Cotonou Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Cotonou, Benin ülkesinin en büyük şehri olmakla birlikte Benin yönetiminin toplandığı bir kenttir, yani aslında ülkenin ekonomik merkezidir. Ülkenin başkenti Cotonou olmasa bile, burası en ünlü yeridir. Genellikle belediye binaları, ekonomi binaları ve resmi binalar burada bulunmaktadır. Foncada Cotonou “ölüm nehrinin yanında” anlamına gelmektedir. Bu isim çok eski zamanlarda balıkçı kasabası olmasından dolayıdır. Cotonou, Benin'in güneydoğusunda yer almaktadır. Atlantik Okyanusu kıyısında olmakla birlikte, Nokoue Gölü'ne de kıyısı vardır. 

Cotonou, 2 çeşit iklime sahiptir. Bunlar tropik yağışlı iklim ve kurak iklimdir. Genellikle nisan - ekim arası yağışlı sezondur. Diğer aylar daha kurak geçmektedir. En düşük sıcaklık 25 derece olmakla birlikte, en yüksek sıcaklık ise 30 derecedir. 

Cotonou Nasıl Gidilir? 

Cotonou'da şehir merkezine çok yakın konumda havaalanı bulunmaktadır. Bu havaalanı Cadjehoun Havaalanı'dır. Brüksel, Paris gibi bazı Avrupa şehirlerine direkt uçuşlar bulunmaktadır. İstanbul'dan da Cotonou'ya direkt uçuş bulunmaktadır. Hem Türk hem de yabancı havayolları İstanbul - Cotonou arasında seferler düzenlemektedir. Direkt uçuşlar yaklaşık 7 saat sürmektedir.

Cotonou'ya otobüs ile Benin'in başkentinden ve diğer şehirlerinden de ulaşım basittir ve genellikle çok fazla sefer bulunmaktadır. Ekonomik ve idari merkez burası olduğu için seferler yeterli düzeydedir. Lagos ve Lome gibi Benin şehirlerinden buraya kolayca ulaşılabilmektedir.

Benin'e özel taksinin adı bush taksidir. Bu taksi şehirlerarası da kullanılmaktadır. Eğer konforlu bir yolculuk ararsanız, taksi ile Benin'in her yerine gitmeniz mümkün olmaktadır. Bush taksi ile hiç zorlanmadan Benin'in herhangi bir şehrinden Cotonou'ya hızlıca ulaşılabilmektedir.

Cotonou içinde dolaşmak için ise en ekonomik ve güzel yol moto-taksidir. Bu taksiler hem ekonomiktir, hem de rehber gibi her yeri bilmektedirler. Bu nedenle rehber gibi yardım arayanlara önerilmektedir ve Cotonou gezisi için tavsiye edilmektedir. 

Cotonou’da Ne, Nerede Yenmelidir?

Cotonou ziyaretinizde gidebileceğiniz birkaç restoran ve bu restoranlarda yiyebileceğiniz çeşitli yemek önerilerimizi aşağıda bulabilirsiniz.
 
Neuer Deutscher Biergarten

Deniz kenarında olan restoranda, ızgarada pişen yemekler ve genellikle denizi izlerken içilen keyif kokteylleri meşhurdur. Izgara et menüsü ve kokteylleriyle güzel bir akşam yemeği için önerilmektedir. Eski Bira Fabrikası’nın arkasında bulunmaktadır. Meydandan da görülen bir konumdadır.
 
Restoran Le Roi Du Chawarma

Çok küçük yer olmasına rağmen buranın pizzaları çok mükemmeldir. Hatta buranın pizaları genellikle sadece Cotonou’nun değil Benin'in en iyi pizzaları olarak adlandırılır. Pizza dışında genellikle Lübnan yemekleri burada pişmektedir. Pizza gibi falafeli de çok ünlüdür ve bunun için bile çok sayıda insan gelmektedir. Cotonou'ya gidilirse burası kesinlikle önerilmektedir.
 
Haie Vive's Restaurant Street

Genellikle Cotonou'nun uluslararası restoranı ve her bütçeye hitap eden yeri burasıdır. Şirin bir yer olmakla birlikte biraz da sokak restoranıdır. Burada Hint, Çin, Tayland hatta Amerikan mutfağına ait yemekler bulunmaktadır, yani menüsü oldukça çeşitlidir. Çok çeşitli olmakla birlikte çok da uygun fiyatlı bir restorandır. 

Cotonou'da Gezilecek Yerler 

Cotonou’yu ziyaretinizde gezebileceğiniz yerlerden bazılarını ve detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

Fondan Zinzou: Burası bir sanat galerisidir. Buranın işletmesi aile işletmesidir ve kendilerini sanata adamışlardır. Burada çocuklara sanat eğitimi verilmekle birlikte sanat galerilerine ev sahipliği yapmaktadır. Yani aslında Cotonou'nun sanat merkezi sayılabilir. Merkezde, St. Michel Caddesi’nde bulunmaktadır. Sanatla ilgiliyseniz Cotonou’da gezilecek yerler arasında ilk sıralara yazmalısınız.

Cotonou Katedrali: Ave Clozel Caddesi’nde, Ancien Pont Köprüsü'nün yakınında bulunan katedral, Roma Katolik katedralleri kategorisinde bulunmaktadır. Aslında yapının ismi Notre Dame De Misericorde'dir. İsmi çok uzun ve turistler tarafından söylenmesi zor olduğu için yapının ismi Cotonou Katedrali olarak değiştirilmiştir.
 
Fransız Sömürgesi Mimari Binaları: Cotonou Katedrali'ni biraz geçtikten sonra eski Fransız binalarına rastlanmaktadır. Bu binalar özellikle tarihe ve mimariye düşkün olan turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Bu binalardan bazıları restorasyon geçirmekle birlikte, bazıları eskiden olduğu haliyle durmaktadır. Çok nadir de olsa modernize edilmiş olanları da vardır. Bu binalar Fransız sömürgeleri zamanında yapılmış ve günümüze ulaşmış binalardır ve görülmesi tavsiye edilmektedir.
 
Grande Mosquée de Zongo: Burası Cotonou'nun hatta Benin'in Müslümanlarına hitap etmektedir. Benin idari, ekonomik merkez olmakla birlikte bu camii ile aslında Müslümanlar için dini merkez de olmaktadır. Burası Benin'in en büyük camisidir. Müslüman topluluklar burada toplanırlar ve burada birlikte ibadet edip söyleşi yaparlar. Genellikle özel dini günlerde Müslümanlar burada etkinlikler düzenlerler ve toplanırlar. Yalnızca ibadet için açık olmamakla beraber çeşitli aktivitelere de ev sahipliği yapmaktadır.