmamak gerek elbette…

Glamping’in 20. yüzyılda popüler hale gelip bir tatil türü olarak günümüzdeki şeklini alması ise şüphesiz varlıklı Amerikalı ve İngiliz gezginlerin Afrika’da safariye merak salmasıyla birlikte başlamıştır. Sözkonusu turistlerin en maceracı olanları bile Afrika’da konfor ve lüksten vazgeçmek istemediği için geleneksel safari çadırlarına zaman içinde eklemeler yapılmasına, dolayısıyla da butik camping sektörünün doğmasına yol açmıştır. Elektrik jeneratörlerinden katlanabilir küvetlere, beyaz çarşaflı yataklardan halı ile döşenmiş çadırlara uzanan çok sayıda lüks unsur ise bu süreç içerisinde geleneksel kamp yöntemlerine entegre edilmiştir.

Türkiye’de coğrafi yapının yanı sıra mevsimlerin de bu aktiviteye uygun olması glamping kültürünün ülkemizde hızlı bir şekilde yayılarak uluslararası platformlarda tanınmasına imkan sunmaktadır.

2

Glamping Türleri Nelerdir?

Türkiye’deki glamping kampları daha çok çadır tipi (yurt çadırı, lotus belle ve kubbe çadır gibi), ağaç evi veya bungalov tarzında olmaktadır. Benzer şekilde lüks kamp deneyimi sunan karavan ve bungalovlar da yine glamping kategorisi içerisinde yer almaktadır.

Glamping çadır modellerine aslında Türk toplumu olarak çok uzak olduğumuz söylenemez. Öyle ki eski zamanlarda atalarımızın kaldığı otağ çadırları başta olmak üzere Kızılderili ve göçebe yaşayan toplumların çadırları da aslında glamping çadırlarıyla neredeyse aynıdır. Tek fark kumaş tipi ve büyüklüklerinin dışında, kullanış amaçları ve dayanıklılığıdır.

Glamping çadır modelleri, klasik çadırdan aslında çok daha büyüktür. Klasik kamp çadırları ile yapılan faaliyetlerde insanlar kendi sınırlarını ölçebilir ve konfor alanlarından ne kadar uzaklaşabildiklerini ölçümleyebilirler. Ancak glamping kültüründe bunu ölçümleyebilmek neredeyse imkansızdır. Çünkü glamping tamamen lükse dayalı bir kamp modeli olduğu için kendi sınırlarımızı ölçme, konfor alanlarının sınırlarını öğrenme ve mücadele ruhu gibi birçok kişisel gelişimden mahrum kalınmasına yol açmaktadır.

Klasik bir çadırın ağırlığı ortalama 1 ila 3.5 kg arasında değişim gösterirken, glamping çadırın ağırlığı ise 8 ila 15 kg arasında değişmektedir. Dolayısıyla bu çadırları sırt çantanızda taşımak neredeyse imkansızdır.

Glamping Çadır Türlerinin Özellikleri

Safari Çadırı: Safari çadırı, dikdörtgen biçiminde olup ahşap bir platform üzerinde bulunmaktadır. Çadır, alüminyum veya fiberglas direkler tarafından ayakta durur. Çadır yağmura ve güneş ışınlarına karşı oldukça dayanıklıdır.

Lotus Belle Çadırı: Belle çadırlarını diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi de ortasında bir adet merkezi çadırı destekleyen direk bulunmasıdır. Belle çadırları taşınabilir en büyük çadırlar arasında yer alıp, içerisinde birçok kişinin kalmasını sağlayacak büyüklüktedir.  Bu türün en ünlüsü ise lotus belle çadırlarıdır.

Yurt Çadırı: Ahşap bir platform üzerine oturtulan çadırın yan duvarları yine ahşap bir yapıyla güçlendirilmiştir.Ülkemizde bu çadır türü çok kullanılmamakla birlikte, Avrupa’daki bazı ülkelerde kullanımına nadir de olsa rastlanabilmektedir.

3

Glamping Neden Önemli?

Glamping ile ilgili en önemli şey şüphesiz maksimum müşteri konforu için uygulamalı otel olanakları sunarak, insanların günlük koşuşturmalarını unutmasına izin vermesini sağlıyor olmasıdır. Dolayısıyla şehirden kaçarken konfordan mahrum kalmamayı vaat eden glamping, bir nevi lüks kampçılık olarak da tanımlanabilmektedir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda sıkça tercih edilen glamping rahat bir yataktan klimaya kadar sıralanabilecek ve çoğu kişisel ihtiyacınızı rahatça karşılayabileceğiniz bir dizi konfor alanına sahiptir. Bu alanlar bazen özel tasarlanmış dev çadırlardan oluşurken, bazen de içinde gündelik hayatın ihtiyaçlarını doğanın kalbinde karşılayabileceğiniz türde farklı alternatifler şeklinde olabilmektedir.

Glamping’in Avantajları Nelerdir?

Her şeyden önce glamping hem doğayla iç içe olmak hem de ev konforunu yakalamak isteyenlere bu ikisini birlikte sunarken, doğaya yakınlık ve rahatlık dışında çevre dostu düzeniyle de konuklarının kalbini kazanmaktadır. Ayrıca benzer olanakları içeren diğer konaklama ve tatil seçeneklerine göre de çok daha uygun maliyetlere sahiptir.

4

Glamping Nasıl Yapılır?

Öncelikle doğada vakit geçireceğiniz için nasıl bir doğa ortamında bulunmak isteyeceğinize karar vermeniz gerekmektedir. Daha sonra ise seçtiğiniz kamp alanının sunduğu imkanlar araştırılmalıdır. Her glamping deneyimi unutmayın ki birbirinden farklıdır, bu yüzden kendi deneyiminizi rezerve ederken, tam olarak nelerin dahil olduğunu mutlaka öğrenmeniz gerekmektedir.Glamping çeşitli konaklama seçenekleriyle farklı imkanlar sunduğundan bu konu dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntılardan biridir.

Türkiye’deki Popüler Glamping Alanları

Ülkemizdeki glamping alanları Kırklareli’nin ünlü longoz ormanlarını içinde bulunduran İğneada’dan başlayıp sırasıyla Gökçeada, Bozcaada, Assos, Cunda, Datça, Fethiye ve Marmaris şeklinde çoğunlukla batı kıyılarını takip ederek devam etmektedir. Bu alanlardaki glamping türleri arasında ise lüks çadır, karavan ve ağaç ev gibi alternatifler yer almaktadır.

Unutmayın ki bu kamp türü lüks ve konfora dayalı bir kültürdür. Eğer hayvanlardan korkuyorsanız, konfor alanınıza düşkünseniz, 5 yıldızlı bir otel tarzında çadırda kalmak ve doğayı bu şekilde hissetmek istiyorsanız glamping kültürü ile tanışmanızın zamanı emin olun çoktan gelmiş demektir. Rahat yataklar, hoş aydınlatmalar, özel banyolar… Konforun ve tüm modern kolaylıkların sunulduğu lüks kamplarda konaklarken trekking, balıkçılık, rafting, bisiklet parkuru gibi açık hava etkinliklerini yapabilir, ya da yalnızca açık hava jakuzisinde uzanıp manzaranın tadını çıkarırken, doğanın içinde zamanı durdurabilirsiniz.