Bodrum Gezilecek Yerler


Bodrum gerek koylarıyla gerek beldeleriyle gerekse merkezindeki tarihi ve kültürel varlıklarla gezilecek birçok yer sunmaktadır. Turistlerin ilgi alanlarına göre sıralanabilecek gezme mekanları, yaz dönemlerinde çok fazla rağbet görmektedir. Sokaklar, plajlar, festival alanları ve tarihi yerler, yerli ve yabancı turistlerle dolup taşmaktadır. Bodrum’da, kaç gün kalırsanız kalın, mutlaka yapacak bir şeyler veya gezecek yeni yerler keşfedeceksinizdir. Bodrum, yaş aralığı veya kültür farkı gözetmeden ziyaretçilerine çok sayıda alternatif sunmaktadır.

Bodrum Gezilecek Yerler

Hem tarih hem sanat hem eğlence bulabileceğiniz bir ilçe olan Bodrum’da, gezilecek yerler arasında eşsiz manzarasıyla Bodrum Kalesi ve Tavşan Adası, güzel sularıyla Bodrum koyları, tarihi değerlerle dolu Sualtı Arkeolojik Müzesi, Pedasa Antik şehri, Myndos Kapısı, Antik Tiyatro, Halikarnas Mozolesi, Zeki Müren Müzesi bulunmaktadır. Bahsi geçen tüm bu yerlerle ilgili detaylı bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz. 

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi


Bodrum KalesiBodrum’un simgesi haline gelen tarihi bir yapı olmakla birlikte bugün “Sualtı Arkeoloji Müzesi” olarak da kullanılan bir kaledir. Bu kale iki liman arasında kayalık bir alan üzerine inşa edilmiştir. Kalenin yapımında, depremde yıkılmış olan dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleion’un taşları kullanılmıştır. Antik zamanlarda ilk önce ada olan bu alan daha sonraları kente bağlanarak yarımada durumuna gelmiştir. Bodrum Kalesi’ni kim yaptı diyecek olursanız, St. Jean şövalyeleri tarafından inşa edildiğini hemen belirtelim. 19. asrın sonunda Bodrum Kalesi zindan olarak da kullanılmıştır.

Bodrum Gezilecek Yerler

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi: Bodrum Kalesi’nin tamamı Bodrum Müzesi’nin sergileme alanı olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra Serçe Limanı Batığı, Uluburun Batığı gibi bazı özel sunumlar için özel alanlar da ayrılmış vaziyette. Müze koleksiyonlarında bulunan eserler arasında Türk hamamı, Amphora sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odaları ve Alman Kulesi bulunmaktadır.

Ayrıca 33.5 dönüm genişliğindeki bir arazi üzerine kurulmuş olan kalede açık alanda da eserler teşhir edilmektedir. Ayrıca bu müze, 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışması’nda “Özel Övgü” ödülüne layık görülmüştür.

Devamını Oku

Halikarnas Mozolesi

 

Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia tarafından Halikarnassos’da yaptırılmış, dünyanın yedi harikasından biri sayılan ancak günümüzde bütünüyle mevcut olmayan tarihi bir eserdir. Kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, devasa boyutlardaki mezardır. Mozole nedir diyecek olursanız bu özelliğe sahip kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole dendiğini belirtebiliriz.Geçmişte mozolenin olduğu alan bugün açık hava müzesi şeklinde düzenlenmiştir. Alandan içeri girildiğinde sağ tarafta Bodrum tipi bir ev bulunur. Sol tarafta görülen uzun yapı içinde mozole ilgili kabartmalar, maket ve bazı çizimlerle yapıya ait mimari parçalar teşhir edilmektedir.

Halikarnas Mozolesi Hakkında Bilgi

Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olarak tanımlanan mozolenin yükseldiği yer, bugün bir çukur şeklinde görünür. Bu çukurun ne olduğunu anlamak için öncelikle bölgedeki kapalı sergi salonunu gezmeniz gerekir. Taban ölçüleri 32 x 38 metre boyutlarındaki mozole, bir zamanlar uzun kenarı 242.5 kısa kenarı 105 metre olan geniş bir alanın kuzeydoğu köşesinde duruyordu. Antik dönemdeki yazarların söylediklerine göre anıt, 4 kısımdan oluşmaktadır. En altta yüksek bir kaide ya da diğer adıyla podyum, onun üzerinde kenarlarında 11, kısa kenarlarında dokuz olmak üzere 36 İon sütunlu tapınak şeklinde bir kısım bulunur. Bu kısmın da üstünde 24 basamaklı piramit formunda bir çatı ve en üst yerde dört atın çektiği araba içinde Mausolos ve Artemisia’nın heykel figürleri bulunmaktadır.

 

Devamını Oku

Antik Tiyatro


Antik Tiyatro, Halikarnassos kentinin kuzeyinde kurulmuş, klasik çağdan günümüze ulaşmış bir yapıdır. M.Ö. 337 yıllarında, yamaca dayalı olarak yapılmıştır. Bodrum’un merkezinde ve Göktepe dağının eteklerinde bulunur. “At nalı” planda olup Roma İmparatorluğu dönemi tiyatrolarının özelliklerini taşımaktadır. 1960 yılında restore edildikten sonra, kullanıma geçip birçok festivale, organizasyona, gösteriye ev sahipliği yapmaktadır. 13 bin kişi kapasitesi vardır. Koltuklar arası bırakılan geniş mesafe dikkat çekicidir. Klasik tiyatro düzeni ve kurgusuyla göze çarpsa da, kurbanların kesildiği sunak ve koltuklar arasındaki delikler ilgi çekicidir. Her gün, 24 saat açıktır ve ücretsiz gezilebilmektedir. Turistlere yamacın tepesinden limanı izleme imkanı da sunmaktadır.

Myndos Kapısı


M.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Halikarnassos kentinin giriş kapısı olarak yapılmış Myndos Kapısı, bölgenin tarihi açısından önemlidir. Yöresel adı Diktiri’dir. Bu alan, şehrin batı surlarının en önemli kısmını oluşturmaktadır. Kapı, sekizer metre yükseklikteki kuleler arasına inşa edilmiştir. Halikarnas’a açılan antik bir giriş kapısıdır. Bu kapı, antik çağ tarihçilerine göre, Büyük İskender’in seferinde sözü edilen çatışmaların yaşandığı yerdir. Büyük İskender’in askerleri, kazılmış hendekler yüzünden karşı tarafa geçemezler. Bu yüzden Büyük İskender’in lanetlediği kapı olarak geçmektedir. Yakınında bulunan Türk Mezarlığı ile Helenistik ve Roma dönemlerine ait tonozlu mezarları görmek de mümkündür. Birçok mozaik, kuş ve üzüm figürleri olan süslemeler içerir. Çeşitli firmaların katkılarıyla restore edilmiş olup günümüzde kalan parçalarıyla Gümbet yakınlarında bulunur. Merkezden dolmuşla ulaşılabilir. 

Bitez

Bitez, yeşili ve mavisiyle, Muğla’nın en gözde bölgelerindendir. Bodrum’un güneyinde bulunmaktadır. Bodrum’un birçok koyu, plajı ve beldesi olmasına rağmen Bitez birçok açıdan turistlerce en çok tercih edilenlerden biridir. Yarım ay şeklinde 200 metre uzunluğunda bir halk plajının da bulunduğu Bitez Plajı gerek temizliğiyle gerekse Mavi Bayrak ödülüyle dikkat çeker. Denizi sakin ve dalgasızdır, birden derinleşmez. Çeşitli su sporları yapılabilir. Türkiye'nin sörf için en uygun bölgelerinden biridir. Bitez, merkeze yaklaşık 10 km mesafededir. Merkezden dolmuşlarla ulaşım mümkündür. Bodrum’un merkezinin kalabalığından kaçmak isteyenler için çok uygun olacaktır. Fakat gündüzünün sakinliğine rağmen, gece hayatı hareketlidir. Plajının dışında, dondurmalarıyla da oldukça ünlü olan Bitez’de, mutlaka Bodrum’a özgü dondurma yenmelidir. Bodrum merkezde bulunan otogardan kalkan minibüslerle gidilebilir. Kendi aracınızla gelmek isterseniz, otopark sorun olmayacaktır. Çevresi oteller ve restoranlarla doludur.

Gümüşlük

Gümüşlük, Bodrum yarımadasının en meşhur yerlerinden biri olup balık restoranlarıyla ünlenmiş huzurlu ve sakin bir koydur. Yöre halkı, gümüş paralardan dolayı burada bir gümüş madeni olduğunu düşünerek bu ismi koymuştur. Yaz sezonunda oldukça kalabalık olmaktadır. Gümüşlük’e gelip yürüyüş yapabilir, kafelerinde müzik dinleyip sokaklarında takılara bakabilir, günün istediğiniz saati denize ayaklarınızı sokup huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Özellikle deniz manzaralı yürüyüş rotalarını sevenler için çok uygun bir yerdir. Gümüşlük’ün en önemli özelliği Tavşan Adası’na ev sahipliği yapmasıdır. Gümüşlük’te ayrıca Karakaya Köyü’nü ziyaret etmek de bir seçenek olabilir. Peksimet Dağı’nın sırtlarında, 16. yüzyılda korsanlardan saklanan yerliler tarafından inşa edilmiştir. Terk edilmiş haldeyken yabancı turistlerin ilgisini çekmiş ve 30 sene öncesinde köye tekrar hayat verilmiştir. Günbatımı manzarası ve güzel taş evlerini görmek için uğranabilir. 

Tavşan Adası

Tavşan Adası, Gümüşlük’te bulunur. Bodrum’un merkezinden kalkan araçlarla 50 dakikada Gümüşlük’e ulaşabilirsiniz. Gitmeden önce dolmuş saatlerini kontrol etmekte fayda olacaktır. Gümüşlük’e geldiğinizde ise denizin içinden yürüyerek bu adaya ulaşmak oldukça ilginç ve kolay bir deneyim olacaktır. Adaya bir geçidin üstünden yürünür. Zamanında Kral Mousolos ve Artemisya, bu adaya gidip yaşayan tavşanlar beslerlermiş. Günümüzde oldukça yıkık halde olsa da paçalarınızı sıvayarak kolaylıkla geçiş sağlayabilirsiniz. Tavşan Adası, tepesinden görülen eşsiz manzarayla ünlüdür. Buradan günbatımı izlemek keyifli bir aktivite olacaktır. Halen adada yaşayan tavşanlara rastlanmaktadır. Siz de yiyeceklerinizi onlarla paylaşıp adalarına misafir olabilirsiniz. Çocuklu aileler için de güzel vakit geçirebilecekleri bir ortam sağlamaktadır.

Bardakçı Koyu


Bodrum Limanı’nın hemen dışında yer alan Bardakçı Koyu, alternatif arayanlar için ideal olacaktır. Plajı temiz, suyu güzeldir. Eskiçeme’ye bağlı olan bu koyun 300 metre uzunluğundaki plajından kale manzarası ve yel değirmenleri izlenebilir. Bardakçı Koyu, birçok konaklama seçeneği içermesiyle de tercih sebebi olabilir. Lüks oteller, küçük pansiyonlar ve sahil boyu restoranlar mevcuttur. Koy ayrıca günlük teknelerin uğrak yeridir. Suyu akvaryum gibidir ve burada balıklarla birlikte yüzmek mümkündür. Fakat buradaki otellerin plajı parsellemelerinden ötürü ücretsiz plaj kullanımı oldukça kısıtlanmaktadır. Halk plajı bulunsa da küçük ve tatilciler için yetersiz kalmaktadır. Bodrum’da yaşadığı sıralarda, Zeki Müren burada denize girmeyi tercih edermiş. Bu yüzden Zeki Müren Koyu olarak da bilinmektedir. Arabayla gidilmesi biraz zordur, taksi botlarla ulaşım kolaylıkla sağlanabilir. Ayrıca, marina ile Gümbet arasındaki tepeden yürünerek ulaşmak mümkündür.

Zeki Müren Müzesi

Zeki Müren Sanat Müzesi, sanat güneşi unvanıyla bilinen ve sesiyle herkesi büyüleyen ses sanatçısı Zeki Müren’in son yıllarını geçirdiği ve sonradan müzeye dönüştürülen Bodrum, Muğla’daki evidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimi ile müze haline getirilen evin yanı sıra sanat güneşinin doğduğu ev olan Zeki Müren Müzesi Bursa da ziyaret edilebilecek yerler arasında bulunur. Gerek tarzı ve sahne gösterileri gerekse marjinal kimliği ile büyük ilgi uyandıran Türk sanat müziğinin etkileyici isimlerinden Zeki Müren’in kıyafetlerine, müzik hayatına ve çok daha fazlasına Zeki Müren Sanat Müzesi’nde ulaşabilirsiniz. Ayrıca evin bulunduğu koya vefatından beri Zeki Müren Koyu dendiğini ve evin alt katının korunup üst katının sergi salonu yapıldığını da bilmenizi isteriz. Yolunuz Bodrum’a düşerse bir gösteri tadında geçecek ve yüzünüzde buruk bir tebessüme yer açacak bu müzeyi mutlaka gezmelisiniz.

Zeki Müren Hakkında Bilgi

Zeki Müren 1931 senesinde Bursa’da doğmuştur. Eğitimine Bursa’dan sonra İstanbul’da devam eden sanat güneşi, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Yüksek Süsleme Bölümü’nü bitirmiştir. Genç yaşta sanata olan ilgisinin farkına varan Müren, sonraki zamanlarda müziğe ilgi duymuş ve tamburi İzzet Gerçeker’den ders almıştır. Eğitimini usta isimlerle sürdürdükten sonra 1950 senesinde açılan sınavla İstanbul Radyosu’na girmiştir. İlk radyo konserine 1951’de başlamasıyla büyük beğeni toplayan başarılı ses, 15 yıllık radyo programından sonra sahne gösterilerine yoğunlaşmıştır. Alışılmışın dışındaki sahne kostümleri ve tarzı ile ilgiyi sürekli üzerinde tutmayı başaran Zeki Müren, 600’den fazla kaset ve plak doldurmuştur. Sanatçı aynı zamanda Türkiye’de ilk defa verilen Altın Plak ödülünün de sahibidir. Kendisine sanat güneşi denmesinin bir sebebi de Türkiye’de en çok konser veren kişi olarak bilinmesidir. Türkiye’de ve yurt dışında yılda 100’den fazla konser verdiği zamanlar olan Müren’in oyunculuk ve şairlik yönü de vardır. Yaşadığı şeker ve kalp rahatsızlığı yüzünden sahne hayatından uzaklaşmıştır. 1996 senesinde kendisi için düzenlenen bir televizyon programına katıldığı sırada kalp krizi geçirip vefat eden sanat güneşinin mezarı Bursa’dadır.

zekimurenev.jpeg

Zeki Müren Sanat Müzesi Hakkında Bilgi
Devamını Oku

Pedasa Antik Kenti

Bodrum merkeze 4 km uzaklıkta olan bu antik kent, 3500 önce kurulmuş bir yerleşimdir. Buraya Gökçeler Kalesi de denmektedir. Kalan taşlar yapının temelini oluşturup, bize kentin yönlenişi ve planı hakkında bilgi verir. Bölge oldukça iyi korunmuştur. Kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir. Girişinde kubbeli mezarlar bulunur. Günümüze gelen kısmı önemli kısmı iç kaledir. Yüksek bir kaya üzerinde oturan kalenin doğusunda kuleler vardır. Buraya ulaşmak için uzun ve dar yollardan geçmeniz ve geçitlerden geçmeniz gerekmektedir. Büyük bir alan kapladığı için burada dolaşmak için uzun vakit ayırmalısınız. Yürüyüş yolları tabelalarla belirtilmektedir. Tarihin yanında doğaseverler için de ziyaret edilmesi gerekli yerlerden biridir.

Bodrum Deniz Müzesi

Bodrum Deniz Müzesi, Muğla Bodrum’da yer alan ve denizcilik tarihi ile geçmişten günümüze ışık tutan bir müzedir. Meraklısını uzun saatler içeride tutabilen müzede Bodrum kültüründe önemli yeri bulunan süngercilik, balıkçılık ve taşımacılıkta kullanılan bodrum tipi tekneleri de görebilirsiniz. Zengin içeriği ve donanımı sayesinde çok sayıda yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdiği Bodrum Deniz Müzesi’ni, denizciliğe merakınız varsa ya da yolunuz Bodrum’a düşerse mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tekne yapım atölye ve tersanesiyle, Türkiye’nin en önemli denizcilik ve tekne yapım merkezlerinden biri olan Bodrum’daki müzede, ziyaretiniz sırasında sevdiklerinize hediyelik eşya alabileceğiniz bir dükkân da bulunduğunu hatırlatmakta fayda var.

Bodrum Deniz Müzesi Hakkında Bilgi
Devamını Oku
Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı