Tacikistan

Tacikistan Hakkında Temel Bilgiler

Tajikistan.jpg

Resmi adıyla Tacikistan Devleti yükseklikleri 300 metreden 7495 metreye kadar değişen dağlarla çevrilidir. Ülkenin %90’ı dağlardan oluşur. En yüksek dağ oluşumu Pamir Dağlarıdır. Denize kıyısı olmayan ülke kapladığı alan bakımından Orta Asya’nın en küçük devletidir. Ülkenin sembolü başkent Duşanbe’nin ortasındaki Meydan-ı Dustî’de bulunan Şah İsmail Somoni heykelidir. Şah İsmail Somoni ülkenin kurucusu Taciklerin milli kahramanıdır. Aynı zamanda ülkenin para birimine de ismini vermiştir.

 

Devamını Oku

Tacikistan ile İlgili

Tacikistan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Dushanbe-Tajikistan-May-2013-3.jpg

Tacikistan, Ferghana Vadisi, Karategin, Khatlon, PamirDağları bölgesi ve Zeravshan olmak üzere 5 ana bölgeye ayrılır. Ülkenin başkenti Karateginbölgesinde bulunan Duşanbe’dir. Duşanbe’nin yanı sıra diğer önemli şehirleri Khorog, Kocand, Kul’ab ve Novabad’dır.

Tacikistan Nerededir?

Orta Asya’da bulunan Tacikistan’ın güneyinde Afganistan, batısında Özbekistan, kuzeyinde Kırgızistan ve doğusunda Çin Halk Cumhuriyeti bulunur. Orta Asya’nın iç kısımlarında yer alan ülkenin denize kıyısı yoktur.

Tacikistan’a Nasıl Gidilir?

Vizesiz olarak seyahat edilebilen Tacikistan’a havayolu şirketlerinin direkt uçuş seferleri bulunmaktadır.

Tacikistan’a Ne Zaman Gidilir?

1411447126garm_chasma_tajikistan.jpg

Tacikistan’ın denize kıyısı olmadığından ve ülkede çok yüksek dağlar bulunduğundan hava durumu bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Ülkede sert kara iklimi görüldüğünden kış ayları çok soğuk, yaz aylarıysa çok sıcak geçer. Bu yüzden ülkeye seyahat etmek için en uygun dönem nisan ve ekim gibi bahar aylarıdır.

Tacikistan Kültürü

TajikistanBig.jpg

Geniş cadde ve kaldırımları olan ülkede nüfus az olduğundan trafik sorunu yoktur. Halkının %70’i yoksuldur. Tacikistan’sa iş sahası çok dar olduğundan erkekler para kazanmak için yurtdışına en çok da Rusya’ya göç eder. Tacikistanlı kadınlar gündelik hayatta geleneksel tarzda baştan aşağı tek parça fistan giyeler. Ülkede yaşayan Türkler de vardır. Genellikle inşaat ve gıda sektöründe çalışan yaklaşık 6 bin Türk bulunur. Gazeteler genelde günlük değil haftalık olarak yayımlanır. Ülkede devlet televizyonu dışında dört adet özel kanal yayın yapar. Tacikçe’nin Farsça’ya olan benzerliğinden kaynaklanan iyi bir edebiyat birikimine sahiptir.

Tacikistan Mutfağı

ready_4.jpg

Tacikistan’ın geleneksel yemeklerinden biri plov denilen, parça koyun etleri, şalgam ve pirinçle büyük bir tavada kızartılarak yapılan yemekleridir. Tacik mutfağında yoğurt kullanımı yaygındır. Kahvaltılarda genellikle yoğurttan yapılan kefir tüketilir. Ülkenin kendine özgü mantısı ve pirmeni denilen özel yemekleri de vardır. Ülkenin geleneksel yemekleri halwa gibi tatlılarla başlar, sonrasında çorba, etli yemekler ve geleneksel bir tat olan plov gelir. Ülkede içecek tüketiminde en yaygın olan içecek çaydır. Bölgeye özgü farklı bir tadı olan çay her yerde denenebilir. Ülkede, Avrupa, Çin, Gürcü ve Türk mutfakları gibi çeşitli mutfaklara ait yemekler yapan çok sayıda restoran vardır.

Tacikistan'dan Alınabilecek Hediyelik Eşyalar

noor-art-gallery.jpg

Tacikistan’ın pazar ve sokaklarında çok sayıda hediyelik eşya bulmak mümkündür. El işi ürünler ve yerel sanatçıların yaptığı sanat eserlerinin bulunabileceği Artist Colony ve Nor Art Gallery hediyelik eşya alınabilecek mekânlardandır. Özellikle ülkenin başkenti Duşanbe’de Meydan-ı Dustî’de bulunan Şah İsmail Somoni Heykel’inin çevresinde hediyelik eşya satan mağazalar bulunur.

Tacikistan’ın Festivalleri

getImage.jpg

Navruz her yıl bahar ayları 20-22 Mart arasında üç gün boyunca gerçekleştirilen etkinliktir. Kutlamalar sokak partileri, bu güne özel hazırlanan yemekler, konserler, geçit törenleriyle gerçekleştirilir. Ayrıca arkadaş ve aile ziyaretleri önemlidir. Sayri Guli Lola bahar aylarında açan yerli laleler onuruna düzenlenen bir festivaldir. Tacikistan’ın kuzeyindeki bölgede düzenlenen bölgesel bir festivaldir. İki gün süreyle gerçekleştirilen festivale geleneksel korolar, müzik ve dans hâkimdir. Zafer Günü, her yıl 9 Mayıs’ta gerçekleştirilir. 1946 yılından bugüne düzenlenen kutlamalarda genellikle havai fişek gösterisi ve askeri geçit yer alır. Tacikistan 9 Eylül 1991 tarihinde Sovyetler Birliği’nden kazandığı bağımsızlığını her yıl 9 Eylül’de sokak gösterileri, konserler, havai fişek gösterileriyle kutluyor. Didor Film Festivali, her yıl ekim ayında Duşanbe’de düzenlenen festival Pers film festivali olarak tasarlanmış ancak daha sonra Rus ve Avrupa filmleriyle kapsamını genişletmiştir. Bam-i Dunya adını verdikleri festivalleri ise Khorog şehir parkında düzenlenen Orta Asya’dan gelen sanatçıların ağırlandığı şarkı ve dans festivalidir.

Tacikistan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yılbaşı (1 Ocak)
Uluslararası Kadınlar Günü (8 Mart)
Nevruz Bayramı (21 Mart)
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
Zafer Bayramı (9 Mayıs)
Bağımsızlık Günü (9 Eylül)
Anayasa Günü (6 Kasım)
Milli Uzlaşma Günü (9 Kasım)
Ramazan Bayramı-Eid al-Fitr (Ramazan ayının sonunda)
Kurban Bayramı-Eid ul-Adha (Ramazan Bayramından 70 gün sonra)

Tacikistan’ın İklim ve Hava Durumu

Karasal iklim hâkimdir. Ülkenin denize kıyısı olmaması ve ülkede çok yüksek dağlar bulunmasından dolayı bölgeye göre hava durumu farklılık gösterir. Genel olarak ülkede kışlar soğuk, yazlar çok sıcak ve kurak geçmektedir. İç kısımlarda kıtasal, Pamir Dağları’nda yarı çöl ve kutupsal iklim görülmektedir. Yağış miktarının genelde düşük olduğu ülkede senelik ortalama yağış miktarı 150-250 mm arasında değişir. Ülkede dağlık bölgeler vadilere nazaran daha az yağış alır. Kış aylarında en soğuk alanlar dağlık bölgelerdir.

Tacikistan’ın Kısa Tarihi

Afghanistan-940x430.jpg

Ülkenin bulunduğu alanda yıllarca Samanîlerİmparatorluğu varlığını sürdürmüştür. 20. yüzyılın başında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği kurulduktan sonra 1920’de Sovyet askerleri tarafından işgal edilmiş ve bu birliğin uzantısı olan Tacik Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti varlığını sürdürmüştür. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 9 Eylül 1991’de bağımsızlığını kazanmıştır.

Tacikistan’ın Ekonomisi

4002980-lg.jpg

Tacikistan ekonomisi birinci derecede tarıma ve hayvancılığa dayanır. Üretilen tarım ürünlerinin başında pamuk gelir. Pamuk ekiminin büyük bir kısmı sulama ile yapılır. Ülkede ayrıca tahıl, üzüm, susam, buğday, arpa, kavun, meyve ve sebze yetiştirilir.

Ülke ekonomisinin dayandığı bir diğer alan da hayvancılıktır. Tacikistan’da küçükbaş hayvan besiciliği ve ipekböcekçiliği yaygın olarak yapılır. Birçok aile de geçimini ipekböcekçiliği ile sağlamaktadır. Ayrıca çiçek yetiştiriciliği de yaygındır. Başlıca sanayi kuruluşları madencilik,hidroelektrikenerjiüretimi,petrolçıkarmavepamukişlemedir. Gıda işleme makinaları, kimyevi maddeler ve halıcılık da ülke sanayisinde önemli yer tutar. Ayrıca orta ve ağır sanayi kollarında güç transformatörleri ve kabloları, tarım aletleri üretimi, hafif sanayi kollarında örme eşya üretimi, ipekli kumaş ve halıcılık vardır.

Tacikistan’da Din ve İnanç

Tajikistan-crop.jpg

Tacikistan laik bir ülkedir, resmi bir dini yoktur. Ülke nüfusunun %98’i Müslümandır. Büyük çoğunluğu Sünni ve Hanefi olan Müslümanların az bir kısmı Şiidir. Geri kalan kısmı da mezhebe bağlı olmayan Müslümanlardır. Nüfusun geri kalanının Hıristiyan ve çoğunluğunun Ortodoks olmasının yanı sıra, Protestanlık, Zerdüştlük ve Budizm gibi inançlar da vardır. Tacikistan tüm dinlere özgürlük tanıyarak ibadet hakkını koruma altına almıştır.

Tacikistan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

DUŞANBE BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: RUDAKI CADDESİ 15 DUŞANBE

Telefon: 00 992 48 702 41 00 - 221 22 08 00 992-37 221 00 36 UYDU:Big Dish 00873762854778/79

Faks: 00 992 48 702 41 09

[email protected]

http://dusanbe.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Bütün Tacikistan

Tacikistan’da Konuşulan Diller

Tacikistan’ın resmi dili Tacikçe’dir. Bunun yanı sıra etnik topluluklar arasındaki iletişim için Rusça kullanılır. Rusça ayrıca resmi yazışmalarda ve uluslararası ilişkilerde de kullanılmaktadır.

Tacikistan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -11oC
    • Şub -9oC
    • Mar -2.2oC
    • Nis 5.5oC
    • May 9.5oC
    • Haz 13.8oC
    • Tem 17oC
    • Agu 16.4oC
    • Eyl 11.6oC
    • Eki 5.2oC
    • Kas -1.4oC
    • Ara -7.1oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 8,610,000 Dili: Tacikçe Para Birimi: Somoni (TJS)  İklim: Sert Karasal İklim Big Mac Index: