Antarktika

Yunanca "Antarktikos" denen Antartika, “Arktika’nın karşısındaki” anlamına gelmektedir. Bu kıta 1840 senesinde, 200 yıllık bir arayıştan sonra Charles Wilkes tarafından bulunmuştur.

Antarktika Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1

 

Antarktika, Güney Yarımküre’nin en güneyinde yer alan ve bünyesinde hiçbir ülke bulunmayan tek kıtadır. Ayrıca bölge o kadar kuraktır ki; kıtada 2 milyon senedir yağmur almayan yerler vardır.


Kıtanın bir diğer önemli özelliği de keşfedilmesinin uzun yıllar sürmesidir. Antarktika yaklaşık 200 yıllık bir arayışın ardından 1840’ta bulunmuştur. Yelkenlisiyle yol alan deniz subayı Charles Wilkes, Kuzey Kutbu’nun aksine Güney Kutbu’nda bir kıta olduğunu uzun uğraşlar sonucunda kanıtlamıştır. 14,4 kilometrelik yüzölçümüyle Afrika kıtasının yarısı büyüklüğündeki bu kıta, aslında bölüm bölüm keşfedilmiştir. Belirttiğimiz gibi başta Wilkes tarafından keşfedilen kıtada bulunan ilk yere Wilkes Arazisi adı verilmiştir. Büyüklük olarak kıyaslayacak olursak Antarktika; Asya, Afrika, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’dan sonraki en büyük kıtadır. Yani en büyük 5. Kıtadır. 


Kıtanın kutup noktasını kaplayan buzun kalınlığı yaklaşık 4.335 metreyi bulur. Hatta Antarktika’daki buzların dünyadaki buzların yüzde 92’sini oluşturduğu da ortaya çıkmıştır. 
Güney Kutbu’nda dünyanın en soğuk ve zorlu iklim koşulları hakimdir. Yaz aylarında sıcaklığın ortalama -20 derece olduğunu ifade edebiliriz. Fakat eğer ki güneyden fırtınalar eserse kıtadaki sıcaklığın -70 dereceleri bulduğunu gözlemlemek mümkündür. Yıllık bir ortalama verecek olursak kıtanın sıcaklık ortalaması -50 derecedir.


Antarktika isminin anlamına bakacak olursak kelime kuzeyin karşıtı anlamına gelmektedir.  Kıta merak edilen bir yer olduğu için çevresindeki adalarda yaşayan kişiler bulunmaktadır. Kalıcı nüfus olarak bakacak olursak kıtada kış aylarında 1.000 kişi yaşamaktadır. Yazın ise çevre adalardaki nüfus oranı 5.000 kişiye çıkmaktadır. 


Antarktika’nın bitki örtüsüne bakılırsa burada hiçbir bitkinin yetişemediği görülecektir. Çünkü Antarktika’da hem iklim şartları hem toprak yapısı hem de güneş ışınlarının geliş miktarı oldukça kötüdür. Bitkilerin aksine kıtaya uyum sağlayabilmiş hayvan türleri mevcuttur. Penguenler, martılar, kuşlar, foklar, kalamarlar ve balinalar burada Güney Kutbu denizlerindeki balıklar ve planktonlarla beslenerek yaşarlar. Antarktika’nın yerlileri penguenlerdir. Kutup ayıları ise sanılanın aksine burada yaşamamaktadır. 


Kıtada ulaşım iklimden dolayı oldukça zorlayıcıdır. Kıta içi ulaşım genel olarak kar motorları ve Atv’ler ile sağlanmaktadır. Özellikle kuru rotaların kullanılmaması kıtada meydana gelen kazaların esas nedenidir. Antarktika’da yönünü bulmak isteyen kişi GPS cihazlarından yararlanabilir. 


Kıtada resmi bir idari birim söz konusu değildir. Ayrıca hiç otel de bulunmamaktadır. Antarktika’nı yaklaşık 45 günlük bir yaz mevsimi vardır ve bu mevsimde kıtaya turlar düzenlenir. Bu turlar günübirlik yani konaklamasızdır. Kıtada kutup dairesi içindeki alan ziyaretçiye kapalıdır. Eğer ki değişik bir deneyim yaşamak için Antarktika’yı ziyaret etmek isterseniz yalnızca kıyı bölgeleri gezebileceğinizi bilmelisiniz. 


Kıtaya ulaşım Yeni Zelanda’dan ve Şili’den sağlanmaktadır. Yeni Zelanda’dan uçak yolculuğuyla kıtaya ulaşım yaklaşık 10 saattir. Şili’den ise deniz yolculuğu aracılığıyla kıtaya ulaşılabilir. Bu deniz yolculuğu yaklaşık 4 ya da 5 gün sürmektedir.

Antarktika ile İlgili