Kabil Gezilecek Yerler

3.500 yıllık uzun geçmişiyle Afganistan’ın başkenti Kabil; bahçeleri, surları, tarihî sarayları, camileri ve kaleleri ile Asya’nın en ilgi çekici duraklarının başında gelir.

Kabil Gezilecek Yerler

Kabil'de bir çok gezilecek yer mevcuttur. Bunlar arasında en ünlüleri Babür Bahçeleri, Bala Hisar, Kabil Hayvanat Bahçesi, Id Gah Cami, Timur Şah Mozolesi, Afganistan Ulusal Müzesi, Afganistan Ulusal Sanat Galerisi, Afganistan Ulusal Arşivleri, OMAR Mayın Müzesi, İngiliz Mezarlığı, Abdül Rahman Cami, Pegman Bahçeleri, Darul Aman Sarayı, Qargha Baraj Gölü'dür.

Detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Babür Bahçeleri (Bagh-e Babur)

Kabil’in tarihî bahçesi Babür Bahçeleri, Babür İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk hükümdarı Babür’ün lahiti etrafına kurulmuştur. 1528 yılında inşa edilen bahçelerin planlaması Babür’e aitti, tüm planlamalarını Babürname’de belirmiştir. Babür, yaşamının son zamanlarında Babür Bahçelerine gömülmek istediğini söylemiş ancak ilk olarak Hindistan’ın Agra kentine gömülmüş ve daha sonra lahit buraya taşınmıştır.

  • Adres: Kabil, Afganistan
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: 100 Afgani

Bala Hisar

MS 5. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Bala Hisar, Kuh-e-Sherdarwaza Dağı arkasında modern şehir merkezinin güneyinde konumlanır. 6 metre yüksekliğinde ve 4 metre kalınlığındaki surları Kuh-e-Sherdarwaza Dağı'ndan başlayarak nehre kadar uzanır. Bala Hisar, Afganistan’daki Birinci İngiliz-Afgan Savaşı (1838-1842) ve İkinci İngiliz-Afgan Savaşı (1878-1880) sırasında en kanlı çarpışmalara sahne olmuştur. Günümüzde Bala Hisar’ın kalıntıları Kabil’in en çok ziyaret edilen turistik noktalarındandır.

Kabil Hayvanat Bahçesi

Kabil Hayvanat Bahçesi, Kabil Nehri kıyısında 1967 yılında açılmıştır. Hayvanat bahçesi 100’den fazla hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Hayvanat bahçesi yeni açıldığında Çin hükümeti bağış yapmış, ancak kötü şartlardan dolayı bazı hayvanların ölümü gerçekleşince bağış yapmayı durdurmuştur.

  • Adres: Asmayi Rd, Kabul, Afganistan
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00 – 16.30
  • Giriş ücreti: 100 Afgani

Id Gah Cami

Id Gah Cami, Kabil’in en büyük ikinci camisidir. Ramazan ve Kurban bayramlarında bir milyon kişi burada bayram namazı kılar. Bu nedenle Id Gah Cami, Kabil’in ana camisi olarak kabul edilmektedir. Cami, şehrin doğusunda, Ulusal Stadyum ve Mahmut Han Köprüsü yakınlarında konumlanır. Babür mimari stilinde inşa edilen Cami oldukça görkemlidir.

Timur Şah Mozolesi

1772 ve 1793 yılları arasında Dürraniler hükümdarı olan Timur Şah’ın defnedildiği Timur Şah Mozolesi, Kabil’in en ilgi çekici noktalarından biridir. 1816’da inşa edilen mozole, Afgan İç Savaşı sırasında büyük ölçüde zarar görmüş ve 2012 yılında restore edilmiştir.

Afganistan Ulusal Müzesi (Kabil Müzesi)

Afganistan Ulusal Müzesi, şehir merkezinin 9 kilometre güneybatısında konumlanan arkeoloji müzesidir. Müze, Afganistan emiri Emanullah Han tarafından 1922 yılında kurulmuştur. Asya’nın en önemli müzelerinden biri olan Afganistan Ulusal Müzesi’nde sergilenen arkeolojik eserler ve nümizmatik koleksiyonu oldukça ilgi çekicidir.

  • Adres: Darulaman Rd, Kabul, Afganistan
  • Telefon: +93 75 201 4259
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi – Çarşamba: 08.00 – 15.30 / Perşembe: Kapalı / Cuma: 08.00 – 12.00
  • Giriş ücreti: 100 Afgani
  • Resmi websitesi için tıklayınız.

Afganistan Ulusal Sanat Galerisi

Afganistan Ulusal Sanat Galerisi, özenle restore edilmiş eski bir Kabil evinde yer alır. Galeri koleksiyonunda yaklaşık 900 yağlı boya tablo ve portre sergilenir. Koleksiyonunun büyük bölümü Avrupa, Afgan manzaraları, ünlü Afgan kralları ve yazarlarının portrelerinden oluşur. Galeride ayrıca Fransız yazar Victor Hugo’nun da bir portresi bulunur.

  • Adres: Asamayi Watt, Kabul, Afganistan
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00 – 16.00 / Cuma: Kapalı
  • Giriş ücreti: 250 Afgani

Afganistan Ulusal Arşivleri

Afganistan Ulusal Arşivleri 1890 yılında kurulmuştur. Arşiv, Abdurrahman Han’ın 1800’lerin sonunda oğlu için inşa ettirdiği binada konumlanır. 15.000’den fazla belgenin yer aldığı arşivde; 1919 tarihli, İngiltere’nin Afganistan’a tam bağımsızlık verdiği anlaşma da sergilenmektedir. Eski belgeler, gazeteler, dönem fotoğrafları, eski banknotların da sergilendiği arşivde; 14. yüzyıldan kalma Timur mektuplarını ve Dürraniler’den kalma eski Kur'anları da görebilirsiniz.

  • Adres: Salang Watt, Kabul, Afganistan
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi – Perşembe: 08.00 – 17.00
  • Giriş ücretsizdir.

OMAR Mayın Müzesi

OMAR Mayın Müzesi’nde yıllardır Afganistan’da kullanılan yaklaşık 53 farklı türde mayın sergilenir. Doktor Şah Veli tarafından organize edilen Müze, güvenlik amacıyla yalnızca randevu ile ziyaret edilmektedir. Müze'de ayrıca Afganistan Savaşı’nda kullanılmış ve patlamamış mühimmatlar da yer almaktadır. 

  • Adres: Teppe Maranjan, Kabul, Afganistan
  • Resmi websitesi için tıklayınız.

İngiliz Mezarlığı (Sherpur Cantonment)

İkinci İngiliz Afgan Savaşı (1878 – 1880) sırasında İngiliz askeri kampı olarak kullanılan bölge günümüzde İngiliz mezarlığına dönüştürülmüştür. Savaşta ve çatışmalarıda hayatını kaybeden İngiliz askerleri buraya defnedilmiştir.

  • Adres: British Cemetery, Kabul, Afganistan

Abdül Rahman Cami

Büyük Cami olarak da bilinen Abdül Rahman Cami, Afganistan’ın en büyük camilerinden biridir. Deh Afghanan bölgesinde, Pashtunistan Meydanı ve ünlü Plaza Otel çevresinde konumlanır. 10.000 kişi kapasiteli cami ayrıca 150.000’den fazla kitabın bulunduğu bir kütüphaneye de ev sahipliği yapar.

  • Adres: Deh Afghanan, Kabul, Afganistan

Pegman Bahçeleri

Pegman, Kabil ili sınırları içerisinde, “Kabil’in bahçesi” ünvanına sahip eski bir yerleşim bölgesidir. Emanullah Han, 1920’lerdeki Avrupa ziyaretinden sonra Kabil’e döndüğünde, bu avrupai tarzdaki Pegman Bahçeleri’ni inşa ettirmiştir. Kabil’in sayfiye yeri konumunda bulunan Pegman Bahçeleri, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek isteyen Kabillilerin popüler noktasıdır.

  • Adres: Paghman, Kabul, Afganistan

Darul Aman Sarayı

Darul Aman Sarayı, Kabil şehir merkezinin 16 kilometre dışında konumlanır. Avrupai tarzdaki saray, 1920’lerin başına Emanullah Han tarafından Afganistan’ı modernleştirmek amacıyla yaptırılmıştır. Neoklasik mimari üslupta inşa edilen Darul Aman Sarayı’nın meclis konutu olarak kullanılması planlanmış ancak İslamcı ayaklanmalar nedeniyle Emanullah Han reformlarına devam edememiştir.

  • Adres: Chahar Qala, Kabul, Afganistan

Qargha Baraj Gölü

Baraj bölgesi olarak da bilinen Qargha Baraj Gölü, Kabil şehir merkezinin 15 kilometre batısında yer alır. 450 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğindeki Qargha Gölü 1933 yılında koruma alanı ilan edilmiştir. Son yıllarda restore edilen alanın çevresinde pek çok eğlence ve dinlenme tesisleri, bir otel ve banka yer almaktadır.

  • Adres: Qargha, Kabul, Afganistan

Kabil gezilecek yerler listesinin sonuna geldik, gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.