Hindistan Kültürü

Hindistan’da toplumsal örgütlenmekastsistemine tabidir. İnsan hakları prensiplerini hiçe sayan bir ayrımcılık unsuru olan kast düzeni, Hindistan’da uzun süredir hüküm sürmektedir ve yerlilerin hayatının her alanında bu düzenin etkisi hâkimdir. Kast sisteminde kast içinde evlenmeler söz konusudur. Aynı kast içindekiler ancak birbirleriyle evlenebilirler. Kimin hangi mesleği yapacağını da kast sistemi belirler. Hindistan’da uzun süre insanların hep birlikte yemek yemeleri yasaktı; çünkü üst kastlar bunu hoş karşılamıyor, kendilerini alt kastlarla bir arada bulunurken kirlenmiş sayıyorlardı. Bugün bu ayrım büyük oranda kaldırılsa da kırsal kesimlerde hâlâ eski kuralları görmek mümkündür.

Kast sisteminde sınıflandırma zenginlik ya da fakirlik durumuna göre yapılmaz, temeli Hinduizm inancının prensiplerine dayanır.

Kast sisteminde belli başlı dört ana tabaka (Varna) vardır. Bu tabakalar Brahmanlar (bilginler ve rahipler), Kshatriyalar (askerler, prensler ve üst düzey memurlar), Vaişyalar (tüccarlar, toprak sahipleri ve çiftçilerdan) ve Şudralar (isçiler ve köleler)şeklinde sıralanır ve kendi aralarında alt tabakalara (Jatiler) ayrılır. Bunların dışında bir de kast sistemine dâhil edilmeyenler vardır. Bunlar Paryalar olarak bilinir, insanlığın en aşağı tabakasında yer aldıkları düşünülür ve hiçbir hakları yoktur.