Akçakoca Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Düzce iline bağlı bir ilçe olan Akçakoca, Batı Karadeniz kıyı şeridinde yer alır. 35 km uzunluğunda, geniş ve güzel bir kumsala sahiptir. Akçakoca, özellikle 1950'den sonra sahilinin ve doğasının güzelliğiyle dikkati çekmeye başlamış ve turistik bir belde haline gelmiştir. Bunda Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere sadece 3 saat uzaklıkta olmasının da büyük payı vardır. Akçakoca, Ankara ve İstanbul'un yanı sıra Zonguldak ve Bursa bölgesinden de turist çekmektedir. Akçakoca denizi ve kumsalının yanında, bitki örtüsünün bakir güzelliğiyle de turizm açısından cazip bir ilçedir. Kayın, kestane, ıhlamur, çınar ve meşe ağaçlarından oluşan bitki örtüsü, tatilcilere temiz hava ve yeşilin yüzlerce tonunu vaat etmektedir.

Akçakoca ve çevresi ile ilgili kesin tarihi bilgi ve belgeler olmasa da, bölgede yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan eşyalar, M.Ö. 1200’leri işaret etmektedir. Kazılarda çıkan eşyaların 1220’de Trakya yolu ile Anadolu’ya geçen Trak Kabileleri’ne ait olduğu tahmin edilmektedir.

Roma ve Bizans dönemlerinde Diapolis adıyla anılan bölge, önemli bir liman, aynı zamanda da ticaret merkezi olmuştur. Türkler’in Akçakoca’ya ilk geldikleri tarih 1085’tir. Ancak belde 13. yüzyılda Cenevizliler’in eline geçmiştir. Osmanlı Beyliği döneminde, 1323 yılında Orhan Gazi’nin lalası ve akıncı beylerden Akça Koca Bey tarafından fethedilerek, tekrar Türkler’in eline geçmiştir. Akçakoca Bey, şehri fethettikten sonra, Bizans’ın verdiği Diapolis ismini “Akçasar” olarak değişmiştir. 18 Yüzyılda şehir (Şar – Şehir) yani “Akçaşehir” adını almıştır.

1862 yılına kadar Bolu Sancak Beyliği’ne bağlı bir voyvodalık, 1934 yılına kadar da “Akçaşehir” adıyla ilçe olan belde, 1934 yılında bölgenin fatihi olan Akçakoca Bey’in adını alarak “Akçakoca” olmuştur. Aralık 1999’da Düzce’nin il olması nedeniyle de, Düzce’ye bağlanmıştır.

Akçakoca’nın en önemli ekonomik gücü, fındık üretimidir. Fındık, Akçakoca halkının geçiminde en büyük paya sahiptir. Yerleşimin olmadığı alanların büyük bölümü, fındık bahçeleri ile kaplıdır. Diğer ekonomik girdiler ise turizm, sanayi, inşaat, taşımacılık, balıkçılık, arıcılık olarak sayılabilir.


Tanıtım Videosu:
 

Akçakoca ile İlgili

Editörün Kaleminden

Akçakoca Nerededir?

Akçakoca, Karadeniz Bölgesi’nin deniz kıyısında, en batıda kalan ilçelerden biridir. Batıda Sakarya, doğuda Zonguldak illeri ile komşudur. Orta Anadolu’nun denize açılan en yakın penceresi konumunda ve ormanla denizin ahenkle buluştuğu bu sahil ilçesi, bağlı bulunduğu Düzce’ye 38 km uzaklıktadır.

Akçakoca’ya Nasıl Gidilir?

Batı Karadeniz’in önemli turizm merkezlerinden biri alan Akçakoca; İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli gibi büyük şehirlere 2.5–3 saat uzaklıktadır ve otoyolla oldukça kolay bir ulaşıma sahiptir. Hangi yönden gelinirse gelinsin, Tem Otoyolu üzerinden Düzce gişelerinden çıkış yapılarak, Akçakoca yoluna girilir.

Devamını Oku

Akçakoca’ya Ne Zaman Gidilir?

Akçakoca’da ılıman deniz iklimi hâkimdir. Ancak iklim özelikleri bakımından Karadeniz ve Marmara Bölgeleri arasında bir geçiş alanı konumunda olduğundan, iki bölgenin de özelliklerini taşımaktadır. İlçe, deniz kenarında olması nedeniyle nemlidir. Yılın büyük bölümü yağmurlu geçer. Yıllık yağış ortalaması 990 mm’dir.

En sıcak ay Temmuz, ortalama sıcaklık da 23 derecedir. En soğuk ay ortalaması Ocak’tadır ve ortalama sıcaklık 5 derecedir. İlçenin hâkim rüzgârı poyrazdır. Tatili deniz ve güneş olarak düşünenler için sezonu kısadır ama sakin ve huzurlu ortamı ile dikkati çeker.

Akçakoca Kuzey Anadolu fay hattına çok yakındır. Ancak özellikle jeolojik yapısıyla, kalkerli kayalardan oluşan sağlam zemini sayesinde, tarihsel süreç içinde depremlerden önemli bir zarar görmemiştir.

Akçakoca’da Nerede Kalmalı?

Akçakoca'da, 480 adet işletme belgeli, 1200 adet ruhsatlı yaklaşık 1700 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Özel sektöre ait 1 adet 5 yıldızlı, 2 adet 4 yıldızlı, 1 adet de 2 yıldızlı otel mevcuttur. Bunların yanı sıra özel işletme belgesine sahip çok sayıda otel, motel, pansiyon ve öğretmenevi, gençlik tesisleri gibi seçenekler de bulunmaktadır. Akçakoca’da karavan ve kamp turizmi de yaygındır.

Akçakoca Otelleri - Akçakoca Otel Fiyatları

Düzce iline bağlı bir ilçe olan Akçakoca, Batı Karadeniz’de yer alır. 1950’den sonra turizm yönünden dikkat çeken Akçakoca, doğal güzellikleri ve güzel kumsalıyla görülmesi gereken yerler arasındadır. Bölgede konaklamak için Akçakoca otelleri hem uygun fiyatlar sunarken; hem de denize sıfır  ya da yürüme mesafesinde konumlanmıştır. Akçakoca otellerinin birçoğunun özel plaj alanları mevcuttur. Tarihi, kültürel ve doğal güzelliklere sahip olan bölgeyi dört mevsim boyunca dilediğiniz zaman gezebilirsiniz. Tarihi mekanlarını görmek için Ceneviz Kalesi, Fakıllı Mağarası, Hemşin Köyü Camii ve tarihi evlerin bulunduğu eski bir yerleşim yeri olan Yukarı Mahalle bölgesini ziyaret edebilirsiniz. Doğal güzelliklerini keşfetmek için ise asırlık kayın ağaçlarının olduğu Kurugöl Kanyonu’na ve Aktaş Köyü’nde yer alan Aktaş Şelalesi’ne gidebilirsiniz. Beldeyi Temmuz aylarında seyahat edeceksiniz Parlayan Kent Akçakoca Kültür ve Sanat Festivali’ne, AkçakocaKültür Turizm ve Fındık Festivali’ne ya da Kabotaj Bayramı ve Akçakoca Denizcilik Festivali’ne katılabilirsiniz. Karadeniz ve Manav Türkleri’nin yemek kültürünü yansıtan bölgede höşmerim, melengüçceği, Çerkez tavuğu, Laz böreği ve kaldırık kavurması gibi pek çok yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Birçok bölgesinde fındık bahçelerinin bulunduğu Akçakoca’dan fındık başta olmak üzere reçel yapmak ya da pasta ve tatlarınızı görsel olarak güzellik veren dağ çileklerinden satın alabilirsiniz.

Akçakoca otelleri fiyatları 

Akçakoca’da her bütçeye uygun, iyi hizmet veren bir otel bulmak mümkündür. Aradığınız kriterlere göre fiyatlar 80-260 arasında değişiklik gösterir. Butik oteller misafirlerini ortalama 190-260 TL gibi bir aralıkta ağırlar. Daha ekonomik bir tatil planlıyorsanız, tercihinizi gecelik ücretleri 80-90 TL arasında değişen pansiyonları tercih edebilirsiniz. 

Devamını Oku

Akçakoca’da Gezilecek Yerler

Mavi ile yeşilin birbirine karıştığı, Akçakoca kısa turizm sezonu nedeniyle bakir kalmayı başarmış bir sahil kasabasıdır. Akçakoca konumu, sosyal yapısı, doğal güzellikleri ve son yıllarda artan turizm yatırımları nedeniyle dört mevsim turizme açıktır. Akçakoca, deniz turizminin yanında zengin tarihiyle de, turistlere gezilip görülecek pek çok alternatif sunmaktadır.

Görülmesi gereken diğer yerler: Tescilli doğal anıt çınar ağaçları, Cumayanı mesire alanı, Merkez camii, Kale plajı, Akçakoca Bey heykeli, 1928 yapım tarihli Orhangazi İlkokulu ve camii ile Topuk Yaylası (Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kamp ve dinlenme yeri) görülmesi gereken diğer önemli merkezlerdir.

Devamını Oku

Akçakoca İçi Ulaşım

Karadeniz’in ilk “mavi bayraklı” plajına sahip olan Akçakoca’nın otogarından, her yere ulaşım mümkündür. Konaklama tesislerinin çoğu plaj bölgesinde olduğu için, denize gitme ve yeme-içme aktiviteleri yürüme mesafesindedir. Ancak çevreyi gezmek isteyenler için, ilçenin yaklaşık 2 km dışındaki otogardan kalkan çok sayıda dolmuş ve otobüs seferleri mevcuttur.

Akçakoca Mutfağı

Akçakoca çok zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Yörenin mutfağı Çerkez ve Abhaza, Karadeniz ve Manav Türkleri’nin yemek kültürlerinin bir karışımıdır.

Abhaza otu olarak bilinen ot hemen her yemekte kullanılmaktadır. Yerel halk göç sırasında yanlarında getirip yetiştirdiği bu otu, Abhaza tuzuyla karıştırarak bir sos elde eder ve bunu başta tavuk olmak üzere tüm yemeklerde kullanır. Çerkez mantısı, çiğ börek, mısır unundan yapılan ve ekmek yerine geçen mamursa, Çerkez tavuğu ve lepsi (bir tür tavuk yemeği) mutfağın Çerkez kültürü örnekleridir. Mancar (karalahana), fasulye, mancarlı pide, fasulye içi ile pişirilen mancar tepelemesi, mancar dolması, yöreye özgü bir bitki çeşidi olan kaldırık kavurması, Laz böreği, halk arasında damat fındığı olarak bilinen şekerli fındık ve mısır ekmeği de Karadeniz kültürünün yöreye kazandırdığı başlıca yemeklerdir. Manav Türkleri yemeklerinde ise hamur işi ağırlıktadır. Hamur tatlısı olan Melengüçceği ve Höşmerim çok meşhurdur. Akçakoca’da neredeyse her yemekte fındık ve ceviz kullanılmaktadır.

Popüler restoranlar

Hamsi Balık Lokantası:Denize sıfır konumu, lezzetli balıkları ve güler yüzlü hizmeti ile beklentileri fazlasıyla karşılayan bir mekândır. Özellikle kalamar ve güveçte mantar çok lezzetlidir. Tatlı olarak ikram edilen fındıklı helva ise çok tatlı bir sürprizdir.

İskele Restoran: Manzarası ve lezzetli balıklarının yanı sıra, kahvaltı menüsüyle de çok başarılı bir mekândır. Özellikle mıhlaması tavsiye edilmektedir.

Doğa Restoran: Eğer deniz kenarında değil de, daha farklı bir yerde yemek yemek ya da kahvaltı etmek isterseniz, Doğa Restoran ortasından dereler geçen doğayla baş başa kalacağınız hoş bir mekândır.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın yüzde 7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Akçakoca’da Alışveriş

1

Akçakoca’ya gidenler, dört bir yanı fındık bahçeleriyle çevrili bu ilçeden, fındık almadan dönmemeliler. Ancak Akçakoca’nın neredeyse fındık kadar popüler olan bir lezzeti de dağ çileğidir. Mevsiminde hem geliş, hem de dönüş yolunda yerel halkın sepetlere doldurdukları mis kokulu çilekleri sattıklarını görebilirsiniz. Özellikle reçel yapmak için ideal olan bu çileklerden, yolunuz uzun değilse almayı ihmal etmeyin. Akçakoca’da yöreye özgü el işi örnekleri, biblolar, pestiller ve kestane balı diğer alışveriş seçenekleridir.

Akçakoca Gece Hayatı

Akçakoca’da gece hayatı yaz aylarında hareketlenmektedir. Özellikle sahil bölgesinde kafe-bar seçenekleri mevcuttur. Ayrıca ünlü DJ’lerin “Beach Party” performansları yaz ayları boyunca en önemli etkinlikler olarak dikkati çekmektedir. Havalar soğumaya başlayınca, ilçe de sakinleşmeye başlar. Seçenekler, birkaç cafe ve otellerin barlarıyla sınırlanır.

Akçakoca Festivaller

Parlayan Kent Akçakoca Kültür ve Sanat Festivali (Haziran - Temmuz)

Kabotaj Bayramı ve Akçakoca Denizcilik Festivali (Temmuz)

Akçakoca Kültür Turizm ve Fındık Festivali (Temmuz)

Acil Yardım: 112

Acil Yardım: 112
Yangın: 110
Polis: 155
Akçakoca Belediyesi: 380 611 41 10 

Akçakoca Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 6oC
    • Mar 6oC
    • Nis 10oC
    • May 14oC
    • Haz 18oC
    • Tem 20oC
    • Agu 20oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 14oC
    • Kas 10oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Nüfus: 37.570 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün