Minsk Hakkında Bilinmesi Gerekenler

minsk-2677101_1280.jpg

Minsk, Avrupa’nın doğusunda PolonyaLetonya, LitvanyaUkrayna ve Rusya arasına sıkışmış olan Beyaz Rusya olarak da bilinen Belarus’un başkentidir. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olan Minsk, Svislach ve Niamiha nehirlerinin kıyılarına kurulmuştur. İstanbul’dan yaklaşık iki saat süren bir uçak yolculuğundan sonra ulaşabileceğiniz Minsk’te Türk vatandaşları için vize uygulaması yoktur.

Dümdüz bir ova üzerine kurulu olan Minsk, bu nedenle gezmesi de yaşaması da çok rahat olan bir şehirdir. Birçok yeşil alan, park, akarsu ve göl barındıran kent, bu yönüyle tam bir oksijen, sakinlik ve huzur deposu. Minsk’in alabildiğine geniş ve düzenli caddeleri gelenleri kendisine hayran bırakıyor.

Devamını Oku

Minsk ile İlgili

Minsk Nerededir?

Belarus, Avrupa’nın doğusunda Rusya,Polonya,Litvanya ve Ukrayna ile sınır komşusu olan bir ülkedir. Başkent Minsk de ülkenin tam kalbi sayılabilecek bir konumda bulunur. Türkiye’nin 2 bin km kadar kuzeyinde yer alır.

Minsk'e Nasıl Gidilir?

minsk-342844_1280.jpg

Minsk Ulusal Havalimanı'na İstanbul'dan kalkan aktarmasız uçuşlarla 2 saat 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Türk Hava Yolları'nın Minsk'e haftanın 5 günü (pazartesi, çarşamba, perşembe, cumartesi, pazar) birer sefer olmak üzere uçuşları bulunmakta. Ayrıca Belarus ulusal hava yolu şirketi Belavia'nın da İstanbul'dan Minsk'e haftada 3 gün (salı, cuma, pazar) olmak üzere 3 seferi bulunuyor. Zamanı önemsemeyip ucuza gitmek isteyenler ise 9 ila 14 saat arasında süren Moskova aktarmalı uçuşları da tercih edebilir.

Minsk’e Ne Zaman Gidilir?

minsk-2214254_1280.jpg

Denize kıyısı olmayan Belarus, karasal iklimin hüküm sürdüğü bir ülkedir. Ülkenin batısından doğusuna gittikçe sıcaklık da azalır. Güneşli gün sayısının az olduğu ülkede kışlar dondurucu derecede soğuk, yazlar ise serin geçer. Başkent Minsk’te kışın sıcaklığın -15’lere düştüğü görülür. Minsk’e gitmek için en uygun dönemler haziran ve temmuz aylarıdır. Bu dönemde sıcaklıklar 20 ila 24 derece arasında değişir. Ayrıca biraz serin olsa da bahar ayları da gezmek için idealdir.

Minsk'te Nerede Kalınır?

Minsk şehri yaşadığı onca işgal ve facialardan sonra tekrar yapılandırılma evresi yaşadığı için günümüzde tarihi yapıları eskisine oranla oldukça azalmış durumda ama yine de şehrin bazı bölgelerinde bu yapılara sıklıkla rastlamanız mümkün. Para birimleri Belarus rublesi, 1 Türk lirası ortalama 5.000 Belarus rublesi yapıyor. Otel ücretlerine gelince bütçenize uygun her koşulda yer bulmanız mümkün. Parkların içinde, şehrin merkezinde, nehir kenarında ya da ormanlık bir alan içinde de istediğiniz tarzda kalacak yerler mevcut.



 

Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Minsk otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Minsk Otelleri

Minsk, Belarus olarak da bilinen Beyaz Rusya’nın başkentidir. İki milyondan fazla nüfusuyla Minsk, oldukça güvenli, yeşilliklerle dolu ve suç oranının neredeyse yok denilebilecek kadar düşük olduğu bir şehirdir. Minsk şehrinde aynı zamanda trafik sıkışıklığının minimum düzeyde olduğunu da belirtelim. Şehrin ferah halinden memnun kalacağınız gibi, tarihi dokusuna ve mimarisine de hayran kalacaksınız.



 

Ulaşım sistemimi de oldukça gelişmiştir Minsk’te. Metro, tramvay, otobüs ve troleybüs gün içinde kesintisiz hizmet vermektedir. Bilet ücretleri Türkiye’ye nazaran oldukça ucuzdur, 1 TL ile 1,50 TL arasında değişmektedir. Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Minsk otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Minsk Gezilecek Yerler

Belarus'un tam kalbi konumunda bulunan başkent Minsk, barındırdığı eserlerle kesinlikle görülmesi gereken Doğu Avrupa şehirlerinin başında geliyor. Kentin tarihi 11. yüzyıla kadar dayansa da 2. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın işgali ile başlayan yıkım, Minsk'i adeta yok olma noktasına getirmiştir. 1944'te 300 binlik nüfusu 50 binlere düşmüş, tüm fabrikalarını, köprülerini, devlet binalarını kaybetmiş bir şekilde Sovyetler Birliği tarafından Nazilerin elinden kurtarılan Minsk, sonrasında adeta baştan kurulmuştur. Sovyetlerin başarılı imar politikası ile görkemli anıtlara, oksijen deposu geniş parklara, düzenli sokak ve caddelere ve hepsi birbirinden şık binalara sahip olan Minsk, ayrıca yine Sovyet etkisi ile çok düzenli bir toplu ulaşıma da sahiptir. Dümdüz bir ova üzerine kurulu olan ve bu açıdan gezmesi de rahat olan bu şehirde gezilecek yerleri sizler için listeledik.

Minsk Gezilecek Yerler

Minsk’te gezilecek çok fazla yer olmasına rağmen şehir yaya olarak keşfetmeye oldukça uygun bir yapıya sahip. Görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında Aziz Simon ve Helena Kilisesi geliyor. Yapay bir ada olan Gözyaşı Adası, iki büyük caddenin birleştiği yerde bulunan Zafer Meydanı, 1922’de inşa edilmiş olan Belarus Modern Millî Kütüphanesi, bombandırmana maruz kalmış olan Belarus Opera ve Tiyatro Binası da mutlaka ziyaret edilmeli. Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi, Botanik Bahçeleri Trinity Bölgesi, Kutsal Ruh Katedrali ve elbette ki Ulusal Sanat Müzesi de Minsk şehrinde görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Minsk Şehir İçi Ulaşım

minsk-643266_1280.jpg

Havalimanından ulaşım

2. Dünya Savaşı'nda yaşadığı yıkım nedeniyle 1944'ün ardından adeta yeniden inşa edilen Minsk, toplu ulaşım konusunda da oldukça zengin bir şehir. İlk olarak kente 42 km uzaklıkta bulunan havalimanından ulaşımdan bahsedecek olursak, eğer kendinize özel bir araç ayarlamadıysanız 3 opsiyon öne çıkıyor. Bunlardan ilki otobüsler... Yaklaşık 10 lira, yani 5.000 Belarus rublesi karşılığında 45 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. İkinci opsiyon ise özel bir şirkete ait minibüsler. Ücretsiz internet bağlantısı da bulunduran minibüslerle 7.500 Belarus rublesi (15 TL) vererek yine otobüsle aynı sürede Minsk'in merkezine gidebilirsiniz. Son olarak havalimanından taksilerle de şehir merkezine gitmek mümkün. Ancak öncesinde pazarlık yapmanız cebiniz için faydalı olacaktır. Bu yolculuğun bedeli de 60 TL ila 80 TL arasında değişmekte.

Devamını Oku

Minsk Mutfağı

Belarus mutfağında öne çıkan iki yiyecek tıpkı komşu ülkelerde de olduğu gibi mantar ve patatestir. Kırmızı et de bu ikilinin ardından önemli bir yer kaplar. Belarus mutfağında sadece patatesten yapılan yüzlerce çeşit yemek bulunmaktadır. Bir çeşit patates mücveri olan “draniki” bu alanda en ünlü yemektir. Çorbanın sofralardan eksik olmadığı Belarus'ta “borşç” isimli pancar çorbası ve kabak çorbası da en sevilen yemeklerin başında gelir. Kırmızı etten üretilen sosis "zrani" ile kıymalı hamur işi yemeği "piroşki" de Belarus halkı tarafından çok sevilir. Ayrıca özel bir mayayla yapılan çavdar ekmeği de çok meşhurdur.

Minsk'te içecek olarak ise bir Doğu Avrupa klasiği olarak votka öne çıkar. Ayrıca kaliteli kırmızı şaraplar da mevcuttur. Çay, kahve ve mineralli suyun yanı sıra Belarus'un millî içeceklerinden sayılan "kvas" ve "kompot" da denemeye değer tatlardır. Kvas, çavdar ekmeğinin mayalanmasıyla oluşan ve soğuk içilen alkolsüz bir içecektir. Kompot ise adının da benzediği bizdeki kompostoya benzer. Kompot da soğuk tüketilir. Minsk'te ayrıca yerel tat denemek istemeyenler için tüm ünlü fast food markaları da hizmet vermektedir.

Minsk'te geleneksel mutfağı tatmak için öne çıkan restoranlar Kuchmaster, Kamyanitsa ve Lido'dur. Tüm saydığımız mekânlarda çalışanların misafirperverliği de dikkat çeker. Ayrıca fiyatlar da çok uygundur. Bu 3 restoran arasında Lido, self servis hizmet verirken fiyatlarının da uygun olması nedeniyle çoğu zaman kalabalıktır.

Minsk'te Alışveriş

Minsk’te cadde ve meydanlarda birçok mağaza bulunmaktadır ve şehir alışveriş açısından da oldukça tatmin edicidir. Her ne kadar kıyafet noktası biraz pahalı olsa da diğer birçok şeye daha ucuza ulaşmak mümkündür.

Minsk seyahatinizde çıkacağınız alışveriş sırasında muhtemelen aklınıza gelen ilk şey sevdiklerinize alacağınız hediyelik eşyaların ne olacağıdır. Hediyelik olarak ahşap ve camdan yapılmış birçok seçenek mevcuttur. Minsk'te tıpkı Rusya'daki gibi matruşkalar çok yaygındır. Ayrıca bir kuzey klasiği olan “keten” kumaşından yapılan hediyelik ürünler de Türkiye'ye döndüğünüzde yakınlarınıza sürpriz yapmak için ideal bir seçim olabilir.

Devamını Oku

Minsk Gece Hayatı

Overtime_5.jpg

Doğu Avrupa ülkelerinin çoğundaki gibi Minsk'te de gece hayatı oldukça hareketlidir. Akşam olması ile birlikte bu sakin kentin mekânlarında büyük bir eğlence başlar. Birçok kulüp ve diskoya ev sahipliği yapan Minsk'te “damsız girilmez” gibi uygulamalara az rastlanmaktadır. Fakat burada en kritik detay giyiminizdir. Ayrıca kulüplerin girişinde spor ayakkabısı (özellikle de beyaz renkliler) giyenlerin içeriye alınmadığı bilinmektedir. Bu açıdan her ihtimale karşı deri bir ayakkabı tercih etmek önemlidir. Minsk'teki en önemli eğlence yerlerinden bazıları ve çalışma saatleri şu şekildedir:

Dozari Night Club

Dozari Club, Minsk'in en kaliteli ve en eğlenceli gece kulübü olarak gösteriliyor. Bin kişiyi ağırlayabilecek dev bir kapasiteye sahip olan Dozari'de yazımızın başında da bahsettiğimiz kıyafet uygulamasına ve spor ayakkabı giymemeye dikkat etmek gerekiyor. Pazartesi ve salı günleri kapalı olan mekân gece 22.00 ile sabah 06.00 arası hizmet veriyor. Erkeklerin 10 dolar ödeyerek girdiği Dozari'ye kadınlar gece 01.00'e kadar ücretsiz girebiliyor. Bu saatin ardından kadınlar 5 dolar vererek mekâna adımlarını atıyorlar.

Devamını Oku

Minsk Festivalleri

Minsk gezip görülecek yerleri kadar birçok festivale de ev sahipliği yapmaktadır. Öne çıkan festival ve etkinlikler şöyle:
Ocak ayı
Yeni yıl kutlamaları şehrin en işlek yerlerin coşkuyla yapılır. Ayın 7'sinde ise Ortodoksların Noel’i kutlanır.
Şubat ayı
Rusya başta olmak üzere Slav topraklarında kışın bitişi ve baharın başlangıcını müjdeleyen “Maslenitsa” Belarus'ta da kutlanmaktadır. Ortodoks Kilisesi'nin inancına göre “Lent” adı verilen yumurta ve süt orucu öncesi, bu geleneksel festivalle halk doyasıya eğlenirken bir yandan da birbirinden leziz krepler misafirlere ikram edilir. Ayrıca yine şubat ayında 3 gün sürecek olan Minsk Jazz Festivali de gerçekleştirilir.
Mart ayı
Minsk'te baharın gelişiyle birlikte müzik de varlığını artırır. Minsk Uluslararası Bahar Müzik Festivali, klasik müzik sevenlere hitap eder.
Mayıs ayı
9 Mayıs tarihi Minsk için Alman işgalinden kurtuluş günüdür. Bu anlamlı günde Zafer Meydanı başta olmak üzere birçok etkinlik yapılır.
Temmuz ayı
Belarus'ta yaz ortasında geleneksel bir bayram olan Kupalle kutlanır. Pagan köklere dayanan kutlamalarda kırsal alanlarda ateşler yakılıp etkinlikler yapılır. Minsk çevresindeki kutlama alanlarında bu renkli görüntülere tanık olunabilir.
Eylül ayı:
Her yıl 3 Eylül'de Minsk'in kuruluş yıldönümü resmi törenlerle ve havai fişek gösterileri ile kutlanır.
Kasım ayı:
Belarus'un en büyük film festivali olan Minsk Uluslararası Film Festivali ile Belarus Sonbahar Müzik Festivali, kasım ayında belirlenen tarihlerde gerçekleşir.
Aralık ayı:
25 Aralık'ta Katolik Hristiyanlar tarafından Noel kutlamaları yapılır. Minsk sokaklarında kostümlerle geçit töreni yapılır.
*Her etkinliğinden tarihi yolculuk öncesinde kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Minsk Resmi Tatiller

  • 1 Ocak  Yılbaşı
  • 7 Ocak  Ortodoks Noel’i
  • 8 Mart  Dünya Kadınlar Günü
  • 15 Mart  Anayasa Günü
  • 20 Nisan  Ortodoks Paskalya (2014)
  • 1 Mayıs  İşçi Bayramı
  • 9 Mayıs  Zafer Günü
  • 3 Temmuz  Bağımsızlık Günü
  • 14 Ekim  Anneler Günü (2014)
  • 2 Kasım  Dzyady (Anma Günü)
  • 7 Kasım  Devrimi Günü
  • 25 Aralık  Katolik ve Protestan Noel

Minsk Faydalı Bilgiler

  • Acil Aramalar: 101 
  • Yangın ve Kurtarma Servisi: 102 
  • Militia (Polis): 103
  • Ambulans Servisi: 104

 

Minsk Dış Temsilcilikleri

Minsk’te Türkiye’nin Belarus Büyükelçiliği bulunmaktadır.

T.C. Minsk Büyükelçiliği

Telefon: Büyükelçilik + 90 312 292 29 29, Konsolosluk Şubesi: +375 17 327 14

Faks: +375 17 327 27 46

E-Posta: [email protected]

Posta Adresi: Ulitsa Volodarskova, 6, 220030 Minsk, Belarus

Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma (09.00-12.00) (09.00-12.00)

Minsk Para Birimi

Ülkenin para birimi Belarus rublesidir. Rus rublesi ile farklıdır. 1000 Belarus rublesi (BYR), 2,01 Türk lirasıdır.

*Kur bilgisi mart 2018’de güncellenmiştir.

Minsk’in Resmi Dili

Belarus’ta resmi diller Belarusça ve Rusçadır. Buna rağmen halkın büyük çoğunluğu Rusça konuşur. Belarusça resmi kurumlarda kullanılır.

Minsk Saat Farkı

Türkiye’nin neredeyse tam kuzeyinde bulunan Minsk’le aramızda saat farkı yoktur. Aynı saat diliminde bulunuyoruz.

Minsk Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -6.9oC
    • Şub -6.2oC
    • Mar -2oC
    • Nis 5.5oC
    • May 12.7oC
    • Haz 16oC
    • Tem 17.7oC
    • Agu 16.3oC
    • Eyl 11.6oC
    • Eki 5.8oC
    • Kas 0.2oC
    • Ara -4.3oC

Kısa Kısa

Ülke: Belarus Cumhuriyeti
Nüfus: 1.850.000 
Dil: Beyaz Rusça - Rusça
Para Birimi: Belarus Rublesi (BYR)
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 Gün
İklim: Karasal ve Deniz İklimi
Big Mac Index: 1.88$ (Türkiye 3.87$)