Kuzey Kıbrıs

Kuzey Kıbrıs Hakkında Temel Bilgiler

Akdeniz’de, Türkiye’nin güneyinde yer alan Kuzey Kıbrıs, Kıbrıs Adası’nın kuzey bölümündedir. Bağımsızlığı Türkiye dışında başka bir ülke tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne göre, Türkiye'nin işgali altındadır. Bağımsızlığının ilanından bu yana Türkiye tarafından ekonomik, siyasi ve askeri olarak desteklenmektedir.

Devamını Oku

Kuzey Kıbrıs’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Kuzey Kıbrıs beş farklı şehir olarak yönetime sahiptir. 45 bin kişilik nüfusuyla Lefkoşa ülkenin başkentidir. Bunun dışındaki şehirler şöyledir: Küçük bir ticaret limanı olan Gazimagusa, Kuzey Kıbrıs’ın en turistik liman şehri Girne, adını doğasının zenginliği ve güzelliğinden alan Güzelyurt, 1974 yılındaki askeri harekâttan önce adanın en büyük turistik bölgelerinden biri olan Maraş ve Karpaz, yarımadasını içine alan ve güzel sahilleri olan şehir İskele.

Kuzey Kıbrıs Nerededir?

Doğu Akdeniz’de bir ada olan Kıbrıs, Sicilya ve Sardunya'dan sonra gelen üçüncü büyük adadır. 70 km kuzeyinde Türkiye, 100 km doğusunda Suriye, 370 km güneyinde Mısır, kuzeybatısında 950 km uzaklıkta Yunanistan ve 170 km güneydoğusunda Lübnan ve İsrail ile komşu olarak bulunmaktadır. Kıbrıs adasının yüzölçümü 9251 kilometrekaredir. Kuzey Kıbrıs 3355 kilometrekare, Güney Kıbrıs ise 5896 kilometrekaredir.

Kuzey Kıbrıs’a Nasıl Gidilir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne sadece Türkiye’den direkt uçuş imkânı vardır. Ercan Uluslararası Havalimanı ve Geçitkale Havaalanı sadece Türkiye tarafından yasal havaalanı olarak tanınmaktadır. 1974 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin limanlarının, tüm dünya gemilerine kapatıldığını ilan etmiştir. Türkiye bu ilanı tanımamış ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti limanlarını serbest ulaşıma açmıştır. Bu sayede Mersin, Taşucu ve Alanya limanlarından düzenli feribot seferleri yapılmaktadır. 240’a yakın yolcu kapasitesi olan teknelerle(katmaran) ulaşım mümkündür. Hızlı feribotlarla, arabalı feribotlarla veya yük gemileriyle de ülkemizden adaya denizyoluyla geçmek mümkündür.

Kuzey Kıbrıs’a Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Kuzey Kıbrıs’a gitmek için her mevsim uygundur. Temmuz ve Ağustos ayları çok sıcak geçer ve deniz sıcaklığı da oldukça yüksektir. Bu sebeple rahat bir deniz tatili yapmak isteyenler Kuzey Kıbrıs’a daha çok Mayıs-Haziran ile Eylül-Ekim aylarında gitmektedir.

Kuzey Kıbrıs Kültürü

Girne.JPG

Kuzey Kıbrıs ile ilgili bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri, trafiğin Türkiye’den farklı olarak soldan akmasıdır.

Sıcak bir iklime sahip olduğundan pek çok yerde öğleden sonralarında mağazalar kapalı olabilir. Hatta devlet dairelerinde bile öğleden sonraları işinizle ilgili muhatap olacağınız kişileri bulamayabilirsiniz.

Benzin istasyonlarının çoğu gece 01.00’den sabah 07.00’ye kadar kapalıdır. Herkesin birbirine saygılı olduğu bir yaşam anlayışları vardır. Hırsızlık ya da kapkaç gibi olaylar neredeyse hiç yaşanmaz.

Yerel halk ve turistler eğlence için büyük otellerin restoran ya da etkinlik alanlarını tercih eder. Bunun dışında sahil şehirlerinde deniz kenarında hoş restoran ve kafelerde vakit geçirebilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs Mutfağı

Tarih boyunca pek çok kültürün etkisi altında kalan Kuzey Kıbrıs’ın mutfağı da bu kültürlerden etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı ve Kıbrıs Rum mutfağı ile benzerlikler göstermektedir. Şeftali kebabı ve pilavuna gibi yemekler, keçi peyniri hellim kızartması, reçeller ve meyve şekerlemesi olarak adlandırılabilecek macunları ünlüdür.

En ünlü meze çeşitlerinin başında cacık, humus, fava, turşu, salata, zeytin çeşitleri (çakıstes) ve hellim peyniri gelir. Kıbrıs kökenli hellim peyniri, genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartılarak tüketilir. Ayrıca önemli bir ihraç ürünüdür.

Bir başka Kıbrıs spesiyalitesi de molehiyadır. Sadece Kıbrıs’ta ve Nil kıyılarında yetişen, nane kokusunda, reyhan otu görüntüsünde ve biraz da bamya tadındaki bu ot, kuzu eti ya da tavuk ile sulu bir yemek olarak hazırlanır.

İlginç bir başka sebze de, Kıbrıs’ın dışında bilinmeyen kolokastır.

Geleneksel bir kış yemeği olan kolokas, patates türünde bir bitkidir, patatesten daha tatlıdır ve görüntüsü kerevize benzer. Bu bitkinin kökü gelişir ve kolokası oluşturur. Kolokas, bol limon ve kereviz sapıyla pişirilir.

Kıbrıs'a özgü bir güveç türü olan Küp Kebap, kuzu etinin birçok sebzeyle birlikte bir toprak küpte kısmen yere gömülü olarak uzun süre pişirilmesiyle yapılır. Bu nedenle kuyu kebabı olarak da anılır.

Lalangi, Kıbrıs’ın bir başka geleneksel yemeği. Sıcak ya da soğuk yenebilen yemek, tavşan suyunda hazırlanmış mayalı hamurun içine konulan tavşan etinden oluşuyor.

Nor böreği de Kıbrıs’ta çok sevilen bir yiyecektir. Aslında bir tür tatlı olan nor böreği, nor peyniri, çiçek suyu denilen ve portakal yağından yapılan çiçek kokulu hoş bir sıvı ve şekerle karıştırıldıktan sonra hamurdan koparılan küçük parçalar arasına konulup yağda kızartılarak hazırlanıyor.

Kıbrıs'ta ayrıca pek çok meyveden macun yapılmaktadır. Bunlar arasında Kabak Macunu, Karpuz Macunu, Ceviz Macunu, Patlıcan Macunu, Hurma Macunu ve Turunç Macunu öne çıkar.

Kuzey Kıbrıs’tan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Kıbrıs’tan alınacaklar listesinin başında, yöreye özgü bir lezzet olan hellim adlı peynir çeşidi gelir. Lefkoşa Büyük Han, Lefkoşa Belediye Pazarı ve Girne Çarşısı gibi yerlerden yöreye özgü dantel işlerinden Kıbrıs Konyağı, bademli gül suyu Summada ve aliç reçeli alınabilir. Kıbrıs’ta alkol ve sigara ürünleri vergi durumlarından dolayı Türkiye’ye oranla oldukça ucuzdur. Ancak Kıbrıs’tan Türkiye’ye sadece 3 litre alkol ve 5 karton sigara götürebileceğinizi unutmayın.

Kıbrıs hediyelik eşya seçenekleri arasında tekstil ürünleri de yer alır. Dünyaca ünlü markaların ürünlerini uygun fiyatlara bulmak mümkündür. Girne’de yat limanı çevresinde bulunan giyim mağazaları ya da Lefkoşa’nın Dereboyu Caddesi’ndeki butikler tercih edilebilir. Aynı şekilde parfümler ve diğer kozmetik ürünleri de Kuzey Kıbrıs’ta uygun fiyatlara alınabilmektedir. Ancak imitasyon ürünlere dikkat etmek gerekir.

Kuzey Kıbrıs Festivalleri

Kuzey Kıbrıs’ın birçok yerleşim biriminde her yıl yaz mevsiminde geleneksel olarak festivaller düzenlenmektedir. Önceleri panayır olarak adlandırılan ve bilinen geleneksel eğlenceler günümüzde festival adı ile işlevlerini sürdürmektedir. Genellikle bölgelerde üretilen ürünlerin adını taşıyan festivaller, üretilen ürünler ile bu ürünlerden sağlanan çeşitli yiyecekler satılmaktadır. Festivallerde kurulan küçük büfe ve restoranlarda Kıbrıs mutfağına özgü, lokma, şamişi ve kebap türleri satılmaktadır. Festivallerde konser, defile, güzellik yarışmaları, balo, lunapark ve çeşitli şans oyunları ile ilgili eğlence programları düzenlenip organize edilir. Bu festivaller arasında şunlar öne çıkmaktadır...

4574_headline.jpg

Bir dünya markası haline gelen geleneksel Kuzey Kıbrıs Uluslararası Bellpais Müzik Festivali her yıl Mayıs-Haziran ayları arasında düzenleniyor. Haziran-Temmuz ayları arasında gerçekleştirilen uluslararası Mağusa Kültür Sanat Festivali de Kuzey Kıbrıs’ın en önemli ve görkemli festivalleri arasında yer alıyor. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Eylül ayında geleneksel olarak düzenlediği Kıbrıs Tiyatro Festivali, Kuzey Kıbrıs’ın en önemli festivallerinden biri arasında yer alıyor. Girne Belediyesi’nin her yıl Ekim ayında düzenlediği Uluslararası Zeytin Festivali’nde Kıbrıs’ın kutsal ağaçlarından olan zeytin kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin tarafından Eylül ayında düzenlenen Avrupa’nın İncisi Güzellik Yarışması oldukça ilgi çekiyor. Kuzey Kıbrıs’ın köklü festivallerinden biri olan Güzelyurt Portakal Festivali de Haziran-Temmuz ayları arasında gerçekleştiriliyor. Kıbrıs’ta festival kültürünün yerleşmesine en büyük katkıyı sağlayan etkinlik ise Haziran-Temmuz ayları arasında gerçekleştirilen uluslararası İskele Festivali’dir.

Mehmetçik Üzüm Festivali ve bu çerçevede düzenlenen Uluslararası Altın Salkım Belgesel Film Festivali ise Ağustos ayında gerçekleştiriliyor. Kıbrıs’ın önemli yerel ürünlerinden biri olan hellime sahip çıkmak amacıyla Ağustos-Eylül ayları arasında Geçitkale Belediyesi tarafından Hellim Festivali düzenleniyor.

Kuzey Kıbrıs’taki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı

1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı

29 Ekim Türkiye Cumhuriyet Bayramı

15 Kasım KKTC Cumhuriyet Bayramı

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

Mevlid

Kuzey Kıbrıs’ta İklim ve Hava Durumu

Kuzey Kıbrıs makro iklim sınıflandırılmasına göre yarı kurak olarak adlandırılan iklim kuşağı arasında yer alır. Aynı zamanda bir Akdeniz adasında yer almasından dolayı yaz mevsiminin sıcak ve kuru; kış mevsiminin ılık ve az yağışlı geçtiği Akdeniz İklimi görülür. Kuzey Kıbrıs’ın yıllık ortalama hava sıcaklığı 19.0 derecedir. Yıl boyunca en sıcak ay genellikle Temmuz’dur. Gündüz saatlerinde (gölgede) 37.0-40 derece sıcaklık görülür. Yılın en soğuk ayı genellikle Ocak ayı olup gündüz saatleri hava sıcaklığı 9-12 derece arasındadır. Yağışlar genellikle Ekim – Mart ayları arasında görülür. Yıllık toplam yağış normali 402.8 mm’dir. En yağışlı ay Aralık, en kurak aylar ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Kuzey Kıbrıs’ta deniz suyu sıcaklığı ortalama 21 derecedir. Temmuz ve Ağustos aylarında bu durum 28 derece olur.

Kuzey Kıbrıs’ın Kısa Tarihi

Kıbrıs'ta Venedik Cumhuriyeti hâkimiyeti, 26 Şubat 1489'da başladı. O dönemde adanın hâkimi olan Lüzinyan kralı, Katerina Kornaro adlı bir Venedik soylusuyla evlendi. Kral ölünce ada Venediklilere kaldı. Fetihten önce Kıbrıs, Doğu Akdeniz'deki Osmanlı Devleti'ne ait gemilere akın yapan Hristiyan korsanlarının sığınağı haline geldi.

Devamını Oku

Kuzey Kıbrıs’ın Ekonomisi

cratos-premium-hotel.jpg

Kuzey Kıbrıs, uluslararası platformda tanınmadığı için ekonomik olarak Türkiye'den destek almaktadır. Tedavüldeki para birimi Türk Lirası'dır. Ülkenin neredeyse tüm ithalat ve ihracatı Türkiye üzerinden gerçekleştirilir. En büyük gelir kaynakları turizm ve eğitim alanındadır. Kuzey Kıbrıs’ta kişi başına düşen milli gelir 2000 yılında 4.978 Amerikan Doları iken, 2008 yılında bu rakam 16.158 Amerikan Doları olarak tespit edilmiştir.

Kuzey Kıbrıs’ta Din ve İnanç

2014 sayımına göre 313.626 kişilik nüfusa sahip olan Kuzey Kıbrıs’ta nüfusun yaklaşık yüzde 99’u Müslüman’dır. Ayrıca Ortodokslar ve Katolikler de bulunmaktadır. Din hizmetinde çalışanların büyük çoğunluğu Türkiye'den gitmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ta Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

Adres: BEDRETTİN DEMİREL CAD. LEFKOŞA-K.K.T.C MERSİN-10 TÜRKİYE

Telefon: SANTRAL: 00 90 392 227 23 14 227 23 16 227 24 15 228 34 15 228 34 37 228 35 63

Faks: 00 90 392 228 22 09 228 51 18

[email protected]

http://lefkosa.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Tüm K.K.T.C

Kuzey Kıbrıs’ta Konuşulan Diller

Her ne kadar Kuzey Kıbrıs’ın resmi dili Türkçe olsa da, halkın konuştuğu dil açısından Türkiye Türkçesinden bazı farklılıklar gösterir. Türkiye’de kullanılmayan ya da kimi zaman Türkçe olan ama farklı anlama gelen kelimeler bulunmaktadır. Örneğin ayakça kelimesi pedal ya da macun kelimesi reçel anlamına gelir.

Kuzey Kıbrıs Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 9oC
    • Şub 10oC
    • Mar 12oC
    • Nis 16oC
    • May 21oC
    • Haz 25oC
    • Tem 28oC
    • Agu 28oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 20oC
    • Kas 16oC
    • Ara 11oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 313.626 Dili: Türkçe Para Birimi: Türk Lirası (TL) İklim: Akdeniz Big Mac Index: